Samsung Gear S Review: logge simkaartsmartwatch is overbodig

Redactie
2 december 2014, 17:04
6 min leestijd
Samsung Gear S Review: logge simkaartsmartwatch is overbodig

Reviewscore

3

De Gear S is een dappere poging om de smartwatch door gebruik van een simkaart zelfstandig te maken, maar het accessoire faalt met zijn design, Tizen-software en oplaadtechniek.

Lomp design, maar wel met simkaartslot

De Gear S heeft een gebogen oled-scherm van 2 inch met een resolutie van 480 bij 360 pixels. Zo’n gebogen oled-scherm oogde bij de Gear Fit al indrukwekkend, en dat is bij de Gear S niet minder. Het scherm is helder, de kleuren zijn mooi en de kijkhoeken goed. Aan de onderzijde van het scherm in de herkenbare langwerpige homeknop van Samsung te vinden, waarmee je terug naar het homescherm keert en de smartwatch in- of uitschakelt.

gears-3

Het fraaie scherm van de Gear S valt echter niet zo op. het grote formaat van de smartwatch trekt alle aandacht naar zich toe. Het accessoire oogt lomp en voelt door de brede rubberen armband ook nog eens goedkoop aan. De Gear S is zelfs zo groot dat ‘ie om menig arm niet past. Zelfs om mijn vrij dikke polsen ziet ‘ie er eigenlijk nog te groot uit. Daarnaast had ik veel problemen met de sluitgesp van het horloge, die niet gemakkelijk vast te klikken is.

Aan de achterzijde van de smartwatch is een slot voor een nanosimkaart, dat je bijvoorbeeld kunt gebruiken met de tweede simkaart die je bij sommige abonnementen krijgt. Deze simkaart is normaliter bedoeld voor gebruik in een tablet, maar zou eventueel ook in de Gear S kunnen worden gebruikt. Het voordeel van zo’n simkaart is dat je het accessoire een eigen internetverbinding geeft en ermee kunt bellen en sms’en zonder dat je telefoon in de buurt is.

gears-2

De achterzijde bestaat verder uit enkele aanhechtingspunten voor de oplader en een lens voor de hartslagmeter. Er is geen micro-usb-ingang aanwezig bij de Gear S, het apparaat moet specifiek met de bijgeleverde oplader worden opgeladen.

Altijd een extra accu

Bij de Gear S krijgt je een speciale oplader die ook fungeert als externe accu. Dit apparaatje klik je aan de smartwatch vast, waardoor ‘ie van extra energie kan worden voorzien op het moment dat het horloge op is. Normaliter kun je, indien je een simkaart gebruik, één dag doen met de 300 mAh-accu. Als je geen simkaart gebruikt, gaat de accu zo’n twee dagen mee.

gears-1

Het probleem van het oplaaddock is echter dat je het horloge niet op het dock kunt plaatsen, zoals bij de meeste smartwatches. In plaats daarvan klik je de oplaaddock aan het horloge, waarna je deze op tafel neerlegt. Dat is absoluut niet handig en het ziet er ook nog eens erg rommelig uit. Het is tevens mogelijk om de behuizing van de armband los te koppelen en deze op de dock te plaatsen, maar je zou eigenlijk geen extra handeling moeten uitvoeren om een gadget op te laden.

De Gear S is verder voorzien van een 1GHz-dualcore-processor, 512MB werkgeheugen en 4GB aan opslagruimte.

Rommelig Tizen

Op de Gear S staat geen Android Wear geĂŻnstalleerd, maar Samsungs eigen Tizen-software. Hierdoor is de smartwatch alleen te gebruiken in combinatie met een Galaxy-smartphone. Tizen oogt grotendeels als de Android-skin die Samsung voor zijn toestellen gebruikt. Zo heb je een homescherm met een grote klok of een cijferklok met plek voor notificaties. Door van boven naar onderen te swipen kom je in een menu waar je onder andere het geluid, de schermhelderheid, de bluetooth-connectie en de mute-optie vindt.

Een swipe van links naar rechts brengt je in het notificatiecentrum met jouw recente meldingen, zoals ontvangen sms-berichten of e-mails. Een swipe van rechts naar links brengt je langs de widgets, waar je onder andere de widget van S Health, Samsungs nieuws-app en je favoriete contacten ziet. Je hebt de mogelijkheid om zelf widgets aan de Gear S toe te voegen. Er is zelfs een multitaskvenster aanwezig in de Gear S.

screensgear1

Ook biedt Samsung een speciale app-winkel aan waar je watch faces en apps voor de Gear S kunt downloaden. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om een heuse browser te installeren, die werkt via een piepklein toetsenbordje. Compleet onlogisch en niet erg praktisch, maar de mogelijkheid is er wel. Dat geldt eigenlijk voor Tizen op de Gear S in zijn algemeen. Notificaties van apps worden rommelig op het scherm getoond, waarbij je echt moet uitvogelen hoe bepaalde functies werken.

Ook het antwoorden op een bericht vergt best veel stappen. Zo zit je lang te priegelen met een piepklein toetsenbordje op het scherm, totdat je het maar opgeeft en je smartphone erbij pakt. De Gear S ondersteunt spraakherkenning, maar alleen in het Engels. Daar heb je op dit moment dus nog niets aan.

screensgear2

De Gear S faalt op het belangrijkste punt van een smartwatch: snel op berichten reageren zonder je smartphone erbij te pakken. Daarnaast voelt Tizen een beetje langzaam aan en ogen  de animaties niet altijd even vloeiend. Sommige apps werken wel goed, zoals S Health of de agenda, maar dat is voor de smartwatch voorlopig nog te weinig om zich te onderscheiden van andere smartwatches.

Ook het gebruik van een simkaart in een smartwatch is niet logisch. Je kunt de smartwatch met simkaart wel los gebruiken, maar je verbindt ‘m toch eigenlijk altijd met je smartphone omdat je notificaties binnen wilt krijgen. Het voordeel van een simkaart in een smartwatch is dat je ermee kunt bellen en sms’en zonder je smartphone. Tot op heden ben ik echter nog geen situatie tegengekomen waar het handig was dat ik zonder smartphone kon bellen.

Praten tegen je horloge voelt een beetje vreemd aan, waarbij ik vaak dacht aan hoe Michael Knight uit Knight Rider tegen zijn horloge praatte. Het geluid van je gesprekspartner komt vervolgens uit de speaker van de Gear S. Dit is handig als je bijvoorbeeld aan het klussen bent, maar de schaamte om tegen je horloge te praten en het geluid van de speaker overwint het op dit moment van gebruik in de openbare ruimte.

Conclusie

De Gear S is eigenlijk overbodig

De Gear S  staat niet mooi om de pols en laat je niet sneller op notificaties reageren. Daarnaast is de enige vernieuwing die de Gear S brengt – de optie om een simkaart te gebruiken – op dit moment vrijwel nergens goed voor. De optie om alleen met een smartwatch te bellen wordt door de speaker in het horloge en ĂĽberhaupt het praten tegen een horloge niet aantrekkelijk.

Het grote probleem van de Gear S is dat de smartwatch minder functioneel en minder mooi is dan zijn concurrenten met Android Wear, die tevens met elk Android-toestel kunnen worden gebruikt. Daarnaast is het apparaat met zijn adviesprijs van 399 euro nog eens fors duurder dan deze concurrenten, die gemiddeld zo’n 200 tot 300 euro kosten.  Hierdoor is de Gear S eigenlijk overbodig in de toch al drukke wereld van smartwatches, en daar zal alleen Samsung  een traan om laten.

Gear S kopen

De Samsung Gear S heeft een adviesprijs van 399 euro en is al in Nederland te koop. Onderstaande webshops hebben de Gear S op voorraad en leveren binnen 24 uur, veelal tegen een lagere prijs.

Laatste Samsung-nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Gear S
Samsung Gear S

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu