De HTC Desire 610 is een nieuw midrange-model die het design van de succesvolle HTC One pakt, maar in plaats van metaal gewoon kunststof gebruikt. Niet alleen bij het design doet HTC concessies, ook de hardware is beduidend minder dan die van zijn vlaggenschip. Kan HTC het prijskaartje van 300 euro toch rechtvaardigen?
Lees verder na de advertentie.
Design en scherm
De voorkant van de HTC Desire 610 komt bekend voor. De One is voorzien van hetzelfde design, waarbij het logo van HTC onder het scherm wordt getoond en er twee speakers aanwezig zijn. Door het gebruik van twee speakers en de bescheiden schermgrootte van 4,7 inch, wordt het direct duidelijk dat de Desire 610 voornamelijk heel veel telefoon is. Het scherm aan de voorkant is namelijk niet erg groot, maar toch is de Desire 610 fors (143,1 bij 70,5 bij 9,6 millimeter) en moeilijk met één hand te bedienen. Ook bevindt de powerknop zich aan de bovenkant, waardoor je moeilijk met één hand het scherm kunt activeren.
De behuizing is gemaakt van plastic. De achterkant is voorzien van glimmend plastic, de zijkanten en voorkant is mat. Het matte plastic oogt fraaie en biedt genoeg grip om het toestel goed vast te houden. Het glimmende plastic aan de achterkant is een beetje Samsungesque, en dat ziet er gewoonweg niet mooi uit. De achterkant is binnen enkele seconden ronduit ranzig door de vette vegen van vingers en het materiaal voelt ook nog eens veel te glad aan. Een vreemde keuze van HTC, die normaliter het design hoog in het vaandel hebben staan. Mogelijk ziet de gladde blauwe plastic achterkant er in een andere kleur beter uit – de Desire 610 komt ook beschikbaar in de kleuren rood, groen, wit, grijs en zwart.
Het 4,7 inch-scherm heeft een relatief lage resolutie resolutie van 960 bij 540 pixels. Concurrenten brengen goedkopere smartphones uit die minimaal van een hd-resolutie (1080 bij 720 pixels) is voorzien. Dat gezegd hebbende, valt de resolutie wel mee. Je kunt hier en daar individuele pixels waarnemen, maar bij gewoon gebruik als e-mail, WhatsAppen en browsen is het niet storend. De kwaliteit van het scherm laat echter te wensen over. Zo weerspiegelt het scherm als een gek, ogen de kleuren een beetje flets en zijn de kijkhoeken ronduit slecht.
Hardware en accuduur
De Desire 610 is voorzien van een Snapdragon 400-quadcore-processor met een kloksnelheid van 1,2GHz, 1GB aan werkgeheugen en 8GB aan opslagruimte. De opslagruimte is met een micro-sd-kaart uit te breiden tot maximaal 128GB. Het micro-sd-kaartje plaats je via een klepje aan de rechter zijde van de smartphone. Hier plaats je ook de simkaart. Verder ondersteunt het toestel 4G-netwerken, waardoor je ook van het snelle mobiele netwerk gebruik kunt maken.
Het toestel krijgt zijn energie van een 2040 mAh-accu. Dat is redelijk voor een 4,7 inch-scherm met een ietwat lage resolutie. De accu hoeft immers minder energie te leveren, want er zijn minder pixels die energie nodig hebben. Uiteindelijk is de accuduur niet spetterend, maar gewoon degelijk. Je kunt er vaak het einde van de dag mee halen en vooral het scherm verbruikt niet al te veel energie. Toch kan streamen met een 4G-verbinding de accu vrij rap leeg trekken.
Software
Vanuit de doos draait de Desire 610 op Android 4.4 KitKat en Sense 6, dat HTC’s eerste softwareversie is die zeer stabiel draait en fraai oogt. Een toffe feature van de smartphone is het gebruik van touchscreenknoppen. Hierdoor kan het scherm bij Android 4.4 in zijn geheel worden gebruikt voor apps zoals Pocket of YouTube. De touchscreenknoppen verdwijnen dan tijdelijk, zodat apps het gehele scherm kunnen gebruiken. Ook heeft HTC opnieuw gekozen voor een multitaskknop waarmee je snel tussen actieve apps kunt wisselen. Altijd fijn.
Twee andere handige features van Sense zijn het sociale homescreen BlinkFeed en de snelle instellingen via de notificatiebalk. Laatstgenoemde is geheel door de gebruiker in te stellen. Als je vaak nfc inschakelt, kun je een speciale nfc-knop toevoegen waarmee je simpel en snel de nfc-stand activeer of juist deactiveert. BlinkFeed is het populaire sociale homescreen van HTC, waar nieuws van websites, tweets van Twitter of posts van Facebook in één mooi overzicht worden getoond. Daarnaast is BlinkFeed sinds Sense 6 voorzien van allerlei felle kleurtjes om de verschillende secties binnen BlinkFeed beter aan te duiden. Enorm handig.
Camera
De Desire 610 beschikt over een 8 megapixel-camera aan de achterzijde en een 1,3 megapixel-camera aan de voorzijde. Daarmee wijkt de smartphone af van de ultrapixel-camera van de One-vlaggenschepen, die veel kritiek hebben ontvangen. Ook de nieuwe 8 megapixel-camera presteert niet goed. Foto’s ogen wazig en onscherp, en de kleuren zijn veelal flets.
Bovenstaande foto is gemaakt tijdens daglicht in een prima belichte kamer. Toch lukt het de 8 megapixel-camera niet om een behoorlijke foto te schieten. Gelukkig voor HTC is de Desire 610 niet de enige die slecht presteert op dit gebied: veel concurrenten in dezelfde prijsklasse beschikken over camera’s die zeer matig zijn.
Conclusie HTC Desire 610 review
De HTC Desire 610 is het eigenlijk net niet. Het design is net niet fraai genoeg, het scherm heeft net geen hd-resolutie, de accuduur is net niet bovengemiddeld en de camera bereikt net niet de kwaliteit van de gemiddelde 8 megapixel-camera. Over de software, 4G-ondersteuning en uitstekende BoomSound-speakers zijn wij echter wel te spreken: deze eigenschappen zijn echt van meerwaarde voor de Desire 610. Voor 300 euro is de Desire 610 geen slechte koop, maar er zijn betere alternatieven op de markt. Denk bijvoorbeeld aan de Moto G of Nexus 5, die beide ook nog eens respectievelijk 120 en 50 euro goedkoper zijn. Dan is de keuze mogelijk snel gemaakt.