De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

HTC One M7 review: prachtige smartphone met uitstekende specs

Redactie
15 april 2013, 10:13
6 min leestijd
HTC One M7 review: prachtige smartphone met uitstekende specs

Reviewscore

9

De HTC One is het toptoestel van HTC en één van de meest indrukwekkende smartphones van  2013. Dat komt niet alleen door zijn uitstekende hardware en full-hd-scherm, maar voornamelijk door de ongeëvenaarde bouwkwaliteit waar HTC al geruime tijd om bekendstaat.

Lees verder na de advertentie.

In 2012 liet HTC met de unibody van de HTC One X al zien dat ze innovatieve en vernieuwde designs konden ontwikkelen. Daarnaast heeft de One X één van de beste schermen in de geschiedenis van alle Android-smartphones. Een knappe prestatie als de One dit gaat overtreffen. Je leest het in deze  HTC One M7 review.

Design

htc one m7 review

De grootste indruk maakt HTC met het design van de One. Het Taiwanese bedrijf kiest voor een aluminium body die uit één blok van het geanodiseerde metaal is vervaardigd en enkel voorzien van enkele kunststof lijnen. Deze lopen aan de achterkant die de One net een wat vlottere uitstraling geven. De voorkant bestaat grotendeels uit het 4,7 inch-scherm waar de boven- en onderkant door aluminium wordt ingenomen. Aan beide kanten bevindt zich een speaker, één van de typerende kenmerken van de One, en aan de onderkant zijn er naast het HTC-logo twee knoppen te vinden: de terug- en homeknop.

De plaatsing van de speakers is niet zonder reden. Door twee speakers aan de voorkant te plaatsen creëert HTC een stereogeluid dat een geweldige geluidskwaliteit biedt. Daarnaast kan het volume van de twee speakers ongekend hard terwijl de geluidskwaliteit helder en vrij zuiver blijft. De powerknop bevindt zich nog steeds aan de bovenkant – een vervelende en vrij onlogische keuze van HTC, want de One is groot en log – en aan de rechterkant zijn de volumeknoppen te bereiken. Het slot van de simkaart is aan de linkerkant te vinden. Ruimte voor een micro-sd-kaart is niet in de One aanwezig.

Scherm

Het 4,7 inch-scherm is net als de behuizing van zeer hoge kwaliteit. Het is één van de beste schermen die op dit moment bij smartphones voorkomt. Het scherm heeft een full-hd-resolutie van 1920 bij 1080 pixels en dit biedt meer ruimte voor al je content. Omdat er meer pixels in een scherm worden gestopt, kan er namelijk ook meer worden weergegeven. Dit betekent dat je op een 4,7 inch full-hd-scherm bijvoorbeeld meer van een webpagina ziet dan bij een 4,7 inch-scherm met een hd-resolutie van 720p.

Eén van de eigenschappen die HTC altijd hoog in het vaandel heeft zitten, is de schermhelderheid en de automatische aanpassing daarvan. Bij de One is de schermhelderheid weer net zo goed als bij de One X: op de goede manier fel en met de juiste automatische aanpassingen zodra de hoeveelheid licht in de betreffende omgeving verandert. De kleuren ogen ietwat verzadigder dan op de One X het geval is, maar de kleuren spatten nog steeds op de goede manier van het scherm. Ook de witbalans is in orde: een onderdeel waar veel Android-smartphones vaak last van hebben door een blauwe en gele gloed.

Hardware

htc-one-2

De One draait op een enorm rappe en zeer populaire Qualcomm Snapdragon 600 quadcore-processor, 2GB werkgeheugen en Android 4.1.2 (Jelly Bean) met HTC’s Sense 5.0, de softwareschil die HTC hanteert en over Android wordt geplaatst. Het valt daarbij op dat HTC voor Qualcomm heeft gekozen. De One X beschikt over een Tegra 3-chip van Nvidia en daar adverteerde het bedrijf toentertijd nogal veel mee.

De keuze voor Qualcomm mag dan opvallend zijn, een vreemde keuze is het echter niet. De Qualcomm 600 laat de One enorm snel draaien zonder te veel energie te verbruiken. De One krijgt zijn energie van een accu van 2300 mAh. Daarnaast is de smartphone nog voorzien van nfc, Bluetooth 4.0 en ondersteunt het toestel de Nederlandse 4g-netwerken.

Software

Sense 5.0 introduceert voor het eerst BlinkFeed, het sociale startscherm dat door zijn grote gekleurde en interactieve blokken iets van Windows 8 weg heeft. Onder andere berichten van Facebook, Twitter en andere nieuwsstreams worden weergegeven. Laatstgenoemde kan van ANP, internetwebsites of tijdenschriften als de Quote afkomstig zijn. Mocht BlinkFeed te veel informatie in één keer aan je tonen, kun je altijd het normale startscherm in de instellingen activeren.

Hoewel BlinkFeed een aardige poging is om meer dynamische content naar je homescreen te brengen, werkt het lang niet altijd even fijn. Zo worden berichten ietwat warrig aan de gebruiker getoond en is er moeilijk een duidelijke stroom in te ontdekken. Dit geldt eigenlijk voor veel aspecten in Sense 5.0: het idee is duidelijk, maar de uitwerking laat hier en daar te wensen over. Zo werkt het instellingen van een homescreen, het aanpassen van de app-drawer en de functionaliteit van beide niet echt optimaal en soms te verwarrend.

Dat HTC wél uitstekende interfaces kan maken, is te zien aan de galerij- en contacten-app. Zo laat de galerij-app gebruikers foto’s selecteren op basis van album, gebeurtenis, locatie of sociale media van vrienden en zijn de animaties van de foto-voorbeelden echt om te smullen. De contactenlijst heeft eveneens een focus op visueel beeld en minimalisme: een imago dat HTC met meerdere apps uitstraalt. De contactenlijst is overzichtelijk, is voorzien van handige secties en de details van een contactpersoon worden duidelijk en vooral heel erg mooi onder elkaar gezet.

HTC heeft ook twee leuke nieuwe apps toegevoegd. De eerste app is Kid Mode en maakt van de One een kind-proof toestel. Dit betekent dat e-mail, internet en sms’jes niet toegankelijk zijn. Het kind hoeft alleen op zijn foto te drukken om hierna spelletjes of educatieve apps op te starten. Met de tweede app, die de naam TV draagt, kun je als One-bezitters de tv besturen. De One heeft namelijk een infraroodblaster die ook veelal in afstandsbedieningen is geïntegreerd. HTC maakt het aansluiten van de tv-app via een instellingenmenu erg gemakkelijk.

Camera

De One maakt, in tegenstelling tot vrijwel alle andere concurrenten, gebruik van ultrapixels in plaats van megapixels. De naam ultrapixels is door HTC bedacht om een nieuw soort technologie te beschrijven die elke pixel een groene, rode en blauwe laag geeft. Hierdoor vangt de camera volgens HTC tot 300 procent meer licht. Dit klopt grotendeels ook: de One vangt inderdaad meer licht op dan zijn concurrenten doen en maakt beduidend betere foto’s in donkere omgevingen.

Het nadeel van ultrapixels wordt echter ook snel duidelijk. De camera heeft ‘maar’ 4,3 daadwerkelijke megapixels waardoor de kwaliteit soms een beetje tegenvalt. Zo kunnen foto’s zonder de juiste belichting een beetje korrelig ogen en ligt de fotokwaliteit gemiddeld lager dan bij concurrenten het geval is. Dit betekent niet dat de foto’s niet voldoende kwaliteit leveren of zelfs slecht zijn, maar dat camera’s van andere smartphones net zo goed en vaak ook beter presteren in normale omgevingen.

Batterijduur

Hoewel de One een full-hd-scherm heeft, is de batterijduur van de smartphone nog steeds behoorlijk goed. De One gaat – met automatische schermhelderheid ingeschakeld – gemakkelijk een dag mee en door de speciale Power Save-functie kunnen gebruikers nog een beetje energie besparen in de momenten dat ze hun toestel niet constant nodig hebben. De Power Save-functie verlaagt de processorkracht en schermhelderheid en beperkt het leegslurpen door mobiel dataverbindingen, één van de grootste boosdoeners van een lege batterij.

Conclusie HTC One M7 review

De One is een uitstekend toestel en behoort tot het segment van de beste Android-smartphones van het moment. Hoewel de software en camera hier en daar enkele kleine nadelen vertonen, is de bouwkwaliteit, het scherm, de specificaties en de batterijduur echt uitstekend te noemen. Daarbij is de One na de Nexus 4 eigenlijk de eerste Android-smartphone die niet zo goedkoop en plastic-achtig aanvoelt. HTC plakt het etiket premium op de One en die belofte houdt het Taiwanese bedrijf. De One is in vrijwel alle opzichten een geweldige smartphone die de komende jaren nog enorm actueel, snel en een uitstekende keuze blijft.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

HTC One M7
HTC One M7

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu