Honor 20 Pro review: vlotte smartphone met prima camera komt te laat

Thomas Haenen
2 augustus 2019, 15:01
7 min leestijd
Honor 20 Pro review: vlotte smartphone met prima camera komt te laat

Reviewscore

8

De Honor 20 Pro is een betaalbaar alternatief voor de Huawei P30 Pro. Zelfde moederbedrijf, vergelijkbare hardware, maar dan een veel lagere prijs. Een geslaagde combinatie? Je leest het in deze Honor 20 Pro review.

Lees verder na de advertentie.

Check de Honor 20 Pro review

Even leek het erop dat de Honor 20 Pro nooit in Nederland zou verschijnen. Het toestel werd eind mei aangekondigd, net nadat de Amerikaanse president Trump Huawei sancties oplegde. Daardoor konden bedrijven als Google geen zaken meer doen met Huawei, en kon de 20 Pro van dochterbedrijf Honor niet meer goedgekeurd worden voor release. De sancties werden echter al snel weer afgezakt, en daarom is de Honor 20 Pro vanaf deze maand in Nederland te koop.

En dat is maar goed ook, want Honor is aan een heuse comeback bezig. Het submerk van Huawei biedt betaalbare, maar krachtige Android-smartphones. Dat doen ze vaak voor prijzen die veel lager liggen dan bij het moederbedrijf. Zo heeft deze Honor 20 Pro een adviesprijs van 599 euro, terwijl de Huawei P30 Pro eerder dit jaar verscheen voor 999 euro. Met een voorkantvullend scherm, meerdere camera’s achterop en vlotte hardware zijn de gelijkenissen groot. Maar hoe bevalt Honor’s Pro-poging?

Design: glanzend met een bobbel

Honor geeft zijn toestellen al een tijdje een opvallend design mee, en dat is ook bij dit toestel weer gelukt. De glanzende achterkant is keurig afgewerkt en de paarse versie die wij mochten proberen, is zeer flitsend. De vingerafdrukscanner is verwerkt in de powerknop op de zijkant, en werkt prima. Rechts zitten ook de volumeknoppen, links is ruimte voor twee simkaarten.

honor 20 pro review

Een klein gemis is het ontbreken van de koptelefoonaansluiting. Op veel smartphones van Huawei, OnePlus, Apple en anderen ontbreekt die al geruime tijd, maar het blijft jammer. Honor levert gelukkig wel een verloopstukje mee, waarmee je je bedrade koptelefoon op de usb-poort aansluit.

Ook steken de camera’s achterop erg veel uit. Leg je het toestel plat op z’n rug, dan ontstaat er een stevige wiebel. Ben je iemand die zijn smartphone vaak naast zich heeft liggen tijdens het werken of studeren, houd er dan rekening mee dat hij niet plat op tafel kan liggen.

Scherm: lcd legt het af tegen oled

De Honor 20 Pro heeft een scherm dat vrijwel de hele voorkant vult, met linksboven in beeld een klein gaatje voor de selfiecamera. Op papier een elegante oplossing, maar net als op de Honor View 20 eerder dit jaar zijn er in de praktijk wat problemen.

Rondom het hele cameragat en aan de onderkant van het beeld treedt namelijk light bleeding op. Wit beeld heeft rond deze randjes een lichte zwarte gloed, haast alsof er een vlek op het scherm zit.

honor 20 pro review

In de meeste apps heb je overigens niet tot nauwelijks last van het gaatje. Vaak wordt de bovenste strook van het beeld immers volledig zwart gemaakt door de notificatiebalk, waardoor de lens helemaal wegvalt. Bij video-apps als YouTube en Netflix zie je het gaatje ook niet, omdat het display een andere beeldverhouding heeft dan de meeste video’s. Aan weerszijden van de video worden dan zwarte balken getoond.

Honor heeft gekozen voor een ips-lcd-scherm voor de 20 Pro. Dat terwijl vrijwel alle vlaggenschepen tegenwoordig voor oled kiezen, waaronder de P30 Pro van moederbedrijf Huawei. Oled zorgt voor kleurrijker, levendiger beeld, lcd is iets killer. Het beeld van de Honor is nog steeds erg helder, maar heeft bij bijvoorbeeld witte achtergronden ook een beetje een blauwe gloed. Het haalt het gewoon net niet bij andere toptoestellen.

Hardware: vlot en ruim voldoende

De Honor View 20 is uitgerust met een Kirin 980-chip, dezelfde krachtige processor die ook in de duurste Huawei-smartphones van dit moment zit, zoals de P30 Pro en Mate 20 Pro. Dat is nog altijd één van de krachtigste chips van het moment. In benchmarks als Geekbench en AnTuTu is de chip inmiddels ingehaald door bijvoorbeeld de Galaxy S10, maar in het dagelijks gebruik is de 20 Pro meer dan vlot genoeg voor al je apps.

honor 20 pro review

Het toestel is uitgerust met een ruime 256GB opslagruimte. Ruimte voor een micro-sd-geheugenkaartje ontbreekt, maar desalniettemin is het meer dan genoeg voor heel wat apps, games, foto’s, video’s en muziek.

Software: updates mogen door als vanouds

Honor rust zijn smartphones uit met een aangepaste Android-interface, die ze MagicUI noemen. Die is echter vrijwel identiek aan de Huawei EmotionUI-interface. Sommige knoppen hebben iets andere kleuren, maar de meegeleverde apps, menu’s en instellingen zijn identiek aan hoe ze er op een Huawei-smartphone ogen.

Dat maakt van MagicUI, net als EmotionUI, één van de meest heftige Android-interfaces. Smaken verschillen, maar voor mij heeft de software net wat teveel botsende kleuren en onoverzichtelijke menu’s. Met een andere launcher los je veel op, maar helaas niet alle irritaties. Zo zijn bijvoorbeeld de instellingen een stuk minder opgeruimd dan op smartphones met stock-Android.

Honor levert naast systeem-apps als de Foto’s-app en Agenda ook wat bloatware mee. Zo is het toestel standaard voorzien van apps voor Amazon, Booking.com en Facebook. Deze kun je gelukkig wel zelf verwijderen.

Het handelsverbod van Trump is grotendeels afgezwakt, waardoor Honor ongestoord door kan gaan met het uitbrengen van updates. De situatie kan in de toekomst altijd weer veranderen, maar voor nu lijkt het bedrijf veilig. Honor verzekert ons dat een Android Q-update in ontwikkeling is, en mogelijk nog voor het einde van het jaar verschijnt. Ook beveiligingsupdates blijven maandelijks verschijnen tot zeker twee jaar na de release.

Accu: snel vol, langzaam leeg

De accucapaciteit van de Honor 20 Pro bedraagt 4000 mAh, wat zelfs voor een smartphone van dit formaat comfortabel groot is. Je haalt dan ook makkelijk een dag zonder tussentijds opladen. Zelfs met redelijk wat video’s en games tussendoor is er aan het einde van de dag nog zo’n twintig tot dertig procent van de accu over. Twee dagen zonder opladen zit er helaas niet zomaar in, tenzij je erg zuinig bent.

honor 20 pro review

Opladen gaat snel met het meegeleverde accublok van 22,5 Watt. In een half uurtje zit de accu daarmee weer voor bijna exact vijftig procent vol. Het is niet de allersnelste oplader van dit moment, maar absoluut vlot genoeg. Met slechts een paar minuten opladen kun je weer een paar uur door.

Camera

Achterop de Honor 20 Pro zitten liefst vier camera’s, waarvan de primaire lens 48 megapixel is. Dat klinkt als stevige overkill, maar valt in de praktijk reuze mee. De foto’s van de primaire lens worden namelijk samengeperst tot één 12 megapixel-foto, wat voor scherper en kleurrijker beeld moet zorgen.

Deze lens wordt ondersteund door een telefotolens van 8 megapixel met 3x optische zoom, een groothoeklens van 16 megapixel voor bredere foto’s en een macrolens van 2 megapixel. Met die laatste maak je van heel dichtbij foto’s met veel detail. Voorop zit een selfiecamera van 32 megapixel.

Het resultaat van al die camera’s: foto’s die goed, maar niet geweldig zijn. Kiekjes die je schiet met de primaire camera in de buitenwereld zien er over het algemeen prima uit. Ze hebben goed contrast, sterk kleurenbereik en zien er lekker fris uit.

Foto’s die je binnen maakt, pakken soms wat minder goed uit. Hoekjes met veel licht zijn al erg snel overbelicht, en er treedt soms opeens wat blur op. Hetzelfde gebeurt ook bij de groothoeklens en zoomlens, die merkbaar minder zijn dan de primaire camera.

Conclusie Honor 20 Pro review

Was de Honor 20 Pro eerder dit jaar voor dezelfde adviesprijs verschenen, dan was het een onbetwiste aanrader. Het toestel heeft een prima camera, strak design en hele vlotte hardware. Voor 599 euro is dit een Android waar je heel aardig mee uit de voeten kan.

In de voorbije weken is de concurrentie in deze prijsklasse echter alsmaar steviger geworden. Vlaggenschepen van begin dit jaar zijn aardig in prijs gezakt, waardoor je veel alternatieve opties hebt. Voor de prijs van de Honor 20 Pro koop je ook een Samsung Galaxy S10 of OnePlus 7. Beide hebben wél een iets mooier oled-scherm, en de camera van de Galaxy S10 is nog een tikkeltje beter. Ben je bereid wat langer door te sparen, dan haal je bovendien de Huawei P30 Pro in huis voor 700 euro. Dezelfde hardware, maar dan met de allerbeste camera die je nu kunt krijgen. De Honor 20 Pro is zeker een goede keuze, maar door een handjevol kleine minpunten ook weer niet de allerbeste keuze.

Honor 20 Pro kopen

Benieuwd naar het nieuwe Honor-vlaggenschip? Het toestel is vanaf eind juli in Nederland te koop. De losse Honor 20 Pro heeft een adviesprijs van 599 euro. Via onze prijsvergelijker helpen we je de beste aanbiedingen voor een Honor 20 Pro met abonnement te vinden.

Huawei P20 Pro

Huawei P20 Pro prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 465,-

Bekijken

Los refurbished

€ 225,99

Bekijken

Lees het laatste nieuws over Honor

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Honor 20 Pro
Honor 20 Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu