In deze exclusieve review bespreken we de Nederlandse HTC Magic, het tweede toestel voorzien van het Android-besturingssysteem dat in Nederland op de markt komt. Als een van de eersten mocht Planet Android van Vodafone dit toestel uitgebreid aan een test onderwerpen. Naar alle waarschijnlijkheid zal Vodafone vandaag of morgen de prijsplannen en beschikbaarheid van de HTC Magic in Nederland bekendmaken.
Uiterlijk van de HTC Magic

Het eerste wat opvalt als je de HTC Magic ziet is de gebogen onderkant. Het toestel is te krijgen in twee kleurvariaties: wit en zwart. Voor dit review hebben we beschikking gekregen over het zwarte toestel. Met zijn 116 gram is de HTC Magic een stuk lichter dan het eerste Android-toestel, de HTC Dream (T-Mobile G1) en ook lichter dan bijvoorbeeld Apple’s iPhone. Door de gebogen (wat dikkere) onderkant blijft het toestel ook goed in de hand liggen. De dikte van het toestel is 1,37 cm waarmee hij ook op dat gebied slanker is dan de Dream, maar iets minder slank dan een iPhone. Opvallend is de trackball onderaan, die we kennen van de T-Mobile G1 en van BlackBerry-toestellen. Daarmee is het ook mogelijk om het hele toestel te bedienen.
Het toestel bevat geen uitschuifbaar toetsenbord, maar is enkel voorzien van zes eenvoudige knoppen.
Knoppen en aansluitingen van de HTC Magic

De HTC Magic bevat een zestal knoppen aan de onderkant plus de trackball. Allereerst is er de homeknop, waarmee je vanuit iedere applicatie kunt terugkeren naar het home-scherm. Ook doet deze knop dienst als ontgrendelknop wanneer de HTC Magic in standby staat.
Daarnaast zit de menu-toets; deze opent de verschillende contextmenu’s bij de verschillende programma’s. Zit je bijvoorbeeld in het meegeleverde kaartenprogramma, dan laat deze knop andere opties zien dan wanneer je erop drukt in je home-scherm. Rechts van de trackball zit de backknop, waarmee je een stap terug kunt gaan binnen een applicatie, of een pagina terug als je bijvoorbeeld in de browser zit. Daarnaast opvallend is de zoekknop. Ook deze heeft verschillende functies. Wanneer je in het home-scherm zit wordt de zoekwidget actief (zie de gallery onderaan dit artikel) en kun je het internet doorzoeken via Google. Maar wanneer je in je e-mailprogramma zit, kun je hiermee je e-mail doorzoeken of je kunt er plaatsen mee zoeken in het kaartprogramma.
Met de groene beltoets kun je een gesprek aannemen of in het belmenu komen. De rode belknop gebruik je om een gesprek op te hangen of de Magic in standby te zetten of uit te schakelen.

Als laatste vinden we aan de onderkant in het midden de trackball. Zoals eerder gezegd kun je ook hiermee het gehele toestel bedienen (uitgezonderd het typen uiteraard). Deze vorm van bediening kennen we van BlackBerry-toestellen en eerlijk gezegd is het op de HTC Magic een vreemde eend in de bijt. Je bent geneigd om alleen het touchscreen te gebruiken. De meerwaarde van het bedienen via de trackball is niet direct duidelijk, behalve dan dat je misschien niet met je vingers een bepaald gedeelte van het scherm bedekt als je het toestel op deze manier bedient.
Linksboven aan de zijkant vinden we de langwerpige volumeknop, waarmee je het volume van bijvoorbeeld je beltoon, of het sprekersvolume kunt aanpassen.

De Magic heeft verder slechts een aansluiting aan de onderkant. Hierop kun je zowel de meegeleverde HTC Ext USB kabel aansluiten, als ook de koptelefoon. Waarom HTC wederom voor een mini-USB aansluiting heeft gekozen voor de koptelefoon is niet duidelijk. Nadeel is dat je niet – net als bij eerdere HTC-toestellen – je eigen headset kunt gebruiken. Je bent dus overgeleverd aan de standaard koptelefoon, die niet altijd even comfortabel is. Om een gewone 3,5 mm headset te kunnen gebruiken zul je een adaptertje moeten aanschaffen. Achter het kleine gaatje naast de USB-aansluiting zit de ingebouwde microfoon.

Op de achterkant van het toestel vinden we de camera temidden van een grijs vlak, met daarboven de ingebouwde speaker. Verder zit er aan de onderkant een gaatje waarmee je het toestel kunt openen en om zo bij het ingebouwde micro SD-kaartslot te komen. Standaard wordt er een 1 GB microSD-Card meegeleverd, maar het toestel is compatibel met alle (micro)SD 2.0 varianten tot 8 GB dus de geheugencapaciteit is eenvoudig uit te breiden.
Meegeleverde accessoires bij de HTC Magic
Behalve de telefoon zelf, vind je in de doos de eerder genoemde koptelefoon. Deze koptelefoon heeft een USB-aansluiting en bovenaan het snoer vind je een bedieningspaneel met een volumeschuif en een knop waarmee je gesprekken kunt opnemen en ophangen. Ook kun je hiermee ‘zappen’ wanneer je muziek of video’s afspeelt. De oordopjes zelf zijn redelijk groot uitgevallen, waardoor het wel wennen is als je bijvoorbeeld de kleinere in-ear dopjes gewend bent. Verder is er een USB-kabel meegeleverd om het toestel op de computer aan te sluiten. Normaal gesproken zal er ook een handleiding aanwezig zijn, maar die was in deze (pre-release)verpakking nog niet aanwezig.
Touchscreen van de HTC Magic

Het touchscreen van de HTC Magic is zowel in portrait als in landscape modus te gebruiken. Wanneer je het toestel kantelt, wordt automatisch de juiste modus weergegeven. Dit is in bijna alle applicaties het geval, behalve bijvoorbeeld bij het numerieke telefoontoetsenbord in de belapplicatie.
Het scherm zelf is 3,2 inch met een resolutie van 320×480. Een prima grootte om video’s en webpagina’s te bekijken. Het scherm is aanraakgevoelig en te bedienen met je vingers. Het reageert enkel op je huid, dus bedienen met je handschoenen aan of met een stylus zal niet gaan.
Multitouch, waarbij je met meerdere vingers tegelijk op het scherm een actie uitvoert, is niet mogelijk op de HTC Magic. Als je dus bijvoorbeeld in wilt zoomen op een kaart doe je dat niet door te pinchen zoals je dat op een iPhone doet, maar met behulp van de zoombutton die wordt weergegeven op het scherm. Bij het bedienen van de Magic heb je aan het scherm zelf niet genoeg. Je maakt vaak gebruik van de backknop (om een actie ongedaan te maken of een stap terug te gaan in het menu) en de menuknop (om de verschillende contextmenu’s binnen een applicatie te openen).
Het scherm maakt verder (indien gewenst) gebruik van haptic feedback. Dit houdt in dat je bij aanraking van bijvoorbeeld een letter op het toetsenbord je een trilling voelt. Dit emuleert het gebruik van een normaal toetsenbord, waarbij je het ook ‘voelt’ aan je vingertoppen als je een toets aanraakt.
Toetsenbord van de HTC Magic
Android op de Magic maakt geen gebruik meer van een uitschuifbaar (hardware) toetsenbord. Het toetsenbord bedien je op het touchscreen. Hierin lijkt de bediening van de Magic erg op die van de iPhone, met dit verschil dat er geen autocorrectie is zoals op de laatstgenoemde. Wel worden woordsuggesties onder het invoerveld weergegeven waar je doorheen kunt bladeren van links naar rechts. Het toetsenbord komt tevoorschijn wanneer je klikt in een invoerveld zoals bijvoorbeeld de Google zoekwidget op je home-scherm. Op dit (QWERTY-)toetsenbord vind je ook een zoekknop en een knop om speciale tekens in te kunnen voeren. Wanneer je een letter of speciaal teken langer ingedrukt houdt verschijnen er meer opties voor de letter of het teken zodat je bijvoorbeeld een “Ă©” of “{” in kunt voeren. Wanneer je de Alt-toets ingedrukt houdt komen er nog een aantal speciale tekens tevoorschijn zoals het copyright- en euro-teken. De eerder besproken haptic feedback komt bij het bedienen van het toetsenbord goed van pas, zeker als je nog nooit eerder hebt gewerkt met een touchscreen toetsenbord.
Camera van de HTC Magic

De ingebouwde camera van de Magic is een 3,2 megapixel kleurencamera met autofocus. De Magic heeft geen aparte cameraknop; de camera-applicatie open je dus vanuit het menu of je home-scherm. Eenmaal in de applicatie druk je op de daar aanwezige cameraknop om een foto te maken. Zoals gezegd heeft de camera een autofocus functie; deze zorgt ervoor dat je foto’s altijd zo scherp mogelijk worden genomen. Wanneer je op de knop hebt gedrukt stelt het scherm zo scherp mogelijk in op de situatie en maakt hierna de foto. Dit kan soms een seconde duren waardoor het misschien moeilijker kan zijn om direct een momentopname te maken. Voordeel is wel dat je altijd een scherpe foto hebt. De foto hiernaast is genomen onder redelijk ideale omstandigheden (veel licht) en laat zien wat de kwaliteit van zo’n opname is (zie gallery onderaan voor hi-res versie). Vanuit de camera-applicatie kun je je foto’s direct versturen via de e-mailapplicatie of Gmail of je kunt ze plaatsen op Picasa.
Omdat de HTC Magic gebruik maakt van de nieuwe versie van Android 1.5 is het ook mogelijk om video-opnamen te maken met behulp van de videocamera-applicatie. Wanneer je de opnamen op de hoogste kwaliteitsinstelling zet hebben deze een resolutie van 320×480 pixels. De videobestanden worden op je telefoon opgeslagen in het bekende mobiele videoformaat .3gp. Vanuit de applicatie kun je de videofilmpjes via e-mail versturen of direct op YouTube plaatsen.
Draadloze functies op de HTC Magic
De Magic is uitgerust met Bluetooth-, Wi-Fi- (b/g), GPS- en 3G-functionaliteit. Bluetooth is Bluetooth 2.0 en ondersteunt A2DP-stereofunctionaliteit. Verder maakt deze gebruik van EDR (Enhanced Data Rate) waarmee doorvoersnelheden tot 3 Mbit/s te behalen zijn. Wi-Fi op de Magic ondersteunt WEP en WPA als beveiligingsmethode en kan zowel met een 802.11b als 802.11g netwerk worden gebruikt.

De GPS-functie maakt gebruik van assisted GPS, wat inhoudt dat de HTC Magic snel ruwweg je positie kan bepalen met behulp van telefoonmasten en wifi-netwerken en daarna nauwkeuriger de locatie bepaalt met de ingebouwde GPS-antenne. Deze functie, in combinatie met het ingebouwde kompas op de HTC Magic, biedt leuke toepassingsmogelijkheden, zoals bijvoorbeeld Google Street View. Hierbij kun je in steden die al ontsloten zijn in Google Street View (onder andere Amsterdam) je positie bepalen en daarna om je heen kijken door je telefoon te draaien, in plaats van dit zelf op het scherm te doen. Ook komt hier augmented reality om de hoek kijken, waarbij in realtime op je camerascherm informatie getoond kan worden over je omgeving. Een goed programma hiervoor is Wikitude (gratis verkrijgbaar in de Android Market).
Standaard werkt de HTC Magic in Nederland op het 3G-netwerk van Vodafone. Om de batterij te sparen kun je via de instellingen eventueel ook terugschakelen naar GPRS. In vrijwel alle omstandigheden, onder andere onderweg van Maastricht naar Amsterdam, bleef de verbinding met het snelle 3G-netwerk tijdens de reis of binnenshuis gehandhaafd. Ook het downloaden van video’s in de YouTube-applicatie of programma’s via de Android Market over 3G ging uitstekend.
Bellen met de HTC Magic

Het bellen met de HTC Magic spreekt voor zich. Door het indrukken van de groene belknop kom je in het belmenu waar je een viertal tabbladen ziet. Hier vind je onder andere een numeriek toetsenbord, je belhistorie, contactenlijst en je favorieten. Je contactenlijst wordt automatisch gevuld met je Google-adresboek. Wanneer je het toestel voor het eerst gebruikt wordt je gevraagd je Google gegevens in te vullen waarna het toestel je contactpersonen en agenda inlaadt en synchroniseert. De meeste gebruikers zullen echter hun contactpersonen op hun simkaart hebben staan. Het is gelukkig ook mogelijk om deze contacten te importeren vanaf die simkaart. Verder kun je de Magic synchroniseren met je contactpersonen uit Microsoft Outlook of via een Exchange-server, mocht je daar gebruik van maken (de mogelijkheid van Exchange wordt genoemd op de website van HTC). Je kunt je meestgebelde contacten aan je favorieten toevoegen zodat je die nummers altijd snel bij de hand hebt.
Standaard zitten er al een flink aantal beltonen op de Magic, maar als je wilt kun (bijvoorbeeld met behulp van een applicatie als Ringdroid) eigen persoonlijke beltonen maken en instellen voor je contactpersonen.
De geluidskwaliteit van de gesprekken is uitstekend, zowel via de interne als de externe speaker of via de meegeleverde koptelefoon. Ook kun je natuurlijk een (eventuele stereo-) Bluetooth-headset op de HTC Magic aansluiten waarmee je in de auto of onderweg handsfree kunt bellen.
Batterij van de HTC Magic

Over de batterijduur van smartphones die gebruik maken van 3G, GPS etc. is veel te doen. Grootste kritiekpunt van de iPhone is bijvoorbeeld de korte levensduur van de batterij die het vaak nog geen dag uithoudt bij intensief gebruik. De HTC Magic vormt geen uitzondering op dit gebied: wanneer je intensief gebruikmaakt van video, 3G, GPS en Bluetooth zal ook hier de batterij het met moeite een dag volhouden. In de praktijk is het echter prima werken met de Magic en heb je niet het idee dat de batterij extreem snel leeg gaat. HTC claimt dat de Magic 400-450 minuten spreektijd heeft en een standby-tijd tussen de 420-660 uur (afhankelijk van gebruik 3G).
Pluspunten
De HTC Magic biedt met 3G, GPS, Wi-Fi, Bluetooth 2.0 en volledig aanraakscherm de uitgebreide functionaliteit die je tegenwoordig van een smartphone mag verwachten. Het toestel is bijzonder makkelijk te bedienen en ligt lekker in de hand. Het ontbreken van een uitschuifbaar toetsenbord is eerder een plus- dan een minpunt, omdat dit naar mijn mening ten goede komt aan het design en het aanraakgevoelige schermtoetsenbord ook prima werkt. De ingebouwde 3,2 megapixel camera met autofocus geeft haarscherp beeld en goede kwaliteit video-opnamen.
Minpunten
Zoals bij andere veeleisende smartphones heeft de batterij het ook bij de HTC Magic zwaar te verduren en kan hij na een dag intensief gebruik aan de lader. De koptelefoon maakt gebruik van de USB-aansluiting zodat je niet direct je eigen headset aan kunt sluiten. Ook het gebruik van het touchscreen toetsenbord kan voor de beginnende gebruiker nogal wennen zijn.
Conclusie
Met de Magic introduceren HTC en Vodafone het eerste volledige touchscreen Android-toestel in Nederland. Het toestel bevat alle functionaliteit (en meer) die je verwacht van een touchscreen smartphone. Het oogt een stuk fraaier dan zijn voorganger de HTC Dream, mede door de curves aan de boven- en onderkant en het feit dat er geen uitschuifbaar toetsenbord meer inzit waardoor het een stuk slanker is. De HTC Magic is speciaal gemaakt voor het Android besturingssysteem en dat merk je aan alles. Het gebruik is erg eenvoudig en zowel de standaardapplicaties als die uit de Android Market draaien uitstekend. Tijdens het 5 dagen uitgebreid testen van dit toestel hebben zich geen vreemde fouten of hardwarematige problemen voorgedaan. Met de Magic zal HTC een bredere markt aanspreken dan met de Dream (bij ons beter bekend als de T-Mobile G1). Niet alleen maakt het device nu wat meer indruk op de veeleisende tech-addict, maar ook op de ‘gewone’ gebruiker, die een stuk gevoeliger is voor design en gebruiksgemak.