Dell Streak Review: kruising tussen een smartphone en tablet

Redactie
10 oktober 2010, 11:32
5 min leestijd
Dell Streak Review: kruising tussen een smartphone en tablet

Reviewscore

7,5

Is het een tabletcomputer? Is het een telefoon? Nee, het is de Dell Streak. Dit mobiele internetapparaat is Dells nieuwste paradepaardje. En terecht, want de Streak is een mooi apparaat. De mini-tablet met een groot 5″ scherm zal gezinnen, studenten en zakelijke gebruikers zeker aanspreken. In deze review zet ik uiteen wat er goed en minder goed is aan de Streak. En natuurlijk beantwoord ik de grote vraag: is de Dell Streak te gebruiken als telefoon?

Dell Streak: verpakking

De Streak komt in een klein doosje. Wanneer je het doosje opent, dan zie je direct de Dell Streak. Onder de Streak zitten enkele aardige accessoires, zoals in-ear-oordopjes, die als headset gebruikt kunnen worden. Daarnaast is er een klein zakje aanwezig, waardoor je de Dell Streak veilig mee kunt nemen zonder dat er krassen op het toestel komen. Ook een USB-kabel en een oplader ontbreken niet.

Dell Streak: uiterlijk en design

De Dell Streak is met voorsprong het mooiste apparaat dat ik ooit heb gezien. Mooier dan de iPhone 4, mooier dan de iPad en mooier dan mijn eigen HTC Desire. Het mobiele internetapparaat is niet alleen zeer dun, maar is ook nog eens uitzonderlijk goed afgewerkt. De voorkant oogt strak, mede dankzij de afgeronde zijkanten en de drie aanraakgevoelige knoppen. De achterkant, met het grote Dell-logo, de speakers en de camera, is simpel en daardoor niet te druk. Aan de zijkanten zitten diverse knoppen, zoals de volume-knoppen, de foto-knop en de ingang voor een hoofdtelefoon of headset.

Nadeel is de uitschuifbare achterkant. Om de accu, SIM-kaart of MicroSD-kaart te installeren moet je het plaatje met het Dell-logo naar onderen schuiven. Dit gaat alleen als je veel druk uitoefent op het plaatje en dus op de telefoon. Uiteindelijk schuift het plaatje naar onderen, maar dit had veel makkelijker gekund.

dell-streak-hand

Dell Streak: hardware

Qua specificaties doet de Dell Streak mee met de grote jongens. De telefoon heeft een snelle Qualcomm Snapdragon QSD8250 1 GHz-processor, 512 MB ROM en 512 MB RAM. Het is dus niet moeilijk om te multitasken.

Dell Streak: touchscreen

dell-streak-liggend

Het capacitieve touchscreen van de Dell Streak lijkt in eerste instantie goed te werken. Het scherm is erg mooi door het grote formaat, maar door de resolutie van 854 bij 480 pixels valt de resolutie – in vergelijking met andere Android-toppers – een beetje tegen. De kwaliteit van het LCD-scherm is aardig, maar niet spectaculair. Kleuren zijn iets te flets en de inkijkhoek is niet hoog. Dit kan echter een voordeel zijn als je vaak in de trein zit en niet wilt dat iedereen met je meekijkt.

Ik heb de Dell Streak een week gebruikt en heb regelmatig het scherm opnieuw moeten kalibreren. Soms reageerde het touchscreen gewoon niet meer. De enige oplossing is: opnieuw aanzetten (volumeknoppen ingedrukt houden) en de optie ‘scherm kalibreren’ kiezen. Ik weet niet of dit aan het testtoestel ligt of dat het een fout in het besturingssysteem zit, maar op internet heb ik meer verhalen gelezen over dit probleem. Wellicht lost een nieuwe update van het besturingssysteem dit euvel op.

Dell Streak: camera

De vijf megapixelcamera van de Dell Streak produceert mooie kiekjes. De flitser is in sommige situaties handig, maar is niet krachtig genoeg om een donkere kamer volledig te verlichten. Natuurlijk verwacht ik dit ook niet van een kleine flitser op een mobiele telefoon of tablet.

Op de foto’s zit een lichte groene zweem, maar die is niet storend. Er zijn een heleboel opties om je foto’s te tweaken. Zo kun je het contrast, de helderheid, witbalans en resolutie kiezen. Er is een digitale zoomfunctie aanwezig, maar daar worden je foto’s niet mooier van.

De Streak produceert scherpe foto’s met een resolutie van 2592 bij 1944 pixels. Video maken? Ook dat kan, alhoewel de resolutie (640 bij 480 pixels) aan de lage kant is.

Dell Streak: interface

dell-streak-3

De Streak draait op Android 1.6, maar daar merk je weinig van. Dit komt omdat het mobiele internetapparaat een eigen schil heeft gemaakt. Deze schil ziet er aardig uit. Het is goed te zien dat Dell deze schil speciaal heeft gemaakt voor de Streak. In totaal kun je 36 icoontjes kwijt op het homescreen van de Streak. Dat zijn er meer dan twee keer zoveel als op het homescreen van een gemiddelde Android-telefoon zonder schil. De speciale Dell-widgets, zoals de Facebook Widget en de RSS-widget, zijn niet spectaculair. Qua vormgeving komen ze niet in de buurt van de HTC Sense-widgets.

Over het algemeen werkt de eigen interface van de Streak prima, maar het is wel wennen als je Android zonder schil gewend bent. Persoonlijk vind ik dat een schil iets moet toevoegen, anders is het niet de moeite waard. De schil van de Dell Streak voegt handige opties toe (meer iconen, betere uitlijning van widgets, uitgebreide notificatiebalk) en is daarom wel oké.

Dell Streak: batterij

De accu van de Streak gaat tien uur mee als je films kijkt of op het internet surft. De 1530 mAh accu is sterker dan accu’s in andere Android-telefoons, maar dat is ook nodig door het grote scherm en de krachtige processor. Ik heb het mobiele internetapparaat vrij intensief gebruikt en merkte dat ik de Streak niet vaak hoefde op te laden. Dit in tegenstelling tot mijn HTC Desire, die iedere avond uitgeput is. Wil je dat jouw Dell Streak langer meegaat? Zet de helderheid van het scherm dan niet op maximaal. Dit scheelt heel veel energie.

Dell Streak: bellen

En dan de doorslaggevende factor: kun je met de Dell Streak bellen? Het antwoord is ja! Ik heb zelf geen uitzonderlijk grote handen, maar ik kon het toestel beter vasthouden dan kleinere telefoons. Het grote formaat is een verademing. Overigens kan ik me voorstellen dat niet iedereen het ‘sexy’ vindt om met de Streak te bellen. Op straat hoorde ik het woordje ‘koelkast’ vallen toen ik de Streak gebruikte om te telefoneren. Maar wanneer ik de Streak van dichtbij liet zien aan mensen, dan begonnen hun ogen te glinsteren. Tjah, niets is wat het lijkt, toch?

dell-streak

Dell Streak: conclusie

De Streak is een fijn toestel met een goed scherm. Ik kan me voorstellen dat mensen op de Streak wachten. Het is een goede tussenoplossing als je een telefoon én een tablet wilt, maar niet twee apparaten. Laat één ding duidelijk zijn: de Streak biedt niet dezelfde tabletervaring als ‘echte’ tablets, maar het komt wel in de buurt. Ik kijk uit naar nieuwe toestellen van Dell, want de Streak is het bewijs dat het bedrijf serieus bezig is met Android. En dat is altijd mooi om te zien.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's