De G Watch R is LG’s eerste ronde smartwatch met Android Wear. Bij Android Planet hebben we enkele weken het slimme horloge gedragen.
Lees verder na de advertentie.
2014 zou hét jaar van de smartwatch worden. Na de Moto 360, Gear Live en nu ook de G Watch R heeft een groot gedeelte van de Android-fabrikanten al een slim horloge met Android Wear uitgebracht. Terwijl smartwatches steeds beter en mooier worden, blijft Android Wear de drempel voor de de échte doorbraak.
Design en scherm
De G Watch R lijkt vooral op een normaal horloge. Dat komt met name door het ronde scherm van het apparaat en het knopje aan de zijkant. Met het knopje schakel je het scherm van de smartwatch in en uit. Eraan draaien kan ook, maar dat heeft verder geen effect op de besturing van het apparaat.
Het oled-scherm van 1,3 inch met een resolutie van 320 bij 320 pixels oogt scherp en is ook in direct zonlicht nog redelijk goed te zien. Helaas is de smartwatch niet voorzien van een lichtsensor, waardoor de helderheid vaak of te laag (in het zonlicht) of te hoog (in een donkere omgeving) staat. Je wisselt daardoor vaak tussen helderheidsniveaus, en helaas moet dit handmatig worden gedaan.

De metalen behuizing is goed afgewerkt en geeft het horloge een sportief uiterlijk. Alsof je er een week mee gaat hiken. De behuizing is tevens voorzien van markeringen om de minuten aan te geven, wat handig kan zijn als je een minimalistische watch face gebruikt.
De G Watch R is echter wel een vrij groot en ietwat zwaar horloge, dat met name geschikt is om te dragen om iets dikkere polsen. Zo is het soms moeilijk om de mouw van een overhemd of vest over het apparaat te krijgen, en ook weer een gedoe om deze weer terug te halen om naar het horloge te kijken. Uiteindelijk haalde ik mijn mouw maar altijd een beetje naar achteren, zodat ik de G Watch R gewoonweg kon zien. Echt fijn zat dit echter niet.
Hardware en accuduur
Onder het scherm van de G Watch R bevinden zich een Snapdragon 400-chip, 512MB aan werkgeheugen en 4GB aan opslagruimte. Door het gebruik van een Snapdragon 400 werkt Android Wear vlot, hoewel er soms een kleine vertraging te merken is. Het is echter onduidelijk of dit door de hardware, Android Wear of de bluetooth-verbinding met de smartphone komt.

De accu van 410 mAh is, vergeleken met die van andere smartwatches, redelijk groot. De accu gaat zo’n anderhalve dag tot twee dagen mee, hoewel ik ‘m door de hoeveelheid notificaties en het gebruik van het actieve scherm elke avond aan de oplader moest leggen.
Bij de actieve schermmodus is het oled-scherm altijd ingeschakeld, waardoor je op elk gewenst moment de tijd en je laatste notificaties kunt lezen. Deze functie is ook uit te schakelen, wat de accuduur drastisch verbetert.
Het opladen gaat via een dock waar je de G Watch R in plaats. Via een magneetje blijft ‘ie goed in het dock zitten, waarna het apparaat vrij rap wordt opgeladen. Door de simpele werking van het dock is het overigens ook geen probleem om de G Watch R elke avond op te laden.
Software en functies
De G Watch R draait op Android Wear, dat verbindt met een smartphone en op die manier data ontvangt. Android Wear is op dit moment vooral een doorgeefluik voor notificaties, van e-mails tot berichtjes van Facebook Messenger, WhatsApp of Hangouts. Bij de meeste apps kun je direct een actie uitvoeren, zoals een e-mail archiveren of via spraak een melding beantwoorden. Je drukt dan op het scherm van de G Watch R op bijvoorbeeld ‘beantwoorden’, waarna je jouw bericht in kunt spreken.

Google meldt tevens dat de spraakbesturing tweetalig werkt. Je zou dus ‘OK Google, navigatie to Utrecht Centraal’ kunnen spreken, waarna Android Wear de twee talen herkent en het commando en de actie uitvoert. Dit werkt echter gewoonweg niet. Android Wear maakt het vaak iets heel anders van, waardoor spraakcommando’s vrijwel nutteloos zijn. De Nederlandse spraakherkenning werkt eigenlijk alleen goed als je dit gebeurt in combinatie met schermbesturing, zoals het drukken op de knop ‘beantwoorden’ bij WhatsApp.
Twee interessante functies van de G Watch R en Android Wear zijn de hartslagmeter en navigatie met Google Maps. De hartslagmeter werkt vrij accuraar en het duurt maar enkele seconden om je hartslag te meten. Het probleem hierbij is wel dat je jouw arm zo stil mogelijk moet houden, waardoor de hartslagfunctie vrijwel nutteloos is tijdens het sporten – het moment dat je graag je hartslag wilt meten.

Navigeren met de G Watch R is wél een fijne toevoeging die Android Wear brengt. Je voert het adres in op je smartphone, waarna de navigatiekaarten direct op de smartwatch verschijnen. Je krijgt een trilling als je af moet slaan, waarbij de informatiekaarten het aantal meters tot de volgende afslag, de straatnaam en een lijst met volgende routestappen laten zien. Hierdoor kun je de smartphone gewoon in je broekzak houden, wat van pas komt tijdens het fietsen of lopen.
Conclusie LG G Watch R review
De G Watch R is op dit moment de beste Android Wear-smartwatch die je kunt krijgen. Hij heeft een Ă©cht rond scherm, rappe processor en een goede accuduur. En ondanks dat ‘ie wat groot en log voor een smartwatch is, zullen heel veel mensen dit strakke en sportieve design enorm waarderen. Ook kun je ‘m in combinatie met een toestel met Lollipop gebruiken als ‘vertrouwd apparaat’, waarbij je jouw toestel altijd kunt ontgrendelen als ‘ie met de G Watch R is verbonden. Deze Android Wear-functie bleek na enkele weken gebruik enorm handig te zijn.
Android Wear blijft echter de gebruikservaring negatief beĂŻnvloeden. Het mobiele besturingssysteem staat nog in de kinderschoenen, heeft last van gekke bugs en werkt nog niet optimaal in het Nederlands. Android Wear is wel een fijn doorgeefluik van notificaties, waarmee je snel en gemakkelijk je meldingen kunt beheren en op belangrijke notificaties kunt reageren. Maar of je alleen daarvoor 269 euro, ruim 70 euro meer dan andere Android Wear-smartwatches wilt uitgeven, is nog maar de vraag.
Videoreview
Laatste LG-nieuws
- Waarom optische zoom op je smartphone in de toekomst beter wordt (28-12-2022)
- Beveiligingslek: Samsung-telefoons waren kwetsbaar voor malware (2-12-2022)
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 46 (18-11-2022)
- Iconische smartphones: de kromme, zelfhelende LG G Flex (1-6-2022)
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 21 (27-5-2022)