Google Stadia review: games streamen werkt, maar is nog niet compleet

Erwin Vogelaar
4 december 2019, 19:27
4 min leestijd
Google Stadia review: games streamen werkt, maar is nog niet compleet

Reviewscore

7,5

Google Stadia is nu beschikbaar, waardoor je games in de beste kwaliteit kunt streamen naar verschillende schermen. Maar werkt dat ook een beetje? Dat lees je in onze Google Stadia review.

Lees verder na de advertentie.

Google Stadia review: games streamen

Google beloofde een hoop bij de aankondiging van Google Stadia, de nieuwe dienst waarmee je games kunt streamen. Niet zomaar wat kleine spelletjes, maar de grootste en snelste games in 4K hdr met 60 fps. Dat betekent in theorie dat je spelcomputer de deur uit kan. Waarom nog een duur kastje onder je televisie zetten, als je met een aardige internetverbinding dezelfde games minstens zo mooi speelt op je televisie, smartphone en laptop?

De games draaien op de stevige servers van Google. Het beeld van de game wordt vervolgens als video naar jou gestuurd. Zie het als een soort Netflix-stream, maar dan met de game die je speelt. De speciale Google Stadia-controller wordt met wifi verbonden, zodat er nauwelijks vertraging moet zitten tussen de knop die jij indrukt en wat er op het scherm gebeurt. Zelfs als dat signaal een heel eind naar de Google-servers en terug reist.

google stadia review

Het werkt!

Om maar direct met het goede nieuws te beginnen: het streamen werkt! Tenminste, als je in de juiste omstandigheden gamet. Gamen op een Windows-pc met een Xbox One-controller (dat is mogelijk) had in ons geval best wat vertraging.

Voor een echt goede test hebben we urenlang Destiny 2 gespeeld, de populaire shooter van Bungie waarin je absoluut geen vertraging wil. Op een 4K-televisie, via een Chromecast Ultra en de Stadia Controller speelde de game als een zonnetje. Ook andere games draaien goed. Er is letterlijk geen enkel verschil te merken met gamen op een PlayStation. De games zien er waanzinnig uit en spelen zonder merkbare vertraging.

Google Stadia werkt dus verrassend goed, maar zorg wel dat je een fijne internetverbinding hebt. Een snelheid van 10 Mbps is nodig voor gamen met 720p-resolutie. Voor gamen in 4K heb je minimaal 35 Mbps nodig. In de app geef je aan of je met de beste visuele kwaliteit wil spelen (alleen via Stadia Pro), dat je meer balans wil op basis van je snelheid of enkel in 720p wil spelen. Google heeft een tooltje om je eigen internetsnelheid voor Stadia te meten.

Weinig games

Google Stadia werkt dus. Fantastisch! Maar wat kun je daar dan allemaal mee spelen? Helaas valt dat nog vies tegen. Je zou verwachten dat de technologie nog zou kwakkelen, maar dat er in ieder geval games te spelen zijn. Het blijkt compleet het tegenovergestelde. De technologie werkt, maar het aanbod is karig.

Natuurlijk heb je wel enkele knallers zoals Assassin’s Creed: Odyssey en het eerder genoemde Destiny 2. Daarnaast is Red Dead Redemption 2 één van de meest belangrijke games op de dienst. Maar de lijst met alle games die je met Google Stadia kunt spelen is verder niet zo lang. Het aanbod bestaat ook nog eens voornamelijk uit oudere games. De spelcomputer kun je voorlopig dus nog beter niet de deur uit doen.

google stadia review

Functies

Daarnaast valt op dat er nog een hoop beloofde functies missen. Zo werkt de dienst op het moment van schrijven alleen nog maar op de Google Pixel-smartphones en niet andere toestellen. Andere opvallende afwezige functies zijn familiedelen, achievements, de mogelijkheid om een game te starten vanaf een YouTube-video en zelfs een hoop multiplayer-opties.

Het voelt dus alsof je een bètaversie van een nieuwe Google-dienst gebruikt, maar deze keer niet gratis. Je betaalt niet alleen een maandelijks bedrag, maar je moet de games ook nog eens voor de volledige prijs aanschaffen. Dat zou redelijk zijn als alle functies zouden werken en er een groter aanbod is.

Controller

De meegeleverde controller ligt in ieder geval fijn in de hand. De gamepad lijkt veel op die van de verschillende bestaande gameconsoles, maar is in het design wat strakker. Opvallend is de Google Assistent-knop, die op dit moment nog niet helemaal werkt (over missende functies gesproken).

De deelknop valt daarnaast positief op. Voornamelijk omdat de afbeeldingen en video’s die je via deze knop maakt direct zichtbaar zijn in de smartphone-app. Verder is de controller, afgezien van de mogelijkheid om via wifi te verbinden, niet heel bijzonder. Het ding doet zijn werk, maar meer ook niet.

Google Stadia review

Conclusie Google Stadia review

Op dit moment kunnen we Stadia niet direct aanraden. Wellicht voor een specifieke groep mensen die de afgelopen jaren niet veel heeft gegamed en geen console bezit, maar wel een goede internetverbinding heeft. Pas je in deze categorie? Dan is Stadia een toffe manier om een aantal oudere games in de beste kwaliteit te spelen.

Maar wat ons betreft is Stadia vooral interessant voor de toekomst. Zodra alle functies werken en er meer games speelbaar zijn. Het streamen werkt al, dus het moeilijkste gedeelte is overwonnen. Nu de rest nog. De concurrentie ligt op de loer.

Lees meer over Google Stadia

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu