De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

HTC One A9 Review: fraai toestel met Marshmallow is te duur

Wouter Nijsen
29 oktober 2015, 14:00
7 min leestijd
HTC One A9 Review: fraai toestel met Marshmallow is te duur

Reviewscore

7,5

Een van de meest besproken smartphones van dit najaar is de  HTC One A9. Niet alleen vanwege zijn hoge  prijskaartje, maar ook vanwege  het feit dat het toestel erg veel op de iPhone 6(S) lijkt. Of dat een groot nadeel  is, lees je in deze review.  

Lees verder na de advertentie.

Design: een iPhone-achtig uiterlijk

Nog voor de officiële onthulling van de HTC One A9 werd het toestel behoorlijk bekritiseerd. Volgens velen zou HTC het design van de iPhone 6(S) na-apen. De Taiwanese fabrikant  reageerde dat het juist  Apple is die met de iPhone het design van HTC kopieert, wat zorgde voor nog meer ophef. Toch heeft  de One A9 duidelijk een eigen smoel. Met vlotte specs, een prachtig scherm en  Android 6.0 Marshmallow  blinkt  hij uit, maar de smartphone is niet foutloos.

Het design van de HTC One A9 doet inderdaad sterk denken aan de iPhone. Kenmerkend zijn de aluminium behuizing, afgeronde hoeken en de glaslaag die aan  de hoeken iets afloopt. Bekijk je het toestel van de achterkant, dan is  de vergelijking met de iPhone snel gemaakt. Zo zijn de plastic antennestrepen op exacte dezelfde plekken te vinden  en is de camera, die iets uitsteekt, alleen naar het midden  verschoven.

htc one a9 review 1

Niettemin is de One A9 wat ons betreft één van de mooiste toestellen die HTC tot op heden heeft  uitgebracht. Met name de achterkant van geborsteld aluminium ziet er prachtig  uit. Daarnaast voelt de smartphone stevig en luxe aan en is hij fraai afgewerkt. Met 145,8 bij 70,8 bij 7,3 millimeter is de One A9 is hoger en breder dan de HTC One M9, maar wel aanzienlijk dunner.  Het gewicht van 143 gram is precies goed.

De HTC One A9 is mooi, maar lijkt wel erg veel op de iPhone 6(S)

Aan de rechterzijde van het toestel zijn de volume- en powerknop te vinden, waarbij laatstgenoemde geribbeld en daardoor makkelijker te vinden is. Aan de onderkant bevinden zich  de hoofdtelefoon- en micro-usb-aansluiting en een enkele speaker, terwijl aan de linkerkant een simkaart- en micro-sd-slot aanwezig zijn. De speaker klinkt redelijk, maar is niet zo luid als de BoomSound-speakers van andere HTC-toestellen.

Hardware en scherm: niets mis mee

De One A9 wordt in de markt gezet als een high-end-toestel, maar dat is niet direct af te zien aan de interne hardware. HTC heeft ervoor gekozen om de One A9 te voorzien van een  midrange  Qualcomm Snapdragon 617-chip (1,5GHz octacore-processor) en brengt twee versies uit: één met 2GB aan werkgeheugen en 16GB opslag, en eentje met 3GB aan werkgeheugen en 32GB opslag. Voor deze review testten wij het 16GB-model.

htc one a9 review 2

Hoewel de Snapdragon 617 geen enorme krachtpatser is, levert hij  opvallend goede prestaties. Het navigeren door de interface verloopt vloeiend, apps worden direct opgestart en ook wanneer er meerdere zware applicaties worden geopend, zijn er amper haperingen merkbaar. Er treedt enkel een lichte vertraging op wanneer je met de `Sluit alle apps`-knop geopende applicaties beëindigt. Bij grafisch intensieve games krijgt de One A9 het iets lastiger, maar heel storend vinden we dit niet.

Een fijne feature van de HTC One A9 is de vingerafdrukscanner, die in de homeknop is geïmplementeerd. Na het instellen van je vingerafdruk, kun je je vinger gebruiken om de One A9 te ontgrendelen. Je legt hem simpelweg op de homeknop en de smartphone gaat direct aan, ook wanneer het scherm is uitgeschakeld.  De vingerafdrukscanner is snel en nauwkeurig, en maar zelden zijn er meerdere pogingen nodig om de A9 te ontgrendelen.

htc one a9 review 3

Net als zijn voorgangers is de HTC One A9 voorzien van een 5 inch-scherm met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Dit komt neer op een pixeldichtheid van 441 ppi, waardoor afzonderlijke beeldpuntjes onmogelijk te onderscheiden zijn. Hoewel concurrenten als Samsung en LG kiezen voor QHD-schermen, houdt  HTC vast aan full-hd-schermen. Een verstandige keuze, omdat het verschil tussen beide resoluties amper merkbaar is, zeker op het 5 inch-display van de One A9. Daarnaast is de lagere resolutie gunstig voor de accuduur  van de smartphone.

Het scherm is wat ons betreft één van pluspunten van de HTC One A9. Beelden ogen fraai, pictogrammen  en teksten zien er lekker scherp uit en de kleurenreproductie is prima. Bovendien zijn de kijkhoeken van het display prima en kan de helderheid flink worden opgeschroefd, waardoor het scherm ook in de buitenlicht  goed afleesbaar is.

Software: snel en vlot dankzij Marshmallow

De  HTC One A9 is het eerste niet-Nexus-toestel dat op Android 6.0 (Marshmallow) draait. Marshmallow is de snelste en meest stabiele Android-versie die Google tot op heden heeft uitgebracht, en dit is in de praktijk zeker merkbaar. Het besturingssysteem voelt net iets vlotter aan dan Lollipop  en brengt  diverse vernieuwingen met zich mee. Denk hierbij aan Google Now on Tap en de ondersteuning voor vingerafdrukscanners, al moet je voor dat eerste  wel even in de instellingen induiken.

Now on Tap is namelijk (nog) niet beschikbaar voor Nederlandse gebruikers, maar door de taal op Engels te zetten, kun je de functie alsnog gebruiken. Een andere vernieuwing van Marshmallow zijn de app-permissies, waarmee je meer controle krijgen over de rechten die een app heeft. Wil je bijvoorbeeld niet dat WhatsApp je locatie kan achterhalen, dan schakel je dit simpelweg uit. Ook brengt Marshmallow het adoptable storage en Doze,  een energiebesparende functie die je toestel laat sluimeren als je het niet gebruikt.

Over Android 6.0 heeft HTC zijn  eigen Sense-skin gelegd en die werk zoals altijd prettig.  Op de One A9 hebben we te maken met Sense 7.0 G, een lichte gewijzigde  versie van de software, al zijn de aanpassingen  amper merkbaar. Sense heeft een simplistisch uiterlijk, oogt overzichtelijk, brengt weinig bloatware met zich mee en  werkt soepel. Belangrijk onderdeel van de software is BlinkFeed, het sociale startscherm dat je opent door vanaf het homescherm naar links te vegen. BlinkFeed toont content op basis van je interesses, maar is nog steeds niet meer dan een leuke extra.

Camera: scherpe foto’s en video’s

Waar HTC bij de camera`s One M8 en One M9 de plank ietwat missloeg, is dit bij de One A9 een ander verhaal. Met de 13 megapixel-camera aan de achterkant maakt de smartphone namelijk opvallend mooie en scherpe foto`s. Daarnaast bevat de camera-app enkele opties om betere  foto’s te maken, al zijn de mogelijkheden niet heel uitgebreid.  Wel kun je met een druk op de knop verschillende modi activeren, waaronder de Selfie-, HyperLapse-, Slow motion- en Panorama-modus. Filmpjes die de camera schiet zien er scherp en mooi uit, mede dankzij de aanwezigheid van optische beeldstabiliteit die bewegingsonscherpte grotendeels wegneemt. De maximale resolutie bedraagt 1920 bij 1080 pixels, met 30 frames per seconde.

Voor het maken van selfies is aan de voorkant een 4 ultrapixel-camera aanwezig, die meer licht opvangt dan reguliere camera’s. Dit zorgt ervoor dat de One A9 ook mooie kiekjes schiet  wanneer de belichting niet optimaal is. Selfies zijn redelijk scherp en gedetailleerd, al is er geen flitser aanwezig om ze in het donker te belichten.

Accuduur: valt behoorlijk tegen

Het grootste minpunt van de One A9 is de accuduur. Het toestel heeft een opvallend kleine 2150 mAh-accu waarmee je bij gemiddeld gebruik nauwelijks het einde van de dag haalt. Een accuduur van meerdere dagen, zoals bij de Sony Xperia Z5, zit er niet in, zelfs niet als je één van de  accubesparende modi inschakelt. Het is helaas ook niet mogelijk om de accu te verwisselen, dus je zult de One A9 vrijwel dagelijks moeten opladen.

htc one a9 review

Voordeel is wel dat de One A9 ondersteuning heeft voor Quick Charge 2.0, waardoor het toestel in iets meer dan een uur volledig kan worden opgeladen. Een prettige feature, al hadden we liever gezien  dat de smartphone  beschikte over  een grotere accu. Bovendien levert HTC geen snellader mee; die moet je apart aanschaffen.

Conclusie HTC One A9 review

Ondanks de uiterlijke overeenkomsten is de HTC One A9 meer dan een iPhone-kloon. Het toestel heeft  een uitstekend scherm, de prestaties zijn prima en de camera schiet mooie foto’s. Ook het feit dat de One A9 standaard op Android 6.0 Marshmallow draait, is wat ons betreft een groot pluspunt. Er zijn  echter twee problemen: de prijs en accuduur. De One A9 heeft namelijk een adviesprijs van 599 euro, terwijl veel smartphones met vergelijkbare specificaties voor honderden euro`s minder worden verkocht. Daarnaast is de accuduur ondermaats, waardoor je met grote moeite het einde van de dag haalt. En dat is jammer, want op andere punten scoort de One A9 prima.

HTC One A9

HTC One A9 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen HTC One A9 prijzen. Bekijk alle HTC smartphones.

Alle HTC smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

HTC One A9
HTC One A9

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu