Gezien de CES nu bezig is in Las Vegas, vond LG het een leuk idee om ook in Nederland zoiets te organiseren voor de Nederlandse pers die niet bij de grote beurs aanwezig waren. Dit deed LG in Holland Casino om het idee van Las Vegas een beetje na te bootsen. Het bedrijf toonde een presentatie over de LG Optimus 2X en de LG Optimus Black. Daarna mochten de aanwezige journalisten en bloggers de apparaten zelf uitproberen.
LG Optimus 2X Speed
Tegra 2
De eerste smartphone met een krachtige dual-core processor op de markt. Dat is niet niks. Die kracht was ook zeker te merken in de benchmark die ze lieten zien. Na de presentatie draaiden aanwezigen een benchmark op de 2X en ook daar kwam hetzelfde resultaat uit. Op een bepaald onderdeel (droidbench geheugentest) is de 2X bijna drie keer zo snel als de HTC Desire, maar op een ander onderdeel (CaffeineMark 3 gebaseerd op Java) staat de 2X slechts met een minimaal verschil boven de HTC Desire. Tijdens de presentatie werd ook verteld dat de Tegra 2-processor niet meer elektriciteit slurpt dan een single-core processor. Beter nog: de Tegra 2-processor bespaart energie. Dit omdat de processor meerdere cores heeft en de verschillende applicaties die draaien makkelijker kan verdelen.
Het scherm:
Dit krachtige toestel heeft een 4″ LCD-scherm wat opmerkelijk is gezien de meeste smartphones die nu uitkomen allemaal een LED, AMOLED of eigen techniek scherm hebben. Hier heeft LG wel een techniek genaamd ‘IPS’ op toegepast. Deze zorgt er onder andere voor dat uit welke kijkhoek je ook kijkt de kleuren goed blijven. Dit blijkt inderdaad zo te zijn. Ik heb het toestel naast de HTC Desire gelegd en door er schuin tegenaan te kijken zag ik dat de kleuren van de Desire verkleuren, waar de kleuren van de 2X speed mooi bleven. Daarmee overstijgt dit scherm het gemiddelde LCD-scherm. Verder heeft het scherm een resolutie van 800×480.
Het design:
Iedereen denkt hier anders over, maar ik persoonlijk vind de 2X een mooi toestel. Wel had ik een beetje een déj vu-gevoel hierbij. De camera steekt namelijk ongeveer even ver uit als de HTC Desire HD en de metalen rand aan de zijkanten deed me denken aan de iPhone 4. Het beste van beide werelden? Dat mag je zelf beslissen. Het toestel voelt iets zwaarder aan dan de meeste andere toestellen, dit komt vooral door de aanwezigheid van metalen elementen. Om een vergelijking te geven voelde hij even zwaar aan als mijn HTC Desire.

HDMI mirror en camera:
De mannen van LG waren zo vriendelijk om een TV neer te zetten met HDMI kabel zodat wij de HDMI out van de 2X Speed konden testen. De telefoon kan namelijk zowel 1080p HD spelen van mobiel naar apparaten met HDMI, als 1080p HD ontvangen en op het mobieltje afspelen. De nieuwste software-versie was nog niet geĂŻnstalleerd en dat was goed te merken, bijvoorbeeld wanneer er een filmpje met 1080p van Youtube op de telefoon werd afgespeeld. Dit was nog een beetje blokkerig en duidelijk geen 1080 op de TV. Maar toen er vanaf de SD-kaart een 1080-film werd gedraaid, zag het er perfect uit op de televisie. Daarnaast waren we natuurlijk benieuwd naar de acht megapixel camera die 720p HD kan opnemen. Maar helaas, we zaten in een donkere ruimte, dus de functie was niet goed te testen.
Conclusie:
Het is voor LG een grote stap om van een reeks budgettelefoons naar een smartphone met een Tegra 2-processor te gaan. Toch doet LG dit uitstekend door een krachtig, luxe en mooi toestel te maken die weer helemaal de concurrentie aan kan gaan. De 2X Speed ligt volgens LG in maart in de winkel.
LG Optimus Black
Het design:
Dit is namelijk toch wel waar het voornamelijk om gaat bij dit toestel. Het is een lichte smartphone met een gewicht van 109 gram en dat heb je pas echt door als je hem in je hand hebt. Dit is niet het enige opmerkelijke aan het design, want het toestel is met 9,2 mm ook de dunste smartphone tot nu toe. Daarnaast spreekt het design waarschijnlijk veel gebruikers aan. LG liet niet weten of het toestel in de toekomst nog in andere kleuren komt. De telefoon ligt fijn in de hand door de matte, aflopende achterkant.
Wi-Fi direct en DLNA:
Thuis is de Optimus Black geweldig om draadloos media te delen met de computer, TV of andere draadloze apparaten. Wi-Fi direct is een techniek die ervoor zorgt dat je van een apparaat met Wi-Fi direct naar een ander apparaat met Wi-Fi bestanden kunt sturen. Dus zonder de omweg van de router, maar direct naar het andere apparaat. Dit scheelt in snelheid en is daarom een stuk sneller als je bijvoorbeeld een film vanaf je mobiel naar je media-speler wilt sturen. Hier komt nog eens bij dat er DLNA in de Optimus Black zit. DLNA is voornamelijk bekend dankzij recente LED-TV’s, waar de functie aanwezig is. Hiermee kan je makkelijker bestanden delen met je apparaten thuis die op het netwerk zitten aangesloten. Er zijn ook geruchten dat er een optie komt om via DLNA media te streamen vanaf je telefoon.

Het NOVA-scherm:
Dit is ook een belangrijk aspect van de Optimus Black. Het 4″ NOVA LCD-scherm zorgt ervoor dat het touchscreen erg helder kan worden. Dit heeft twee voordelen. ‰én is dat als je deze op zijn helderste hebt staan en je loopt in de volle zon, dat je alles nog helder kunt zien op het scherm. Dit hebben we helaas niet kunnen testen in verband met de donkere omgeving. Het tweede voordeel is dat het scherm minder stroomt verbruikt, omdat het toestel meerdere helderheidniveaus heeft en je dus beter kan instellen hoe helder je hem wilt hebben. Het NOVA-scherm werkt zo dat hij aanzienlijk minder stroom verbruikt als die alleen maar wit hoeft weer te geven, waar het AMOLED minder stroom verbruikt als er alleen maar zwart is. Ook op dit scherm is de ips-techniek toegepast en zijn de kijkhoeken van grote kwaliteit.
Conclusie:
LG richt zich met de Optimus Black meer op de gemiddelde gebruiker die houdt van gebruiksvriendelijkheid en een mooi design. Daarom zal dit toestel ook iets lager in de prijs liggen dan de Optimus 2X Speed. Dit product heeft ook veel handige mogelijkheden om thuis makkelijk media te delen op de verschillende apparaten in het netwerk.