Honor 7 Review: metalen topper met overheersende skin

Gijs Ettes
3 september 2015, 20:15
6 min leestijd
Honor 7 Review: metalen topper met overheersende skin

Reviewscore

7,5

Honor presenteert met de Honor 7 zijn eerste metalen vlaggenschip. Het nieuwe model heeft een fraaiere behuizing en betere hardware, maar is ook duurder geworden. Zijn de verbeteringen voldoende om het hogere prijskaartje te rechtvaardigen?

Lees verder na de advertentie.

Design en hardware: feest van herkenning

De Honor 7 is 50 euro duurder dan zijn voorganger, maar biedt voor  een bedrag van 350 euro nog steeds  veel waar voor je  geld. Je krijgt een metalen smartphone met een mooi 5,2 inch-scherm (full-hd), een 20 megapixel-camera en 16GB aan uitbreidbare opslag. Met 3GB is er voldoende werkgeheugen om te multitasken, al wordt de helft standaard al ingenomen door het besturingssysteem en de agressieve Android-skin.

Het geheel wordt aangedreven door Huawei’s Kirin 935-chip met een octacore-processor. Die is krachtig genoeg voor de meeste apps en taken, en kan ook overweg met zware 3D-games. Grafisch intensieve spellen  als Need for Speed: No Limits draaien vloeiend en zonder haperingen. Ook hd-video’s spelen probleemloos af en zien er mooi uit op het scherpe en heldere display.

honor 7 preview

Op zowel hardware- als softwaregebied vertoont het toestel veel gelijkenissen met Huawei-toestellen als de Huawei P8, en dat is niet zo gek: in enkele markten wordt het toestel immers onder de Huawei-vlag uitgebracht. Honor tracht zich weliswaar te positioneren als een merk dat losstaat van Huawei, maar dat lijkt nog niet echt te lukken. Zo maakt de Honor 7, net als voorgaande toestellen van de fabrikant, gebruik van de EMUI-skin van Huawei. Het toestel  wordt online aangeboden via diverse Nederlandse webshops, maar ook  via Vmall, een online winkel  die is opgezet door zowel Honor als Huawei.

Huawei-logo’s zijn terug te vinden op de behuizing en oplader en bovendien lijkt de Honor 7 qua design veel op een kleinere versie van de Ascend Mate 7, de grote metalen phablet – ook weer van Huawei – die in het najaar van 2014 verscheen. De Honor 7 heeft eveneens een vingerafdrukscanner aan de achterkant, maar is door het kleinere formaat (143 bij 72 bij 8,5 millimeter) en lagere gewicht (157 gram) beter hanteerbaar. Het is geen kleine telefoon, maar met softwarematige toevoegingen probeert Honor de bediening wel gemakkelijker te maken. Veeg onderaan het scherm van links naar rechts en het beeld wordt verkleind, zodat je gemakkelijk met één hand de interface kunt bedienen.

honor 7 preview

Software: Android nauwelijks herkenbaar

Dit  is één van de vele functies die EMUI 3.1, de skin die Honor én Huawei over Android heen leggen, toevoegt aan Google’s besturingssysteem. De laatste versie van EMUI brengt weer veel kleurrijke achtergronden, menu’s en icoontjes met zich mee, al ziet het er wel wat volwassener uit dan voorheen. Zo zijn diverse standaardicoontjes van grijstinten voorzien. Dat oogt wat rustiger, maar vreemd is dat de iconen van Google-apps dan weer wel gekleurd zijn. Ook maken de afwijkende icoontjes in de skin het lastig om bepaalde apps en functies te vinden.

De skin heeft weinig weg  van  Android – mede  door de afwezigheid van een apart app-overzicht – maar hapert gelukkig minder dan voorheen. Elementen van Material Design zul je echter niet aantreffen en in het instellingenscherm kost het wat  moeite om specifieke functies terug te vinden. Het kon hier en daar allemaal  wat strakker en overzichtelijker.

De Android-skin past het besturingssysteem ingrijpend aan

Dat gezegd hebbende, heeft de Honor 7 wel veel functies  die je naar wens kunt instellen. Van de stijl van het startscherm (normaal of eenvoudig) en de weergave van de Android-knoppen tot het gedrag van de vingerafdrukscanner en de ‘Smart key’. Deze fysieke knop, die zich aan de linkerkant van het toestel bevindt, kun je instellen als snelkoppeling voor de zaklamp of camera, of om specifieke apps op te starten. Er zijn drie acties in te stellen voor één keer, twee keer of lang drukken.

honor 7 preview

Op dezelfde manier zijn er ook diverse functies  aan de vingerafdrukscanner te koppelen. De plaatsing van de scanner aan de achterzijde is in het begin even wennen, maar de nauwkeurigheid maakt veel goed; je vinger wordt vrijwel direct herkend als je het toestel ontgrendelt. Bovendien kun je met swipe-bewegingen de notificatiebalk en de app-kiezer bereiken. Ook handig: een tikje op de scanner laat je een stap teruggaan in de interface.

Schermkwaliteit en camera

Het scherm van de Honor 7 meet 5,2 inch en heeft een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Het toestel is uitgerust met een ips-paneel, dat een goede kleurweergave en prima kijkhoeken heeft. Ook als het scherm iets is gedraaid, is het nog goed afleesbaar. In direct zonlicht heeft het wel de neiging om te spiegelen, maar dat is bij concurrerende modellen niet anders. Dat Honor voor zijn nieuwe vlaggenschip niet voor een hogere resolutie heeft gekozen, vinden we alleen maar positief. Een QHD-resolutie biedt bij dit formaat nauwelijks voordelen, maar vergt wel aanzienlijk meer van de accu.

honor 7 review

Vergeleken met de camera-app van stock-Android is die van de Honor 7 behoorlijk uitgebreid. Naast opnamemodi voor foto’s en video’s is er ook een stand voor lichtfotografie en het fotograferen van eten. In de praktijk voegen die niet heel veel toe; in laatstgenoemde modus ziet eten er nou niet bepaald extra appetijtelijk uit. In de instellingen vind je daarnaast de gebruikelijke opties voor hdr, panorama, burst en timelapse, die prima werken. Ook is er een functie genaamd ‘Supernacht’, die meerdere beelden samenvoegt  om in donkere situaties toch een goed belichte foto te krijgen.

honor 7 review

Aan al die opties heb je natuurlijk weinig als de camera’s niet goed werken. Op papier zit het bij de Honor 7 wel snor. Het toestel is voorzien van een 8 megapixel-camera aan de voorkant, die dankzij de heldere frontflitser ook in het donker gebruikt kan worden. Aan de achterkant bevindt zich  een 20 megapixel-camera met een bijna oogverblindende dubbele ledflitser. De kwaliteit van beide camera’s is helaas wisselend.

Neem je de tijd en is de belichting goed, dan kun je met de 20 megapixel-camera scherpe en detailrijke foto’s schieten. Ga je gehaaster te werk of zijn de omstandigheden niet optimaal, dan worden foto’s al gauw onscherp en wat flets. Foto’s die je met de frontcamera schiet, zijn doorgaans wel scherp maar verliezen kwaliteit als je inzoomt. Video’s schiet de Honor 7 in 1080p en met 30 frames per seconde. Ondanks de afwezigheid van optische beeldstabilisatie zijn de filmpjes die je ermee maakt vloeiend en scherp genoeg.

Accu: haalt het einde van de dag

De Honor 7 is voorzien van een 3100 mAh-accu met ondersteuning voor Quick Charge 2.0, wat prettig is gezien de grootte van van de accu. In de praktijk haal je bij zwaar gebruik prima het einde van de dag, al is het ook mogelijk om anderhalf tot twee dagen tussen oplaadbeurten te behalen als je het wat rustiger aan doet. Het scherm en systeemprocessen vergen verreweg het meest van de accu, en na gemiddeld zes uur scherm-aan-tijd houd het toestel het voor gezien. Daarmee is de accuduur gemiddeld, al zijn er energiebesparende modi om er meer uit te halen.

Conclusie Honor 7 Review

De Honor 7 heeft duidelijke voor- en nadelen. Het toestel biedt voor 350 euro prima specs, een mooi design en enkele handige functies als een  vingerafdrukscanner en programmeerbare knop aan de zijkant. Ook over de prestaties van het toestel zijn we te spreken: bij het spelen van games en het gebruik van populaire apps en functies zijn nauwelijks haperingen merkbaar. De EMUI-skin is echter een ander verhaal: de skin is erg overheersend, wat  chaotisch en  mist de herkenbaarheid van Android. Ook de kwaliteit van de camera’s is wisselend, al kun je er met een beetje oefening toch mooie foto’s mee schieten. De Honor 7 kan zich goed  meten met andere toestellen in deze prijsklasse, al is de concurrentie groot.

Honor 7 kopen

Je kunt de Honor 7 los bestellen, maar ook in combinatie met een abonnement. Hieronder vind je de beste Honor 7 aanbiedingen van dit moment.

Het laatste nieuws over Honor

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Honor 7
Honor 7

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu