De Gear Fit is Samsungs nieuwe sportarmband en de eerste met een klein, gebogen amoled-scherm. Het accessoire is voorzien van een aantal handige features, maar die komen niet allemaal even goed uit de verf. Benieuwd waarom? Check de Gear Fit videoreview!
Lees verder na de advertentie.
Wat direct opvalt als je de Gear Fit uit de verpakking haalt, is hoe licht het apparaatje is. Het geheel weegt 27 gram, waarbij je de ook nog eens de module uit de armband kunt halen. Op die manier kun je het bandje verwisselen als je toe bent aan een andere kleur. Het bandje zelf is verstelbaar, zodat de Gear Fit zowel om dikke als dunne polsen past. Het rubberachtige materiaal waarvan het is gemaakt, voelt fijn aan en zorgt niet voor huidirritatie. Zelfs niet als je de Fit de hele dag draagt en hij tussendoor nat wordt. De sportarmband is stof- en waterbestendig, dus je kunt ermee sporten en douchen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat er iets kapot gaat.
De meest in het oog springende feature van het design is natuurlijk het licht gebogen amoled-scherm. Het scherm is ongeveer 1,84 inch groot en heeft een resolutie van 432 bij 128 pixels. De helderheid van het display is flink op te schroeven, zodat het in de buitenlucht ook goed afleesbaar is. Het beeld oogt scherp en kleurrijk, waardoor alle interface-elementen optimaal tot hun recht komen. Je kunt kiezen voor een landschap- of portretweergave, zodat je tijdens het lopen gemakkelijk door de menu’s heen swipet. Het display reageert bovendien prima op aanrakingen en er is een fysieke toets aan de zijkant die fungeert als powerknop. Door er twee keer op te drukken, start je een zelf gekozen snelle optie zoals de mediacontroller, timer of recente meldingen.
Interface
Op het gebied van software heeft Samsung de Gear Fit eenvoudig gehouden. De menu’s zijn voorzien van grote pictogrammen voor functies als de stappenteller, hartslagmeter, timer en stopwatch. Daarnaast kun je via ‘Training’ een activiteit starten en via de instellingen de helderheid, klokweergave en achtergrond wijzigen. Ga je op je telefoon naar de Gear Fit Manager-app, dan kun je ook kiezen welke meldingen (bijvoorbeeld WhatsApps, e-mails en telefoonoproepen) de sportband toont. Je kunt gemakkelijk gesprekken en berichten opvolgen, maar om te reageren heb je uiteraard je telefoon nodig. Toch is het fijn om op je pols even te checken wie er contact probeert op te nemen, zodat je vervolgens kunt bepalen of je je smartphone uit je broekzak haalt.
Helaas werkt de sportarmband enkel met Galaxy-telefoons (check de volledige lijst hier) in combinatie met de Gear Fit Manager, maar het instellen verloopt gemakkelijk. Via bluetooth koppel je hem met je telefoon en in de S Health-app bepaal je welke gegevens worden gesynchroniseerd. Het apparaatje kan je stappen tellen, maar heeft voor bijvoorbeeld hardloop- en fietssessies je smartphone nodig om locatiegegevens op te halen. Ga je sporten met de Gear Fit, dan sleep je dus nog steeds je smartphone mee. Behoorlijk vervelend als je een groot toestel als de Galaxy S5 of Galaxy Note 3 hebt.
De Gear Fit als sportaccessoire
Hoewel de Gear Fit is voorzien van handige features als de mediacontroller, waarmee je de muziek op je smartphone bedient, zijn we over de hoofdfuncties van de sportarmband helemaal niet te spreken. Zo worden de stappen die je zet terwijl je het apparaat draagt soms dubbel geteld, is de hartslagmeter alles behalve accuraat en de Slaap-functie zo goed als waardeloos. Deze houdt bij hoe lang je slaapt – mits je de functie niet vergeet handmatig te activeren – maar met die data wordt in S Health vervolgens niks gedaan.
De fitness-app trackt wel alle keren dat je je hartslag meet, maar presenteert alleen een logbestand zonder adviezen of aanvullende informatie. Goedkopere sportarmbanden als de Fitbit Flex en Force scoren op dit gebied beduidend beter. Bovendien is de accuduur met drie dagen aan de korte kant. Gebruik je de Gear Fit om regelmatig meldingen te checken, dan moet hij vaak al eerder aan de oplader.
Conclusie Gear Fit review
De Gear Fit kent diverse handige snufjes – waaronder de mogelijkheid om het weer te tonen en je smartphone terug te vinden – maar scoort als sportaccessoire ondermaats. Voor belangrijke functies heb je nog steeds je smartphone nodig en met de data die de sportband wel zelf bijhoudt, wordt te weinig gedaan. Het is enerzijds niet echt een goede sportarmband en anderzijds niet functioneel genoeg om als smartwatch te dienen. Het scherm van de Gear Fit is zijn grootste troef, maar voor minder geld zijn betere alternatieven beschikbaar.
Het laatste nieuws over Samsung
Hieronder vind je de laatste nieuwsberichten met betrekking tot Samsung.
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 48 (1-12)
- Samsung Galaxy A53 krijgt Android 14-update met One UI 6 (30-11)
- ‘Samsung Galaxy Z Fold en Flip 6 krijgen groter scherm aan de buitenkant’ (30-11)
- Deze 5 smartwatches haal je nu voordelig in huis (gesponsord) (29-11)
- Ook Samsung Galaxy S21, Z Flip 5 en Z Fold 5 krijgen Android 14 (29-11)