Dropcam Pro Review: aan de slag met de wifi-camera én app

Gijs Ettes
11 augustus 2014, 19:22
3 min leestijd
Dropcam Pro Review: aan de slag met de wifi-camera én app

Reviewscore

8

Dropcam, een start-up die beveiligingscamera`s met wifi ontwikkelt, maakt sinds medio vorige maand deel uit van Nest, het domoticabedrijf dat Google begin dit jaar opkocht. De naam Dropcam zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen, aangezien de camera’s officieel niet in ons land verkrijgbaar zijn. Wij konden er echter eentje op de kop tikken en in deze Dropcam Pro review gaan we aan de slag met de slimme camera en de bijbehorende app.

Lees verder na de advertentie.

Dropcam Pro: een introductie

dropcam

Er zijn behoorlijk wat beveiligingscamera’s op de markt, maar als je eentje zoekt die gemakkelijk is in te stellen en gebruiken, hoef je niet verder te kijken dan de Dropcam Pro. Nadat je de camera uit de doos hebt gehaald en ergens hebt neergezet, verbind je ‘m in een minuutje met een stopcontact en je netwerk, waarna het draadloos streamen van video kan beginnen. De koppeling met je smartphone gaat pijnloos via bluetooth low energy.

Het apparaat zelf is compact (114 bij 80 bij 80 millimeter), licht (162 gram), voorzien van een kleine voet en een grote cameralens met een beschermende glaslaag. Hij heeft een ingebouwde speaker én microfoon, zodat je anderen kunt laten weten dat je ze ziet (en andersom). Het is niet mogelijk om op afstand de camera te kantelen en zwenken, maar dat is geen ramp gezien de brede kijkhoek van de Dropcam.

De camera

De camera neemt videobeelden met een 720p-resolutie op en heeft een kijkhoek van 130 graden. In onze test bleek dat ruim voldoende om het kantoor of de hele straat in beeld te brengen (check ook dit voorbeeld). De kwaliteit van de beelden is uitstekend. Ze ogen scherp en vloeiend en ook in het pikkedonker is het dankzij nightvision mogelijk om personen te herkennen. Wel moet je rekening houden met een vertraging in zowel beeld als geluid. Afhankelijk van je internetsnelheid kan die oplopen tot een aantal seconden.

Dropcam Pro Bigspark

Geluiden die de Dropcam opneemt, klinken helder en duidelijk. Als gezegd heeft de camera ook een ingebouwde speaker, maar die klinkt wat blikkerig. Voor de paar keer dat je iets door de speaker zegt (bijvoorbeeld ‘foei’ tegen je hond die aan de bank is aan het knabbelen), is hij functioneel genoeg.

Dropcam Pro

Mogelijkheden en Android-app

dropcam app

De beelden die de Dropcam Pro streamt, kun je via je browser bekijken, maar veel interessanter is natuurlijk om de app voor Android of iOS te gebruiken. Hiermee kun je ook onderweg alle functies van de camera bedienen en eventueel van feeds wisselen als je meerdere Dropcams in je huis hebt staan. Je ziet live beelden en kunt direct praten tegen de personen (of dieren) die zich in de buurt van de Dropcam bevinden. Verder is het mogelijk om delen van het beeld uit te vergroten en krijg je optionele meldingen als de Dropcam geluiden of bewegingen opvangt. Ideaal dus om thuis een oogje in het zeil te houden.

Cloud Video Recording
Hoewel het bekijken van de livestream met de Dropcam Pro gratis is, heb je voor de opslag van video een Cloud Video Recording abonnement nodig. Zo’n abonnement kan behoorlijk in de papieren lopen. Voor het 7-dagen plan betaal je 99 dollar per jaar, waarbij maximaal 168 uur aan video wordt opgeslagen voor doorlopende controle. Het 30-dagen plan is gericht op professionele gebruikers en slaat per jaar 720 uur aan opnames op voor een bedrag van 299 euro. Ter vergelijking: de Dropcam zelf kost 199 dollar.

Zelfs als je niet van de betaalde abonnementen gebruikmaakt, slurpt de Dropcam behoorlijk wat bandbreedte op. Houd daar dus rekening mee als je niet zo’n snelle netwerkverbinding hebt. De gevolgen voor je internetsnelheid zijn dan namelijk aanzienlijk.

Conclusie Dropcam Pro review

De Dropcam Pro is niet goedkoop, maar zonder twijfel de beste beveiligingscamera die we tot nu toe hebben getest. Het apparaat is klein, gemakkelijk in te stellen en de beelden die het produceert zijn van hoge kwaliteit. Bovendien heeft de camera een brede kijkhoek en nachtzicht, zodat je op ieder moment van de dag op afstand je kantoor, woon- of slaapkamer in de gaten kunt houden. Houd wel rekening met hoge kosten als je wilt dat videobeelden worden opgeslagen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu