De Samsung S21 nu met gratis Galaxy Buds Live en tot €313 korting!

HTC Desire HD Review: grote smartphone met krachtige camera

Redactie
31 oktober 2010, 14:50
8 min leestijd
HTC Desire HD Review: grote smartphone met krachtige camera

De HTC Desire HD is het nieuwste toptoestel van HTC. De telefoon heeft een krachtige acht megapixelcamera, een scherm met een grootte van 4,3 inch en een strak ontwerp. Maar hoe werkt de telefoon in de praktijk? Is 4,3 inch niet te groot voor onderweg? En gaat de accu van de telefoon minder lang mee door het stroomverbruik van het scherm? Android Planet testte de krachtpatster van HTC en komt nu met een oordeel: kopen of niet kopen?

HTC Desire HD: verpakking

HTC kiest vaak voor minimalistische verpakkingen. Dit vind ik zeer goed, want het komt de duurzaamheid ten goede. De Desire HD wordt geleverd met oordopjes, een USB-kabel en een hippe oplader.

HTC Desire HD: uiterlijk & design

HTC Desire HD

Toen ik de HTC Desire HD voor het eerst zag tijdens het HTC Launch Event in Londen dacht ik “wow, wat groot”. Ondertussen heb ik de Dell Streak in handen gehad, dus ben ik niet meer onder de indruk van het 4,3-inch scherm van de Desire HD. Toch blijft het grote scherm opvallen als je de HTC Desire HD in het echt ziet.

Het design vind ik wisselvallig. De voorkant is zeer strak met vier aanraakgevoelige knoppen, een brede speaker en een zwarte finish. Het lukt me echter niet om aan de achterkant te wennen. De lens van de acht megapixelcamera torent boven de rest van de achterkant uit, waardoor je de telefoon niet plat op de tafel kunt leggen. Jammer, want veel mensen leggen hun telefoon neer om te typen. De Desire HD gaat dan wiebelen. Daarnaast snap ik de functie niet van de donkere vlakken op de achterkant. Het lijkt een soort legpuzzel, terwijl ik liever had gezien dat de achterkant één geheel was, zoals de normale Desire.

De bouwkwaliteit van de Desire HD is prima. De naden zijn erg dun en zelfs na intensief gebruik is er geen krasje zichtbaar. Wel is het nogal irritant om de aan/uit-knop te gebruiken, want die steekt niet uit, zoals bijvoorbeeld de aan/uit-knop van de Desire. Ik ben benieuwd of de knop na twee jaar nog steeds zo goed werkt als nu, want een gebruiker moet de knop met meer kracht indrukken.

De telefoon met het mooiste design is de Desire HD niet, maar het toestel oogt zeker stoer, krachtig en mannelijk. Het is absoluut een telefoon waar je mee gezien kunt worden.

HTC Desire HD: hardware

HTC Desire HD

De HTC Desire HD heeft een krachtige 1 GHz-processor. Hiermee is de Desire HD één van de snelste Android-telefoons op de markt. De nieuwe MSM8255 is gebakken op 45nm en niet op 65nm, zoals de QSD8250-processor die in de normale Desire zit. Dit maakt de processor energiezuiniger. Daarnaast heeft de telefoon 768 MB RAM-geheugen, waardoor het mogelijk is om veel programma’s tegelijkertijd te draaien. Het interne geheugen van 1,5 GB is voldoende om honderden applicaties te installeren, zonder ze naar de SD-kaart over te zetten.

HTC Desire HD: nieuwe Sense

HTC Desire HD

De Desire HD draait op Android 2.2 en een vernieuwde versie van Sense. Het nieuwe Sense is een verbetering in vergelijking met het oude Sense. Zo zijn er een aantal nieuwe en aangepaste widgets, heb je meer mogelijkheden om de stijl van je Desire te veranderen en is er natuurlijk de integratie met HTCSense.com.

Enkele nieuwe widgets zijn de boekenplank, locaties, navigeren en HTC Likes. Met de boekenplank kun je snel de nieuwste e-boeken lezen, terwijl locaties je laat zien waar je op dit moment bent. HTC Likes laat de beste applicaties in de Android Market zien, die je natuurlijk met één klik kunt downloaden. Ook zijn er nieuwe widgets toegevoegd, zoals een contacten-widget waarmee je de laatste updates van je vrienden kunt lezen. Daarnaast zijn er een heleboel klokken beschikbaar, die je op je homescreen kunt zetten.

Door rechtsonder op het palletje te klikken, kun je de stijl van je Desire HD aanpassen. Klik op ‘Uiterlijk’ en je krijgt de mogelijkheid om één van de vijf thema’s te kiezen. Ben je een liefhebber van hout? Installeer dan het houten thema. Of ga voor het donkere Blackboard. Het idee van thema’s is natuurlijk prima, maar helaas zijn de vier andere thema’s niet zo mooi als het standaard voorgeïnstalleerde thema. Kortom, de kans is klein dat je de stijl van je Desire HD volledig omgooit. Hopelijk voegt HTC in de toekomst meer thema’s toe, zodat je jouw telefoon nog meer kunt personaliseren.

De integratie met HTCSense.com werkt zoals verwacht. Vul je gegevens in op de website en je telefoon staat in verbinding met de site. Het is bijzonder om te zien dat de actuele locatie van je telefoon te zien is via de website. Ook het doorsturen van berichten gaat naar wens. HTCSense.com is een absolute verrijking van de Desire HD.

HTC Desire HD: touchscreen

HTC Desire HD

Het beeldscherm van de Desire HD is met 4,3 inch redelijk groot, maar daardoor is het fijner om te surfen op het internet of om films te bekijken. Het SLCD-scherm heeft een resolutie van 800 bij 480 pixels. Persoonlijk vind ik een SLCD-scherm minder mooi dan een AMOLED-scherm, zoals in oudere modellen van de Desire. SLCD zorgt ervoor dat kleuren natuurlijker ogen (vooral grijs oogt grijzer), maar is niet in staat om echt zwart te leveren. Dit komt omdat een SLCD-scherm altijd verlicht is. Een AMOLED-scherm kan verlichting uitschakelen, waardoor zwart ook echt zwart is.

Het touchscreen reageert zoals verwacht: razendsnel en accuraat. Dit zijn we ondertussen van HTC gewend. Widgets naar links of naar rechts schuiven? De Desire HD doet dit zonder stotteren. Natuurlijk komt dit o.a. door de snelle processor en het RAM-geheugen, want deze onderdelen maken de Desire HD een snelle jongen.

HTC Desire HD: camera

HTC Desire HD

Eén van de hoogtepunten van de HTC Desire HD is natuurlijk de camera, waarmee je acht megapixelfoto’s kunt maken. Wat direct opvalt is de hoeveelheid licht die de twee LED-flitsers produceren. Zelfs in een donkere kamer is het mogelijk om aardige foto’s te maken. De kwaliteit van de foto’s vind ik persoonlijk beter dan de foto’s die de Desire maakt, maar het komt nog lang niet in de buurt van professionele spiegelreflexcamera’s. Ik zie geen groot tussen foto’s van vijf megapixels en acht megapixels. Op Flickr is een groep geopend met HTC Desire HD-foto’s. Daar vind je foto’s die met de HTC Desire HD zijn gemaakt.

En de videocamera van de HTC Desire HD? Tjah, HTC beloofde dat de kwaliteit beter zou zijn dan de HD-camera van de Desire, maar het verschil is alleen merkbaar in de framerate. HD-video’s gemaakt met de Desire stotteren vreselijk, terwijl HD-video’s gemaakt met de Desire HD een redelijk stabiele framerate vertonen. Desondanks is de kwaliteit niet om over naar huis te schrijven. Bekijk het onderstaande testfilmpje maar eens. De videocamera-functie is perfect als je onderweg een filmpje wilt opnemen, maar ga er geen bruiloft mee vastleggen!

HTC Desire HD: batterij

HTC Desire HD

Toen HTC de Desire HD aankondigde, beweerde het bedrijf een batterij in het toestel te stoppen met een capaciteit van 1230 mAh. Ik kon dit niet geloven. Dit zou betekenen dat de Desire een krachtigere batterij heeft, terwijl die iedere nacht aan de oplader moet. In de praktijk merk ik weinig van de minder krachtige batterij. Waarschijnlijk komt dit door de energiezuinige processor, waardoor er meer stroom over blijft voor andere functies, zoals het verlichten van het grote scherm. Als je de Desire HD intensief gebruikt, dan is het verstandig om de telefoon iedere avond aan de lader te leggen. Bij matig gebruik hoef je de telefoon één keer in de drie dagen op te laden. Let op: des te helderder je het scherm instelt, des te eerder is de accu leeg. Het verschil is goed op te merken.

HTC Desire HD: bellen

Sommige Desire HD-bezitters klaagden over een probleem met de nabijheidssensor van de telefoon, waardoor bellen haast niet te doen was. Mijn reviewexemplaar had geen probleem met deze sensor. Ondertussen heeft HTC een fix uitgebracht, dus toekomstige Desire HD-kopers hoeven zich geen zorgen te maken over dit probleem.

Bellen met de Desire HD gaat aardig goed. Zelf vind ik het toestel iets te groot om mee te bellen, maar het is geen onprettige ervaring. Ik raad potentiële kopers aan om het toestel eerst te testen in de winkel. In telefoonwinkels liggen vaak dummy-exemplaren, die je een idee geven van hoe een toestel voelt. Hou een dummy-exemplaar van de HTC Desire HD tegen je oor en voel hoe het is om met dit toestel te bellen.

HTC Desire HD review: conclusie

De HTC Desire HD is een erg fijn toestel, dat op veel gebieden uitblinkt. Toch is het niet de perfecte telefoon voor iedereen. Niet iedereen houdt ervan om zo’n groot toestel op zak te hebben. Persoonlijk vind ik 3,7 inch (of misschien 4 inch) het perfecte formaat voor een beeldscherm. Toch vermoed ik dat er genoeg Android-gebruikers zijn die smachten naar een telefoon met een groot scherm en een flinke dosis pit. Dan is de Desire HD een prima keuze. Hoewel de Desire HD op dit moment één van de beste Android-telefoons op de markt is, kan dit heel snel veranderen. Naar alle waarschijnlijkheid worden er eind dit jaar of begin volgend jaar nieuwe Android-telefoons aangekondigd met een dual-core-chip, die dus twee keer zo snel zijn als de Desire HD. Als je het beste toestel op de markt wil en je hebt nog even geduld, dan is het verstandig om te wachten op de eerste lichting dual-core’s met Gingerbread.

Categorie: Smartphones
Merk: HTC
Device: HTC Desire HD

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

HTC Desire HD
HTC Desire HD
Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's