Samsung Galaxy Alpha Review: stijlvol toestel met een te hoge prijs

Wouter Nijsen
29 oktober 2014, 19:32
7 min leestijd
Samsung Galaxy Alpha Review: stijlvol toestel met een te hoge prijs

Reviewscore

7

Eerder dit jaar kondigde  Samsung een nieuwe lijn high-end smartphones aan met snelle specificaties en een fraai nieuw uiterlijk. De Galaxy Alpha is de eerste smartphone in deze lijn en eentje die opvalt door het metalen frame en het lage gewicht. Dat alles komt wel met een prijskaartje en de vraag is dan ook of de Alpha zijn  adviesprijs van 600 euro kan rechtvaardigen.

Het antwoord hierop is lastig en wij kijken dan ook met gemengde  gevoelens naar het toestel. Aan de ene kant is de Alpha een van de mooiste toestellen die  Samsung ooit heeft gemaakt, maar aan de andere kant zijn de specificaties en prestaties niet wat we ervan verwacht hadden. In deze review gaan  we uitgebreid in op alle relevante aspecten  en laten we je zien of de  Galaxy Alpha de moeite van het kopen waard is.

Design: high-end door metalen frame

De Samsung Galaxy Alpha wordt  door velen gezien als een verkleinde versie van de Galaxy S5, maar daar doe je het toestel tekort mee. Waar het design van veel voorgaande toestellen van het Zuid-Koreaanse bedrijf afschrikte, met name omdat er relatief veel plastic onderdelen werden gebruikt, is de Alpha wĂ©l een toestel dat geroemd mag worden om het  uiterlijk. Een metalen frame omhelst de gehele smartphone, die overigens  wel een plastic achterkant heeft. Deze twee zaken gecombineerd met elkaar zorgen voor een aantrekkelijke maar toch simplistische look. Aan de rechterzijde vinden we alleen de power-knop, de linkerzijde biedt plaats voor de volumeknoppen. Aan de bovenkant is de hoofdtelefoon-aansluiting te vinden en tot slot is er aan de onderkant ruimte voor de micro-usb-aansluiting, speaker en microfoon.

Galaxy Alpha review

Met 132 bij 65 bij 6,7 millimeter  is de Alpha één van de dunste Galaxy-toestellen ooit en dat merk  je direct. Wanneer je het toestel uit de doos haalt, valt direct op hoe licht (115 gram) en handzaam hij is. Het gehele design met het metalen frame doet de smartphone op het eerste gezicht ietwat op een iPhone lijken, maar deze gedachte verdwijnt al snel  omdat de Alpha op een positieve manier echt iets anders is. Wat we wel storend vonden, is  de plastic achterkant  en dan met name het feit dat deze lastig is te verwijderen. Door al het gekraak krijgen  we de indruk alsof we de telefoon aan het vernielen  waren. Het doet gelukkig niet al teveel af aan het anders zo hoogstaande design van de Alpha.

Scherm: goed, maar niet bijzonder

De Galaxy Alpha heeft een 4,7-inch super-amoled-scherm  en lijkt wat formaat betreft dus behoorlijk op de recent verschenen Sony Xperia Z3 Compact en iPhone 6. Het display heeft een resolutie van 1280 bij 720 pixels, wat zorgt voor een pixeldichtheid van 312 ppi. Het scherm oogt kleurrijk en scherp, maar is zeker niet uniek te noemen. Andere  high-end toestellen van Samsung zijn stuk voor stuk  voorzien van uitstekende schermen en zien er beter uit dan het display van de Alpha. Voor een adviesprijs van 600 euro hadden we eigenlijk  een full-hd-scherm verwacht.

Galaxy Alpha review

Desondanks is het scherm van de Alpha zeker niet slecht. Kleuren ogen mooi, veel  details zijn zichtbaar en de kijkhoeken zijn prima. Samsung’s keuze om voor een 4,7 inch-scherm te gaan, is wat ons betreft een uitstekende. Het toestel is precies groot genoeg om met één hand te bedienen, iets dat  – zeker bij dagelijks  gebruik – erg prettig is. Met je duim bereik je gemakkelijk  de bovenkant van het scherm en hierdoor is zelden een tweede hand nodig.

Hardware: performance kakt soms in

De Galaxy Alpha is wat specificaties betreft goed voorzien  en wordt aangestuurd door een octacore-processor (1,8GHz- en 1,3GHz quadcore-processoren). Deze wordt  bijgestaan door 2GB aan werkgeheugen en een aparte grafische chip in de vorm van de  Mali T-628. Hoewel je zou denken dat deze hardware meer dan capabel genoeg is om een vloeiend ervaring te kunnen bieden, is dit helaas niet altijd  het geval.

Wanneer je navigeert door  de homescreens zul je merken dat dit vlekkeloos verloopt; je veegbewegingen worden direct opgepikt, apps openen snel en er zijn weinig haperingen te vinden. Pas wanneer je zwaardere taken uitvoert, zoals multitasken en het werken met meerdere browsertabbladen, merk je  dat de Alpha regelmatig moeite mee heeft. Ook kakt de performance van de interne hardware bij met name grafisch intensieve games soms in. Daarnaast werkt de vingerafdrukscanner, die is geĂŻmplementeerd in de homeknop en gebruikt kan worden om het toestel te ontgrendelen, lang niet altijd probleemloos.

Galaxy Alpha review

Samsung heeft ervoor gekozen om de Alpha standaard te voorzien van 32GB en dus kan je genoeg apps, foto, video’s en muziek op het toestel kwijt. Voor het overgrote gedeelte van Android-gebruikers is 32GB meer dan genoeg  en dat is maar goed ook, aangezien de opslag niet uitbreidbaar is.

Software: vloeiend met TouchWiz

Uit de doos draait de Galaxy Alpha op Android 4.4.4 (KitKat) en het ligt in de lijn der verwachting dat het toestel eind dit jaar ook een update naar Android Lollipop krijgt. Uiteraard heeft Samsung haar bekende TouchWiz-skin geĂŻmplementeerd, maar die is gelukkig niet enorm ingrijpend. De skin  van Samsung de afgelopen jaren regelmatig onder handen genomen wat uitgekleed en daardoor fijner in gebruik.

In tegenstelling tot veel andere toestellen is de Alpha niet volgepropt met voorgeinstalleerde software. Samsung heeft gekozen voor een verzamel-app (GALAXY-apps) met aanbevolen applicaties die naar wens te installeren zijn. Heb je liever geen externe applicaties op het toestel, dan is dat geen probleem want Samsung laat je als gebruiker  volledig vrij in deze keuze. Wel zijn er een aantal standaard Google-applicaties en simpele hulpmiddelen (zoals een spraakrecorder en notitie-app) aanwezig maar deze zijn allerminst storend.

Camera: goed, maar niet uitstekend

De Galaxy Alpha is voorzien van een 12 megapixel-camera aan de achterzijde en een 2,1 megapixel-camera aan de voorzijde. Vooral met daglicht zien gemaakte  foto’s er  scherp en kleurrijk  uit, maar ‘s avonds zijn ze  van aanzienlijk lagere  kwaliteit. Met de vele instellingen in de standaard camera-app heb je genoeg opties en mogelijkheden om je foto’s het beste tot hun recht te laten komen.

Net als de Galaxy S5 schiet de Alpha video’s in 1080p of 4K. Bij veel smartphones vraagt dit om veel kracht van de interne hardware en de Alpha is wat dat betreft geen uitzondering. Hoewel 4K-video’s er superscherp uitzien, merk je dat er hierbij wel wordt ingeleverd op het aantal beschikbare opties. Ook wordt het toestel een stuk warmer dan bij normaal gebruik, maar dat is logisch en hebben we niet als vervelend  ervaren.

Accuduur: ondermaats

De Galaxy Alpha heeft een enorm dun en licht design en dat heeft helaas negatieve gevolgen voor de accu. Deze is relatief klein en heeft een capaciteit van slechts 1860 mAh. Bij normaal gebruik gaat het toestel met moeite  Ă©Ă©n dag mee en dat is wat ons betreft ondermaats. Wanneer je het toestel intensief gebruikt en bijvoorbeeld graag spelletjes speelt of films op Netflix bekijkt, dan moet de Alpha al voor het einde van de dag aan de oplader.

Om de batterijduur te verlengen heeft Samsung een tweetal energiebesparende instellingen geĂŻmplementeerd. Met de reguliere spaarstand heb je de mogelijkheid om achtergrondgegevens te beperken, de prestaties van het toestel te verminderen en een grijstintenstand in te schakelen. Deze zullen ervoor zorgen dat de Galaxy Alpha langer meegaat, maar ideaal is het niet. Ook is de extra energiebesparende stand op het toestel te vinden. Bij het inschakelen hiervan worden veel opties  uitgeschakeld en blijft er slechts een handjevol functies  over. Mocht je het toestel gedurende een lange periode niet kunnen opladen, dan is deze modus wel handig. Voor dagelijks gebruik raden we je echter aan om met  de standaard instellingen te werken.

Conclusie

De Galaxy Alpha is een vreemde eend in de bijt. Aan de ene kant is het een van de mooiste Samsung-toestellen ooit, maar aan de andere kant doet het veel concessies.  Zo is de accuduur absoluut ondermaats en hetzelfde geldt in mindere mate voor de prestaties van het toestel. Voor een adviesprijs van 600 euro hadden we op deze vlakken meer verwacht, zeker als je nagaat dat bijvoorbeeld de Xperia Z3 Compact, een vergelijkbaar toestel met betere prestaties en een superieure batterijduur, voor  zo’n 100 euro minder aan te schaffen is. Het voordeel van de Alpha is wel dat deze dunner en lichter is en over meer opslag beschikt, al is dat laatste niet uitbreidbaar.

Samsung Galaxy Alpha kopen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is de Galaxy Alpha een relatief duur toestel, al haal je hem gratis in huis in combinatie met een abonnement. Hieronder vind je de beste Galaxy Alpha aanbiedingen van dit moment.

Samsung Galaxy Alpha

Samsung Galaxy Alpha prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Samsung Galaxy Alpha prijzen. Bekijk alle Samsung smartphones.

Alle Samsung smartphones met prijzen

Het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy Alpha
Samsung Galaxy Alpha

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu