Google Glass review: één maand in Nederland met Googles bril

Redactie
17 december 2013, 14:01
25 min leestijd
Google Glass review: één maand in Nederland met Googles bril

Reviewscore

8

Android Planet is de eerste Nederlandse nieuwswebsite met een Glass Explorer. De afgelopen maand heb ik Google Glass in Nederland gedragen en in deze Google Glass review beschrijf mijn bevindingen met de tweede versie van Googles slimme bril.

Lees verder na de advertentie.

Google Glass videoreview

Google Glass Project

Google is al jaren bezig met één van de meest interessante projecten in de techwereld: Google Glass. In 2011 verscheen het eerste prototype van Google Glass: een soort bril waarbij de glazen door een display zijn vervangen. In 2012 werd een conceptvideo van Google Glass op YouTube gezet (zie video onder), getiteld ‘One Day’. In die video werden de toekomstige features van Glass uitgelegd, omdat velen totaal geen beeld bij de slimme bril hadden.

De Explorer-editie van Google Glass kwam begin 2013 uit. Het apparaat kost 1500 dollar en werd beschikbaar gesteld aan “gedurfde, creatieve mensen” die via Twitter hun motivatie naar Google konden sturen. Enkele duizenden Glass Explorers werden uitgekozen om de bril te kopen, waarna ze de Google Glass in New York, San Francisco of Los Angeles op konden halen. Google laat steeds vaker Glass Explorers toe, mede omdat de originele Glass Explorers uitnodigingen ontvangen waarmee ze maximaal drie vrienden voor het Explorer-programma kunnen uitnodigen.

Glass Explorers

Google verwacht van Glass Explorers dat ze actief meedenken over Google Glass. Zo is er een speciaal privéforum beschikbaar voor Glass Explorers waar zij over de slimme bril praten, discussiëren en elkaar kunnen helpen. Google heeft speciaal zogeheten Glass Guides aangesteld die Glass Explorers helpen met problemen oplossen. Ook geven ze feedback van Glass Explorers direct door aan Google.

glassforum

Google meldt dat de uiteindelijke consumentenversie van Google Glass een veel lager prijskaartje krijgt. Glass Explorers betalen 1500 dollar omdat de bril vaak kapot gaat en veel mankementen kan vertonen waardoor bètatesters de bril moeten inwisselen. Dit brengt hogere kosten met zich mee.

Wat is Google Glass precies?

Maar wat is Google Glass precies? Google legt het uit: “Denk aan een bril. Voeg daar een kleine computer aan toe die in het montuur is verwerkt, samen met een klein scherm dat net boven je oog zit. We willen mensen een elegant en hands-free apparaat geven dat alleen aanstaat wanneer jij dat wilt, en direct de belangrijkste content toont.”

Als je Google Glass op je neus zet, heb je niet constant het scherm voor je oog. Deze bevindt zich rechtsboven het rechteroog. Dit betekent dat je gewoon gesprekken met anderen kunt voeren, de weg ziet tijdens het fietsen en alle andere activiteiten die je normaliter ook kunt uitvoeren. Het scherm van Google Glass is dus alleen zichtbaar als de bril is ingeschakeld en je expliciet met je ogen naar de rechter bovenhoek kijkt.

Design & eigenschappen

glass-2

Google Glass is fragiel. De bril weegt ongeveer 50 gram en bestaat grotendeels uit een simpel titanium montuur. Het titanium montuur is buigzaam en zorgt ervoor dat Google Glass stevig op het hoofd blijft zitten. Bij de ogen is het montuur wat dunner dan aan de zijkant om zowel de elegante look als stevigheid te behouden. De neuspootjes zijn eveneens van titanium en beschikken over transparante siliconenpads die verwisselbaar zijn. Google levert extra pads in verschillende groottes mee.

Het prisma

Aan de rechter zijkant bevindt zich alle hardware die van het titanium montuur een Google Glass maakt. Aan de voorkant zijn de camera, projector en het prisma te zien. Laatstgenoemde is het doorzichtige blokje glas waar de projector de beelden in schijnt. Door een spiegelfolie aan de zijkant en een extra glasplaat aan de binnenkant wordt het beeld zodanig gevormd dat het lijkt alsof er een beamer op een doorzichtig wit kleed schijnt.

glass-prisma

Zo kun je het beste het prisma van Google Glass omschrijven. Google is van mening dat de projectie van het prisma, die een resolutie van 640 bij 360 pixels heeft, vergelijkbaar is met een 25 inch hd-scherm dat je van een afstand van 2,5 meter bekijkt. En daar heeft de internetgigant gelijk in. Het kromme uitsteeksel met het prisma kan naar links of rechts worden gedraaid om zo de beste positie voor het oog te realiseren. In datzelfde uitsteeksel bevindt zich ook de 5 megapixel-camera die foto’s en video’s vanuit een point-of-view-hoek schiet. Aan de bovenkant zit een knopje waarmee je snel foto’s en video’s maakt als je de spraakbesturing niet wilt gebruiken.

Het hart van Google Glass

Direct achter het uitsteeksel zit het hart van Google Glass: een OMAP 4430-chip met 1GB aan werkgeheugen, 16GB aan opslagruimte, wifi, bluetooth en een ingang voor een micro-usb-stekker. Ook is de zijkant van het langwerpige plastic omhulsel aanraakgevoelig, waardoor de zijkant van de bril als touchpad kan worden gebruikt om door het menu van Google Glass te navigeren. De powerknop zit aan de binnenkant van het plastic omhulsel. De knop kan worden gebruikt om Google Glass in stand-by-modus te zetten of in zijn geheel uit te schakelen.

glass-touchpad

Aan de achterzijde vinden we de batterij met een capaciteit van 600 mAh en een ovaalvormig knopje dat eigenlijk een trillingsmotortje is. Middels beengeleiding worden de trillingen door het slakkenhuis opgenomen waardoor de drager geluiden hoort. De trillingen kietelen een beetje en de kwaliteit is niet om over naar huis te schrijven. Zo zijn voorgelezen e-mails of nieuwsberichten en telefoongesprekken nog wel te verstaan, maar in een drukkere omgeving – zeg, het lopen door de stad – is het geluid moeilijk te horen.

Omdat het al vrij moeilijk is om het geluid van Google Glass in drukkere omgevingen te verstaan, is het voor anderen eveneens moeilijk om mee te luisteren. In een stiltecoupé van de trein zou een medereiziger die naast je zit de audio van Google Glass wel kunnen verstaan. Het geluid dat anderen horen, is te vergelijken met het verfrommelde geluid dat de oorspeaker van telefoons produceert, alleen dan nog nét iets doffer. Degene die Google Glass draagt, kan in de meeste gevallen het geluid wel goed horen. Zo is de feature om nieuwsartikelen van The New York Times te laten dicteren bijvoorbeeld een fijne functie tijdens het fietsen of autorijden.

glass-1

Oordopje & glazen

Bij versie 2 van de bril krijgen Glass Explorers ook een speciaal oordopje dat via de micro-usb-poort wordt aangesloten. Dit verbetert de geluidskwaliteit van telefoongesprekken en de muziek uit Play Music behoorlijk, maar het ziet er wel een beetje vreemd uit. Zo loopt er een draad van de onderkant van de bril naar het oordopje en is het design van het oordopje ook nog eens erg opvallend en aanwezig.

Google levert tevens speciale zonwerende glazen mee die via de neussteuntjes aan de bril worden vastgeklikt. In de glazen zit een uitsnede voor het prisma van Glass, waardoor deze niet verduisterd wordt door de donkere glazen. Het vastklikken en verwijderen is echter wel een flinke onderneming, met name omdat de glazen zich gevaarlijk dicht bij het gevoelige prisma begeven.

glass-accessoires

Verder krijgen Glass Explorers ook een opberghoes van microfiber waarvan de onderkant uit een harde koker bestaat. Deze pouch is noodzakelijk voor het veilig opbergen van Google Glass, want de Google-bril is kwetsbaar en breekbaar. Zo gaan er verhalen op de Google Glass-fora dat de bril vaak op twee punten kan breken: de aanhechting van de batterij – het gedeelte waar het titanium montuur ophoudt – en bij de cameraknop. Hoewel sommige Glass Explorers toegeven de bril niet in de microfiber-hoes te hebben bewaard toen het defect zich voordeed, melden sommigen dat de bril kan breken door hem op veel verschillende neuzen – en daarmee veel hoofden met een verschillende grootte – te zetten.

Gebruik & ervaringen

Google Glass instellen

Google Glass kan middels een Android-app of het web worden ingesteld. Met de app MyGlass (zie screenshots onder) en bluetooth koppel je met Glass, om hem vervolgens met het wifi-netwerk te verbinden. Je voert de naam en optioneel het wachtwoord van het wifi-netwerk in via MyGlass, waarna een qr-code verschijnt die je met Google Glass kan scannen. Eenzelfde methode is ook via het web mogelijk. Vervolgens verbindt Google Glass simpel en snel met het betreffende wifi-netwerk.

Het is ook mogelijk de dataverbinding van je smartphone te gebruiken. Google Glass vraagt de eerste keer echter om een wifi-netwerk om de installatie sneller te voltooien. In MyGlass zie je informatie over Google Glass, waaronder de laatste activiteit, registratiedatum, softwareversie en het serienummer. Ook is het mogelijk de laatste locatie van de Google-bril te bekijken. Via de app is het eveneens mogelijk om contactpersonen toe te voegen. Deze kun je vervolgens snel bellen, sms’en of video’s en foto’s mee delen.

Glass haalt zijn informatie van de cloud. Alle informatie die zichtbaar is, van Twitter-berichten tot notificaties van e-mails, worden van externe servers gehaald en enkel in het cache-geheugen van Google Glass opgeslagen. Foto’s en video’s worden wel op het interne geheugen opgeslagen en eveneens als back-up naar Google+ geüpload. Dit wordt veelal automatisch gedaan. Je hebt echter ook de keuze deze automatische uploadfunctie uit te schakelen, waarna je foto’s en video’s van het interne geheugen van de bril kunt halen. Daarbij wordt Google Glass door Windows als een Android-smartphone of -tablet herkend, met een intern geheugen dat door gebruikers te gebruiken en bekijken is.

Apps

Het installeren en verwijderen gaat ook middels de MyGlass-app. Eigenlijk wordt de Google-bril enkel gebruikt om content te tonen en acties met deze content uit te voeren, en niet voor het installeren van apps, updaten van apps of andere taken die normaliter bij Android-toestellen horen. MyGlass toont de beschikbare apps die gebruikers vervolgens kunnen activeren en optioneel accountgegevens kunnen invoeren. Onder andere Gmail, Google Now, Google+, Evernote, Facebook, Twitter, Path, Play Music, If This Then That (IFTTT), de sport-apps van Strava en de realtime vertaal-app World Lens zijn reeds beschikbaar voor Google Glass.

Als een app wordt geactiveerd, wordt de content direct in de interface van Google Glass weergegeven. Zo bieden sommige apps kaarten met informatie, zoals nieuwsberichten van The New York Times die je in het Engels kan laten oplezen. Andere apps, zoals World Lens, bieden een extra spraakcommando dat Glass Explorers kunnen gebruiken.

glass-screens1

De besturing

Google Glass kan op twee manieren worden bestuurd: met spraakcommando’s en via de touchpad aan de rechter zijkant. Het touchpad is handig voor de stiltecoupé en andere situaties waar het praten tegen Google Glass niet wordt gewaardeerd. Denk bijvoorbeeld aan het rondlopen in de supermarkt of tijdens het wachten op een kop koffie. Met de touchpad kun je beide kanten op vegen om de volgende of vorige informatiekaart van Google Glass te tonen.

Een tik met de vingertop op de touchpad laat je een actie selecteren, zoals meerdere opties bij een notificatie of het navigeren door het Google Glass-menu. Een swipe van boven naar onderen fungeert als de terug-knop, waarbij je terug het menu in gaat of de Google Glass in stand-by-modus zet.

De grootste kracht van Google Glass is de uitstekende ondersteuning voor spraakherkenning, van commando’s tot e-mails schrijven. Hoewel de spraakherkenning vooralsnog alleen in het Engels werkt, herkent Google Glass de gesproken woorden uitstekend. Veel Nederlanders gaan echter niet e-mails, tweets, sms’jes of Facebook-berichten in het Engels inspreken, maar het geven van commando’s in het Engels vormt geen probleem.

OK Glass

Een commando begint altijd met ‘OK Glass‘, waarna je een vervolgopdracht geeft. De vervolgcommando’s zijn standaard ‘Google‘, ‘Take a picture‘, ‘Record a video‘, ‘Get directions‘, ‘Message‘, ‘Call‘ en ‘Video call‘, waarbij sommige commando’s een vervolgopdracht nodig hebben. Apps kunnen extra spraakcommando’s aan Glass toevoegen. Zo voegt Word Lens het commando ‘Translate‘ toe, waarmee Glass Explorers de camera van de bril kunnen gebruiken om tekst realtime te vertalen. De vertaling wordt vervolgens over hetgeen geplaatst dat je bekijkt, zoals een bord, met ongeveer dezelfde letters als het origineel.

BbM24bnIgAE6vtm

Glass Explorers kunnen een contactpersoon bellen door het commando ‘OK Glass, call -naam contactpersoon-‘ uit e spreken. De gesprekskwaliteit is erg wisselend. Zo hoort degene aan de andere kant van de lijn veel ruis en valt het opgenomen geluid van Google Glass soms compleet weg, om vervolgens weer plotseling terug te keren. Telefoongesprekken voeren met Google Glass levert daarmee wisselende resultaten op. Met het bijgeleverde oordopje wordt zowel het geluid dat wordt ontvangen en verzonden een stuk duidelijker, waarbij gesprekken voor beide deelnemers veelal luid en duidelijk te horen zijn.

1504188_10200231475508663_1595921500_o

Ook videobellen en sms’en behoren tot de mogelijkheden. Eerstgenoemde gaat via Hangouts, waarna je kunt deelnemen aan een hangout met één of meerdere personen. Het beeld van de hangout wordt vervolgens via het prisma geprojecteerd. Een sms versturen gaat via de spraakbesturing, die vooralsnog alleen in het Engels werkt. Achter elk sms’je komt vervolgens ‘Sent through Glass‘ te staan.

Navigeren met Glass

Glass Explorers hebben ook de mogelijkheid om ‘OK Glass, get directions to -straatnaam in woonplaats-‘ te spreken, waarna de navigatie wordt opgestart. Helaas ondersteunt de spraakherkenning van Google Glass veel Nederlandse straatnamen nog niet, waardoor de navigatie vooralsnog door Google Now en agenda-afspraken wordt geactiveerd. Zo kun je in Google Now naar een adres zoeken, waarna deze automatisch door Google Glass wordt getoond. Google Glass kan ook naar de adressen van agenda-afspraken navigeren.

20131211_130742_327_x

Navigatie is een interessant onderdeel van Google Glass en dé eigenschap waar nieuwe Google Glass-dragers zich het meest over verbazen. Eenmaal een locatie via Google Now of Google Agenda ingeladen, zie je informatie als de reistijd en het type vervoersmiddel. Je kunt de auto, fiets of de benenwagen selecteren. Google Glass verbindt via MyGlass met de gps-verbinding van je smartphone, waarna de route vrij snel wordt geprojecteerd. De slimme bril van Google draait op een kompas-achtige manier met je mee, waardoor je echt het gevoel van augmented reality hebt: dat de navigatie over de daadwerkelijke straat wordt gelegd.

Glass-screens2

In de praktijk is dit iets anders. Er zweeft in de rechter bovenhoek een ietwat doorzichtig scherm dat de route toont. Door de opvallende blauwe kleuren is dit echter wel goed zichtbaar als je naar het prisma van Google Glass kijkt. Vooral bij fietsen of lopen is de navigatie van Google Glass handig, omdat je veel duidelijker navigeert en niet constant op het scherm van je telefoon kijkt. Ondanks dat je in het prisma van Google Glass kijkt, heb je nog steeds zicht op de weg. Bij het autorijden is het directe voordeel minder groot, maar voelt het nog steeds aan als een futuristische manier van navigeren. Eén nadeel: binnen een uur navigeren is de batterij van Google Glass leeg.

Notificaties

Google Glass fungeert grotendeels als een doorgeefluik voor notificaties van sociale netwerken en andere diensten. Zo krijg je meldingen van nieuwe Twitter-berichten, e-mails of een belangrijk nieuwsbericht van The New York Times. Deze worden als kaarten weergegeven waar gebruikers middels de touchpad doorheen kunnen bladeren. Een tweet met foto plaatsen levert ook een extra kaart op, zoals in onderstaande afbeelding rechtsboven te zien is. Alle kaarten blijven via de cloud beschikbaar en worden naar eigen wens gearchiveerd. Bij het opstarten van Google Glass is de bril ook een geruime tijd bezig alle kaarten van de Google-servers op te halen.

Google Glass geeft meldingen middels een bliepje. De projectie in het prisma wordt dan nog niet ingeschakeld, maar je kunt op de touchpad tikken of je hoofd omhoog bewegen om de notificatie direct te zien. Het is een hele simpele manier van notificaties bekijken en je bepaalt altijd zelf of je op dat moment de melding wilt bekijken. Het is natuurlijk logisch dat het op sommige momenten – tijdens een gesprek of vergadering – ongepast is om het prisma van Google Glass te activeren.

glass-screens3

Apps en hun notificaties hebben verschillende mogelijkheden. Zo kun je bij een Twitter-melding kiezen om te reageren, retweeten of de tweet als favoriet te markeren. Ook is het mogelijk een link in een tweet te bezoeken, waarna een kleine browser wordt geopend waar je middels touchbesturing kunt navigeren. Bij e-mails heb je de mogelijkheid om onder andere direct te reageren, de inhoud van de e-mail op te laten lezen (alleen in het Engels) of de e-mail te verwijderen. Bij laatstgenoemde optie worden zowel de e-mail als de Google Glass-kaart verwijderd.

Andere apps, zoals The New York Times, geven enkel een notificatie met informatie die volgens hen op dat moment belangrijk is. De Google Glass-drager kan er dan voor kiezen om het nieuwsbericht voor te laten lezen, maar verder zijn er geen acties mogelijk. Veel apps hanteren de keuze voor weinig acties. Ook KitchMe, een kook-app met recepten en how-to’s, biedt eigenlijk alleen de mogelijkheid door recepten te bladeren. Sommige apps hebben echter ook niet meer nodig: KitchMe wil je bijvoorbeeld helpen met informatie over de bereidingsstappen en laat tijdens het koken sporadisch een video met een instructie zien, wat volstaat.

20131212_214306_814_x

De zoekopdrachten met Google en de slimme assistent Google Now zijn ook belangrijk voor de notificaties van Google Glass. Zo antwoordt de Google-bril op vragen als ‘how deep is the pacific ocean‘ of ‘how old is Leonardo DiCaprio‘, maar toont het ook direct de benodigde informatie als je vraagt om foto’s van de acteur. Google Now werkt op dezelfde manier als je gewend bent: het houdt in de gaten waar je bent en welke afspraken je hebt en geeft op basis van die informatie notificaties weer. Denk bijvoorbeeld aan notificaties van afspraken in je agenda tot de mogelijkheid om naar een locatie te navigeren waar je enkele seconden geleden naar hebt gezocht. Ook laat Google Now interessante locaties in de buurt zien, als je deze functie binnen de slimme assistent hebt ingeschakeld.

Zo kreeg ik wat later op de avond, van Utrecht Centraal op weg naar huis, een Google Now-melding dat Café Olivier tot twee uur ‘s nachts was geopend. Olivier is toevallig mijn favoriete café in Utrecht, maar dat zou Google Now vast en zeker hebben geweten door reserveringen in Gmail, beoordelingen via Google+ of check-ins met Foursquare, Facebook of Twitter.

Foto’s en video’s

Het is de camera van Google Glass die de meeste discussie oplevert. De 5 megapixel-camera van de bril zit aan de voorzijde van het montuur en geeft dragers de mogelijkheid om uit point-of-view foto’s en video’s te schieten. En daar waar smartphone-gebruikers gemakkelijk onopgemerkt een foto van iemand kunnen maken, worden mensen huiverig van het idee dat er altijd een camera op hen gericht staat – ook al wordt deze niet gebruikt.

glass-camera-2

De 5 megapixel-camera wordt bestuurd met de spraakcommando’s ‘OK Glass, take a picture‘ en ‘OK Glass, record a video‘ of door de kleine shutter-knop aan de bovenkant van de bril. Deze kun je indrukken door je duim aan de onderkant van de Google Glass te plaatsen, zoals bovenstaande afbeelding laat zien. Bij beide besturingsvormen maakt de camera direct een foto. Het prisma wordt geactiveerd en je ziet hoe de foto wordt genomen en wat het resultaat is geworden. Vervolgens kun je de foto delen via verschillende sociale netwerken of met een groep of één specifiek persoon via Google+. Ook is het mogelijk om een bijschrift aan de foto toe te voegen. Deze functie is eveneens alleen in het Engels beschikbaar.

glass-screens4

Bij het maken van een foto is er naast een oplichtend prisma een duidelijk geluidje hoorbaar – een soort hoog bliepje – dat een indicatie geeft als er een foto wordt gemaakt. Voor het opnemen van een video geldt hetzelfde. Een met Google Glass opgenomen video duurt normaliter tien seconden, maar kan met een druk op de shutter-knop worden verlengd. De gebruiker kan vervolgens zelf aangegeven wanneer hij of zij wil stoppen met filmen. Video’s kunnen eveneens via sociale media worden gedeeld en een bijschrift bevatten.

Dragen van Google Glass

glass-daniel2

De afgelopen maanden heb ik Google Glass bijna dagelijks gedragen. De eerste dagen werd ik gekweld door pijn aan mijn rechter oor: het oor waar al het gewicht van de Google Glass op leunt. Dat is an sich niet veel, maar als niet-brildrager waren gewenning en even doorbijten de eerste week dagelijkse kost. Na de eerste week zit de Glass als gegoten: de titanium band is genoeg uitgerekt voor mijn dikker-dan-gemiddelde-hoofd en de neussteuntjes staan eindelijk precies goed. Ook de pijn aan mijn rechter oor is geheel verdwenen.

De momenten waar Google Glass écht tot zijn recht komt, is onderweg. Als ik even de stad in ga of met de trein naar werk reis. Omdat ik niet meer elke keer als ik een melding krijg mijn smartphone in mijn handen houd, heb ik minder de neiging om direct op een notificatie te reageren. Dat is een hele interessante en belangrijke ontwikkeling: de berichten van Google Glass geven mij namelijk meer rust dan bij elke trilling mijn smartphone uit mijn broekzak halen.

Zo kan ik snel bekijken wat de melding inhoudt en dan bepalen of ik mijn smartphone pak. Als Google Glass de Nederlandse taal gaat ondersteunen, is het niet meer nodig om je smartphone te pakken om op notificaties te reageren. Dan werkt de spraakherkenning niet meer alleen in het Engels.

De notificaties die Google Glass geeft, kunnen een futuristisch gevoel bij je oproepen. Zo kreeg ik net voor het tanden poetsen een notificatie van Google Glass dat het straks tijd is om naar de tandarts te vertrekken. Normaal duurt de autorit zo’n 15 minuten, maar deze keer was het wat drukker op de weg en moest ik volgens Google Glass 19 minuten van tevoren vertrekken. Android-gebruikers zullen deze functionaliteit herkennen van Google Now, maar de functie van ‘slimme assistent’ wordt opeens een stuk meer in het ‘echte leven’ geïntegreerd.

BbMpg26IIAA6MW8

Toch kleven er nog een paar grote nadelen aan het dagelijks dragen van Google Glass. De belangrijkste is het ontbreken van Nederlandse spraakbesturing en -herkenning, alsmede de Google Now-features die nog niet in Nederland beschikbaar zijn. Maar ook ons klimaat is niet ideaal voor de bril. Zo kan Google Glass wel tegen een spatje regen, maar merkte ik dat de bril uitviel of plotselinge acties ging uitvoeren toen ik in een grote regenbui terecht kwam. Ook werkte de touch-besturing niet meer en werd het beeld van het prisma onduidelijk door de regen.

Andere Glass-dragers melden ook dat hun bril uitvalt als ze flink zweten tijdens het sporten. En dat is vreemd, want Google heeft in samenwerking met Stava twee sport-apps uitgebracht: Strava Cycling en Strava Run. Beide apps brengen de sportprestaties en sportroutes van de gebruiker in kaart. Daarbij is het ook moeilijk om Google Glass goed op te bergen, want de microfiber hoes is vrij groot en de bril kan niet worden ingeklapt. Dit zorgt ervoor dat Google Glass flink wat ruimte in je tas inneemt, zonder daadwerkelijk echt groot of zwaar te zijn.

Reacties op Glass

Dat Google Glass echt een nieuwe vorm van technologie is, merk je voornamelijk aan de reacties die je als Glass Explorer dagelijks krijgt. Naast het geroezemoes van mensen die elkaar aanstoten en naar mij wijzen, zijn de situaties bij de kassa, in de trein of wachten op het openbaar vervoer dé gelegenheden dat mensen je aanspreken. “Is dat zo’n Google-bril”, wordt er dan gevraagd. Als in instemmend antwoord, krijgt ik vrijwel altijd een vervolgvraag: “En wat zie je nu dan?” Dan leg ik uit dat Google Glass alleen aan staat als ik dat wil, waarna ik ‘m inschakel en het prisma gaat branden. “Oh, wow, ik zie het ja!”

Het valt mij op dat zo enorm veel mensen Google Glass bij naam kennen, van ouderen in de trein tot een jonge scholier die mij in de bus aanspreekt. Iedereen wil ‘m ook graag op, om te zien hoe dat prisma nu precies werkt. Ik heb ook enkele flinke boze blikken gekregen omdat ik ‘m niet voor even wilde uitlenen. De meeste boze blikken komen echter door de 5 megapixel-camera. Sommigen zoeken in andere zitplaats in de trein als ik tegenover ze kom zitten, een enkeling wil de garantie hebben dat ik geen foto’s van hem of haar zal maken.

20131118_145357_119

Velen denken dat ik alles op kan zoeken, van hun Facebookpagina tot hoeveel calorieën mijn boterham bevat. “Kun je mijn gezicht nu herkennen en mij opzoeken”, is een veelgehoorde vraag. Ter geruststelling: nee, dat kan (nog) niet. Dat dergelijke functionaliteiten wel in Google Glass kunnen worden geïmplementeerd, is echter een redelijke zekerheid. Daarentegen kunnen camera’s van smartphones ook op den duur gezichten herkennen.

Wat bijna alle mensen die de Google Glass herkennen delen, is de fascinatie voor de bril. En daarmee zie je dat het apparaat echt ‘iets nieuws’ is. Een écht nieuwe vorm van draagbare technologie. Het is een etiket dat de smartwatch, ook een vrij nieuwe vorm van draagbare technologie, veel minder heeft.

Afgezien van het handjevol boze mensen en het meisje dat dacht dat ik blind was, zijn de reacties vrijwel allemaal positief. Ook ben ik vanwege Google Glass nog niet geweigerd bij een café of restaurant. Enkel bij de douane door het importeren van de bril en op Utrecht Centraal (“Wat is dat op jouw hoofd”, aldus een beveiliger) moest ik nadere uitleg over Google Glass geven.

De toekomst

glass-daniel1

Het blijft belangrijk om te onthouden dat Google Glass nog maar een prototype is. Het apparaat blijft op dit moment een veredeld verlengstuk van je smartphone met enkele hele slimme eigenschappen, maar de échte killer-apps zijn afwezig. Google moet het hebben van apps als Word Lens, die teksten vertaalt terwijl je naar de betreffende woorden kijkt. Google Glass biedt met een dergelijke app een meer futuristische ervaring dan dezelfde app op een smartphone, omdat het lijkt alsof het beeld van het prisma ook echt deel uitmaakt van de wereld. Dat geeft Google de mogelijkheid om augmented reality, waarbij informatie aan de ‘echte wereld’ wordt toegevoegd, naar een hoger niveau te tillen.

Zo voorzie ik een toekomst waar Google Glass-dragers naar een huis kunnen kijken dat te koop staat en direct extra informatie van Funda kunnen zien, zoals de vraagprijs, woonoppervlakte en foto’s van de binnenkant van het huis. Of dat je met Google Glass speciale tochten door steden kunt maken. Of dat de bril je direct het menu en de beoordelingen van een restaurant laat zien. Het zijn simpele voorbeelden die een hele grote impact op onze informatiesamenleving gaan hebben.

Aan al die mogelijkheden die Google Glass de komende jaren gaat bieden, kleven ook ethische vraagstukken. Dat begint nu al bij de 5 megapixel-camera, maar er komen hoogstwaarschijnlijk apps die ook erg privacygevoelig zijn. Die apps zullen zich voornamelijk gaan vormen rondom gezichtsherkenningssoftware, een technologie waar Google+ en Facebook bijvoorbeeld al over beschikken. Deze vorm van technologie kan in allerlei soorten voorkomen: van het direct opzoeken van een Facebook- of Twitter-profiel, het zien van (persoonlijke) tweets met een zeer nauwkeurige locatie tot een melding dat degene tegenover je in de trein op een datingwebsite of Tinder zit. Dat Google Glass-dragers ook de mogelijkheid hebben om heel snel – en mogelijk ietwat verborgen – foto’s te maken van hetgeen je ziet, blijft natuurlijk ook een gevoelig punt.

Google zou de twijfel en angst over de camera en het gebruik van de lens voor gezichtsherkenning en andere privacygevoelige technologieën voor een gedeelte kunnen wegnemen door een rood lampje aan de voorkant te plaatsen die toont dat de camera van Google Glass is geactiveerd. Of dat voor een geruststellende gedachte zorgt, valt echter te betwijfelen.

Oordeel

google-glass-22

Nee, voor een Google Glass release is het nu nog te vroeg. Er kleven nog te veel nadelen aan de bril en Google Glass-dragers moeten nog met te veel rekening houden: van regendruppels die de Google Glass op hol laten slaan en de belabberde batterijduur tot de fragiliteit van het montuur, die bij alledaags gebruik totaal niet praktisch zijn. Ook is de functionaliteit in Nederland door de Engelse spraakbesturing beperkt. Eerst zal Google Now volledig in het Nederlands beschikbaar moeten zijn voordat Google Glass écht in Nederland kan worden uitgebracht. En dat zal nog een enkele jaren duren.

Ondanks al die nadelen is Google Glass één van de meest interessante en innovatieve ‘gadgets’ die de afgelopen jaren op de markt is gekomen. Het is en blijft een prototype, en de Google Glass die wij hebben zal absoluut niet het definitieve eindproduct zijn. De afgelopen maand is het mij wel opgevallen dat Google Glass enorm snel went: zowel voor de drager als degenen om je heen. Mijn vriendin vindt het sinds enkele weken niet meer “zo gek” staan en voor vrienden en collega’s is het ook de normaalste zaak van de wereld geworden. En hoewel Google Glass bij mij nog niet zo ingeburgerd is als een smartphone of zelfs tablet, begin ik ‘m steeds vaker te missen als ik ‘m niet draag.

Het meest interessante aan Glass is de ethische vraagstukken die nieuwe technologische ontwikkelingen oproepen. Want naast de privacykwesties gaan er ook discussies losbarsten over autorijden in combinatie met Google Glass, of wat de Glass-etiquette gaat worden. Ook zeggen critici dat Google Glass de mens dom maakt omdat het apparaat informatie direct kan opzoeken en je constant op de hoogte houdt van hetgeen je zou moeten doen. Hierdoor kun je als een soort robot het leven op de automatische piloot zetten.

Het zijn relevante discussies die gevoerd moeten worden. Want ook al ben ik het lang niet met alle critici eens; het is belangrijk dat we dergelijke discussies over Google Glass voeren. Als iets zo veel ethische vraagstukken oproept, weet je in ieder geval wél dat je met innovatie en ook de toekomst te maken hebt.

Heb jij vragen over Google Glass

Heb jij vragen over Google Glass? Stel ze dan aan Android Planet! Dit kan via Facebook, Twitter of ons contactformulier. In een volgend artikel behandelen we alle vragen van lezers, om zo een eigen Google Glass FAQ van Android Planet op te stellen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Glass
Google Glass

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu