Met de Desire-reeks bedient HTC zowel het budget- als middensegment. De Desire 820 valt in die laatste categorie en combineert prima specs met een redelijk prijskaartje. Toch heeft de grote telefoon ook duidelijke minpunten.
Design en bouwkwaliteit
Qua design en formaat wijkt de Desire 820 weinig af van zijn voorganger, de Desire 816 die begin 2014 op de markt verscheen. Ook de 820 heeft een 5,5 inch-scherm en flinke afmetingen (158 bij 79 bij 7,7 millimeter), al is hij relatief dun. Daarnaast ligt de smartphone lekker in de hand, wat grotendeels te danken is aan het gewicht. Met 155 gram is de Desire 820 niet vederlicht, maar het gewicht is lager dan dat van de 816 en voorkomt dat het toestel gemakkelijk uit je hand glipt.
Net als zijn voorganger heeft de Desire 820 een behuizing van plastic. Dit voelt echter allerminst goedkoop aan en de bouwkwaliteit is uitstekend. Nergens hoor je kraakjes en de combinatie van de kleuren grijs (voor de unibody behuizing) en wit (voor de strip rondom het scherm) ziet er mooi uit. Er zijn overigens nog meer kleurcombinaties om uit te kiezen, met exotische namen als Tangerine White en Flamingo Grey.
Lees verder na de advertentie.
Tot slot opvallend zijn de speakergrills boven en onder het scherm die het toestel een industriële look geven. Zo mooi als de HTC One M8 is de Desire 820 niet, maar in deze prijsklasse hebben we genoeg telefoons gezien die lelijker ogen en goedkoper aanvoelen.
Scherm: slechts 720p
Qua uiterlijk verschilt de Desire 820 weinig van de 816 en hetzelfde geldt helaas voor het scherm van de smartphone. Bij 5,5 inch-schermen verwacht je doorgaans een full-hd-resolutie die ervoor zorgt dat alles er lekker scherp uitziet. Helaas heeft de 820 hetzelfde 720p-paneel als zijn voorganger en dat ziet er met een pixeldichtheid van slechts 267 ppi. Dat merk je vooral tijdens het browsen en het bekijken van video’s; van dichtbij ziet alles er korrelig uit. Als je goed tuurt, kun je afzonderlijke pixels onderscheiden.
En dat is erg jammer, want de kleurweergave en de kijkhoeken van het scherm zijn prima. De helderheid kan flink opgeschroefd worden, zodat je in de buitenlucht moeiteloos bijvoorbeeld notificaties kunt bekijken. Ook de gelikte Sense-interface van HTC komt goed tot zijn recht op het scherm, al is het verschil met de HTC One M8 – die een 1080p-scherm heeft – direct duidelijk. Het verschil in scherpte valt extra op omdat het display van de Desire 820 een halve inch groter is. Jammer!
Hardware: stap vooruit
De Desire 820 is op papier een stuk krachtiger dan zijn voorganger. Zo is er meer werkgeheugen aan boord (2GB in plaats van 1,5GB) en een gloednieuwe 64-bits Snapdragon 615-chip met acht kernen. Vier hiervan draaien op een kloksnelheid van 1GHz en zijn verantwoordelijk voor simpelere taken, terwijl de snellere 1,5GHz-kernen bijspringen als je bijvoorbeeld spelletjes speelt of foto’s schiet. Ook is er een verbeterde Adreno 405-gpu aan boord. Vooralsnog zul je echter weinig verschil merken, aangezien Android 4.4 KitKat – waar de Desire 820 standaard op draait – nog geen ondersteuning kent voor 64-bits architectuur. Pas als de smartphone wordt geĂĽpdatet naar Lollipop, zul je verschil in performance merken.
Dat neemt overigens niet weg dat de Desire 820 een vlotte smartphone is. De interface voelt soepel aan en veelgebruikte apps als de camera en browser starten vlot. Ook heeft het toestel geen moeite met het afspelen van hd-video’s en het draaien van ingewikkelde 3D-games. Een fijne bijkomstigheid is dat de opslagruimte is verdubbeld tot 16GB. Daar blijft nog zo’n 9,5GB van over voor de gebruiker; ruim voldoende dus. Veeleisende gebruikers kunnen de opslag tot maximaal 128GB uitbreiden middels een geheugenkaartje.
Standaard beschikt de Desire 820 over Wi-Fi 802.11 a/b/g/n en 4G-ondersteuning (tot een maximale snelheid van 150 Mbit/s). De smartphone kan overweg met de meestgebruikte 4G-frequenties in Nederland en België en dat is anno 2015 wel zo prettig.
Software en camera
Voor wie de HTC One M8 wel eens heeft gebruikt, biedt de interface van de Desire 820 een feest van herkenning. We zijn al langer fan van de skin die HTC over Android heen legt, wat voornamelijk komt door de handige toevoegingen, indeling en soepelheid. Het enige nadeel aan Sense vinden we het social startscherm BlinkFeed, al is dit uit te schakelen.
Het overige aanbod apps is prima: naast alle Google-apps zijn ook standaard een calculator, bestandsbeheerder, fm-radio en office-app aanwezig. De widgets die Sense met zich meebrengt zijn fraai en de geinige fotofuncties die de HTC Desire Eye introduceerde zijn ook hier van de partij.
De camera’s van de Desire 820 hebben overigens een upgrade gekregen. Je hebt meer mogelijkheden bij het schieten van foto’s en de maximale resolutie van selfies is opgekrikt tot 8 megapixels. Bij het schieten van zelfportretten heb je veel aanpassingsopties (witbalans, belichting, zelfontspanner) en filters die je realtime kunt toepassen. Achteraf kun foto’s bijsnijden, draaien en rechttrekken. Ook kun je oneffenheden simpel wegpoetsen en gezichten samenvoegen, met hilarische creaties tot gevolg. Het gebruiksgemak is groot en de kwaliteit van de frontcamera (die ook in 720p kan filmen) is uitstekend.
De kwaliteit van de 13 megapixel-camera aan de achterkant is wisselend. Op zonnige dagen hebben kiekjes veel detail en kleur, maar bij druilerig weer en fotografie binnenshuis is er veel ruis zichtbaar. Ook heeft matige belichting een groot effect op de weergave van details. Op dit vlak hadden we meer verwacht, al maken de uitgebreide camera-opties veel goed. Verwacht echter niet dat je je compactcamera de deur uit kan doen.
Accuduur: veel bespaaropties
De batterij presteert gemiddeld, maar er zijn diverse opties om de accuduur te verlengen
De accu van de Desire 820 heeft een relatief lage capaciteit van 2600 mAh, al zou dit niet zo’n probleem moeten zijn gezien de lagere schermresolutie en de efficiĂ«nte processor. Bovendien zijn er energiebesparende functies die worden ingeschakeld zodra het accupercentage onder een zelfgekozen percentage duikt. Heb je veel apps die op de achtergrond verversen en maak je regelmatig gebruik van de gps en camera, dan kun je ervan uitgaan dat de smartphone dagelijks aan de oplader moet. Zelf heb ik na 10 uur gemiddeld gebruik nog zo’n 30 procent batterij over.
Met de zogenoemde energiebesparende modus (EBM) kun je echter nog een aantal uurtjes gebruik persen uit een accupercentage van slechts een paar procent. Deze modus schakelt diverse processen en functies uit (waaronder notificaties), waardoor je alleen nog kunt bellen, mailen en chatten. Je kunt zelf aangeven vanaf welk batterijniveau EBM zichtzelf inschakelt. Heb je de hele dag geen beschikking over een oplader, dan is deze toevoeging – die we ook steeds vaker bij andere fabrikanten zien – onmisbaar.
Conclusie HTC Desire 820 Review
De HTC Desire 820 is een stevige en mooi vormgegeven smartphone die ondanks zijn formaat goed hanteerbaar is. Het toestel verschilt weinig van zijn voorganger en heeft helaas ook weer een 5,5 inch-scherm met een lage 720p-resolutie. Dat is meteen ook het grootste nadeel van de smartphone: door de lage resolutie ziet alles er korreliger uit dan zou moeten. Ook de 13 megapixel-camera van de smartphone valt – ondanks de vele fotofuncties – wat tegen. Gelukkig weet de Desire 820 zich wat betreft prestaties en gebruiksgemak te onderscheiden en zodra het toestel wordt geĂĽpdatet naar Android 5.0 zal ook blijken wat de 64-bits processor in huis heeft.
Bekijk de beste Desire 820 aanbiedingen
Wil je de HTC Desire 820 kopen, dan vind je daarvoor hieronder de beste aanbiedingen. Deze worden dagelijks bijgewerkt, zodat je nooit te veel betaalt.

HTC Desire 820 prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen HTC Desire 820 prijzen. Bekijk alle HTC smartphones.
Alle HTC smartphones met prijzenHet laatste nieuws over HTC
- HTC: we blijven ook in 2024 smartphones maken (6-12)
- Deze HTC-smartphone heeft een groot scherm, maar piepkleine accu (7-8)
- HTC U23 Pro nu te koop in Nederland voor 569 euro (9-6)
- Dit is de U23 Pro: HTC keert terug met telefoon van 569 euro (19-5)
- HTC maakt comeback met U23 Pro: 3 dingen die we weten (15-5)