De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

HTC 10 review: uitstekend toestel mist vernieuwing

Wouter Nijsen
20 mei 2016, 20:00
10 min leestijd
HTC 10 review: uitstekend toestel mist vernieuwing

Reviewscore

8

Het gaat slecht met HTC, en dus moet er iets veranderen. Met de HTC 10 hoopt het bedrijf weer aan te haken bij de grote spelers op de markt, maar gaat dat lukken? Je leest het in deze HTC 10 review.

Lees verder na de advertentie.

Op de rand van de afgrond

Het is alweer even  geleden dat HTC echt grote successen boekte. Door de jaren heen ging het steeds slechter met de fabrikant, die wel verwoede pogingen ondernam om het tij te keren. In 2014 bracht het bedrijf de One M8 uit, een smartphone die door zowel gebruikers als critici erg positief werd ontvangen, maar het niet wist te winnen van de Galaxy S5. Vorige jaar verscheen de HTC One M9, die door de minimale verbeteringen en hoge adviesprijs helaas nauwelijks wist te overtuigen.

In onze HTC One M9 review gaven we het toestel daarom `maar` een 7, met als dikke kanttekening dat HTC echt moet gaan vernieuwen om zich weer te onderscheiden. Dat is lastig, want de smartphonemarkt is inmiddels behoorlijk verzadigd. LG probeert met de LG G5 te innoveren door het modulaire design, terwijl de  Samsung Galaxy S7 het veilig speelt door voort te borduren op de basis van zijn voorganger. De HTC 10 moet dus van goede huize komen om te overtuigen. Dat doet het toestel zeker, maar echt onderscheidend is het niet.

Verbeterd design

Wat het design betreft houdt HTC vast aan het uiterlijk van de One M8 en One M9. De HTC 10 is opnieuw gemaakt van één blok aluminium en voelt hierdoor stevig en luxe aan. Nieuw zijn de afgeschuinde randen aan de achterkant, die het toestel een ietwat futuristische look geven. De HTC 10 oogt opnieuw erg fraai en omdat je vingers in de randen rusten als je het toestel vasthoudt, biedt het geheel meer grip.

htc 10 review1

Op de achterkant vinden we  het HTC-logo, een cameralens die iets uitsteekt, led-flitser en de plastic antennestrepen aan de boven- en onderkant, die overigens weinig afdoen aan het fraaie ontwerp. Aan de bovenkant is precies in het midden de hoofdtelefoonaansluiting te vinden, de rechterkant biedt plaats voor de simkaartslot, volume- en powerknop. Laatstgenoemde is geribbeld, wat goed aanvoelt als je er met je vinger over beweegt of de HTC 10 activeert. Aan de linkerkant vinden we een micro-sd-sleuf, waar je een geheugenkaartje van maximaal 200GB in kwijt kunt.

htc 10 review

Opvallend is dat de kenmerkende BoomSound-speakers aan de voorkant zijn verdwenen en vervangen zijn door speakers aan de boven- en onderkant. Deze produceren respectievelijk de hoge en lage tonen. De HTC 10 brengt nog steeds prima geluid voort, wat goed van pas komt als je veel muziek luistert of video’s kijkt. Hoewel het geluid flink kan worden opgeschroefd, vonden we de speakers van de One M9 luider  klinken. In de software zitten gelukkig wel diverse opties om het geluid aan te passen of een audioprofiel aan te maken.

Voor de broekzaktest slaagt de HTC 10 glansrijk. Het toestel past ondanks het iets grotere scherm makkelijk in een doorsnee broek en is met 9 millimeter bovendien een stukje dunner dan zijn voorganger (9,6 millimeter), maar wel dikker dan bijvoorbeeld de Galaxy S7 (7,9 millimeter). Dat is wat ons betreft geen probleem: de 10 voelt goed aan, ligt lekker in de hand en heeft daarnaast een fijn  gewicht (161 gram).

Scherm: voor het eerst QHD

Waar LG en Samsung met hun vlaggenschepen vrij snel kozen voor een QHD-scherm, hield HTC vast aan full-hd-schermen. Niet zo gek, want full-hd-displays produceren mooie  beelden en zijn bovendien gunstiger voor de accu. Bij de 10 is HTC toch overstag gegaan, al mag het resultaat er zeker zijn.

htc 10 review

Het scherm is iets gegroeid naar 5,2 inch en de hogere resolutie van 2560 bij 1440 pixels zorgt ervoor dat beelden er enorm scherp uitzien, zeker wanneer je dit vergelijkt met de One M9. Het display heeft een SuperLCD-paneel en hoewel deze het niet wint van het super-amoled-scherm van de Galaxy S7, komen kleuren goed tot hun recht. In de instellingen is tevens een sRGB-optie te vinden, waarmee je het kleurbereik van het scherm kunt aanpassen. Verder zijn de kijkhoeken wat ons betreft prima in orde.

Het scherm is in fel zonlicht moeilijk afleesbaar

Wel jammer is dat het scherm in fel zonlicht nogal moeilijk af te lezen is, ook wanneer je de helderheid helemaal opschroeft. Daarnaast lijkt het scherm meer te reflecteren dan dat van zijn concurrenten en werkt de automatische helderheidstand niet optimaal. Regelmatig komt het voor dat de helderheid op het verkeerde moment of te laat wordt bijgesteld, al kun je de optie gewoon uitschakelen en dit vervolgens handmatig instellen. Het was echter fijner geweest als dit niet had gehoeven.

Hardware: vingerafdrukscanner en usb-c

Zoals we van HTC`s vlaggenschepen gewend zijn, is de HTC 10 voorzien van het beste wat mobiele hardware te bieden heeft. De 10 wordt aangedreven door de Snapdragon 820-chip, die we ook terugvinden in de LG G5. Verder moet het toestel het doen met 4GB aan RAM, 32GB of 64GB aan opslagruimte en een Adreno 530-gpu. In het dagelijks gebruikt draait de HTC 10 als een zonnetje, waarbij ook  bij zwaar gebruik nauwelijks haperingen merkbaar zijn. Swipen door de interface, multitasken en het draaien van zware apps of grafische intensieve games verloopt probleemloos, al hadden we niet anders verwacht voor een telefoon van 749 euro.

htc 10 review

Waar de HTC One M9 de neiging had om oververhit te raken bij intensief gebruik, behoort door dit dankzij de Snapdragon 820-chip bij de HTC 10 tot de verleden tijd. De smartphone wordt alleen bovengemiddeld warm wanneer hij wordt opgeladen, wat door de usb-c-poort overigens razendsnel gaat (waarover later meer).

Helemaal nieuw bij de HTC 10 is de vingerafdrukscanner aan de voorkant, waarmee je het toestel vlot ontgrendelt. De vingerafdrukscanner werkt uitstekend en kan maximaal vijf vingerafdrukken opslaan. Binnen een fractie van een seconde activeer je de smartphone, terwijl je de vingerafdrukscanner ook kunt gebruiken als homeknop om snel terug te keren naar het homescreen.

htc 10 review

Als gezegd beschikt de HTC 10 over 32GB of 64GB aan opslagruimte, afhankelijk van welke versie je kiest. Voor deze review testten we het 32GB-model, waarbij 8,3GB wordt ingenomen door het systeem, waardoor circa 21GB overblijft voor eigen gebruik. Voor de meeste personen is dit voldoende, al kunnen grootgebruikers een extra micro-sd-kaartje van maximaal 200GB in het toestel kwijt.

De HTC 10 ondersteunt het adoptable storage van Android 6.0

Wat opvalt -in positieve zin- is dat de HTC 10 standaard het adoptable storage van Android 6.0 ondersteunt, een functie die bij concurrenten als de Galaxy S7 en LG G5 gek genoeg ontbreekt. Wanneer je de optie inschakelt, kun je geïnstalleerde applicaties verplaatsen naar een micro-sd-kaart, waardoor er standaard meer opslag overblijft. Een fijne toevoeging.

Software: dichter bij stock-Android

HTC voorziet zijn toestellen van de Sense-skin en bij de HTC 10 is dit natuurlijk  niet anders. Sense is wat ons betreft één van de betere Android-skins en met versie 8.0  heeft HTC zichzelf overtroffen. Niet door nieuwe functies te introduceren, maar door de software juist te versimpelen en overbodige apps standaard weg te laten. Waar we voorheen een galerij-, agenda- en foto-app van HTC zagen, zijn deze nu vervangen door de applicaties van Google. Hierdoor komt de algemene gebruikerservaring dichterbij het stock-Android van de Nexus-toestellen, en dat is fijn.

De toevoegingen die HTC wél heeft gedaan zijn bovendien niet storend. De Mail-app werkt vrij goed en biedt ondersteuning voor vrijwel alle accounts, de Boost+-app helpt met apps beheren en de Zoe Video-editor maakt video’s bewerken op de 10 erg makkelijk. Ook aanwezig is BlinkFeed, het sociale startscherm dat je opent door vanaf het homescreen naar rechts te vegen. BlinkFeed voorziet je van het laatste nieuws en laat je feeds toevoegen om het aanbod te personaliseren. De functie werkt prima, maar blijft helaas niets meer dan een leuke extra.

De HTC 10 draait uit de doos op Android 6.0.1 (Marshmallow), wat betekent dat je de beschikking hebt over Google Now on Tap, de optie om afzonderlijke app-permissies te beheren en Doze. Laatstgenoemde werkt op de achtergrond en verlengt de accuduur door apps na een tijdje uit te schakelen, al is de werking op de smartphones nog beperkt.

HTC heeft duidelijk  geprobeerd om het uiterlijk van Android 6.0 grotendeels intact te houden. Het notificatie- en instellingenscherm wijkt bijvoorbeeld niet af van stock-Android en oogt hierdoor simpel en overzichtelijk. Sense 8.0 biedt ook genoeg mogelijkheden om het uiterlijk van de software aan te passen. Zo kun je verschillende thema`s installeren via de Thema`s-app, allerlei apps en widgets toevoegen of het beginscherm compleet aanpassen.

Eindelijk een goede camera

Hoewel de toestellen van HTC vaak garant staan voor een mooi design en goede specs, heeft het bedrijf een minder goede naam als het gaat om camera`s. Met de ultrapixel-camera van de One M8 sloeg HTC de plank flink mis en de 20 megapixel-camera van de One M9 was helaas niet veel beter. Gelukkig heeft HTC met de 10 zijn zaken wel op orde.

htc 10 review

De 12 megapixel-camera van de HTC 10 is verreweg de beste camera die HTC tot nu toe heeft gemaakt, wat resulteert in mooie foto`s en video`s. Het diafragma van f/1.8 zorgt ervoor dat de HTC 10 ook in het donker genoeg licht opvangt en kleuren op de juiste manier weergeeft. De optische beeldstabilisatie zorgt ervoor dat bewegingsonscherpte wordt weggepoetst en door de laser autofocus stelt de HTC 10 snel scherp, zeker bij objecten van dichtbij. Het scherpstellen zelf gaat niet altijd direct goed, maar dit ervaren we niet als heel storend.

Bovendien beschikt de HTC 10 over een uitstekende camera-app. de applicatie steekt logisch in elkaar en presenteert veel opties op een overzichtelijke manier.  Voor fanatieke fotografen is er de Pro-modus, waarmee je de nodige manuele opties tot je beschikking krijgt. Zo kun je handmatig de witbalans, isowaarde, sluitertijd en focus aanpassen.

Vooral handig is dat je foto`s in het RAW-formaat kunt opslaan, wat ze makkelijker maakt om naderhand te bewerken. Foto`s worden standaard in een beeldverhouding van 4:3 geschoten met 12 megapixels, bij een verhouding van 16:9 wordt het aantal megapixels teruggeschroefd naar 9.

htc 10 review

Ook over de 5 megapixel-frontcamera zijn we te spreken. De camera schiet scherpe selfies en biedt een aantal opties om zelfportretten aan te passen. Video`s kun je schieten in 4K met 30 frames per seconde, of in 720p met 120 frames per seconden. Door dat laatste maakt de HTC 10 ook fraaie slowmotionvideo`s. Al met al zijn we positief over de camera van de HTC 10, al wint hij het nog niet van de Galaxy S7. Het verschil is gelukkig lang niet meer zo groot als voorheen, en daar mag HTC trots op zijn.

Accuduur: prima

De HTC 10 heeft een grotere 3000 mAh-accu dan zijn voorganger (2840 mAh) en een energiezuinigere processor. Bij normaal gebruik haal je gemakkelijk het einde van de dag, waarbij er vaak nog ongeveer 30 procent van de accu over is. Bij intensief gebruik is de 10 in de avond wel leeg, maar gelukkig kun je het toestel razendsnel opladen dankzij de usb-c-poort en Quick Charge 3.0-lader.

Usb-c zien we tegenwoordig steeds vaker bij high-end-smartphones en dat is wat ons betreft een fijne ontwikkeling. Na een halfuur aan het stroom is de HTC 10 weer voor de helft opgeladen en na iets meer dan een uur kan het toestel weer helemaal vooruit.

Ondanks het QHD-scherm weet de accu van de HTC 10 prima prestaties te leveren. Gemiddeld haalden we een scherm-aan-tijd van ongeveer vier uur, wat prima is. Verder zijn er een tweetal opties aanwezig om de accuduur wat op te rekken. De Energiebesparing-stand is handmatig te activeren of bij een bepaald accupercentage, en bespaart stroom door de helderheid omlaag te schroeven en prestaties te verminderen. De extreme energiebesparingsmodus is  ingrijpender en schakelt op een aantal basisfuncties na alles uit. De stand raden we niet aan voor dagelijks gebruik, maar is wel handig als je weet dat je de smartphone  een tijdje niet kan opladen.

Conclusie HTC 10 review

Met de HTC 10 levert HTC een prima telefoon af die zijn voorganger op enkele belangrijke punten verbetert. Zo maakt de camera eindelijk goede foto`s en zijn de vingerafdrukscanner en usb-c-poort fijne en belangrijke toevoegingen. Ook zijn we erg positief over de software van de HTC 10, die door zijn eenvoud  heerlijk aanvoelt. Toch is de smartphone nergens echt vernieuwend en halen de camera en het scherm net niet het niveau van de belangrijkste concurrenten, de Samsung Galaxy S7 en LG G5. Daarom is het nog maar de vraag of de HTC 10 potten gaat breken dit jaar, iets waar de hogere adviesprijs van 749 euro ook niet bij helpt.

Hieronder vind je de beste aanbiedingen voor een HTC 10 met abonnement, maar het is ook mogelijk om de HTC 10 los te kopen. Het overzicht wordt dagelijks bijgewerkt, zodat je nooit teveel betaalt.

HTC Desire 610

HTC Desire 610 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen HTC Desire 610 prijzen. Bekijk alle HTC smartphones.

Alle HTC smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

HTC 10
HTC 10

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu