HTC Desire 530 review: budgettoestel overtuigt nauwelijks

Jarno Stinissen
23 maart 2016, 15:30
5 min leestijd
HTC Desire 530 review: budgettoestel overtuigt nauwelijks

Reviewscore

5,5

De Desire 530 is een nieuw budgetmodel  van het noodlijdende HTC. Met een opvallend design en relatief lage prijs van 199 euro wil de fabrikant  de tegenvallende verkopen een halt toeroepen. Of de HTC Desire 530 daarbij gaat helpen, lees je in deze review.

Lees verder na de advertentie.

Design en scherm: komt niet goed uit de verf

De HTC Desire 530 beschikt over een opvallend verfspetterdesign, door HTC ook wel `micro splash` genoemd. Met speciaal ontworpen verfopzetstukken en drukregelingen is ieder toestel voorzien van een uniek ontwerp. Op papier klinkt dit misschien leuk, maar in werkelijkheid ziet het toestel er vooral goedkoop en nogal kinderachtig uit. Gelukkig zijn er ook 530-modellen beschikbaar zonder verfdesign.

htc desire 530 review

Ook de voorkant van het toestel (146,9 bij 70,9 bij 8,3 milimeter groot) voelt verre van premium aan door de plastic behuizing en de apart uitziende speakers. De Desire 530 ligt door zijn lage gewicht (140 gram) en afgeronde hoeken aan de achterkant wel fijn in de hand, maar voelt tegelijkertijd wat fragiel  aan. De micro-sd-aansluiting bevindt zich onder een plastic klepje aan de linkerzijde waar ook de simkaart in geplaatst moet worden. Het is verstandig om deze niet vaker te openen dan nodig, want het klepje lijkt  snel  af te kunnen breken.

htc desire 530 review

Het toestel heeft een 5 inch-scherm met een resolutie van 1280 bij 720 pixels, wat neerkomt op 261 pixels per inch. Alhoewel dit niet heel indrukwekkend is, mag je ook niet meer verwachten voor een toestel uit deze prijsklasse. Het beeldscherm geeft de kleuren best goed weer, zij het ietwat flets. De kijkhoeken zijn redelijk, waardoor het scherm ook gedraaid  nog leesbaar is.

Software: Marshmallow en Sense 7 hand in hand

De HTC Desire 530 wordt standaard geleverd met Android 6.0 (Marshmallow) en HTC Sense 7.0G. Marshmallow is de snelste en meest stabiele Android-versie die tot op heden beschikbaar is voor Android-devices. Daarnaast voegt Android 6.0 enkele handige features toe, zoals Google Now on Tap (nog niet beschikbaar in het Nederlands),  een persoonlijke assistent die  je van relevante informatie voorziet op basis van wat op je scherm staat. Dit is bijvoorbeeld handig als je herinneringen wilt instellen, restaurants opvraagt, naar telefoonnummers zoekt of wilt weten welke acteurs er in een bepaalde film spelen.

Ook  geeft Marshmallow gebruikers de mogelijkheid  om app-machtigingen te beheren. Wil je bijvoorbeeld niet dat Facebook je locatie kan achterhalen, dan schakel je dit simpelweg uit in het instellingenscherm. Daarnaast  bezit Android 6.0 over adoptable storage en Doze, een energiebesparende feature die je toestel en apps sneller laat sluimeren wanneer je hem niet gebruikt.

Zoals gezegd beschikt de HTC Desire 530 ook over de Sense 7.0 G, een licht gewijzigde versie van de software, al zijn de aanpassingen in de praktijk niet of nauwelijks op te merken. Wat Sense vooral goed doet is dat het de interface niet te veel laat afwijken  van de overzichtelijke stock-Android-versie en weinig bloatware meelevert op het toestel. Ook beschikt de Desire 530 over BlinkFeed, het sociale startscherm dat je opent door vanaf het homescherm naar links te swipen. De dienst toont content op basis van je interesses en is een handige extra om je up-to-date te houden.

Hardware en accu: niet gemaakt voor multitasking

Waar de software van de HTC Desire 530 degelijk is te noemen, stelt de hardware teleur. De smartphone wordt aangedreven door een 1,1 GHz quadcore-processor met 1,5GB aan werkgeheugen. Voor dagelijks gebruik zoals het bezoeken van (mobiele) websites en het verzenden van berichtjes leent het toestel zich wel goed, en ook het navigeren door de interface verloopt  redelijk vloeiend.

Heb  je echter twee of meerdere (intensieve) applicaties openstaan, dan merk je dat de Desire 530 het erg moeilijk heeft. De touchscreen  laat het meermaals  afweten wanneer het druk wordt, en applicaties hebben de neiging om te crashen,  wat niet ten goede komt aan de gebruikerservaring. Het spelen van simpele games zoals Stack lukt nog wel, maar grafisch intensieve spelletjes kun je beter links laten liggen, mits je niet teleurgesteld wil worden door deze smartphone.

htc desire 530 review

Niet alleen de hardware moet het ontgelden bij intensief gebruik, ook de accu lijkt niet bestand tegen multitasken. De 2200 mAh aan accucapaciteit is genoeg om een dag door te komen bij normaal gebruik, maar bij intensief gebruik – zoals  muziek streamen  terwijl je door je Facebook-tijdlijn scrolt – moet je er rekening mee houden dat de Desire 530 bij het avondeten al aan de oplader moet.

De accu houdt het hoogstens één dag uit

Wel heeft HTC een eigen accubesparingsmodus toegevoegd, zodat  je net iets meer uit het toestel kunt persen. Deze  modus schakelt zichzelf automatisch in wanneer er minder dan 15 procent aan accu beschikbaar is, maar indien nodig kun je hem  ook handmatig inschakelen. Let er wel op dat dit logischerwijs niet de prestaties van het toestel ten goede komt.

Camera: niets bijzonders

Voor foto`s en video`s te maken ben je bij de HTC Desire 530 aangewezen op de 8 megapixel-camera aan de achterzijde en de  5 megapixel-frontcamera. De camera aan de achterkant heeft onder andere de beschikking over gezichtsherkenning, panoramamodus en HDR-functie. Alhoewel gemaakte  foto`s redelijk veel detail hebben, zien kleuren er erg flets en uitgewassen uit. In onderstaande foto’s is dat goed zichtbaar en wat fotografie betreft doet de Desire 530 onder voor een  ander budgettoestel als de Motorola Moto G (2015).

Video’s schiet je in  hd, maar kleuren zijn ook hier flets en detail mist, zeker als je bewegende objecten filmt.  Bij de 5 megapixel-frontcamera zijn dezelfde  problemen aanwezig, maar de kwaliteit van de foto`s en video`s goed genoeg voor je dagelijkse snaps en Skype-telefoontjes. Handig is dat de camera-app een  Selfie Timer en automatische glimlachopname  bevat,  zodat je zelfportretten doorgaans  geslaagd zijn.

Conclusie HTC Desire 530 Review

De HTC Desire 530 weet op geen enkel moment te verrassen met zijn prestaties. Het toestel ligt fijn in de hand, maar de bouwkwaliteit en het wat kinderachtige verfdesign weten ons niet te overtuigen.  Waar de interface er door Marshmallow en de nieuwe Sense-schil er gelikt uitziet, laat de hardware van de Desire 530 het afweten, waardoor vastlopers op de loer liggen en  multitasken bijna onmogelijk is. De smartphone is vooral geschikt voor niet veeleisende gebruikers, maar voor deze prijs zijn er genoeg aantrekkelijkere alternatieven.

HTC Desire 530

HTC Desire 530 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen HTC Desire 530 prijzen. Bekijk alle HTC smartphones.

Alle HTC smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

HTC Desire 530
HTC Desire 530

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu