HTC Legend review: opvolger van de HTC Hero

Redactie
9 april 2010, 13:00
6 min leestijd
HTC Legend review: opvolger van de HTC Hero

Reviewscore

8

Hieronder vind je een  review van de HTC Legend. We hebben het toestel gedurende twee weken aan een uitgebreide review onderworpen. Het was een hernieuwde kennismaking, want tijdens de persbijeenkomst van HTC op Mobile World Congress in Barcelona was de HTC Legend ook al even te zien.

Lees verder na de advertentie.

Check de HTC Legend review

Met de HTC Legend zien we een nieuwe insteek: dit is een toestel dat stijlvolle gebruiker moet aanspreken, terwijl de gelijktijdig aangekondigde HTC Desire gericht is op de veeleisende gebruiker. De HTC Legend is een middenklasse-toestel met een vernieuwend uiterlijk en een goede afweging tussen prijs en performance. Geen `superphone` dus, maar een toestel dat veel gebruikers zal aanspreken. Groot pluspunt van de HTC Legend is dat het toestel geleverd wordt met de nieuwste Android 2.1 en een actuele versie van HTC Sense. Dat bespaart kopzorgen over eventuele updates, waar de HTC Hero-gebruikers maandenlang mee zaten.

HTC Legend: verpakking

HTC leverde ons testtoestel in een neutrale witte verpakking. Bij het openmaken vind je een micro-usb-kabel, een tweedelige adapter, die nogal hoekig is uitgevoerd en dezelfde headset die HTC al langere tijd bij z`n toestellen levert. Er zit ook een zakje met extra oorkussentjes voor de headset bij. Al met al de gebruikelijke hoeveelheid accessoires voor een dergelijke Android-smartphone.

HTC Legend: uiterlijk en design

Vergelijk je de HTC Legend met de HTC hero, dan valt meteen op dat de vorm wel wat op elkaar lijkt. Maar bij de HTC Legend is het nét even nieuwer en strakker. De hoekige lijnen zijn bij de HTC Legend wat meer afgezwakt en de knik onder het scherm is wat minder nadrukkelijk. Om het geborstelde aluminium mooi te houden zul je de HTC Legend in een hoesje moeten stoppen of niet met sleutels en andere scherpe voorwerpen in je broekzak steken.

Het 3,2 inch scherm heeft hetzelfde formaat en dezelfde resolutie als de HTC Hero, maar ziet er op het oog wat groter uit. Een andere verbetering is de keuze voor een OLED-scherm, dat energiezuiniger is en de kleuren mooier weergeeft. Onder het scherm zie je vier knoppen, die in de zwarte rand rondom het scherm zijn verwerkt. Het trackballetje is vervallen door een optische trackpad, die je niet hoeft aan te raken. De optische trackpad werkt met een led-lichtbundel, die je vinger detecteert en ook kan aflezen of je een vegende beweging maakt. De knop is ook indrukbaar, bijvoorbeeld als alternatieve cameraknop. De HTC Legend heeft zelf geen speciale knop voor de camera. Bladeren door webpagina`s gaat met deze optische trackpad heel natuurlijk.

Een metalen behuizing is niet zo gunstig voor ontvangst van draadloze signalen. Daarom heeft HTC aan de boven- en onderkant een zwarte plastic afdekklep gemaakt. Die aan de onderzijde is afneembaar, waarbij je toegang krijgt tot geheugenkaart (microSD), simkaart en batterij. Aan de achterzijde van de HTC Legend vind je ook zo`n zwart afdekklepje, waarin de camera, led-flitser en de speaker zijn verwerkt.

HTC Legend: hardware

In de HTC Legend is een vrij nieuwe processor aanwezig: geen Snapdragon zoals in de HTC Desire maar een 600 MHz processor, eveneens van Qualcomm. Deze Qualcomm MSM7227-chip is vlotter en energiezuiniger dan z`n voorgangers. Bovendien zit er in de Legend een extra grafische chip voor games en andere grafische toepassingen.

Intern is 512MB geheugen aanwezig voor het opslaan van applicaties, net zoveel als de Nexus One. De hoeveelheid RAM (werkgeheugen) ligt met 384MB hoger dan veel eerder verschenen Android-toestellen die het veelal met 256MB moeten doen.

HTC Legend: touchscreen

HTC levert de Legend met een 3,2 inch scherm, net als de eerder verschenen HTC Magic en HTC Hero. Maar er is wel iets veranderd: de HTC Legend heeft een AMOLED-scherm, waardoor de kleuren veel sprekender zijn en het scherm minder energie verbruikt. Als je beide toestellen naast elkaar legt is het verschil duidelijk te zien. De schermresolutie is hetzelfde gebleven als de voorgangers: 480 x 320 pixels.

htc legend open

HTC Legend: camera

HTC`s smartphones staan er niet om bekend dat je ze koopt vanwege de camera. Maar met de HTC Legend heeft de fabrikant toch wat extra z`n best gedaan. Er is een 5 megapixel camera met led-flitser aanwezig, aangevuld met diverse instellingen. Een aparte cameraknop is er niet (maar dat had de Hero ook niet), maar je kunt prima de optische trackpad als fotoknop gebruiken. Door half in te drukken zal de camera scherpstellen en door wat harder te drukken maak je een foto.

De camera is voorzien van autofocus, waarbij je ook op het scherm kunt tappen om de focus naar een ander punt te brengen. De witbalans wordt dan ook meteen aangepast. Volledig nieuw zijn de instellingsmogelijkheden voor foto`s: met rolknoppen (zie afbeelding hiernaast) kun je contrast, verzadiging en scherpte aanpassen. Ook flitser en belichting zijn handmatig aan te passen. Dankzij de flitser is het eindelijk mogelijk om foto`s in het donker te maken. Ook kun je met de ingebouwde camera video`s maken in MP4 of H.263 formaat.

HTC Legend: interface

htc legend leap

De HTC Legend is voorzien van HTC Sense, de gebruiksvriendelijke interface die voor Android 2.1 opnieuw onder handen heeft genomen. Er zijn veel nieuwe widgets toegevoegd, zoals een RSS-lezer en natuurlijk de legendarische weerwidget, die het laat regenen of mistwolken laat voorbijtrekken, afhankelijk van de weerssituatie. Een opmerkelijke nieuwkomer is FriendStream, waarmee je altijd in contact blijft met de berichten van je vrienden. De widget verzamelt berichten van sociale netwerksites zoals Facebook, Flickr en Twitter. Alles is in één interface te raadplegen. Friendstream is te vergelijken met Motorola`s Motoblur, waarbij je ook alle berichtjes van vrienden bij elkaar ziet.

HTC Sense biedt 7 homescreens die je kunt vullen met widgets, snelkoppelingen naar applicaties en websites, maar het is verstandig om daar niet te fanatiek mee bezig te gaan. Al die widgets slurpen namelijk nogal wat energie. Een andere vernieuwing is HTC Leap, waarbij je een knijpbeweging op het scherm kunt maken om alle homescreens in beeld te zien, zoals op de afbeelding hierboven.

HTC Legend: software

HTC levert op de Legend de Twitter-applicatie HTC Peep mee. Daarnaast krijg je natuurlijk Google Maps, GMail, YouTube en de gebruikelijke Android-applicaties. Ook leuk is de meegeleverde weerapplicatie, de bureauklok met stopwatch

HTC Legend: batterij

De batterijduur van de HTC Legend is goed genoeg om het einde van je werkdag te halen, maar het is wel aan te raden om het scherm niet op maximale helderheid te zetten, voortdurend applicaties te updaten en het homescreen vol te proppen met zoveel mogelijk widgets die voortdurend informatie ophalen. Het vergt dus wat discipline om de HTC Legend snel en energiezuinig te houden: schakel zoveel mogelijk functies die je toch niet gebruikt uit en de batterij gaat een dag of twee mee. Maak je veel gebruik van 3G en Wi-Fi dan is het aan te raden om een extra laadkabel in de auto mee te nemen, zodat je `s avonds op weg naar huis tenminste zeker weet dat je nog kunt bellen.

Conclusie

De HTC Legend is een prima smartphone voor mensen die het beste compromis zoeken tussen prijs, prestaties, uiterlijk en de nieuwste software. Android 2.1 en de nieuwe versie van HTC Sense werken zonder haperen op dit toestel. Het AMOLED-scherm is kleurrijk en helder, de webbrowser is snel en er is goed nagedacht over de integratie met diensten als Facebook. Dit is een toestel waar je makkelijk verliefd op kunt worden en we verwachten dan ook dat de HTC Legend net als de HTC Hero opnieuw een toestel is dat veel nieuwe gebruikers zal overhalen om voor het Android-platform te kiezen. Als je nog sneller en beter wilt kies je de HTC Desire, maar wie ook waarde hecht aan een mooi uiterlijk en een betaalbaar toestel, zit met de HTC Legend goed.

Categorie: Smartphones
Device: HTC Legend

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

HTC Legend
HTC Legend
Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's