De HTC Desire Eye is de eerste waterbestendige smartphone van HTC en valt op door zijn 13 megapixel-camera met ledflitser aan de voorzijde. Daarmee moet het de ultieme selfiesmartphone zijn. Maar is dat ook wel zo? Je leest het in deze HTC Desire Eye review.
Lees verder na de advertentie.
HTC bracht eerder dit jaar met de One M8 een nieuwe vlaggenschip uit, voorzien van high-end specificaties en de laatste Android- en Sense-software. Daarmee borduurde het Taiwanese bedrijf voort op het succes van de originele One door het toestel op vrijwel elk vlak te verbeteren. Met de HTC Desire Eye probeert de smartphonefabrikant iets nieuws: een toestel met een 13 megapixel-camera aan beide kanten zodat selfies er in theorie net zo mooi uit moeten zien als normale foto’s.
Verder zijn de specificaties van de Eye vergelijkbaar met die van de HTC One M8 en is er ook op het gebied van software weinig veranderd. In deze review belichten we het nieuwe design van de Desire Eye, alsmede de de camerafuncties en prestaties. Is deze selfiesmartphone het geld waard?
Design: stevig met een aparte look
Door het grote 5,2 inch-scherm eromheen is de Desire Eye behoorlijk groot, maar niet té groot. Ondanks het feit dat de behuizing plastic is, voelt de Eye stevig aan en ook de bouwkwaliteit is dik in orde. Het toestel is met 8,5 millimeter en 154 gram ietwat aan de dikke en zware kant, maar dit zorgt er wel voor dat het toestel niet snel beschadigd. Aan de rechterzijde vinden we de power- en volumeknoppen, de onderkant biedt plaats voor de microUSB-aansluiting. Aan de linkerzijde bevinden zich twee gleuven, waar je een geheugenkaartje en de simkaart in kwijt kunt. Aan de bovenzijde is tot slot de 3,5mm audio-ingang te vinden.
De achterkant van de Eye is donkerblauw met het HTC-logo in een iets lichtere kleur, wat het toestel een opvallende look geeft. De randen van het toestel hebben dezelfde lichte blauwe kleur. Wanneer je de voorzijde van het toestel bekijkt, vallen gelijk de twee witte strepen aan de boven- en onderkant op. Die passen wat ons betreft niet helemaal bij de rest van het design en we hadden liever gezien dat HTC hier dezelfde kleuren had gebruikt. Het uiterlijk van de Desire Eye is al met al niet heel spannend; de rechthoekige blok plastic verveelt sneller al het geborstelde aluminium van de HTC One M8.
De bouwkwaliteit is goed, maar het design verveelt snel
Scherm: van hoge kwaliteit
Het scherm van de Desire Eye is met 5,2 inch iets groter dan dat van de HTC One M8, maar de resolutie is identiek: 1920 bij 1080 pixels. De pixeldichtheid is lekker hoog (424 ppi), waardoor afzonderlijke pixels nauwelijks zijn te onderscheiden. Pictogrammen en interface-elementen ogen scherp en daarbij zijn de kijkhoeken en kleuren erg goed. Dat is vooral prettig bij het bekijken van websites, foto’s en video’s; deze zien er namelijk erg fraai uit.
Hoewel het scherm van de Desire Eye een groot pluspunt is, zorgt het grote formaat er voor dat het toestel lastig met één hand te bedienen is. Het is een probleem dat wel vaker voorkomt bij smartphones met een scherm dat groter is dan 5 inch, maar gezien de populariteit van phablets vinden veel gebruikers dit niet erg.
Hardware: lekker vlot
Hoewel de Eye binnen de midrange Desire-lijn valt, zijn de specificaties vrijwel hetzelfde als die van de HTC One M8. Het toestel wordt aangestuurd door een 2,3GHz-quadcore-processor (Snapdragon 801) en heeft 2GB aan werkgeheugen. De Eye wordt geleverd met 16GB aan opslag, waarvan 6,3GB(!) standaard ingenomen is. Er blijft weliswaar ruim 8GB aan opslagruimte over, maar dit zal voor de meeste gebruikers niet voldoende zijn. Gelukkig is er een microSD-slot aanwezig waarmee je het toestel kunt uit breiden tot maximaal 128GB.
De Desire Eye is lekker vlot en waterbestendig
Door de rappe specificaties van de Eye is het toestel supersnel en soepel in gebruik. Bij het starten van apps en het swipen door de interface zijn vrijwel geen haperingen merkbaar. Ook met een grafisch intensieve game als Asphalt 8 heeft het toestel geen moeite. De Eye is overigens IPX7 gecertificeerd, wat betekent dat hij stof- en waterbestendig is. Het toestel is onder water tot anderhalve meter diepte maximaal 30 minuten te gebruiken en daarmee is de Eye de eerste waterproof smartphone van HTC.
Software: mooi en snel
De Desire Eye draait uit de doos Android 4.4.4 (KitKat), met daaroverheen het bekende HTC Sense. Het betreft versie nummer 6.0, de meest recente versie van de skin. Hoewel er door de jaren heen het een en ander is aangepast aan Sense, zul je merken dat – wanneer je al eerder HTC toestellen hebt gebruikt – de interface vertrouwd aanvoelt. Sense is vlot, vloeiend en wordt aantrekkelijk gepresenteerd. Wel komt de schil met een aantal voorgeinstalleerde apps, zoals HTC-gids, HTC back-up en HTC News. Deze apps gebruik je waarschijnlijk weinig, maar het is geen ramp dat ze er zijn. Je wordt namelijk zelden lastig gevallen met irritante notificaties of pop-ups.
Zodra je het toestel ontgrendelt, kom je terecht bij Blinkfeed, dat fungeert als persoonlijk startscherm. Blinkfeed haalt enkele nieuwsfeeds op en presenteert deze overzichtelijk in een aantal blokken. Door je interesses aan te geven, bepaal je zelf welke newsfeeds je te zien krijgt. Ben je bijvoorbeeld een sportliefhebber, dan krijg je het laatste voetbalnieuws gepresenteerd.
Lees je liever over lifestyle en gaming, dan worden de laatste nieuwsberichten van Autoweek en Eurogamer opgehaald. Blinkfeed doet niets bijzonders, maar is in onze ogen wel een leuke toevoeging. Wel is het ‘sociale startscherm’ een behoorlijke aanslag op de accuduur.
Camera: veel opties, wisselende resultaten
De meest onderscheidende feature van de HTC Desire Eye zijn de camera’s, die beide foto’s schieten met 13 megapixels. Bovendien heeft het toestel zowel aan de voor- als achterzijde een ledflitser, zodat selfies er in het donker beter uitzien. Verder zijn er veel opties in de standaard camera-app aanwezig. Zo swype je direct tussen de twee camera’s en is het mogelijk om met beide camera’s tegelijk een foto te maken.
Uiteraard zijn er de nodige mogelijkheden aanwezig om je foto’s aan te passen; denk aan het aanpassen van de iso-waarde, belichting en witbalans. Met de vele ingebouwde effecten kun je kiekjes voorzien van Instagram-achtige filters, zodat ze bijvoorbeeld zwart-wit worden of extra verzadigd ogen. Om het maken van selfies gemakkelijker te maken, heeft HTC een aantal handige opties toegevoegd.
Druk bijvoorbeeld de cameraknop in om direct een selfie te maken, of stel de zelfontspanner zo in zodat je genoeg tijd hebt om je met meerdere personen voor de camera te verzamelen. Mocht je liever geen knoppen willen indrukken, lach dan en de camera maakt automatisch een selfie. Dit werkt goed, al kan het voorkomen dat de camera’s soms de onjuiste momenten uitkiest. Ook is de app te bedienen met Spraak Selfie, waarmee met de spraakcommando’s ‘lach’ of ‘selfie’ gemakkelijk fotootjes schiet.
Over de camera aan de achterzijde kunnen we kort maar krachtig zijn: deze schiet prima foto’s. Kiekjes ogen kleurrijk, gedetailleerd en zien er ook in het donker redelijk uit. Selfies zijn echter van wisselende kwaliteit, wat vooral komt door de autofocus. De camera is continu bezig met scherpstellen en dit duurt in sommige gevallen opvallend lang. In situaties met minder licht zijn foto’s, ondanks het feit dat de selfiecamera een diafragma van f/2.2 heeft, van mindere kwaliteit. Plaatjes ogen wanneer je de led-flitser niet gebruikt wat korrelig, maar wanneer je deze wel gebruikt zien ze er gelukkig beter uit. Over het geheel genomen presteert de selfiecamera beter dan de concurrentie, maar dat hadden we ook niet anders verwacht.
Accuduur: gemakkelijk de dag door
De batterij van de Desire Eye heeft een capaciteit van 2400 mAh, wat op het eerste gezicht misschien wat aan de lage kant is. Desondanks hoef je je niet zorgen te maken over de prestaties van de batterij. In onze tests haalden we met een volle acculading gemakkelijk het einde van de dag, ook wanneer we het toestel intensief gebruikte. Gebruik je de Eye wat minder, dan gaat de batterij een halve dag langer mee.
HTC heeft de Desire Eye voorzien van een tweetal energiebesparende modi: de reguliere energiebesparingsstand en de extreme energiebesparingmodus. De extreme energiebesparingmodus is handig wanneer je gedurende een lange tijd het toestel niet kan opladen, maar schakelt wel een behoorlijk aan opties uit, waardoor je het toestel alleen voor de basisfuncties kunt gebruiken. De reguliere besparingsmodus verlaagt de helderheid en schakelt onnodige functies uit. Het helpt om de accuduur met een paar uur te verlengen; handig in geval van nood.
Conclusie HTC Desire Eye review
We hebben gemengde gevoelens bij de HTC Desire Eye. De grootste pluspunten van het nieuwe toestel zijn zonder twijfel het scherm, de vloeiende interface en de prima batterijduur. De Desire Eye wordt echter in de markt gezet als de ultieme selfiesmartphone en op dat gebied schiet het toestel soms tekort. Ondanks de vele opties en mogelijkheden zijn de resultaten van de camera’s wisselvallig. Daarnaast is het design stevig, maar nou niet bepaald mooi. Wat overblijft is een vlot toestel dat in de basis prima in elkaar steekt, maar zich nét niet genoeg weet te onderscheiden.