Eerste indruk Samsung Gear 360: vr-camera voor consumenten

Gijs Ettes
21 februari 2016, 19:15
3 min leestijd
Eerste indruk Samsung Gear 360: vr-camera voor consumenten

Virtual reality wordt ook voor Samsung een belangrijk aandachtspunt in 2016. Naast de Galaxy S7 en S7 Edge presenteert het bedrijf een eigen vr-camera in de vorm van de Gear 360. Wij konden er al even mee spelen.

Lees verder na de advertentie.

Samsung Gear 360 preview

De Gear 360 is het tweede virtual reality-product uit de koker van Samsung. Waar de Gear VR is gericht op het ervaren van vr, is de Gear 360 juist een accessoire om vr-beelden mee te maken. Het apparaatje heeft daarvoor  twee 15 megapixel-camera’s met een fisheye-lens aan boord waarmee je  360-graden-video’s en -foto’s schiet. De Gear 360 wordt geleverd met een compacte tripod, maar heeft ook een universele schroef om andere accessoires te bevestigen. Er is geen interne opslag aanwezig; je zult dus een apart geheugenkaartje moeten gebruiken.

De Gear 360 heeft  het formaat van een biljartbal en beschikt over een ingebouwde accu en micro-sd-slot waardoor hij ook autonoom kan werken. Aan de bovenzijde is een klein informatiedisplay te vinden en aan de zijkant een power- en sluiterknop voor de bediening.

De bediening met of zonder app is erg eenvoudig

Meer mogelijkheden heb je als je de camera aan een Galaxy S7 (Edge) met de companion-app koppelt. De app fungeert als zoeker, maar kan ook gebruikt worden om beelden te bekijken en zaken als de  resolutie, witbalans, helderheid en hdr in te stellen. Ook zijn er opnamemodi voor vr, timelapse en looping video. De verbinding met de smartphone gaat via Wifi Direct, wat natuurlijk veel sneller werkt voor de doorvoer van beeldmateriaal dan bluetooth. Ook Samsungs vlaggenschepen uit 2015, zoals de Galaxy S6 en Note 5, zijn straks compatibel met de Gear 360-app.

Vr-beelden schieten in een handomdraai

Gebruiksgemak staat voorop bij deze vr-camera, wat niet zo gek is aangezien het apparaatje voornamelijk op consumenten is gericht. Met een druk op de knop kun je filmen en fotograferen, waarna de app de geschoten beelden samenvoegt tot een naadloos en scherp geheel. Dit  zogeheten ‘stitchen’  neemt slechts een paar seconden in beslag, uiteraard afhankelijk van de lengte van de video. Vervolgens kun je de 360-graden-video of -foto gemakkelijk delen via YouTube of social media.

samsung gear 360 preview

De beelden die de Gear 360 produceert zijn indrukwekkend,  zeker als je bedenkt dat je niet meerdere camera’s nodig hebt om de beelden vast te leggen. Ook de bediening met de app is eenvoudig en er zijn genoeg opties om de camera naar wens in te stellen.  De huidige versie ondersteunt micro-sd-kaartjes tot 128GB en heeft een IP53-certificering, wat hem spatwaterbestendig maakt. Livestreamen met de Gear 360 is helaas (nog) niet mogelijk, maar mogelijk komt daar in de toekomst verandering in.

Ook is op het moment van schrijven nog niet duidelijk wanneer en met welk prijskaartje de vr-camera in de markt wordt gezet.  Geruchten gaan dat de Gear 360 rond de 300 euro gaat kosten, al wil Samsung dat bedrag niet bevestigen. Onze eerste indruk is in ieder geval prima  en we kunnen niet wachten om langer met de camera aan de slag te gaan.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu