Honor View 20 preview: opvallend design is voor geen gat te vangen

Thomas Haenen
23 januari 2019, 15:02
5 min leestijd
Honor View 20 preview: opvallend design is voor geen gat te vangen

Reviewscore

8

De Honor View 20 is een opvallende Android-smartphone, uitgerust met een flitsende behuizing, cameragat in het scherm en slimme software. Is dit de revanche waar het submerk van Huawei op hoopt?

Lees verder na de advertentie.

Honor View 20 preview: nieuw toptoestel onder de loep

Na een pauze van ruim een jaar is Honor weer terug op de Nederlandse markt. Het bedrijf is officieel een onderdeel van Huawei, maar richt zich als semi-zelfstandig merk vooral op jongeren. Dat doen ze onder andere met flitsende toestellen, unieke features en opvallende software. De Honor View 20, vanaf 29 januari te koop in Nederland voor 549 euro, dient als vlaggenschip voor dit ‘vernieuwde’ Honor. Hebben we er een nieuw topmerk bij?

Design

Was 2018 nog het jaar van de notch, in 2019 gaan we waarschijnlijk veel smartphones zien met een cameragat. Honor is er als één van de eerste bij. Linksboven in het scherm van de View 20 zit een klein gaatje voor de selfiecamera. Aan alle kanten er omheen zit dus nog beeld.

Op papier is deze techniek indrukwekkend. Vrijwel de hele voorkant bestaat immers uit scherm. Helaas valt de afwerking in de praktijk een klein beetje tegen. Rondom het hele cameragat en aan de onderkant van het beeld treedt namelijk light bleeding op. Wit beeld heeft rond deze randjes een lichte zwarte gloed, haast alsof er een vlek op het scherm zit. Het zal de ene gebruiker meer irriteren dan de andere, maar ik vind het toch een klein beetje goedkoop overkomen.

Honor View 20 preview

Haast net zo opvallend is de achterkant van het toestel. Honor heeft gekozen voor blauwe en zwarte gradientkleuren. Anders dan bij bijvoorbeeld Samsung of Huawei, die smartphones hebben met een geleidelijke kleurenovergang, is de View 20 wel heel flitsend. In de achterkant zit een V-patroon verwerkt. Kantel je het toestel, dan verandert de kleur door een andere weerkaatsing van het licht.

Het design van de View 20 mag gerust geslaagd genoemd worden. De opvallende achterkant, het eerste cameragat en de stevige behuizing zorgen voor een onderscheidend ontwerp waar Honor trots op mag zijn. De View 20 is een mooie smartphone, die duidelijk een eigen uiterlijk heeft ten opzichte van de concurrentie.

48 megapixel-camera met quad bayer-tech

Achterop zit een primaire camera van 48 megapixel, maar standaard schiet die foto’s van 12 megapixel. Het Honor-toestel gebruikt namelijk de zogenaamde quad bayer-techniek om al die pixels samen te drukken. Alle pixels worden gecombineerd, waardoor je ook in situaties met minder licht nog scherpe, kleurechte foto’s kunt maken.

Honor View 20 preview

We hebben de camera nog maar kort kunnen testen, maar de eerste resultaten zagen er vast goed uit. In een drukke omgeving met veel mensen weet de View 20 scherpe foto’s te schieten. Het beeld heeft veel detail, en je kunt goed inzoomen op bijvoorbeeld tekst zonder kwaliteitsverlies. In onze volledige review laten we je weten hoe de camera het doet onder andere omstandigheden.

3D-camera met Time of Flight-lens

Oplettende lezers hebben wellicht al gezien dat er achterop de View 20 twee lenzen zitten. Naast de primaire camera zit namelijk nog een ‘Time of Flight’, of ‘TOF’-lens. Die kan razendsnel de afstand tot andere objecten in de buurt meten. Ook Oppo, Apple en Sony zouden werken aan smartphones met TOF-lenzen. Ze zijn namelijk heel handig als ze augmented reality-apps ondersteunen. Met de dieptesensor kunnen virtuele objecten namelijk overtuigend in het echt worden getoond.

Mijn voorlopige oordeel: de camera lijkt goed te werken, maar het nut ervan is nog niet helemaal duidelijk. Honor heeft verschilllende AR-applicaties ontwikkeld die de technologie benutten, maar allemaal ontstijgen ze vooralsnog het niveau van gimmick niet.

Zo kun je een virtuele mascotte in de echte wereld plaatsen, die één-op-één jouw bewegingen volgt. Tof, maar in feite niet meer dan een geavanceerd Snapchat-masker dat je hooguit een paar keer probeert. Ook een skispel dat je speelt door de skibewegingen in het ‘echt’ te maken en een app die calorieën telt, zijn zaken die je na een half uurtje al links laat liggen.

Hardware en software

De Honor View 20 is uitgerust met een Kirin 980-chip, dezelfde krachtige chipset die ook in de duurste Huawei-smartphones van dit moment zit, zoals de Mate 20 en Mate 20 Pro. We hebben de Honor nog maar 24 uur kunnen gebruiken, maar op Huawei-toestellen zorgt deze voor uitstekende prestaties.

Bovendien is de chip op andere smartphones energiezuinig. In combinatie met een flinke accucapaciteit van 4000 mAh zorgt dat ook op de View 20 hopelijk voor een bovengemiddelde accuduur.

Honor View 20 preview

Waar Honor helaas wat minder sterk staat dan Huawei, is de software. Het moederbedrijf garandeert Android-updates tot twee jaar na de release voor al zijn high-end smartphones. Koop je nu een Huawei Mate 20, dan krijg je de komende maanden sowieso nog updates naar Android Q en R. Honor doet die beloftes niet. In gesprek met Android Planet laat een topman van Honor weten dat updates ‘heel belangrijk’ zijn, maar hij kon verder geen zekerheid bieden.

Dat betekent niet dat de Honor View 20 straks blijft steken op Android Pie. Sterker nog: Honor is in het verleden vrij vlot geweest als het om Android-updates gaat. Zo is de Honor View 10 onlangs al bijgewerkt naar Android Pie. Dat de fabrikant echter geen garanties kan geven, is teleurstellend: koop je een smartphone van ruim 500 euro, dan wil je wel op enige ondersteuning kunnen rekenen.

Conclusie Honor View 20 preview

De Honor View 20 doet heel veel dingen heel goed. Het design is mooi en onderscheidend, de hardware vlot en uitgebreid en de camera maakt op het eerste gezicht uitstekende foto’s. Tel daar de relatief lage adviesprijs van 549 euro bij op, en je hebt een uitstekend alternatief voor bijvoorbeeld de OnePlus 6T en Huawei’s eigen Mate 20.

Toch zitten er nog wel wat haken en ogen aan deze View 20, waardoor het net niet helemaal een slam dunk is.  In onze review hopen we je na een langere test meer te vertellen over de accuduur, cameraprestaties en de rintensieve aanpassingen die Honor maakt aan Android.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Honor View 20
Honor View 20

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu