Google Nexus One review: het eerste Nexus-toestel van Google

Wouter Nijsen
15 oktober 2010, 13:18
4 min leestijd
Google Nexus One review: het eerste Nexus-toestel van Google

Reviewscore

7

Hieronder vind je een  review van de Nexus One. We hebben het toestel gedurende twee weken aan een uitgebreide test onderworpen. De Nexus One werd gepresenteerd als een echte  iPhone-killer en dat is terecht: het toestel heeft een opvallend groot scherm en een design dat bij veel mensen in de smaak zal vallen.

Lees verder na de advertentie.

Toen de Nexus One werd gelanceerd waren er nogal wat klachten, vooral vanwege het feit dat Google niet in staat was om goede klantenservice te leveren. Die problemen zijn inmiddels opgelost, omdat Google ervoor gekozen heeft om de Nexus One voortaan via operators te verkopen. Het testtoestel dat we in deze review hebben gebruikt draait op Android 2.2.

Het toestel is gemaakt door HTC maar wordt onder het merk van Google verkocht. Sinds 11 juni 2010 is de Nexus One in Nederland via  Vodafone  te koop, als los toestel of met abonnement. Ook zijn er enkele webwinkels die de Nexus One los of met diverse abonnementen verkopen. Wat we van het toestel vinden, lees je in deze Google Nexus One review.

Verpakking

Bij de Nexus One krijg je een typische Google-verpakking: een wit doosje met rondom de kleurtjes van het Google-logo. Bij het open zie je meteen de Nexus One liggen. Daaronder bevindt zich een vak met een garantiebewijs, een boekje met privacy- en veiligheidswaarschuwingen en een kartonnen kaartje met de vijf handelingen die je als eerste moet uitvoeren. Graaf je nog iets dieper, dan kom je een hoesje, een set oordopjes, micro-usb-kabel en stroomlader tegen. Bij ons testtoestel was dat een Amerikaanse lader, maar Vodafone levert bij de Nederlandse toestellen natuurlijk een Europese lader. Google levert bij de Nexus One ook een zwart hoesje in surfpakkenstof mee.

Uiterlijk en design

Vergelijk je de Nexus One met de Motorola Milestone, dan valt op dat het toestel veel lichter en compacter is. Beide hebben een 3,7 inch scherm, maar de Nexus One is 39 gram lichter (het verschil wordt mede veroorzaakt door het ontbreken van een QWERTY-toetsenbord). Er zijn weinig zichtbare knoppen aanwezig: alleen een aan/uitknop aan de bovenkant, volumeknoppen aan de zijkant en een opvallende witte trackball onder het scherm. Die trackball geeft tevens met kleurtjes de status aan. Dit toestel heeft nog niet de optische trackpad die HTC in latere toestellen zoals de HTC Desire en HTC Legend is gaan toepassen.

nexus-one-zijkant

Aan de bovenzijde vind je een standaard 3,5 mm oortelefoonaansluiting. Achterop vind je een groot Google-logo, de 5 megapixel camera en een flitser. Onderop heeft de Nexus One drie metalen contactpuntjes, waarvan de bedoeling me niet meteen duidelijk is. Maar een Android-toestel heeft natuurlijk ook de vaste reeks knoppen nodig. Ook die zijn aanwezig, maar ze zijn mooi verwerkt in het scherm. Het zijn aanraakgevoelige knoppen die een lichte trilling geven wanneer je ze indrukt. Van links naar rechts zijn het: Back, Menu, Home en Search. Belangrijk minpunt van die vier knoppen is dat ze niet verlicht zijn, zodat je ze bij slechte lichtomstandigheden moeilijk kunt aflezen.

Hardware en touchscreen

De 1 GHz-processor werkt zeer goed. De Nexus One is supersnel en in staat om veel applicaties tegelijkertijd draaiende te houden. Door de snelle Snapdragon-processor is de Nexus One één van de beste Android-toestellen op de markt.  Het touchscreen van de Nexus One heeft een grootte van 3,7 inch. Het scherm maakt gebruik van de AMOLED-techniek, waardoor kleuren levensecht te zien zijn. De resolutie is 480 x 800 pixels. Dit is voor een touchscreen erg hoog.

Nexus One: Camera en software

De 5,0 megapixel camera is in staat om automatisch te focussen. De camera maakt gebruik van digitale zoom. Als je inzoomt krijg je niet automatisch mooiere foto`s. Dat is wel jammer. De LED-flits zorgt voor mooie heldere foto`s, zelfs als het nacht is. Maar verwacht geen wonderen van deze fotocamera.  Geen schil, maar gewoon een kale versie van Android. Daar is overigens niets mis mee! De standaardversie van Android is veel beter dan de schillen die sommige fabrikanten maken. De Nexus One wordt standaard geleverd met Android 2.2. Wanneer er een nieuwe versie van het besturingssysteem uitkomt, kun je verwachten dat die het eerste beschikbaar is voor de Nexus One.

Accuduur

De Nexus One heeft een 1400mAh batterij. Je mag ervan uit gaan dat de telefoon iedere avond aan de oplader moet. Volgens Google kun je tien uur bellen of vijf uur surfen op het internet met een volle batterij. Wij hadden graag een betere batterij gezien.

Conclusie

Pluspunten:

  • Mooi uiterlijk, spreekt een brede doelgroep aan
  • Snelle processor
  • Nieuwste Android OS
  • Superphone met allerlei tweaks van Google zelf

Minpunten:

  • Geen hardware-toetsenbord
  • Glad toestel, geen coating toegepast

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Nexus One
Google Nexus One
Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's