De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Honor 6X review: interessant budgettoestel met dubbele camera

Wouter Nijsen
1 februari 2017, 20:11
9 min leestijd
Honor 6X review: interessant budgettoestel met dubbele camera

Reviewscore

8

Honor timmert al een tijdje flink aan de weg in Nederland en brengt met de Honor 6X een nieuwe midranger uit. Het toestel combineert uitstekende specs met een aantrekkelijk prijskaartje, maar hoe bevalt het in de praktijk?

Lees verder na de advertentie.

Check de Honor 6X review

Waar grote smartphonefabrikanten als HTC en Sony al jaren steeds meer moeite hebben om een groot publiek te bereiken, gaat het een stuk beter met Honor. Het submerk van Huawei staat garant voor betaalbare toestellen, die vlotte hardware en een mooi design hebben. En die combinatie pakt goed uit, want Honor-toestellen (en die van Huawei zelf) worden steeds populairder in Nederland. Waar Motorola zich de afgelopen jaren tot budgetkoning kroonde, komen Huawei en Honor tegenwoordig akelig dichtbij.

De 6X is de nieuwste toevoeging aan het assortiment van Honor. Het toestel valt door zijn prijs duidelijk in het budgetsegment, maar doet door de uitstekende hardware op papier nog maar weinig onder voor de grote jongens. Toch heeft het toestel ook een aantal duidelijke minpunten, zoals je kunt lezen in deze Honor 6X review.

Design en hardware: niets mis mee

Kijken we naar het design van het toestel, dan is er weinig nieuws onder de zon. Net als veel andere Honor-toestellen heeft de 6X een simplistisch design, met een metalen behuizing en een vingerafdrukscanner aan de achterkant. Het toestel voelt solide en luxe aan en ligt – ondanks het grote 5,5 inch-scherm – lekker in de hand. Aan de rechterzijkant zitten de aan/uit- en volumeknoppen, aan de bovenkant de koptelefoonaansluiting en onderaan zit een micro-usb-aansluiting.

Honor 6X review

Met afmetingen van 150,9 bij 76,2 bij 8,2 millimeter is de Honor 6X zeker geen compacte telefoon, wat het lastig maakt om hem met één hand te bedienen. Bovendien is de behuizing nogal glad, waardoor het vooral gevaarlijk is om het toestel met handschoenen te bieden. Een beschermhoesje is daarom geen overbodige luxe.

Aan de achterkant van het toestel zit een vingerafdrukscanner. Hoewel we de scanner liever aan de voorkant zien, omdat je de smartphone niet snel kan ontgrendelen als hij op tafel ligt, werkt de vingerafdrukscanner van de 6X snel en accuraat. Binnen een fractie van een seconde is het toestel ontgrendeld, en bovendien kun je verschillende functies aan de scanner koppelen. Zo kun je door je galerij scrollen door links en rechts over de scanner te vegen, of met een veeg naar beneden het notificatiescherm openen.

Honor 6X review

Onder de motorkap zit een Kirin 655-processor van Huawei met een ruime 3GB aan werkgeheugen. Applicaties laden vlot en er treden nauwelijks haperingen op. Basis apps en taken draaien vloeiend, ook kan de Honor 6X prima overweg met zware games als Hearthstone en Asphalt 8: Airborne.

Verder is er met 32GB opvallend veel opslagruimte aanwezig. Ongeveer 24GB is hiervan beschikbaar voor de gebruiker. Dit is genoeg voor de meeste mensen, al kunnen grootgebruikers ook een micro-sd-geheugenkaartje in het toestel kwijt. Al met al beschikt de Honor 6X over meer dan genoeg rekenkracht: tijdens onze testperiode merkten we niets van het feit dat de smartphone maar 249 euro kost.

Schermkwaliteit en software

Het scherm van de Honor 6X meet 5,5 inch-scherm en heeft een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Dit zorgt voor een pixeldichtheid van 403 pixels per inch, wat op dit schermformaat ruim voldoende is. Het ips-lcd-paneel zorgt voor een goede kleurweergave, prima kijkhoeken en scherpe beelden. Ook in direct zonlicht is het scherm goed afleesbaar, vooral omdat de helderheid flink omhoog kan worden geschroefd.

Iets minder zijn de dikke bezels rondom het scherm. De randen vallen – zeker bij de gouden variant van het toestel – nogal op en doen afbreuk aan het premium design. Bovendien zijn aan de randen van het scherm zelf nog zwarte balken te vinden. Bij de grijze versie van de Honor 6X vallen de bezels wat minder op, maar het is niet ideaal.

Honor 6X review

Dan de software van de Honor 6X. We zijn doorgaans niet erg te spreken over EMUI, de schil die Huawei- en Honor over Android leggen, en helaas is dit bij de 6X niet anders. Door de vele aanpassingen die EMUI 4.1 doorvoert is Android bijna onherkenbaar en een stuk trager dan we gewend zijn. Daarnaast is het vervelend dat apps – net als bij iOS – direct op het homescreen worden geplaatst en er geen app-drawer aanwezig is. Natuurlijk is het mogelijk om zelf een launcher te installeren, maar doe je dit niet, dan moet je alle apps in mapjes verzamelen. Dit neemt, afhankelijk van hoeveel applicaties je gebruikt, best wat tijd in beslag.

Daarnaast draait de Honor 6X nog op het oudere Android 6.0 (Marshmallow), terwijl Android 7.0 (Nougat) al een aantal maanden beschikbaar is. Hoewel Honor heeft aangegeven dat de 6X in maart een Android 7.0-update ontvangt, vinden we het jammer dat Nougat niet standaard op het toestel geĂŻnstalleerd staat. De Huawei P8 Lite (2017), een toestel met vergelijkbare specificaties en dezelfde adviesprijs, draait gek genoeg wĂ©l uit de doos op de nieuwste Android-versie.

Toch zijn we niet alleen maar negatief over de software van de Honor 6X. EMUI is door de jaren heen namelijk flink verbeterd en heeft best een aantal handige functies. Zo is er bijvoorbeeld App-vergrendeling, een optie waarmee je instelt dat bepaalde apps alleen met je vingerafdrukscanner geopend mogen worden. Handig als je niet wil dat anderen bijvoorbeeld je agenda-, bankieren- en mail-app kunnen openen. Tikken ze op een door jou vergrendelde app, dan hebben ze je vingerafdruk nodig, anders komen ze er simpelweg niet in.

Ook is er een splitscreenmodus, aanwezig, waarmee je twee apps onder elkaar kunt zetten. Helaas heeft Huawei hiervan zijn eigen versie gebouwd, waardoor lang niet alle apps ondersteuning voor bieden voor de modus. Vanaf Android 7.0 heeft het besturingssysteem een splitscreenoptie die met bijna alle apps werken, maar voor nu is het nog even behelpen. Wel is het bijvoorbeeld mogelijk om WhatsApp en de agenda-app in splitscreen te draaien.

Verder is er standaard een nachtmodus aanwezig, die blauw licht wegfiltert om het scherm prettiger voor je ogen te maken als je de Honor 6X in het donker gebruikt. Oogcomfort, zoals de functie heet, werkt prima en kun je direct vanuit het snelle instellingen-paneel activeren.

Dubbele camera en accuduur

Honor heeft de 6X voorzien van een dubbele camera, net als de Honor 8 die eind vorig jaar werd uitgebracht. Het gaat om een 12 megapixel-camera, die wordt bijgestaan door een 2 megapixel-sensor. Laatstgenoemde is er alleen om informatie over diepte te verzamelen en wordt niet gebruikt om foto’s te schieten. De lens maakt het echter wel mogelijk om een uniek diepte-effect toe te voegen. Dit effect werkt goed en zorgt voor fraaie foto’s, waarbij je na het maken van een foto nog de focus kunt aanpassen.

Honor 6X review

Zoals we van Huawei en Honor gewend zijn, zit de camera-app tjokvol met functies om allerlei soorten foto’s te maken. Zo is er een hdr-, panorama-, tijdsverloop- en schoonheid-modus, maar ook een stand voor lichtfotografie en slowmotionvideo’s. Wil je meer controle over de camera, dan kun je de manuele modus inschakelen. Hier kun je zaken als de iso-waarde en witbalans aanpassen.

De kwaliteit van de camera is goed, mits je even de tijd neemt om alle functies te leren kennen en voor een goede belichting te zorgen. Foto’s die je even snel schiet zien er minder mooi uit, maar hebben alsnog genoeg detail en een goede kleurweergave. Ook in het donker zien foto’s er redelijk uit.

Aan de voorkant zit een 8 megapixel-camera, maar hier moet je geen wonderen van verwachten. Selfies zien er wat flets uit en missen zichtbaar detail, zeker wanneer je inzoomt. Video’s worden geschoten in 1080p met 30 frames per seconde, en zien er prima uit. Filmpjes kun je bovendien met een effect schieten, waardoor je bijvoorbeeld gemakkelijk een zwartwit-video’s maakt.

De Honor 6X is voorzien van een flinke 3340 mAh-accu, die nodig is om het grote scherm van genoeg stroom te voorzien. De accuduur van de Honor 6X is bovengemiddeld. Tijdens onze testperiode ging het toestel zo’n anderhalve dag mee, waarbij we veel YouTube-video’s keken, flink aan het browsen waren en regelmatig een spelletje speelden. Aan het einde van de dag hadden we 40 á 50 procent acculading over. Bij normaal gebruik gaat de smartphone ongeveer twee dagen mee, maar dan moet ‘ie echt aan het stroom.

De software bevat verder diverse opties om de accuduur verder op te rekken. Zo kun je de Energiebesparingsmodus inschakelen, die het cpu-gebruik en de prestaties van het toestel verlaagd. De Ultra-modus is handig wanneer je het resterende accupercentage nog maar een paar procent is, omdat – op enkele basisfuncties na – alle functionaliteiten worden uitgeschakeld. Ook kun je aangeven welke apps op de achtergrond actief mogen blijven.

Wel vinden we het jammer dat de Honor 6X een micro-usb-poort heeft en dus geen usb-c ondersteunt. Bovendien gaat het opladen, ondanks de snellaadtechniek van Honor, nogal langzaam en duurt het behoorlijk lang voordat de telefoon helemaal vol zit. De Wileyfox Swift 2 Plus, een toestel dat nog een aantal tientjes goedkoper is dan de 6X, heeft bijvoorbeeld wél een usb-c-poort.

Conclusie Honor 6X review

We zijn erg te spreken over de Honor 6X. Het toestel heeft een simpel, maar fraai design en stevige metalen behuizing. Verder biedt de smartphone enkele handige features, zoals een vlotte vingerafdrukscanner, dualsim-ondersteuning en het feit dat er standaard 32GB aan opslag aanwezig is. Redelijk uniek voor deze prijs is de dubbele camera, die goed zijn werk doet en fraaie ‘Bokeh’-plaatjes produceert, al is de frontcamera beduidend minder.

Ook met de prestaties is niets mis, want er zijn nauwelijks haperingen merkbaar. We zijn echter een stuk minder te spreken over de software. De Honor 6X draait standaard op het oudere Android 6.0 (Marshmallow) en het is jammer dat een Android 7.0-update nog maanden op zich laat wachten. Bovendien voegt EMUI, de Android-schil van Huawei, nog steeds maar weinig toe. Een ander minpunt is dat de telefoon niet over een usb-c-poort beschikt en opladen te lang duurt. Ben je echter op zoek naar een betaalbaar toestel met een mooi uiterlijk, vlotte prestaties en een goede camera, dan is de Honor 6X zeker het overwegen waard.

Honor 6X kopen

Je kunt de Honor 6X los kopen via Vmall, de officiële webshop van Huawei en Honor. Het toestel heeft een adviesprijs van 249 euro.

Het laatste nieuws over Honor

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Honor 6X
Honor 6X

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu