De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Google Home Mini review: goedkope optie voor een slimmer huis

Erwin Vogelaar
23 augustus 2018, 19:33
5 min leestijd
Google Home Mini review: goedkope optie voor een slimmer huis

Reviewscore

8

De Google Home verschijnt in drie verschillende varianten. In onze Google Home Mini review lees je of de kleinste versie je geld waard is.

Lees verder na de advertentie.

Lees onze Google Home Mini review

Google biedt zijn slimme speaker Google Home in drie verschillende smaken aan. De basisversie is de standaard Google Home, die wel wat weg heeft van een flinke luchtverfrisser. Daarnaast biedt de Google Home Max betere geluidskwaliteit voor muziek en podcasts. De Google Home Mini is de kleinste van de drie. Deze puck met stof eroverheen doet maar op een enkel vlak onder voor zijn grotere broers.

Dit kun je met een Google Home

Met een Google Home in je huis, kun je op elk moment met de Google Assistent spreken zonder je telefoon. Je zegt ‘Ok, Google’ of ‘Hey Google’ om de Google Home te activeren, waarna je een opdracht geeft en de Assistent deze uitvoert.

Op deze manier kun je bijvoorbeeld vragen naar het weer, het nieuws of vluchtinformatie. Ook laat je de Google Assistent je slimme huis besturen, door bijvoorbeeld de lichten aan en uit te zetten. Daarnaast geef je de Google Assistent controle over je entertainment. Via een Chromecast stuur je bijvoorbeeld een video via YouTube of Netflix naar je televisie, of je start muziek via verschillende muziekdiensten direct op de slimme speaker zelf.

google home mini review

De Google Assistent op je smartphone is geinig, maar je moet toch elke keer je telefoon erbij pakken en dat is vaak net teveel werk. Met een Google Home in huis valt die barrière weg, en dat went snel. Even Netflix starten via je stem in plaats van je telefoon of afstandsbediening erbij pakken is al snel tweede natuur. Net als ‘s ochtends om het weer en nieuws vragen, of je slimme lampen besturen via stemopdrachten.

Google Home Mini instellen

De Google Home Mini stel je in via de Google Home-app op je Android-toestel. De app maakt verbinding met het apparaatje, waarna je zorgt dat de Google Home Mini met het juiste wifi-netwerk verbindt. In de app geef je onder andere aan in welke kamer de Google Home Mini staat.

Download Google Home in Google Play (gratis)

Design en gebruiksgemak

De Google Home Mini valt door zijn kleine formaat nauwelijks op. Je vergeet bijna dat de puck ergens staat. Het apparaatje is tevens in verschillende kleurtjes verkrijgbaar, zodat de Mini altijd bij je interieur past. Door het stof heen lichten lampjes op zodra je de Google Home activeert. Ook klinkt er een signaal. Zo weet je zeker dat de Google Home Mini je heeft gehoord. Dat signaal is uit te schakelen via de instellingen in de Google Home-app.

De Google Home Mini heeft geen volumeknoppen, maar daarvoor in de plaats kun je aan de zijkanten van het apparaatje tikjes geven. Tik je aan de rechterkant, dan gaat het volume omhoog. Tik je links, dan gaat het volume omlaag. Het volumeniveau wordt via de lampjes aangegeven. Tikken aan de zijkanten werkt ook om media te pauzeren of een alarm uit te zetten. Dat kan handig zijn als de Google Home Mini je niet meer hoort door het geluid van de muziek of de wekker.

google home mini review

De Google Home Mini heeft een fysieke knop voor het uitschakelen van de microfoon. Staat de microfoon uit, dan laat dit schuifje een oranje achtergrond zien. Op deze manier luistert het apparaatje niet meer of je ‘Ok, Google’ of ‘Hey Google’ zegt. Ook zit er onderop de Google Home Mini nog een knopje om het apparaatje volledig te resetten.

Geluidskwaliteit van de Google Home Mini

Het grootste verschil met de grotere versies van de Google Home is natuurlijk de geluidskwaliteit. De Google Home Mini is het kleinst en het goedkoopst en dat is duidelijk te horen. De Mini is wel meer dan voldoende voor het laten horen van de Google Assistent-stem. De stem klinkt luid en helder, zeker op het hoogste volumeniveau.

Qua muziek en podcasts is het een ander verhaal: dat klinkt niet best. Audio klinkt schel en blikkerig en hoe luider je de audio zet, hoe erger het wordt. Voor een podcast waarin enkel wordt gesproken is het nog best te doen en een muziekje op z’n tijd is ook prima, maar de Google Home Mini is niet gemaakt om consequent als speaker te gebruiken.

Wel is het mogelijk om via de Google Home Mini contact te maken met een Chromecast Audio of speaker met ingebouwde Google Cast. Heb je bijvoorbeeld al een goede speaker of een soundbar, dan is de Google Home Mini een goedkope en makkelijke manier om stembesturing toe te voegen.

De Microfoon van de Google Home Mini

Ook heeft de Google Home Mini zo nu en dan moeite om je te horen. Soms kun je een kamer verder nog ‘Ok, Google’ zeggen en springt de Google Home aan. Andere keren moet je meerdere keren in dezelfde kamer een opdracht geven totdat de Google Home Mini je hoort.

Een juiste plaatsing helpt daarmee. Zet je de Google Home Mini bijvoorbeeld vlakbij je televisie, dan heeft het apparaatje al snel moeite om jouw stem boven het televisiegeluid te horen. Het is daarom handig om de Mini op een centrale plek te zetten, zodat je stemgeluid overal in de kamer goed wordt gehoord. De Google Home Mini heeft enkel een stroomkabel nodig, dus die kun je redelijk makkelijk wegwerken.

google home mini review

Het is mogelijk om verschillende Google Home Mini’s in verschillende kamers te plaatsen, of deze te combineren met de andere versies. Zo is het bijvoorbeeld een idee om een grote Google Home in de woonkamer te zetten en een Google Home Mini in de slaapkamer.

Lees ook: onze Google Home review om te lezen hoe de grote versie bevalt

Google Home review conclusie

De Google Home Mini is een goedkope en leuke manier om je huis slimmer te maken. De kleine speaker valt nauwelijks op en al snel is het opdrachten geven aan de Google Assistent een vast onderdeel van je dagelijks routine.

De kwaliteit van het geluid is niet goed genoeg om de Google Home Mini daadwerkelijk als hoofdspeaker te gebruiken. Wel maakt het apparaatje makkelijk verbinding met betere speakers via bijvoorbeeld Chromecast Audio. Wil je een Google Home echt gebruiken als speaker voor muziek en podcasts, dan is het aan te raden om voor een grotere (maar ook duurdere) versie te gaan.

Google Home kopen

Voordat de Google Home in Nederland verkrijgbaar is, zijn er andere manieren om de slimme speaker te kopen. Zo kun je Google Home Mini kopen en gebruiken in Nederland.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Home Mini
Google Home Mini

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu