De Nederlandse startup FairPhone is het eerste bedrijf dat een modulaire smartphone op de markt brengt. Hierdoor kun je gemakkelijk de hardware vervangen als iets kapot gaat of wanneer je wilt upgraden.
Lees verder na de advertentie.
Er is de afgelopen jaren veel veranderd voor FairPhone. Begonnen als een kleine startup die begin 2014 een smartphone met een Chinees standaarddesign op de markt bracht, maar wel eentje die grotendeels is gemaakt van eerlijke materialen. Voor de FairPhone 2 kroop de Nederlandse startup achter de tekentafel om het toestel helemaal zelf te ontwerpen; van de hardware die ze gebruiken tot hoe ‘ie eruitziet. De twee belangrijkste verbeteringen? De smartphone is eerlijker en moet langer meegaan.
Van concept naar conflictvrije materialen
De meeste materialen waarmee de FairPhone 2 is gemaakt komen uit conflictvrije mijnen in conflictgebieden, zoals Congo. Bij een door rebellen beheerde conflictmijn worden de inkomsten meestal direct geĂŻnvesteerd in (burger)oorlogvoering, door bijvoorbeeld eten en wapens aan te schaffen. Bij een conflictvrije mijn werken werknemers vrijwillig en krijgen ze betaald voor hun werk, waardoor zij hun familie ondersteunen en kinderen naar school kunnen sturen.
Naast conflictvrije mijnen verkrijgt FairPhone zijn grondstoffen ook via duurzame projecten, zoals het omsmelten van oude elektronische apparatuur. De elektronische apparatuur wordt in Afrikaanse landen verzameld en vervolgens opgestuurd naar Europa, waar een fabriek de apparatuur milieuvriendelijk versmelt. Onder andere gerecyclede koper wordt in de FairPhone 2 gebruikt.
De FairPhone 2 is echter nog niet helemaal ‘eerlijk’, maar de belangrijkste materialen – tin, tantaal, wolfraam en koper – worden op een eerlijke manier verkregen. Volgens de Nederlandse startup is dat in ieder geval een belangrijk begin van een vele groter geheel; dat steeds meer merken gaan nadenken over waar gebruikte materialen precies vandaan komen. Het is een logische vraag: waarom zouden we wel biologische eieren kopen, maar de tin in onze smartphones uit mijnen halen waar mensen gedwongen moeten werken?
Hoe modulair is de FairPhone 2?
De FairPhone 2 is niet alleen bijzonder door het gebruik van eerlijke materialen, maar ook door de modulariteit van de smartphone. Het toestel wordt beschermd door een rubberen achterkant die tegelijkertijd functioneert als een beschermhoesje. Het rubber komt net boven het scherm uit, waardoor je het toestel zonder zorgen met het scherm op de tafel kunt plaatsen. Tijdens de previewsessie werd de smartphone meerdere keren op de grond gegooid zonder dat het een krasje opleverde. De FairPhone 2 is dan ook gemaakt om een val van ongeveer 1,85 meter – de gemiddelde lengte van een Nederlandse man – te overleven. Meerdere valpartijen zelfs.
Als de rubberen achterzijde eraf is gehaald, kun je het 5 inch-scherm demonteren. Dit gaat heel gemakkelijk: met twee schuifjes aan de onderzijde die je naar de zijkant schuift. Vervolgens schuif je het scherm inclusief frame van magnesium zo van de rest van het hoofdframe af. Binnen tien seconden zet je er een nieuw scherm op, bijvoorbeeld één met een QHD-resolutie en Gorilla Glass 4. Het huidige lcd-scherm is voorzien van een full-hd-resolutie en Gorilla Glass 3.
Wat je dan overhoudt, is het basisframe met de hardware. Alle hardware is er uiteindelijk uit te halen – net als bij een normale smartphone -, maar FairPhone maakt het mogelijk om in de FairPhone 2 heel gemakkelijk vier componenten te vervangen: de 2420 mAh-accu, de 8 megapixel-camera, bovenste speaker en de micro-usb-poort. Bij de twee laatstgenoemden hoort ook nog andere hardware, zoals de koptelefooningang, microfoon en lichtsensor. De hardware wordt samengebracht in gemakkelijk te vervangen modules, die zijn omringd door plastic en ongeveer in elkaar klikken als LEGO.
De hardwaremodulus zijn uit elkaar te halen door schroefjes los te schroeven. FairPhone geeft met een blauw cirkeltje aan welke schroeven eruit moeten om de modules te vervangen. Binnen een paar minuten heb ik alle componenten uit elkaar geschroefd en naast elkaar gelegd. En dat is handig, want de afgelopen jaar heb ik onder andere de koptelefooningang, usb-poort en het scherm van verschillende smartphones laten vervangen wegens een defect. Bij de FairPhone 2 koop je zelf de module, schroef je jouw telefoon open en vervang je eigenhandig het component dat kapot is. Een kind kan de was doen.
Daarnaast is het voor consumenten veel gemakkelijker om zelfstandig hardware te upgraden: een ander groot voordeel dat de FairPhone 2 biedt. Als FairPhone besluit om bijvoorbeeld een betere cameramodule uit te brengen, kunnen consumenten zelf kiezen of zij het de moeite waard vinden om een nieuwe cameramodule te kopen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een toekomstige backcover met nfc-ondersteuning, die hoogstwaarschijnlijk door FairPhone wordt uitgebracht.
Eerder midrange dan high-end
De FairPhone 2 kost 525 euro en dat is gezien de hardware prijzig. Naast een 5 inch full-hd-scherm beschikt de FairPhone 2 over een Qualcomm Snapdragon 801-chip, 2GB aan RAM, 32GB interne opslagruimte dat met een micro-sd-kaart kan worden uitgebreid en een 8 megapixel-camera. Dat zijn momenteel midrange-specificaties waarmee je de kale versie van Android 5.1 (Lollipop) prima kunt draaien, maar die geen 525 euro waard zijn. Volgens FairPhone komt de relatief hoge prijs grotendeels doordat de startup maar kleine bestellingen kan plaatsen, waardoor de prijzen voor onderdelen hoger liggen.
Daarnaast is het design niet erg indrukwekkend. De FairPhone 2 voelt log aan door de grote donkergrijze rubberen behuizing die duidelijk om het scherm klemt en typen lastiger maakt. De behuizing heeft wat weg van het materiaal dat LG voor de Nexus 5 heeft gebruikt. FairPhone werkt wel aan achterkantjes in verschillende kleuren, waardoor ‘ie wat minder saai moet ogen. Een doorzichtige achterkant zou ook al een flinke verbetering zijn, want dan kun je altijd de hardware aan de binnenkant bekijken.
FairPhone 2 preview: conclusie
Het is lastig om niet van de FairPhone 2 te houden. Het is een innovatieve smartphone die niet alleen het boegbeeld is van duurzaamheid, maar ook van eerlijke materialen. Daarbovenop is FairPhone een Nederlands bedrijf met internationale aspiraties dat, ondanks dat het vanuit een commercieel oogpunt werkt, heel filantropisch van aard is. Ook weet FairPhone dat het niet direct een grote concurrent voor bijvoorbeeld Samsung wordt, maar dat het bedrijf met zijn inspanningen wel merkt dat de grote namen in de Android-wereld vaker nadenken over waar hun grondstoffen eigenlijk vandaan komen.
Of de FairPhone 2 met een prijs van 525 euro ook een goede koop is, valt lastig te zeggen. Het idee dat je heel gemakkelijk hardware kunt vervangen indien het kapot is, blijft een groot pluspunt. Bij het upgraden van hardware heb ik echter mijn twijfels. Het is erg lastig om over een twee jaar een scherm met een ingebouwde vingerafdrukscanner compatibel te maken met de hardware die nu in de FairPhone 2 zit. Hierdoor zullen de upgrades niet zo indrukwekkend zijn als het modulaire systeem mogelijk doet vermoeden. Daarnaast wordt de prijs-kwaliteitverhouding pas aantrekkelijk als je de FairPhone voor minimaal drie tot vier jaar gebruikt, terwijl de meesten na twee jaar toch weer de kriebels krijgen om hun smartphone te vervangen.
Laat je vaak je smartphone vallen? Koop dan een FairPhone 2, want dat gaat je gegarandeerd veel problemen en geld schelen. Vind je duurzaamheid en eerlijkheid in een smartphone belangrijk? Opnieuw is de FairPhone 2 dan een goede keuze. Met die twee doelgroepen zal FairPhone absoluut niet de volgende Samsung worden, maar het bedrijf is wel bij uitstek het ideale merk voor veel mensen die bewust leven en eveneens heel bewust voor de FairPhone 2 kiezen.