De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Samsung Galaxy A3 en A5 (2017) hands-on: stijlvolle smartphones met kleiner prijsje

Thomas Haenen
19 januari 2017, 20:21
5 min leestijd
Samsung Galaxy A3 en A5 (2017) hands-on: stijlvolle smartphones met kleiner prijsje

Reviewscore

8

De Samsung Galaxy A3 (2017) en Galaxy A5 (2017) zijn vanaf deze maand in Nederland te koop. Deze twee Android-smartphones bieden de stijl en veel van de functies van een vlaggenschip, voor honderden euro’s minder. Wij probeerden de mogelijke midrange-favorieten vast uit.

Lees verder na de advertentie.

Samsung Galaxy A5 (2017) en Galaxy A3 (2017) hands-on

Recentelijk nog riepen we de Samsung Galaxy S7 uit tot onze favoriete smartphone van 2016. Niet alleen vanwege de uitmuntende camera en vlotte hardware, maar ook vanwege het aantrekkelijke design en de slimme softwarefoefjes. Enige nadeel van het toestel: de relatief hoge prijs. Een vlaggenschip als de Galaxy S7 is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd.

Met de Galaxy A3 (2017) en Galaxy A5 (2017) hoopt Samsung een oplossing te bieden voor consumenten die iets meer krap bij kas zitten. Op het eerste gezicht identiek aan de Galaxy S7, maar dan een tikkeltje minder krachtig. De adviesprijs ligt echter ook honderden euro’s lager dan bij het vlaggenschip. De Samsung Galaxy A3 (2017) wordt voor 329 euro verkocht, de iets grotere A5 (2017) voor 429 euro. Beide toestellen zijn binnenkort verkrijgbaar in Nederland, maar wij konden er al iets eerder mee aan de slag.

Samsung Galaxy A3 (2017) hands-on

Design: als twee druppels water

Beide toestellen hebben een design met een platte glazen achterkant en een metalen rand. Inderdaad, identiek aan de Samsung Galaxy S7. Net als bij dat toestel is de afwerking voortreffelijk. Dit zijn smartphones die duidelijk premium aanvoelen, stevig en stijlvol. Er is slechts één uiterlijk verschil: waar de Galaxy S7 wat minder dik is aan de zijkant, met een lichtgebogen achterkant, is de A-serie vrijwel plat. Verder zijn de twee toestellen nauwelijks van elkaar te onderscheiden.

Met zijn schermformaat van 4,7 inch is de Galaxy A3 (2017) net een tikkeltje handzamer, al is de Galaxy A5 verre van lomp. De smalle randen, ronde hoeken en dunne behuizing zorgen voor een toestel dat zeer prettig in de hand ligt. De glazen achterkant is helaas wel een magneet voor vettige vingerafdrukken, maar dat was bij de Galaxy S7 ook al het geval. Mooi meegenomen: beide smartphones zijn, net als de Galaxy S7, volledig waterdicht. Kun je die vingerafdrukken makkelijk wegspoelen.

Samsung Galaxy A3 (2017) hands-on

Het scherm van de Galaxy A3 heeft een resolutie van 1280 bij 720 pixels, een beetje aan de lage kant voor een smartphone in deze prijsklasse. Grote concurrent Huawei weet voor minder geld al verschillende toestellen te bieden met een full hd-resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Op dit formaat is het beeld desalniettemin nog altijd aardig scherp en zul je individuele pixels niet zomaar met het blote oog onderscheiden. De Galaxy A5 (2017) is gelukkig wel uitgerust met een hogere resolutie.

Software: verouderd, maar vlot

Het is een beetje jammer dat beide smartphones nog lopen op Android 6.0 Marshmallow. Op het moment dat de twee toestellen verschijnen is Android 7.0 Nougat inmiddels al ruim een half jaar oud. Samsung liet ons weten dat een update naar Nougat later dit jaar verschijnt, maar kon geen indicatie geven van wanneer precies.

Software loopt op beide toestellen dan weer wel uitzonderlijk soepel. Beide toestellen zijn uitgerust met een octacore-chipset; 1,7 GHz bij de Galaxy A3, 1,9 GHz bij de Galaxy A5. Het grotere model beschikt ook over iets meer werkgeheugen: 3GB in plaats van 2GB. Op beide smartphones loopt Android echter vloeiend en vlot. Apps starten snel op en websites verschijnen snel in beeld. De camera-app verschijnt binnen een fractie van een seconde in beeld en ook het fotograferen zelf gaat zeer snel.

Camera: knoeperd van een selfiecamera

Over de camera durven we nog niet veel te zeggen zonder een uitgebreidere test. De 13 megapixel-camera van de Galaxy A3 leek op het eerste gezicht een stuk minder scherp te schieten, met bovendien wat minder levendigere kleuren. De 16 megapixel-camera van de Galaxy A5 (2017) was dan wel weer prima: scherp, kleurrijk en zeer helder. De selfiescamera’s van beide toestellen waren dik in orde. De Galaxy A3 moet het hier doen met 8 megapixel, terwijl de A5 voor 16 megapixel beschikt. We moeten eerlijk zeggen dat het beeldverschil tussen de twee toestellen hier minimaal was. 16 megapixel is al gauw overkill voor een selfiecamera, maar zolang de foto’s er maar goed uitzien hoor je ons niet klagen.

Samsung Galaxy A3 (2017) hands-on

In de camera-app zitten enkele geinige extra’s die je helpen bij het maken van foto’s. Zo is er een Food Mode waarbij je de focus precies op je bord kan leggen, met de rest wat onscherper. Voor de foodbloggers en snacksperts op Instagram, zullen we maar zeggen. Hoewel de toestellen geen led-flitser voorop hebben, is er wel een flitsfunctie ingebouwd. Het scherm wordt daarmee vlak voor het fotograferen felwit gemaakt om toch nog wat extra licht te bieden.

Kracht is niet goedkoop

We hebben geen uitgebreide benchmarks kunnen doen, maar reken er maar op dat beide toestellen meer dan genoeg kracht in huis hebben voor de gemiddelde gebruiker. Waar goedkopere smartphones in het verleden nog wel eens wilden haperen, is daar tegenwoordig geen sprake meer van. WhatsApp, Snapchat, Google Maps en vrijwel alle andere populaire applicaties van het moment zullen soepel lopen op toestellen als deze.

Puur naar de hardware gekeken hebben beide smartphones een relatief hoge adviesprijs. De Galaxy A3 (2017) is qua specificaties vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Huawei P8 Lite (2017) of de LG K10 van vorig jaar, smartphones die voor zo’n 100 euro minder in de winkels liggen. De Galaxy A5 (2017) zit met zijn adviesprijs van 429 euro zelfs in de buurt van vlaggenschepen uit 2016, zoals de LG G5. De meeste van deze alternatieven zijn echter een stuk minder geslaagd qua design; een tikkeltje dikker, wat minder mooi afgewerkt en doorgaans ook niet waterdicht.

Conclusie Galaxy A5 en Galaxy A3 (2017) hands-on

De Samsung Galaxy A3 en A5 (2017) zijn zeker niet de goedkoopste midrange smartphones. Ben je op zoek naar een goede prijs-kwaliteitsverhouding en is goede hardware jouw prioriteit, dan kun je absoluut nog zo’n 100 euro meer besparen ten opzichte van deze toestellen. Desalniettemin bevindt de Galaxy A-serie zich op andere gebieden weer een flinke klasse boven de concurrentie. Het design, de afwerking en de soepelheid van de software: zo goed hebben we het zelden gezien in deze prijsklasse. Het is wat jammer dat beide smartphones worden geleverd met een oude versie van Android, maar onze eerste indruk is in ieder geval zeer positief.

Samsung Galaxy A3 (2017)

Samsung Galaxy A3 (2017) prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 269,99

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy A3 (2017)
Samsung Galaxy A3 (2017)

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu