Terwijl Google Home pas net in Nederland verkrijgbaar is, verschijnt in andere landen alweer de Google Home Hub. Wij probeerden deze slimme speaker met eigen scherm vast uit.
Lees verder na de advertentie.
Google Home Hub preview: de volgende slimme stap
De Google Home Hub is vooralsnog slechts verkrijgbaar in een handjevol landen, waaronder de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. We verwachten dat hij uiteindelijk ook een Nederlandse release krijgt, maar dat zal op z’n vroegst pas in 2019 gebeuren. Ben je bereid wat moeite te doen, dan kun je gelukkig wel de Google Home Hub importeren en kopen in Nederland. Let op: je kunt er voorlopig alleen Engels tegen praten.
Bij Android Planet konden we niet wachten en haalden we hem vast in huis. In deze preview nemen we onze eerste impressies na 48 uur gebruik met je door. Hoe werkt het instelproces, en wat kun je allemaal met de Home Hub dat met de ‘gewone’ Google Home niet kan? Binnenkort kun je een uitgebreide review verwachten waarin we dieper op de bouwkwaliteit, functies en meer in gaan.

Home Hub instellen in Nederland
Heb je de Hub eenmaal in huis, dan kun je er bijna direct mee aan de slag. De doos bestaat uit de Home Hub zelf, een summiere handleiding van slechts twee pagina’s en de kabel waarmee je het apparaat van stroom voorziet. De Hub werkt alleen met stroom; je kunt hem dus niet ‘opladen’ en onderweg gebruiken. Vergeet bij het importeren niet ook gelijk een verloopstekker te bestellen. De Home Hub wordt namelijk alleen geleverd met een Britse of Amerikaanse stekker, afhankelijk van waar je hem koopt.
Net als de Home-speaker en Chromecast gebruik je de Google Home-app om alles in te stellen. Dat kost hooguit een paar minuten: Hub maakt verbinding met je wifi-netwerk en Google-account, en de rest wordt vanzelf geregeld. Je moet alleen zelf even aangeven welke afbeeldingen er in stand-by getoond worden. Je kunt kiezen voor willekeurige foto’s uit je Google Foto’s-archief, maar staan daar net wat teveel privéfoto’s in dan zijn ook standaardafbeeldingen van kunstwerken en graffiti een optie.
Simpele bediening met overzichtelijk homescreen
De bediening is simpel. Op stand-by zie je de slideshow van verschillende afbeeldingen. Veeg je naar links, dan activeer je de nachtmodus en is er enkel een klok in beeld. Je zet de Home Hub aan door één keer op het scherm te tikken, of door op elk moment ‘OK Google’ te roepen. Achterop zitten twee volumeknoppen, plus een muteknop als je wil dat het apparaat even niet meeluistert.

Het homescreen bestaat uit verschillende kaartjes met informatie en interessante content. Je ziet van links naar rechts de populairste video’s en verhalen van YouTube en nieuwsdiensten, de playlists die je net hebt beluisterd op Spotify, en op het einde een lijstje van suggesties met meer vragen om te stellen. Swipe je weg terwijl je muziek luistert of met een recept bezig bent, dan worden daarvoor tijdelijke kaartjes getoond helemaal vooraan je overzicht.
De volgorde van de kaarten is niet aanpasbaar. Dat is vervelend, omdat je aanstaande afspraken daardoor bijna altijd vooraan staan. Je kunt bovendien niet meerdere agenda’s tegelijk aan je Hub koppelen. In mijn geval zie dus geen kantoorafspraken zien op de Hub, tenzij ik mijn werkaccount in plaats van mijn persoonlijke koppel.
Zoals de naam al suggereert is de Hub ook het centrale punt voor alle andere slimme apparatuur in je huis. Veeg je omlaag vanuit het homescreen dan krijg je snelkoppelingen naar je thermostaat, slimme lampen, en Chromecasts te zien. Met een paar swipes zet je het Philips Hue-licht aan, een film op de TV en controleer je op de Nest-beveiligingscamera’s of er niemand voor de deur staat.

Scherm maakt alles makkelijker
Veel functies van de Home en Home Mini zijn ook beschikbaar op de Home Hub, met een paar aanpassingen voor het scherm. Vraag je bijvoorbeeld om het laatste nieuws, dan krijg je een videosamenvatting van CNN te zien.
Veel antwoorden zijn voorzien van kleurrijke plaatjes en suggesties voor relevante vervolgvragen. Als je om de hoogte van de Eiffeltoren vraagt, raadt de Hub gelijk aan om te vragen naar het bouwjaar of de route naar het bouwwerk. Daardoor oogt de Home Hub een stuk vriendelijker en toegankelijker. Anders dan bij de Home hoef je immers niet meer zelf te raden naar mogelijke vervolgvragen.
Sommige zaken gaan opeens een stuk makkelijker met een scherm erbij. Vooral voor recepten is het een uitkomst. De Home Hub kan elke individuele stap op het scherm tonen, zodat je precies weet wanneer je wat moet doen. Zonder het scherm aan te raken krijg je de volgende stap, door het gewoon aan de Google Assistent te vragen.
Het is de eerste uren wel even puzzelen welke functies nou wel en niet beschikbaar zijn voor de Hub. Zo kun je wel Spotify en YouTube casten naar het apparaat, maar niet Netflix. De apps voor die streamingdiensten hebben wel afspeelknoppen, maar bieden geen verdere menu’s. Wil je een andere afspeellijst aanzetten of een nieuwe video afspelen, dan moet je die via je telefoon casten. Toch wat omslachtig.

Vriendelijk design, zeer goed geluid
De Home Hub heeft een wat apart ontwerp, en oogt alsof Google een tabletscherm op een speaker heeft proberen te plakken. Wel valt gelijk op hoe klein het apparaatje is. De Hub heeft slechts een 7 inch-scherm, en is in feite nauwelijks groter dan sommige moderne toptoestellen als de Samsung Galaxy S9 Plus of de Huawei Mate 20 Pro. Andere bedrijven verkopen varianten met grotere schermen, zoals de Lenovo Smart display en de JBL Link View.
Wat mij betreft onnodig: een groter scherm is handig als je er veel video op wil kijken, maar dan kun je onderhand net zo goed een echte tablet kopen. Door het kleine formaat kun je de Home Hub bovendien makkelijk kwijt. Op een nachtkastje, het aanrecht of de koffietafel: hij staat nooit echt in de weg. Het is raar om het over een apparaat te zeggen, maar de Home Hub straalt vriendelijkheid uit. Dit is geen stoer stuk mannenelektronica, maar een handig, toegankelijk hulpje dat uitnodigt tot proberen.
De geluidskwaliteit van de Home Hub is verrassend goed. Hij haalt het niet bij een serieuze speaker van Sonos of Bose, maar muziek klinkt ruisvrij (ook met het geluid flink hard) en bij nieuwsuitzendingen zijn stemmen helder te horen. In onze volledige review gaan we daar nog dieper op in.
Conclusie Google Home Hub preview
De Google Home Hub maakt een uitstekende eerste indruk. Van het vriendelijke ontwerp tot de overzichtelijke interface: alles aan het apparaat is uitnodigend. Voor recepten en nieuwsvideo’s is het nu al een uitstekend apparaat. Verder is het nog even aftasten: net als de meeste nieuwe smart home-apparaten is het nu zowel aan consumenten als ontwikkelaars om te ontdekken welke functies er handig zijn op een Home Hub. Misschien is het daarom helemaal niet zo erg dat we in Nederland nog even moeten wachten.