De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

HTC Desire Z Review: prima toestel met fysiek toetsenbord

Redactie
12 november 2010, 21:22
7 min leestijd
HTC Desire Z Review: prima toestel met fysiek toetsenbord

Reviewscore

8

HTC presenteerde in september niet alleen de HTC Desire HD, maar ook de HTC Desire Z. Met een opvallend fysiek QWERTY-toetsenbord en een vernieuwde HTC Sense probeert HTC met de Desire Z nieuwe klanten te trekken. Maar gaat dit eigenlijk wel lukken? Is de Desire Z hip en modern dankzij het fysieke toetsenbord of gaat HTC met de Desire Z terug naar het stenen tijdperk, toen telefoons nog uitschuifbare antennes en polyfone ringtones hadden?

HTC Desire Z: uiterlijk & design

desirez-2

De HTC Desire Z is qua design het mooiste product dat HTC ooit heeft geproduceerd. De brede luidspreker, de vierkante optische trackball en de strakke zilveren lijnen: qua ontwerp valt er niets aan te merken op het toestel van HTC.

Wat opvalt is dat de Desire Z dikker is dan de meeste telefoons, wat natuurlijk komt door het fysieke toetsenbord. De Desire Z is ongeveer 1,5 keer dikker dan de Desire HD en de Desire. Overigens is dit niet heel storend. Ik voelde de telefoon beter zitten in mijn broekzak. Het voordeel aan het fysieke toetsenbord is dat de Desire Z geen vier, maar acht zijkanten heeft. Hierdoor is er extra plaats voor knopjes. Zo heeft de Desire Z een speciale knop om het metalen plaatje op de achterkant los te krijgen, waardoor de accu gemakkelijk te verwijderen is. Ideaal!

Door de bovenkant naar rechts te schuiven, verschijnt er een fysiek toetsenbord. Toen ik de Desire Z in september voor het eerst testte, voelde het uitschuiven van het toetsenbord veel stroever dan nu. Blijkbaar heeft HTC ervoor gekozen om het uitschuiven iets soepeler te maken. Het mechanisme werkt als een soort hefboom: drie kunststof pinnetjes tillen het bovenste scherm op en laten het aan de andere kant vallen.

desirez-7

Het toetsenbord voelt prettig aan, dankzij de zachte rubberen toetsen. De letters geven licht, zodat je het toetsenbord ook in het donker kunt gebruiken. Ik heb een kleine snelheidstest uitgevoerd om te controleren of er geen letters overgeslagen worden wanneer iemand heel erg snel typt. Het fysieke QWERTY-toetsenbord blijkt zeer accuraat te zijn. Ik typte de letters G en H heel vlug achter elkaar en de Desire Z sloeg niet één teken over. Het is dus mogelijk om snel te typen zonder fouten te maken. Of je moet de verkeerde knoppen indrukken, maar daar kan de telefoon niets aan doen.

Pluspunt is de aanwezigheid van sneltoetsen op het fysieke toetsenbord. Hierdoor is het mogelijk om bepaalde applicaties met één druk op de knop te openen. Handig voor diegenen die regelmatig gebruikmaken van dezelfde applicaties.

Door het uitschuifbare toetsenbord is de Desire Z niet zo degelijk als de Desire HD. Er is sprake van een beetje speling tussen het touchscreen en het toetsenbord. Toch kan dit niet anders, aangezien het toetsenbord bij te weinig speling waarschijnlijk moeilijk uit te schuiven is.

HTC Desire Z: hardware

De HTC Desire Z bevat daarnaast 1,5 Gigabyte intern geheugen, een 720p HD videocamera en een vijf megapixelcamera met automatische flits. Het is het eerste toestel dat is voorzien van de nieuwe 800 MHz Qualcomm 7230 processor, waarmee de prestaties van het toestel wordt verbeterd. Tijdens het spelen met de Desire Z merkte ik zo nu en dan dat het toestel niet zo krachtig is als de Desire HD, die een 1 GHz processor heeft. Vooral het laden van zware flash-websites en het spelen van 3D-spellen gaat soms iets minder soepel dan op een Desire HD of Galaxy Tab. Maar hoe vaak komt het nu voor dat je een zware flash-website laadt of 3D-spel speelt? Precies: zelden!

HTC Desire Z: nieuwe Sense

desirez-8

De Desire HD draait op Android 2.2 en een vernieuwde versie van Sense. Het nieuwe Sense is een verbetering in vergelijking met het oude Sense. Zo zijn er een aantal nieuwe en aangepaste widgets, heb je meer mogelijkheden om de stijl van je Desire te veranderen en is er natuurlijk de integratie met HTCSense.com.

Wanneer je het toetsenbord uitschuift, dan zie je voor het eerst een horizontale versie van HTC Sense. Wat ik positief vind aan de Desire Z is dat HTC haar widgets speciaal heeft aangepast voor weergave in de landschapsmodus en portretmodus. Zo verschijnt informatie over het weer naast de klok in de horizontale stand, terwijl de weersinformatie onder klok staat in de verticale stand.

Enkele nieuwe widgets zijn de boekenplank, locaties, navigeren en HTC Likes. Met de boekenplank kun je snel de nieuwste e-boeken lezen, terwijl locaties je laat zien waar je op dit moment bent. HTC Likes laat de beste applicaties in de Android Market zien, die je natuurlijk met één klik kunt downloaden. Ook zijn er nieuwe widgets toegevoegd, zoals een contacten-widget waarmee je de laatste updates van je vrienden kunt lezen. Daarnaast zijn er een heleboel klokken beschikbaar, die je op je homescreen kunt zetten.

Door rechtsonder op het palletje te klikken, kun je de stijl van je Desire Z aanpassen. Klik op `Uiterlijk` en je krijgt de mogelijkheid om één van de vijf thema`s te kiezen. Ben je een liefhebber van hout? Installeer dan het houten thema. Of ga voor het donkere Blackboard. Het idee van thema`s is natuurlijk prima, maar helaas zijn de vier andere thema`s niet zo mooi als het standaard voorgeïnstalleerde thema. Kortom, de kans is klein dat je de stijl van je Desire Z volledig omgooit. Hopelijk voegt HTC in de toekomst meer thema`s toe, zodat je jouw telefoon nog meer kunt personaliseren.

De integratie met HTCSense.com werkt zoals verwacht. Vul je gegevens in op de website en je telefoon staat in verbinding met de site. Het is bijzonder om te zien dat de actuele locatie van je telefoon te zien is via de website. Ook het doorsturen van berichten gaat naar wens. HTCSense.com is een absolute verrijking van de Desire Z.

HTC Desire Z: touchscreen

Het touchscreen van de HTC Desire Z heeft een grootte van 3,7 inch en een resolutie van 800 bij 480 pixels. Qua grootte is het SLCD-scherm vergelijkbaar met het scherm van de HTC Desire. Persoonlijk vind ik een SLCD-scherm minder mooi dan een AMOLED-scherm, zoals in oudere modellen van de Desire. SLCD zorgt ervoor dat kleuren natuurlijker ogen (vooral grijs oogt grijzer), maar is niet in staat om echt zwart te leveren. Dit komt omdat een SLCD-scherm altijd verlicht is. Een AMOLED-scherm kan verlichting uitschakelen, waardoor zwart ook echt zwart is.

HTC Desire Z: camera

desirez-6

De vijf megapixelcamera van de Desire Z maakt foto’s met een maximale resolutie van 2592 bij 1552 pixels. De foto’s zijn van redelijke kwaliteit, alhoewel ik wel moeite mee had om de telefoon stil te houden. Twee van de drie foto’s die ik binnenshuis zonder flitser maakte, waren niet scherp. Wanneer ik de flitser gebruikte, dan waren de foto’s in de meeste gevallen wel scherp. Waarschijnlijk kwam dit door de korte belichtingstijd.

De videocamera werkt prima. De telefoon produceert HD-video’s zonder schokken. Natuurlijk is de HTC Desire Z geen professionele videocamera, dus verwacht niet te veel van de camera. Het automatisch scherpstellen of het contrast wijzigen kan soms even duren.

HTC Desire Z: batterij

De HTC Desire Z heeft een krachtige accu met een capaciteit van 1300 mAh. Helaas is dit niet krachtig genoeg. De Desire Z haalt met moeite het einde van de dag. Als je het toestel een dag intensief gebruikt, dan is het zelfs mogelijk dat de telefoon voor het avondeten nog uitvalt. Overigens is het niet nieuw dat telefoons van HTC dagelijks opgeladen moeten worden, want ook de Desire en Desire HD moeten iedere nacht kracht verzamelen om de volgende dag door te komen.

Een oplossing is om een reserve accu te kopen, waardoor je er altijd zeker van bent dat je in noodgevallen naar huis kunt bellen. Maar ja, een ideale oplossing is het natuurlijk niet.

HTC Desire Z: bellen

Qua bellen heb ik niets aan te merken op de Desire Z. De geluidskwaliteit is prima. Het is mogelijk om het volume harder en zachter te zetten, zodat je een beller beter kunt horen. De telefoon is tijdens het bellen goed vast te houden, omdat deze iets dikker is dan de meeste Android-toestellen.

HTC Desire Z: conclusie

De hamvraag is natuurlijk: heeft het fysieke QWERTY-toetsenbord een meerwaarde? Ik weet het niet. Ik swype sneller dan dat ik typ op een fysiek toetsenbord, dus eigenlijk heb ik het toetsenbord van de Desire Z niet nodig. Aan de andere kant zijn er genoeg gebruikers die maar niet kunnen wennen aan het typen op een touchscreen. In dat geval is de Desire Z een perfecte telefoon. Het QWERTY-toetsenbord werkt namelijk naar behoren en het vernieuwde HTC Sense zorgt in combinatie met Android 2.2 voor een geweldige gebruikerservaring. De Desire Z is zeker niet voor iedereen. Het toestel lijkt voornamelijk bedoeld voor zakelijke gebruikers die regelmatig een mailtje typen op hun mobiele telefoon. Herken jij jezelf hierin terug? Dan is de Desire Z dé telefoon voor jou!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

HTC Desire Z
HTC Desire Z

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu