Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Honor Holly Review: nieuwe budgettopper met veel opslag

Gijs Ettes
18 februari 2015, 17:11
5 min leestijd
Honor Holly Review: nieuwe budgettopper met veel opslag

Reviewscore

7,5

Telefoonmaker Honor is pas een maand of vier actief in Nederland, maar heeft met de Honor Holly toch alweer zijn derde smartphone uitgebracht. Ook dit toestel combineert een laag prijskaartje met behoorlijke specs. Maar is de Holly  ook in de praktijk fijn in gebruik?

Lees verder na de advertentie.

In deze Honor Holly review staan we uitgebreid stil bij dit budgetmodel van het Chinese smartphonemerk. Toch doe je de Holly met het label ‘budget’ wat tekort, want op papier biedt het toestel veel meer Android dan andere telefoons in deze prijsklasse. Voor 130 euro krijg je een groot scherm, een recente Android-versie en  16GB  opslagruimte, die ook nog eens uitbreidbaar is.

Design en bouwkwaliteit

De Honor Holly koop je, net als andere toestellen van Honor, niet om het design. Toegegeven, de smartphone is niet enorm lelijk, maar van de zwarte behuizing en witte achterklep (die is te verwijderen om de accu te vervangen) worden we nou niet bepaald warm. Het plastic waar de telefoon van is gemaakt, is bovendien erg glimmend en een magneet voor vuil en vingervlekken. Het toestel is iets groter dan de Honor 3C (ook met 5 inch-scherm), maar wat ronder van vorm.

honor holly groot

De bouwkwaliteit van de smartphone is niettemin goed. In gebruik zijn geen kraakjes merkbaar en de powerknop en volumetoetsen klikken goed. De voorzijde van de Holly wordt vrijwel geheel in beslag genomen door het 5 inch-scherm. Hierboven  vind je de speaker, frontcamera en lichtsensor en onder het display  bevinden zich capacitieve toetsen voor terug, home en opties. We hadden liever gezien  dat Honor voor softwaretoetsen had gekozen, aangezien de knoppen niet zijn verlicht en geen haptische feedback geven. Daardoor is het soms onduidelijk of de tik die je erop geeft wel wordt geregistreerd.

Erg kwalijk nemen we de Holly  dit niet, want veel toestellen in deze prijsklasse presteren op dit vlak beduidend minder. Met  142.2 x 72.3 x 9.4 millimeter en een gewicht van 156 gram is de smartphone niet de slankste, maar hij voelt ook weer niet té fors aan.

Scherm en hardware

Het scherm van de Honor Holly is identiek aan dat van de Honor 3C. En dat is goed nieuws, aangezien we over het 5 inch-scherm van dat toestel best te spreken waren. Ook de Holly doet het met 5 inch en een resolutie van 1280 bij 720 pixels. De pixeldichtheid komt uit op 294 ppi, wat voor dit formaat ruim voldoende is. In tegenstelling tot bij andere budgettelefoons zie je hier niet zo gauw afzonderlijke pixels zitten. Bovendien zit het met de helderheid en kleurweergave goed: zelfs als je het toestel in een hoek of in direct zonlicht houdt, zijn teksten en afbeeldingen prima zichtbaar.

honor holly review

Ook qua hardware vertonen de Holly en 3C veel overeenkomsten. Beide worden ze aangedreven door een 1,3GHz quadcore-processor (Mediatek MT6582), al heeft de Holly 1GB minder aan werkgeheugen. Doorgaans zul je van dit laatste weinig merken, maar draai je veel (zware) apps tegelijkertijd, dan heeft het toestel de neiging om te stotteren. Grafisch zware games als Asphalt 8 draaien wat hakkelig, maar zijn nog net speelbaar. De camera start en fotografeert gelukkig wel vlot.

Hoewel de Holly minder werkgeheugen heeft dan de vergelijkbaar geprijsde Honor 3C is er wel dubbel zoveel opslagruimte beschikbaar (16GB). Daar blijft standaard nog zo’n 12,5GB van over en dat is voor de meeste gebruikers ruim voldoende. Is dat niet het geval, dan kun je de opslag tot 32GB uitbreiden met een micro-sd-kaartje. Een nadeel van de Holly is dat het toestel geen 4G ondersteunt. Wel is er ruimte voor twee simkaarten, zodat je gelijktijdig je zakelijke nummer en je privésim kunt gebruiken.

Software, camera en accuduur

In tegenstelling tot veel andere telefoons in deze prijsklasse draait de Holly uit de doos op Android 4.4.2 (KitKat) met daaroverheen de Emotion UI-skin die we kennen van andere toestellen van Honor en Huawei. De interface kenmerkt zich door veel kleur en speelse icoontjes, die overigens allemaal op de homescreens worden getoond. Er is dus geen apart applicatie-overzicht, wat voor sommigen misschien wennen is. Om het overzichtelijk te houden zijn veel apps – waaronder die van Google zelf – onderverdeeld in mapjes.

Het aanbod apps is overigens prima. Zo zijn er onder meer een fm-radio, calculator, bestandsbeheerder, weer-app en sim-toolkit op het toestel te vinden. Ook zijn er genoeg widgets en achtergronden om in te stellen en speciaal voor oudere of beginnende gebruikers een eenvoudig startscherm. Met dit scherm ingeschakeld zie je alleen nog grote pictogrammen voor veelgebruikte apps en instellingen; ideaal als je niet meer zo scherp ziet.

De Holly heeft zowel aan de voor- als achterzijde een camera. Het meeste zul je gebruikmaken van de 8 megapixel-camera aan de achterzijde, die niet heel bijzonder is, maar wel beschikt over een flitser en de mogelijkheid om hdr- en panoramafoto’s vast te leggen. Ook kun je ermee filmen in 1080p.

De camera legt ruim voldoende detail en kleur vast, zelfs op een druilerige middag in februari. Ook stelt hij snel scherp en is het creëren van een diepte-effect een fluitje van een cent. De 2 megapixel-frontcamera is – niet geheel verrassend – wat minder, maar al met al voldoende voor incidentele zelfportretten of videogesprekken. De voorbeeldfoto’s hieronder zijn voor deze review iets verkleind, maar verder onbewerkt.

De 2000 mAh-accu van de Honor Holly is als gezegd verwisselbaar. De batterij presteert gemiddeld, al moet je niet verwachten dat je er veel langer dan anderhalve dag mee vooruit kunt. Na een halve dag gemiddeld tot zwaar gebruik (surfen, gamen en e-mailen) resteert er nog een accupercentage van 56 procent. Batterijbesparende opties zijn er niet, dus als je de accu wilt ontzien, kun je alleen (draadloze) verbindingen uitschakelen en de schermhelderheid omlaag schroeven.

Conclusie Honor Holly Review

De Honor Holly heeft duidelijke voor- en nadelen, maar scoort prima op een aantal belangrijke vlakken. Zo is het toestel stevig gebouwd, voorzien van een groot hd-scherm en presteert de hardware ruim voldoende – mits je de smartphone niet tot het uiterste drijft. Prettig is dat de Holly op een recente versie van Android draait en ook met de camera’s van het toestel is niets mis. Geef je weinig om 4G en wil je een betaalbaar toestel met veel opslagruimte, dan is dit nieuwe Honor-toestel zeker het overwegen waard.

→ Honor Holly (zwart/16GB) voor 129 euro (Meer info / Bestellen)
→ Honor Holly (wit/16GB) voor 129 euro (Meer info / Bestellen)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Honor Holly
Honor Holly

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu