HTC Desire Z hands-on: aan de slag met een keyboardtelefoon

Redactie
16 september 2010, 16:41
3 min leestijd
HTC Desire Z hands-on: aan de slag met een keyboardtelefoon

HTC introduceerde gisteren de HTC Desire Z. De HTC Desire Z is een Android-telefoon met een uniek schuifmechanisme, waarmee onder het touchscreen een QWERTY-toetsenbord tevoorschijn komt. De HTC Desire Z draait op Android 2.2 en de nieuwste versie van Sense. Journalisten konden gisteren tijdens het HTC Launch Event de nieuwe Desire Z en Desire HD testen. Ik was voor Android Planet in Londen aanwezig om de nieuwste toestellen uit te proberen. Als eerste was de HTC Desire Z aan de beurt.

Specificaties

De Desire Z heeft een 800 MHz processor en is daarmee iets minder krachtig dan de normale Desire. Android 2.2 met Froyo is voorgeïnstalleerd op de telefoon. Daarnaast is er 1,5 GB intern geheugen en 512 MB RAM. Het 3,7 SLCD-scherm is vergelijkbaar met het touchscreen van de Desire. De Desire Z is in staat om HD-video’s (720p) op te nemen, heeft een batterij met een capaciteit van 1300 mAh. De belangrijkste toevoeging van de Desire Z is het fysieke QWERTY-toetsenbord, waardoor typen een stuk makkelijker is.

Uiterlijk

htc-desirehd

Qua uiterlijk ziet de HTC Desire Z er erg gelikt uit. Hoewel het toestel met een dikte van 1,4 centimeter op zijn zachtst gezegd ‘gezet’ is, valt dit nog reuze mee in vergelijking met andere telefoons met een fysiek QWERTY-toetsenbord. Het design spreekt me aan door de brede luidspreker en de grote optische trackball. De trackball is vierkant en steekt iets uit, waardoor het makkelijker is om de optische trackball te gebruiken dan het exemplaar dat ingebakken zit in de Desire. De Desire Z oogt professioneel, zakelijk en mannelijk.

Toetsenbord

Het fysieke QWERTY-toetsenbord van de Desire Z typt erg fijn. De toetsen voelen zacht aan en zijn gemakkelijk in te drukken. Dit geldt ook voor de grotere toetsen, zoals de spatiebalk. Het typen voelt iets fijner aan dan typen op een touchscreen, omdat mijn vingers de toetsen goed konden voelen. Natuurlijk is dit een kwestie van gewenning. Het QWERTY-toetsenbord is makkelijk uit te schuiven door het scherm van de Desire Z een klein duwtje naar rechts te geven. Vervolgens springt het scherm zelfstandig omhoog en is daar het toetsenbord. Het unieke uitschuifmechanisme tilt het touchscreen iets op en vervolgens klapt het mechanisme naar achteren. Vanaf de zijkant ziet dit er bijzonder uit. De vraag is: hoe kwetsbaar is dit mechanisme? Een toekomstige review geeft mogelijk antwoord op deze vraag.

Software

De Desire Z heeft als ‘schil’ het vernieuwde HTC Sense. Met HTC Sense is het mogelijk om je telefoon op afstand te volgen, navigatiekaarten offline te downloaden en je foto`s te bewerken. Op de beursvloer werkte Sense nog niet zo vloeiend als op de Desire, maar hier rekenen we HTC nog niet op af. Het kan zijn dat de getoonde Sense nog een bètaversie is. Op de Desire Z is Android 2.2 aanwezig. Is dat positief? Jazeker, maar ik had ook geen andere versie verwacht. De Desire heeft namelijk ook Android 2.2 en de opvolger kan natuurlijk niet achterblijven.

htc-desire-hd-2

Hardware

Over het toetsenbord, het uiterlijk en de knoppen ben ik erg tevreden. Maar over de rest van de hardware? Ik heb enigszins mijn bedenkingen. Zo heeft de batterij een capaciteit van 1300 mAh en dat is minder dan de batterij van de Desire. En laten we eerlijk zijn: de Desire is geen langeafstandsloper en moet regelmatig (bij intensief gebruik: midden op de dag) opgeladen worden. Marc Moons beweert dat de Desire Z het gemakkelijk een dag volhoudt, maar ook dit vraagt om een test. Ook had er wel een betere processor in het toestel gemogen, zoals die in de Desire, Desire HD en Samsung Galaxy S.

Conclusie

De Desire Z is een uniek toestel en heeft de potentie om een gat in de markt te vullen. Ik verwacht dat de Desire Z veel BlackBerry-gebruikers gaat trekken door het zakelijke karakter en het fysieke toetsenbord. De prijs van 499 euro is – gezien de specificaties – een schot in de roos. Heb je weinig behoefte aan een telefoon met een fysiek QWERTY-toetsenbord? Wellicht spreekt de Desire HD je dan meer aan. Dit toestel gaan we morgen onder de loep nemen. De Desire Z is vanaf oktober verkrijgbaar.

Categorie: Smartphones
Spotlight: Android
Merk: HTC

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's