De HTC Desire is een high end Android-telefoon en is in Nederland bij verschillende aanbieders beschikbaar. Na de HTC Legend brengt HTC met de Desire voor de tweede keer een toestel met Android 2.1 op de markt. In veel opzichten lijkt dit toestel op de Nexus One, de eerste `superphone` van Google, die overigens ook door HTC werd geproduceerd. Opvallend verschil is dat de trackball van de Nexus One is ingeruild voor een optische trackpad.
Lees verder na de advertentie.
HTC Desire: verpakking
Bij het uitpakken van de verpakking valt op dat HTC erin slaagt om alles zeer compact op te bergen. Veel wordt er dan ook niet meegeleverd: een micro-usb-kabel, een adapter en een setje oordopjes. Deze oordopjes zijn ook handsfree te gebruiken en zijn eigenlijk in de loop van de tijd niet veel veranderd.
Uiterlijk en design
Het eerste dat opvalt aan de HTC Desire is het riante scherm. Deze neemt bijna de gehele voorzijde van het toestel in beslag. De vier knoppen onder het scherm zijn gemaakt van aluminium, net als de metaalkleurige rand rondom het scherm. De optische trackball onder het scherm registreert vingerbewegingen over de sensor.
Ondanks de indrukwekkende specificaties is het toestel zelf niet zo heel erg groot en zwaar: het gewicht van 133 gram is eigenlijk vrij gangbaar. De behuizing heeft een soort rubberachtige coating gekregen, waardoor het toestel lekker in de hand ligt, mede dankzij de ronde vormen. In totaal zijn er zes knoppen aanwezig: vier onder het scherm (Home, Menu, Terug en Zoeken), de optische trackpad en de volumeknop aan de zijkant. De micro-usb-poort is aan de onderzijde te vinden. Aan de achterzijde vind je de 5 megapixel camera en de speaker.
Hardware en scherm
Binnenin de HTC Desire vind je de batterij met daarachter een slot voor de microSD geheugenkaart en de simkaart. De processor is niet meteen zichtbaar, maar aan de prestaties te merken is duidelijk dat het hier om een 1GHz Snapdragon-processor van Qualcomm gaat (om precies te zijn de Qualcomm QSD8250). De optische trackpad van de HTC Desire zagen we eerder ook op de HTC Desire. Deze is ontwikkeld door CrucialTec en is minder gevoelig voor stof en vuil. Een led-lampje zendt een bundel licht uit en zodra het licht wordt teruggekaatst wordt dit gemeten door een sensor. Je hoeft de trackpad dus niet aan te raken: met je vinger boven de trackpad bewegen is ook goed.
Het touchscreen van de HTC Desire is nog een extra vermelding waard: het gaat hier om een 3,7 inch AMOLED-scherm van een hoogwaardige kwaliteit. Deze neemt bijna de volledige voorzijde in beslag en heeft een resolutie van 480 x 800 pixels (WVGA). De heldere kleuren en scherpe weergave kunnen de vergelijking met andere high-end toestellen zoals de Sony Ericsson Xperia X10 goed doorstaan.
HTC Desire: camera
Aan de achterkant van de HTC Desire vind je de 5 megapixel camera met led-flitser. Een nadeel hiervan is dat de camera iets uitsteekt, waardoor je het toestel wiebelt als je het op een vlakke ondergrond legt. De camera zelf is beter dan eerdere toestellen, met name wat de software betreft: de camera-interface heeft in de nieuwe HTC Sense meer opties gekregen. Je kunt nu helderheid, contract, verzadiging en scherpte instellen.
Dit gebeurt met draaiknoppen op het scherm, zoals hiernaast te zien. Ook ISO-instellingen, geotag, gezichtsherkenning en andere zaken zijn aanwezig. Wat hardware betreft heeft HTC er niet aan gedacht om een aparte cameraknop aan te brengen (eigenlijk waren ze daar bij de HTC Desire al mee gestopt). De optische trackpad is er echter ook voor te gebruiken. Door op het scherm te tappen zorg je dat de focus en witbalans op een bepaalde plek wordt gericht. Videofilmpjes maken kan ook, van QVGA (320 x 240) tot WVGA (800 x 480). Afhankelijk van de lichtomstandigheden haal je een framerate van 15 tot 30 fps.
HTC Desire: interface
De HTC Desire draait op Android OS versie 2.1 met HTC Sense. Dit houdt in dat allerlei extra functies zijn toegevoegd om de telefoon gebruiksvriendelijker te maken. Het toestel is voorzien van de bekende toepassingen, zoals GMail, Google Calendar, Google Maps en dergelijke. Daarnaast biedt de HTC Desire toegang tot sociale netwerken zoals Facebook en Twitter en kunnen foto`s en video`s die met de 5 megapixel camera worden gemaakt rechtstreeks op Flickr en YouTube worden gepubliceerd.
HTC Sense biedt 7 homescreens, die je kunt vullen met widgets, iconen en applicaties. Daarnaast kun je met zogenaamde Scenes verschillende werkomgevingen maken: een zakelijk ingerichte telefoon-interface voor overdag en een persoonlijk ingerichte telefoon-interface voor je vrije tijd. Wisselen tussen Scenes is een kwestie van op een knop drukken. Op het homescreen zijn al een klok en weersinformatie aanwezig. Je kunt dit aanvullen met HTC`s eigen widgets (favoriete vrienden, Facebook en Friendstream) en met widgets die je uit de Android Market haalt.
Live Wallpapers is een nieuwe functie in Android 2.1. Dit houdt in dat de achtergrond van het homescreen steeds wisselt: mooi, maar wel energieverslindend. Met de Quick Search-functie kun je snel applicaties, e-mailtjes en andere content op je HTC Desire vinden. En dan is er ook nog Leap View: maak een knijpbeweging op het scherm en je krijgt een overzicht van alle zeven homescreens te zien. Handig als je niet precies weet op welk homescreen je een bepaalde app of widget hebt neergezet.
HTC Desire: software
HTC levert op de HTC Desire de gebruikelijke applicaties mee. Natuurlijk zijn alle standaard Google-applicaties van de partij: GMail, Google Maps en YouTube. Maar HTC levert ook een Facebook-applicatie, een PDF-lezer, QuickOffice voor het lezen van Office-bestanden en de Twitter-applicatie HTC Peep mee. Voor de broodnodige ontspanning is het spelletje Teeter aanwezig. Extra applicaties installeren is mogelijk via de Android Market.
Wat het besturingssysteem betreft: Android 2.1 is op dit moment de laatste versie. Gezien de lange tijd die het bij eerder gelanceerde toestellen zoals de HTC Hero kost om een update naar Android 2.1 uit te brengen maakt één ding duidelijk: je kunt maar het beste meteen kiezen voor een toestel met de laatste versie van het OS. We weten natuurlijk niet hoe snel er weer een nieuwe update van het Android OS uitkomt, maar met de HTC Desire met Android 2.1 zit je de komende maanden goed.
HTC Desire: batterij
De HTC Desire heeft een batterij met een capaciteit van 1400 mAh, net iets beter dan de HTC Legend maar minder dan gangbare smartphones die meestal over 1500 mAh beschikken. Prop je echter het homescreen van je Android-toestel vol met widgets en laat je applicaties voortdurend op de achtergrond gegevens ophalen, dan zul je zien dat de batterij snel leegraakt. Vooral Friendstream bleek in onze test een ware batterijvreter. Ook het automatisch wisselen tussen 3G-netwerk en Wi-Fi kost energie.
Bij normaal gebruik gaat de batterij een dag mee; moet je een dag lang op pad en wil je zeker weten dat je het einde van de dag haalt, dan is het verstandig om in plaats van 3G voor GPRS te kiezen. Bij het automatisch ophalen van e-mail merk je daar niets van de lagere snelheid en je batterij gaat opeens drie dagen mee. Het stoppen van applicaties die voortdurend op de achtergrond draaien kun je doen met Advanced Task Killer (te vinden in de Android Market), maar het is natuurlijk jammer dat het nodig is om een fatsoenlijke batterijduur te halen. Het spreekt vanzelf dat de Live Wallpapers leuk om te zien zijn, maar ook de nodige batterijduur kosten. Liever uitschakelen dus, tenzij je op je werk en in de auto een extra laadkabel hebt liggen.
Conclusie HTC Desire review
De HTC Desire is een hoogwaardig HTC Android-toestel met een strakke vormgeving, een snelle processor en een fraai AMOLED-scherm. Dit toestel heeft qua hardware alles te bieden, inclusief HTC Sense, de nieuwste Android-versie en een goede batterijduur. HTC creëerde hoge verwachtingen rondom de HTC Desire en maakt ze ook waar. De HTC Legend viel bij ons al in de smaak, maar de HTC Desire voegt daar ook prestaties aan toe. De Sense-interface, sociale netwerken en Live Wallpapers zijn goed geïntegreerd en de 5 megapixel camera is dankzij de vele instellingen sterk verbeterd ten opzichte van eerdere Android-toestellen. Aanrader!