Entourage eDGe hands-on: een opmerkelijk Android-concept

Wouter Nijsen
18 augustus 2010, 19:12
6 min leestijd
Entourage eDGe hands-on: een opmerkelijk Android-concept

Er zijn al geruime tijd e-readers op de markt en ook Android-tablets beginnen langzaam maar zeker meer bekendheid te krijgen. Er is echter een opzienbarend concept dat deze twee devices samenvoegt in één, de Entourage eDGe. Dat samenvoegen is goed over nagedacht. De eDGe bestaat uit twee schermen die middels een scharnier met elkaar verbonden zijn. Hierdoor ontstaat een soort van boek met aan de ene kant het e-reader scherm en aan de andere kant het Android-tablet scherm. Niet voor niets noemt fabrikant Entourage de eDGe een zogenaamd dualbook. De eDGe is de eerste in zijn soort en sinds kort ook in Nederland verkrijgbaar. Gelukkig had Android Planet het voorrecht een paar dagen over een exemplaar te kunnen beschikken. Helaas was deze tijd te kort om een complete review te doen, vandaar dat we jullie een uitgebreide hands-on presenteren.

Uiterlijk, design en bouwkwaliteit

De eDGe is in verschillende kleuren leverbaar, te weten donkerblauw, lichtblauw, rood, wit en zwart. Hoewel het design een professionele en solide indruk maakt, zijn het juist de hippe kleuren die afbreuk doen aan de kwaliteitsbeleving.

edge-reader

De eDGe die wij ter beschikking hadden was uitgevoerd in het donkerblauw en oogde door de kleur eerder als kinderspeelgoed dan als een serieus apparaat. Kies voor een witte of zwarte uitvoering en dit probleem vervalt direct. Wat dan overblijft is een goed ontworpen gadget met degelijke knoppen en stevig aangebrachte aansluitingen. Door het scharnierpunt tussen de twee schermen kun je deze in elke gewenste stand zetten. Zo kun de de eDGe compleet openvouwen zodat je bijvoorbeeld het e-reader scherm voor je hebt en het tabletscherm aan de achterkant zit. Ook kun je de eDGe voor de helft openvouwen zodat er een soort netbook ontstaat. Keerzijde van de solide bouw en het ingenieuze scharnier is het hoge gewicht van 1,4Kg. Hierdoor is het niet prettig om het device lagere tijd staand te bedienen terwijl de eDGe op je onderarm steunt.

Wat aansluitingen betreft vind je op de eDGe een tweetal USB-poorten voor bijvoorbeeld het aansluiten van een toetsenbord en twee 3,5mm aansluitingen voor een hoofdtelefoon en microfoon. Als extra is er een SD-kaartslot te vinden en een Sim-kaartslot. Die laatste werkt helaas nog niet en het is op dit moment onduidelijk of dit veroorzaakt wordt door ontbrekende hardware of dat het een softwareprobleem is. Entourage heeft toegezegd de eDGe in de toekomst geschikt te maken voor 3G connectiviteit. Naast de aan/uit knop bevat de eDGe nog een aparte wireless-schakelaar. Hiermee zet je in één keer de draadloze verbindingen, WiFi en Bluetooth, uit.

E-reader + tablet, ook in de praktijk een geslaagde combinatie?

Het eerste wat opvalt is de hoge kwaliteit van het e-reader scherm. Het lijkt werkelijk een wit stuk papier met gedrukte tekst. Ook in direct zonlicht is dit scherm erg goed af te lezen. Naast lezen is dit scherm ook geschikt om op te schrijven. Met de bijgeleverde stylus kun je aantekeningen maken in een boek of woorden onderstrepen of een highlight in de tekst aanbrengen. Ook is er de mogelijkheid het e-reader schrm als notitieblok te gebruiken tijdens bijvoorbeeld een college of vergadering. De notities die je op het reader-scherm maakt kun je vervolgens via het Android-tablet als PDF e-mailen. Verder is er de mogelijkheid om internetkoppelingen aan een stuk tekst toe te voegen of een verwijzing naar een foto of video. Zodra je een dergelijke link selecteert zal deze openen op het kleuren tabletscherm. Bij dit scherm aangekomen wacht een lichte teleurstelling. Het gebruikte scherm is van het resistieve soort en reageert niet altijd zoals gewenst. Met name scrollen gaat soms moeizaam. Wat helpt is de bijgeleverde stylus gebruiken.  Android is in de basis uitermate geschikt voor bediening met je vingers mits de hardware dat toelaat. Een capacitief scherm zou zeker bijdragen tot een prettiger Android-ervaring op de eDGe.

eDGe-top

Wat verder opvalt is dat het tabletscherm buiten slecht leesbaar is, niet alleen in zonlicht maar ook in de schaduw. Om dit enigszins te ondervangen zal de helderheid op de maximale waarde ingesteld moeten worden. Beide schermen zijn door de gebruikte software aan elkaar gekoppeld zodat je bijvoorbeeld je bibliotheek kunt raadplegen op het tabletscherm om zo een te lezen boek of document te selecteren. Uiteraard kun je het tabletscherm gebruiken voor standaard Android-functies zoals email of surfen op het internet. De Android Market ontbreekt helaas op de eDGe, vermoedelijk omdat Entourage geen lid is van de Open Handset Alliance. Om dit gemis te compenseren heeft Entourage een eigen App-store geïnstalleerd. Helaas is het aanbod van apps echter nog zeer beperkt.

Conclusie

Het idee voor dit zogenaamde dualbook is geniaal, de uitvoering kent echter ruimte voor verbetering. Wil een dergelijk concept echt een succesvol worden dan zal ten eerste het gewicht flink naar beneden moeten. De eDGe is nu met bijna 1,5 Kg te zwaar om opengeklapt te bedienen zonder dat je het device op bijvoorbeeld een tafel kunt leggen. Het touchscreen van het Android-tablet kan zich helaas niet meten met de standaard die nu gezet is door de (Super) AMOLED capacitieve schermen. Met name de leesbaarheid in de buitenlucht laat te wensen over, en dat is jammer. Er zijn immers toepassingen te bedenken waarbij de eDGe buiten ingezet kan worden zoals bijvoorbeeld bij GIS/Geo inventarisaties of voor een opzichter die bouwtekeningen in het veld kan checken tijdens de uitvoering en per mail contact kan onderhouden met bijvoorbeeld het hoofdkantoor of de verschillende aannemers. De Entourage eDGe was begin dit jaar al te zien tijdens de CES in Las Vegas en nu pas leverbaar in Nederland. In de tussentijd is echter de ontwikkeling van Android-devices gestaag doorgegaan waardoor de eDGe nu wat gebruikte techniek betreft achter de feiten aan loopt. Ben je in voor iets opmerkelijks en ben je een echte early adopter die kan leven met de tekortkomingen van het Android-tablet gedeelte, dan zul je tevreden zijn met de eDGe. Stel je hogere eisen, dan verdienen een losse e-reader en Android-tablet de voorkeur t.o.v. de eDGe zoals deze nu op de markt is.

Specificaties:

 • Dimensions: 210 x 273 x 25.4 mm
 • Weight: approx. 1,4Kg.
 • Internal Memory: 4 GB (3 GB for user)
 • Reader File Formats: ePub, PDF
 • LCD Touchscreen (Tablet) Display Size: 1024 x 600 (10.1″)
 • E-paper (Reader) Display Size: 9.7″ E Ink® (1200 x 825), 8 shades of gray
 • E-paper (Reader) Input: Wacom Penabled®
 • Operating System: Linux® with Google® Android™
 • Screen Rotation: 90 and 180 degrees
 • Connectivity: Wi-Fi™ 802.11 b/g, Bluetooth® capability
 • Battery Life: 16+ hours utilizing the reader or up to 6 hours running the tablet
 • Battery Type: Lithium-ion polymer
 • External Memory: SD card slot, 2 USB ports
 • Audio and Microphone Jack: 3.5 mm each. Includes internal microphone and speakers.
 • Audio playback: MP3, WAV, 3GPP, MP4, AAC, OGG, M4A
 • Video playback: 3GP, MP4, Adobe Flash Lite® (H.264), AVI (DivX encoded), AVI (Xvid encoded), MOV, WMV
 • Input: Stylus input on reader and tablet. Virtual keyboard. USB keyboard (optional)
Categorie: Gadgets
Spotlights: Android, Tablet

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's