HTC One hands-on (2014): een eerste indruk van HTC’s nieuwe topmodel

htc one hands-onDe opvolger van de zeer succesvolle HTC One heet opnieuw One. Net als de naam is er eigenlijk weinig aan het toestel veranderd. Het Taiwanese bedrijf gebruikt nog steeds een metalen behuizing, full-hd-scherm, en ultrapixel-camera voor zijn nieuwe vlaggenschip. Maar de punten waar de HTC One (M7) het liet liggen, zijn eigenlijk allemaal door HTC aangepakt. De nieuwe HTC One (M8) is opnieuw een solide topper met één geheim wapen: een uitstekende accessoire waar je nooit meer zonder mee wilt.

Design & hardware

De nieuwe One, die we vanaf nu gewoon de One noemen, bouwt verder op het metalen design van zijn voorganger. In plaats van de voor- en achterzijde zijn nu ook de zijkanten van metaal, waardoor de smartphone een nog robuuster uiterlijk krijgt. De metalen randen ligt ook een stuk steviger in de hand, terwijl de One ook tegelijkertijd iets dunner en lichter aanvoelt. Daarnaast is het metaal niet meer mat, maar glimmend: een aanpassing die het metaal nog meer moet accentueren. De One is van een 5 inch super-lcd2-scherm met een full-hd-resolutie (1920 bij 1080 pixels) en Cornings Gorilla Glass 3. Het scherm oogt helder en ietwat verzadigd: een eigenschap die je niet vaak bij lcd-schermen waarneemt. HTC bevestigt dat de kleuren iets zijn versterkt, waardoor ze volgens het Taiwanese bedrijf nog intenser overkomen.

Gebruikers hebben de mogelijkheid om twee keer op het scherm te drukken op de telefoon te activeren – vergelijkbaar met LG’s Knock Code-feature. Daarnaast kunnen gebruikers specifieke swipe-bewegingen op het scherm maken om direct naar de laatst gebruikte app of juist HTC’s homescreen BlinkFeed te gaan.

IMG_20140318_140550

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Aan de voorzijde zijn opnieuw de twee speakers aanwezig waar we bij de originele One ook al zo enthousiast over waren. Zowel de twee speakers als de versterker zijn opnieuw ontworpen, waardoor het geluid volgens HTC tot wel 25 procent harder klinkt. Ook meldt HTC dat het geluid veel natuurlijker is geworden. “Als je bij een muzieknummer de bas harder zet, valt het stemgeluid vaak weg. Dat is bij de One niet meer zo”, aldus een woordvoerder van het Taiwanese bedrijf. Het geluid klinkt inderdaad enorm helder en voor een smartphone gewoonweg ongeëvenaard. Daarbij zijn dergelijke speakers een uitstekende toevoeging voor degenen die veel mobiele games spelen.

Verder beschikt de HTC One over een Qualcomm Snapdragon 801-chip met een 2,5GHz quadcore-processor, 2GB aan werkgeheugen, 16/32GB aan opslagruimte, accu van 2600 mAh, nfc, een infrarood-sensor en plek voor een nanosimkaart en micro-sd-kaart tot 128GB.

Software en camera

De software is op sommige punten flink op de schop genomen. Zo beschikt de One voortaan over softwareknoppen: een fijne verandering, na de onlogische keuze voor twee knoppen bij de voorganger. Onder de drie knoppen bevindt zich ook een multitaskknop, waar je in één keer alle geopende apps kunt sluiten. Ook de Nexus-toestellen beschikken over een dergelijke multitaskknop. Bij andere fabrikanten is heel veelal nodig om de optieknop lang ingedrukt te houden.

BlinkFeed, HTC’s sociale homescreen, toont voortaan foto’s met een hogere resolutie en heeft een nieuwe interface die het voor gebruikers gemakkelijker moet maken om relevante content te vinden. BlinkFeed heeft, net als de galerij-app, een platter design gekregen met felle kleuren die het toestel een strak uiterlijk geven. Het lijkt een beetje op iOS 7, vooral door enkele designelementen als de ronde cameraknoppen.

De HTC One draait daarbij vanuit de doos op Android 4.4 en wil de gebruiker nog meer controle over het uiterlijk van zijn toestel geven. Daarom laat HTC gebruikers veel uiterlijke aanpassingen doorvoeren, zoals het veranderen van het lettertype of nieuwe accentkleuren kiezen die bij veel knoppen verschijnen. Ook is er een samenwerking met Fitbit aanwezig, waardoor de HTC One met een speciale processor jouw stappen en daarmee jouw dagelijkse activiteiten kan bijhouden.

De camera van de HTC One is nog steeds een 4 ultrapixel-camera. Dit betekent dat de lens veel licht opvangt, waardoor foto’s in donkere omgevingen een stuk beter uit de verf moeten komen. Volgens HTC is de ruis van foto’s verminderd door de samenwerking met de nieuwe processor van Qualcomm. Dat was inderdaad één nadeel aan de vorige HTC One: de 4 ultrapixel-camera was een stuk slechter dan zijn concurrenten. HTC zegt dat dit probleem te hebben opgelost door niet de lens te updaten, maar de processor die de verwerking van geschoten kiekjes uitvoert. In onze HTC One hands-on sessie konden wij de camera alleen in een vrij slecht belichte kamer testen, en de resultaten waren voorlopig niet noemenswaardig om te melden.

Wat wél direct opvalt aan de camera, is de nieuwe dualcamera aan de achterzijde. De HTC One heeft voortaan twee lenzen waardoor gebruikers na het schieten van een foto de diepte kunnen kiezen en daarmee aanpassen. Dit is handig om de focus op één specifiek persoon of object te richten. In de praktijk werkt het best goed, maar we zagen wel dat deze fototechnologie niet zoals de Lytro-camera wordt uitgevoerd: het zag er soms iets te kunstmatig en daardoor minder mooi uit. Verder kun je foto’s gemakkelijker aanpassen, zoals een foto zwart-wit maken en één object zijn kleur laten behouden. Ook is het mogelijk om geanimeerde effecten aan een foto toe te voegen. De foto kan vervolgens als gif-bestand worden gedeeld.

Als laatste is de HTC One helemaal selfieproof. De 5 megapixel-camera aan de voorzijde heeft een speciale lens die veel kan vastleggen, waardoor een selfie met wat vrienden geen probleem is. Daarnaast is er standaard een zelfontspanner van drie seconden aanwezig bij het maken van een selfie, waardoor je niet tegelijkertijd op de cameraknop hoeft te drukken en te glimlachen.

Dot View Case

htcone-dotscoverEén van de accessoires die beschikbaar komt voor de HTC One, is de Dot View Case. En dat is mogelijk het geheime wapen van de One. De Dot View Case is een flipcase waarbij het scherm automatisch wordt ingeschakeld als je de case opent, maar het accessoire heeft hele kleine gaatjes in de flap. Tik twee keer op de flap van de Dot View Case en er wordt een speciale modus geactiveerd waarmee informatie door de gaatjes wordt getoond, zoals de tijd, het weer en nieuwe notificaties. Ook bij een inkomende oproep wordt handige informatie, zoals de naam van de beller, op de Dot View Case getoond. Je kunt vervolgens met een swipe-beweging over de flap de oproep opnemen: enorm handig.

De Dot View Case werkt gewoon met gedeeltes van het scherm activeren, waardoor het licht door de gaatjes van de flap schijnt. Het uiterlijk heeft daarbij wat weg van oude games met veel pixels, maar toch blijft de Dot View Case er enorm gaaf uitzien. Het hoesje gaat 39,95 euro kosten en is voorlopig alleen compatibel met de HTC One. Het blijft onduidelijk of HTC eenzelfde hoekje voor de vorige HTC One gaat uit uitbrengen.

HTC One hands-on: voorlopige conclusie

De eerste indruk van de HTC One is enorm goed: het Taiwanese bedrijf behoudt het geprezen metalen design waar vele concurrenten nog veel van kunnen leren. Door de metalen zijkanten voelt het toestel nog meer ‘premium’ aan, en de veranderingen die HTC heeft doorgevoerd zijn eigenlijk allemaal zeer welkom. De komende tijd gaan we het toestel verder testen en alle onderdelen van de One aan de tand voelen.

Hopelijk wordt de HTC One dit jaar succesvoller dan zijn voorganger. Het is zonde dat HTC flinke financiële klappen heeft gekregen en al enkele jaren niet meer zo veel smartphones verkoopt, terwijl de vorige One toch één van de beste smartphones van 2013 was. Gebaseerd op onze eerste indruk verwachten wij dat de nieuwe One weer een uitstekend vlaggenschip is, en we hopen dat het toestel dit jaar ook bij het grote publiek écht aanslaat. Dat verdient HTC.

Prijs en beschikbaarheid

Wil je de HTC One M8 kopen? De langverwachte smartphone is vanaf 4 april eindelijk beschikbaar in ons land voor 699 euro. Het toestel komt eerst in de kleuren zilver (Glacial Silver) en grijs (Gunmetal Grey) beschikbaar, de goudkleurige versie (Amber Gold) komt later in Nederland en België op de markt. Via enkele Webwinkels kan je de HTC One M8 in combinatie met een abonnement of los bestellen. Hieronder hebben we de beste aanbiedingen voor je op een rijtje gezet.
[ad-block id=50 style=narrow]

Het laatste HTC One nieuws

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.