Sinds deze maand is er een nieuwe speler op de smartphonemarkt: Honor. Helemaal onbekend is het bedrijf echter niet, aangezien het een dochteronderneming van Huawei is. Honor heeft als doel de markt voor mobieltjes op zijn kop te zetten en de Honor 6 is het eerste toestel dat aan die doelstelling moet bijdragen. De smartphone combineert op papier uitstekende specs met een prijskaartje van rond de 300 euro. Hij is dus aanzienlijk goedkoper dan de meeste high-end telefoons, maar zou qua prestaties en gebruiksvriendelijkheid niet onder moeten doen. Is dat is de praktijk ook zo? Check deze Honor 6 review voor het antwoord!
Lees verder na de advertentie.
Design: niet meer dan functioneel
De Honor 6 is vandaag in Berlijn onthuld, maar wij hebben al een week uitgebreid met de telefoon kunnen testen. Het eerste wat daarbij opviel is dat zowel het design als de interface bekend aanvoelen. Qua ontwerp doet de smartphone sterk denken aan een opgeblazen iPhone of de Huawei Ascend G7, met een behuizing van plastic en glas en hoeken die iets zijn afgerond. Het design is saai, maar wat bouwkwaliteit betreft zit het wel snor. De bezels zijn dun en het formaat (139,6 bij 69,7 bij 7,5 millimeter, 130 gram) is precies goed. De Honor 6 is gemakkelijk met één hand te bedienen en past ook nog in je broekzak.
Aan de voor- en achterzijde is een laag krasbestendig Gorilla Glass 3 aanwezig. De achterkant is vrij minimalistisch met alleen de camera, het logo van Honor en een kleine speaker. Laatstgenoemde produceert best wat geluid, maar als je de telefoon plat op een tafel legt, wordt hij iets gedempt. Voor de meeste gebruikers zal de speaker echter prima voldoen. Het enige lelijke aan het design van de Honor 6 vinden we het klepje aan de rechter zijkant, die de sleuven voor de sim- en geheugenkaart afdekt. Hij voelt goedkoop aan en lijkt ook niet helemaal recht te zitten. Echt last heb je er gelukkig niet van.
Scherm: helder en scherp
De Honor 6 is voorzien van een 5 inch-scherm met een 1080p-resolutie, waarmee de pixeldichtheid uitkomt op circa 445 pixels per inch. Het display oogt dan ook erg scherp, zeker als je foto’s en video’s gaat bekijken. Aangezien het een ips-paneel betreft, zijn de kijkhoeken en kleurreproductie ook prima. Via de weergave-instellingen kun je desgewenst de helderheid flink opschroeven, al is de automatische stand wat ons betreft prima. Ook handig is dat je de kleurtemperatuur wat warmer of koeler kunt instellen.
Standaard is de smartphone voorzien van een aantal kleurrijke demo’s die goed laten zien waartoe het scherm in staat is. Zware 3D-games als Asphalt 8 zien er fraai uit en draaien lekker soepel. De zwartwaardes en het contrast zijn misschien niet zo goed als die van een amoled-scherm, maar voor browsen en het bekijken van foto’s en filmpjes is het scherm perfect.
Hardware: bovengemiddeld goed
Ondanks het lage prijskaartje heeft de Honor 6 als gezegd de beschikking over high-end hardware. Standaard is hij – net als de Galaxy S5 Plus – voorzien van 4G+, waarmee theoretische snelheden van 300Mbit/s behaald kunnen worden. Het toestel wordt aangedreven door een octacore-processor uit de stal van moederbedrijf Huawei. Deze Kirin 920 werkt volgens de big.LITTLE architectuur, wat wil zeggen dat er vier kernen met een hoge kloksnelheid (1,7GHz) en vier met een lagere kloksnelheid (1,3GHz) aan boord zijn. Voor simpele taken worden de vier tragere cores aangesproken, wat ervoor moet zorgen dat je langer met de accu kunt doen.
Daarnaast heeft de Honor 3 maar liefst 3GB aan werkgeheugen en 16GB opslag, dat eventueel is uit te breiden met een micro-sd-kaartje. De specs zijn op papier prima en ook in gebruik voelt het toestel lekker vlot aan. Hd-video’s spelen probleemloos af, de camera reageert vlot en swipen en tikken door de interface gaat soepel. Ook met games heeft de smartphone geen moeite; ze starten snel en spelen prima dankzij het formaat van het toestel.
Software: kleurrijk, maar weinig origineel
Net als de toestellen van Huawei maakt de Honor 6 gebruik van Android met daaroverheen de Emotion UI-skin. Deze pakt het iets anders aan dan de skins van bijvoorbeeld Samsung en LG, aangezien alle geïnstalleerde apps op de homescreens zijn te vinden. Het doet een beetje denken aan iOS, temeer omdat standaard al veel tools, games en de Google-apps zijn onderverdeeld in mapjes. Ook de afgeronde pictogrammen en de snelle opties die worden getoond als je het vergrendelingsscherm naar boven trekt, doen sterk denken aan de iPhone. Zelf prefereren we stock-Android, al werkt de interface van de Honor 6 prima.
Trek je de notificatiebalk naar beneden, dan zie je twee tabbladen met meldingen en alle snelle instellingen en verbindingen. Het vergrendelscherm heeft ook een aantal snelkoppelingen en geeft je de optie om de camera te starten. Duik je de algemene instellingen in, dan kun je kiezen voor een weergave met veelgebruikte opties of ‘Alles’. De smartphone heeft tevens een eenvoudige launcher die geschikt is voor senioren of beginnende gebruikers. De launcher heeft grote knoppen die verwijzen naar onder andere de telefoon-app, berichten en galerij.
Het aanbod apps is erg compleet, met een geluidsrecorder, fm-radio, alle Google-apps, Kingsoft Office en een bestandsbeheerder. De vele games hadden wat ons betreft niet gehoeven, maar zijn gelukkig wel te verwijderen. Dat is wel zo handig, aangezien er van de 16GB opslag nog maar 11GB over blijft voor de gebruiker. De toevoegingen die we handiger vinden zijn de meldingenbeheerder, handschoenmodus (fijn voor de winter!) en de zwevende toets; een widget met Android-knoppen die je zelf een plekje op het scherm geeft. Ook zijn er energie-instellingen waar we later in deze review op ingaan.
Camera: veel opties, redelijke kwaliteit
De Honor 6 heeft de beschikking over twee camera’s met 13 en 5 megapixels. Het meeste zul je gebruikmaken van de camera aan de achterkant, die een diafragma van f/2.0 heeft, alsmede een dubbele ledflitser en een ingebakken hdr-modus. De camera’s doen hun werk redelijk goed, aangezien ze veel detail vastleggen. Helaas hebben ze last vast tegenlicht en kunnen gemaakte foto’s wat flets ogen. Wel heb je de mogelijkheid om achteraf filters, kaders en andere effecten toe te voegen.
Sowieso is de camera-app van de nodige functies voorzien. Je kunt gewoon een foto of filmpje vastleggen, maar als je even de instellingen induikt zijn er diverse zaken als resolutie, iso-waarde, witbalans en beeldstabilisatie in te stellen. Met de schoonheidsmodus kun je selfies oppoetsen en met ‘Stel alles scherp’ leg je zowel voor voor- als achtergrond vast, waarna je met een tik op het beeld de focus kunt verleggen. Dat klinkt wat gimmicky, maar werkt verrassend goed. Ook de hdr- en panorama-opties werken snel en gemakkelijk.
Accuduur
De accu van de Honor 6 heeft een capaciteit van 3100 mAh, wat best behoorlijk is voor een toestel met een 5 inch-scherm. Ter vergelijking: de Galaxy S5 doet het met een 2800 mAh-accu, al heeft dat toestel wel een energiezuiniger amoled-paneel. De accu van de Honor 6 is helaas niet te vervangen, maar er zijn wel verschillende bespaaropties. De meest ingrijpende is de ultra-energiebesparing die het beeld zwart-wit maakt en alleen basisfuncties als oproepen en sms’jes beschikbaar houdt. Dat eerste zal niet heel veel verschil uitmaken aangezien de zwarte pixels nog steeds verlicht moeten worden, maar wanneer overbodige processen en verbindingen uitstaan, wordt de gebruiksduur ruim verdubbeld.
Wij ondervonden dat de Honor 6 zonder alle bespaarfuncties na ongeveer anderhalve dag weer aan de oplader moet. Dat is niet goed of slecht, maar toch vooral gemiddeld. Maak je veel gebruik van 4G en speel je veel games en video’s af, dan komt het einde een stuk rapper in zicht.
Conclusie Honor 6 Review
Wat betreft design en onderscheidende functies hoef je de Honor 6 niet te kopen, maar het eerste toestel van deze Huawei-dochter doet een hoop dingen goed. Zo zijn de specs en prestaties voor deze prijs uitstekend. De smartphone heeft een prima scherm, vlotte hardware en kan overweg met de snelste 4G-netwerken. Of je de interface mooi vindt is een smaakkwestie, maar de belangrijkste apps en functies zijn in ieder geval aanwezig. De camera en accu presteren gemiddeld, maar bieden genoeg opties om ze optimaal te benutten.
Honor 6 Kopen
De Honor 6 is via Bol.com verkrijgbaar voor 299 euro, in zowel een witte variant als een zwarte versie.