De Honor 5C laat zien wat er allemaal mogelijk is aan de onderkant van de markt. Deze Android-smartphone biedt een groot scherm, goede hardware en een degelijke behuizing voor een bijzonder lage adviesprijs. We gaan er dieper op in in onze Honor 5C review.
Lees verder na de advertentie.
Check de Honor 5C review
Honor is inmiddels geruime tijd actief op de Nederlandse markt, maar is nog altijd relatief onbekend. Het submerk van Huawei verkoopt al zijn smartphones online en weet daarmee de prijzen laag te houden. De Honor 5C is daar het nieuwste voorbeeld van: het toestel weet voor een adviesprijs van minder dan 200 euro een zeer aantrekkelijk aanbod neer te zetten.
De Honor 5C lijkt een variant op de Honor 5X te zijn, die eerder dit jaar verscheen. Beide smartphones kosten zo rond de tweehonderd euro en hebben vergelijkbare hardware. De 5X is iets groter, terwijl de 5C beschikt over nieuwere software en een iets krachtigere chip. In de praktijk ogen de verschillen echter minimaal. Maar welk model moet je dan kiezen?
Strak metaal, maar geen vingerafdrukscanner
Bij Honor is er geen gefrutsel met plastic designs en fragiele behuizingen, want de 5C voelt solide en keurig afgewerkt aan. Het toestel heeft een metalen behuizing met een geborstelde, licht-bollende achterkant die prettig in de hand ligt. De 5C is met 8,3 millimeter niet het dunste toestel, maar is ondanks zijn forse 5,2 inch-scherm nog vrij handzaam. Je kunt de telefoon nog heel aardig met één hand gebruiken.
Het scherm heeft bovendien een full hd-resolutie van 1920 bij 1080 pixels, wat neerkomt op 424 pixels per inch. Dit is behoorlijk scherp beeld voor deze prijsklasse. Ook de helderheid en kijkhoeken zijn dik in orde. Het is allemaal net wat minder kleurrijk en levendig dan het scherm van een high-end smartphone, maar op beeldgebied evenaart deze 5C nog altijd moeiteloos toestellen die twee keer zo duur zijn.
Helaas mist de behuizing van de 5C één feature die we ontzettend missen: de vingerafdrukscanner. De Honor 5X is nog altijd de goedkoopste smartphone met vingerafdrukscanner, maar op de iets voordeligere 5C heeft Honor deze functie dan weer geschrapt. Hoewel het misschien wat onredelijk is om in deze prijsklasse een vingerafdrukscanner te verwachten, is het wel een duidelijk minpunt ten opzichte van de 5X. Door het gebrekkige lockscreen van de 5C (waarover later meer) zul je regelmatig moeten ontgrendelen. Dat zou een stuk sneller gaan als je niet iedere keer een code moet intoetsen.
De Honor 5C heeft helaas geen vingerafdrukscanner
Hardware: ontstijgt zijn prijsklasse
De Honor 5C is uitgerust met een Kirin 650-chip, die door Huawei zelf ontwikkeld is. Deze bestaat uit vier cores geklokt op 2GHz en vier cores geklokt op 1,7GHz. Ook is er 2GB werkgeheugen aanwezig. De chips van Huawei blinken uit in dagelijks gebruik, maar zijn iets minder goed geschikt voor grafisch intensieve apps en games.
Browsen gaat vloeiend, switchen van WhatsApp naar Facebook naar Snapchat gaat zonder haperen en vrijwel alle apps starten snel op. Open je een spel als Minecraft of Subway Surfers, dan ligt de framerate helaas al gauw een stuk lager. Ook de processor ontstijgt zijn prijsklasse ruimschoots, maar je zult wel moeten accepteren dat je games niet met de best mogelijke beeldkwaliteit kunt ervaren.
Van de 16GB opslagruimte waar de Honor 5C over beschikt is direct na opstarten zo’n 10GB over. De fabrikant levert een flink aantal applicaties mee die je waarschijnlijk nooit zult gebruiken. Denk aan een drietal spellen van Gameloft, de Opera-browser en News Republic.
Gelukkig kunnen deze apps ook verwijderd worden: je zit dus niet opgezadeld met onnodige apps. Veel concurrenten van Honor voorzien consumenten in deze prijsklasse nog van 8GB opslagruimte, dus de 16GB van de 5C is wat ons betreft ruim voldoende. Je kunt er in ieder geval een flink aantal apps, foto’s en liedjes op kwijt.
Ook de accucapaciteit van 3000 mAh is dik in orde. Aan het einde van een gemiddelde dag, met regelmatig checken van WhatsApp en een aantal uren muziek luisteren, was er vaak nog zo’n veertig tot vijftig procent van de accu over. Ook op drukkere dagen waarop we de 5C veel gebruikten hield het toestel het de hele dag vol. Er is helaas geen ondersteuning voor snel opladen, maar dat is ook niet zo gek gezien de prijs. Wel zijn er accubesparende functies aanwezig, waarmee het toestel het nog iets langer uithoudt.
Software: EmotionUI hindert en irriteert
De Honor 5C loopt op EmotionUI 4.1, Huawei’s aangepaste interface voor Android 6.0 (Marshmallow). De fabrikant heeft veel aanpassingen gemaakt aan de look van Android. Zo is er bijvoorbeeld geen apart app-overzicht en worden alle snelkoppelingen op je homescreen gedumpt.
Ook het ontwerp van veel menu’s is aangepast. Waar stock-Android overzichtelijk en modern oogt, vinden wij EMUI aan de rommelige kant. De stijl kan aangepast worden met de meegeleverde Thema’s-app, maar de meeste alternatieven daar zijn nauwelijks een verbetering te noemen.
Irritant is dat EmotionUI de werking van sommige apps actief lijkt te belemmeren. Op de meeste Android-smartphones kun je op je lockscreen je notificaties inzien; desgewenst kun je zelfs alvast enkele regels van een nieuw mailtje of WhatsApp-berichten lezen. De software geeft je soms een summier overzicht van binnengekomen berichten, maar vaak ook helemaal niets. De tekst inzien zit er al helemaal niet in.
Hoewel je met Android-toestellen doorgaans vanaf het vergrendelscherm muziek-apps kunt pauzeren of nummers overslaan, verschilt dat op de 5C van app tot app. Spotify wordt wel getoond op je homescreen, terwijl je voor de populaire podcast-app Pocket Casts moet ontgrendelen om te kunnen pauzeren. Dan is het extra vervelend dat er geen vingerafdrukscanner aanwezig is.
Camera: opvallend scherp en helder
Voor een goedkope Android-smartphone heeft de Honor 5C een verrassend goede camera. De 13 megapixel-camera achterop schiet kleurrijke, scherpe en heldere foto in de buitenlucht. Het zijn foto’s van uitstekende kwaliteit waar we niets over te mopperen hebben. Foto’s die we binnen maakten waren ook goed, al lijkt het beeld dan soms net een tikkeltje geler te zijn dan in het werkelijkheid is.
In het donker gaat het wel mis: de 5C levert met weinig licht opeens foto’s met rare kleuren en vage vlekken. Scherpstellen gaat ook een stuk lastiger. Het is niet ongehoord in deze prijsklasse, maar gezien de goede prestaties die we met daglicht behaalden vallen de nachtfoto’s toch wat tegen. De 8 megapixel-camera voorop maakt overigens prima selfies, al doet Huawei’s meegeleverde selfiefilter van zichzelf wel erg zijn best om al je rimpels en puisten weg te werken. Video’s zien er door de full-hd-resolutie en framerate van 30fps vloeiend en scherp uit.
Conclusie Honor 5C review
De Honor 5C laat zien dat je ook voor een lage prijs nog een uitmuntende smartphone in huis haalt. Het toestel heeft een goede camera, strak metalen design en vlotte hardware. Wel missen we de vingerafdrukscanner van de Honor 5X een beetje, vooral omdat dat toestel vrijwel dezelfde prijs heeft. Ook blijft Huawei’s EMUI-schil onhandig door de vele schoonheidsfoutjes, oneffenheden en storende elementen. Dat de vele positieve aspecten toch zwaarder wegen dan die irritaties, onderstreept hoe goed de 5C is in zijn prijsklasse.
De beste Honor 5C aanbiedingen
Overweeg je de Honor 5C te kopen, dan vind je in het overzicht hieronder de beste aanbiedingen voor een Honor 5C met abonnement, of om de Honor 5C los te kopen.

Honor 5C prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen Honor 5C prijzen. Bekijk alle Honor smartphones.
Alle Honor smartphones met prijzen