De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

HTC One review M8: de grote klapper van 2014 komt al vroeg

Redactie
30 april 2014, 11:21
12 min leestijd
HTC One review M8: de grote klapper van 2014 komt al vroeg

Reviewscore

9

De HTC One was een grote verandering ten opzichte van de HTC One X. Polycarbonaat werd verruild voor metaal, de Tegra-chip voor een Snapdragon-chip, de megapixel-camera voor een ultrapixel-camera en Sense voor een minimalistische versie van de software die werd gebundeld met BlinkFeed, HTC’s sociale thuisscherm.

Lees verder na de advertentie.

De nieuwe One bouwt verder op het succes van zijn voorganger en is veel minder vernieuwend dan het vorige vlaggenschip van het Tawainese merk, maar is op vrijwel elk punt verbeterd. Daarmee is de nieuwe HTC One nu al één van de beste smartphones van 2014, en de rest moet zich nog gaan bewijzen. Lees er alles over in onze HTC One M8 review!

HTC One M8 videoreview

In de HTC One M8 videoreview bekijken we hoe het topmodel van HTC scoort ten opzichte van de concurrentie. Check de video hieronder!

HTC One M8 video review (Dutch) - AndroidPlanet.nl

Design

De nieuwe One bouwt verder op het metalen design van zijn voorganger. Het metaal heeft een geborstelde afwerking dat iets robuuster oogt en omdat de plastic zijkant is vervangen door metaal, voelt het apparaat nog steviger in de hand. Het metaal glimt meer en vooral de zilveren versie (Glacial Silver) oogt hierdoor iets goedkoper. Het donkergrijze model (Gunmetal Grey) oogt een stuk mooier en de derde versie, de goudkleurige One (Amber Gold), lijkt eerder bruin dan goud.

HTC One M8 review

Het toestel is met zijn 146,36 bij 70,6 bij 9,35 millimeter en 160 gram tevens een stuk langer en zwaarder dan de originele One. Dit komt omdat de schermgrootte is toegenomen, maar de rand waar eerst de knoppen zaten niet is verdwenen. Deze balk onder het scherm toont nog steeds het HTC-logo. Het was mooier geweest als HTC deze balk had geschrapt, maar mogelijk heeft het Taiwanese bedrijf deze ruimte hard nodig. Hierdoor is het toestel eigenlijk te groot om met één hand te bedienen.

De powerknop is nog steeds aan de bovenzijde te vinden: een vreemde keuze voor een dergelijk groot toestel. Gelukkig is de smartphone met twee tikken op het scherm ook te activeren, vergelijkbaar met LG’s KnockOn-functie. Aan de rechter zijkant vinden we de volumeknoppen en microSD-kaart-slot, bij de rechterkant is alleen een nanosimkaart-slot te vinden. De onderkant heeft plaats voor een micro-usb-kabel en een koptelefoon. De plaatsing van de koptelefooningang aan de onderkant is fijn: als je het toestel uit je broekzak haalt heb je ‘m meteen goed in de hand. De bovenzijde van de HTC One heeft naast de powerknop ook een de IR-blaster om andere apparaten, zoals een tv of settopbox, mee te besturen.

htc-one-m8-3

De BoomSound-speakers van de originele HTC One zijn opnieuw te vinden in het nieuwe vlaggenschip. Volgens HTC zijn zowel de speakers als de versterkers compleet vernieuwd, waardoor het geluid nog voller en steviger klinkt. En het Taiwanese bedrijf heeft niet gelogen. Het geluid dat de duo-speakers van de HTC One produceren, is ongeëvenaard in de smartphonewereld. Het geluid van de BoomSound-speakes kan zelfs zo hard dat het gewoonweg pijn aan je oren doet. Een YouTube-video of serie bekijken wordt door de kwaliteit van de BoomSound-speakers erg aangenaam, mede omdat de geluidsgolven direct naar je gezicht bewegen in tegenstelling tot smartphones met een speaker aan de achterzijde.

Scherm

De HTC One is voorzien van een 5 inch-scherm met een full-hd-resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Het betreft een lcd-scherm, waardoor kleuren natuurgetrouw en helder ogen. Toch heeft HTC de verzadiging van het scherm een klein beetje verhoogd, waardoor de kleuren meer van het scherm spatten dan voorheen het geval was. Hierdoor neigt het scherm meer een soort amoled-lite-versie te worden. Ook ogen gemaakte foto’s op de telefoon een stuk ‘mooier’ dan op het beeldscherm van een pc, dat de natuurgetrouwe kleuren meer hanteert.

htc-one-m8-1

De verzadiging doet verder niets af aan de kwaliteit van het scherm: die is gewoon uitstekend. HTC staat bekend om zijn uitstekende schermtechnologie en de nieuwe One is opnieuw een voltreffer. De kijkhoeken zijn opnieuw erg goed en omdat HTC de schermranden heeft verkleind, lijkt het 5 inch-scherm nog groter dan het  al is. Dit geeft vooral een mooi effect in combinatie met Android 4.4 KitKat, dat standaard op de HTC One draait. In deze Android-versie vullen wallpapers en kleuren het gehele scherm, in plaats van de zwarte balken die Google is vorige Android-versies hanteert.

Hardware

HTC’s vlaggenschip van 2014 huisvest een Qualcomm Snapdragon 801-chip met een 2,3GHz quadcore-processor, 2GB aan werkgeheugen, 16GB aan opslagruimte dat met een microSD-kaart uit te breiden is. Het 32GB-model komt alleen als Google Play Editie beschikbaar, de versie met Vanilla Android – Android zoals Google het graag ziet – die mogelijk binnenkort in de Nederlandse Google Play te koop is. Verder is er ondersteuning voor het energiezuinige bluetooth 4.0, 4g-netwerken en nfc. Draadloos opladen wordt door de metalen behuizing niet ondersteund.

htc-one-m8-5

Verder heeft het toestel de beschikking over enkele nieuwe slimme sensoren. Deze sensoren, zoals een stappenteller, werken via een aparte energiezuinige processor om energie te besparen. Dergelijke sensoren zijn al in in toestellen van concurrenten aanwezig, zoals de iPhone en Moto X. Door het gebruik van een zeer energiezuinige stappenteller kan de HTC One nauwkeurig je dagelijkse activiteiten bijhouden en deze koppelen aan een Fitbit-account. Hierdoor wordt het toestel eigenlijk de vervanger voor de Fitbit Flex, de populaire sporttracker in de vorm van een armband.

Software

De nieuwe One draait vanuit de doos op Android 4.4 (KitKat) en Sense 6, dat voortbouwt op de lijn die met Sense 5 is ingezet. HTC liet met de vorige Sense-versie zien dat het bedrijf niet meer alles aanpaste en omgooide om het veranderen, maar dat het echt aspecten verandert om de gebruikservaring te verbeteren. Sense 6 is kleurrijker, speelser en vooral mooier dan de vorige versie, met een focus op pastelkleuren, eenheid en gemak.

KitKat
Door het gebruik van KitKat lopen de kleuren door tot de bovenkant en dat geeft een gaaf effect aan het mobiele besturingssysteem. Veel HTC-apps maken gebruik van hun eigen kenmerkende kleur, die via de thema-instellingen zijn aan te passen. Via dezelfde sectie is het mogelijk om de accentkleuren te veranderen, zoals de kleuren die je in het instellingen-menu ziet.

Ook gebruikt de HTC One voor het eerst touchscreen-knoppen en behoudt het de knoppenindeling van Google: de terug-, home- en multitask-knop. Ook fijn: het multitaskvenster heeft een speciale knop waarmee je alle recente apps sluit. Handig om het werkgeheugen van de One schoon te houden.

Een gave feature van Sense is het snelle instellingen-menu dat via de notificatiebalk bereikbaar en geheel aanpasbaar is. Zo heb je de mogelijkheid om de snelkoppelingen in het overzicht aan te passen en de software meer op je eigen gebruik aan te passen. Schakel je vaak nfc in? Dan kun je een specifieke nfc-knop aan het overzicht toevoegen om deze connectiviteit snel in of uit te schakelen.

BlinkFeed
BlinkFeed, HTC’s populaire sociale homescreen, is van een update voorzien die nieuwe kleuren brengt en kleinere informatietegels brengt. Hierdoor worden lage-resolutie-foto’s mooi op het 5 inch full-hd-scherm getoond en is er meer ruimte voor informatie. De functionaliteit is grotendeels hetzelfde: je kunt content van sociale netwerken, media en apps als de kalender toevoegen. HTC stelt BlinkFeed tevens in Google Play beschikbaar, zodat de app voor toestellen van andere fabrikanten te downloaden is en gemakkelijker van een update kan worden voorzien.

Twee andere handige functies zijn het media overzetten van een andere smartphone en de afstandsbediening-app. Met laatstgenoemde kun je heel gemakkelijk je tv en settopbox besturen. De installatie van de app is eveneens simpel: je kiest de fabrikant van je tv en drukt op een knop om te kijken of de app werkt. Is dit niet het geval? Dan kiest de afstandsbediening-app automatisch een andere firmware om het opnieuw te proberen, totdat de juiste firmware is gevonden. Zo ook voor de settopbox. Binnen vijf minuten kon ik zowel mijn Philips-tv en Samsung-settopbox van Ziggo met de HTC One besturen.

Via de mediasectie is het heel gemakkelijk om media van elke Android-smartphone, iPhone, Windows Phone of BlackBerry naar je nieuwe HTC One over te zetten: een handige toevoeging. Dit geldt onder andere voor contacten en foto’s.

Handigheidjes
HTC heeft nog meer handigheidjes aan de One toegevoegd. Naast het twee keer tikken op het scherm om de smartphone te activeren, kunnen gebruikers ook de telefoon horizontaal draaien en op een volumeknop drukken om direct de camera-app op te starten. Of op het scherm van links naar rechts swipen om direct BlinkFeed te laten zien. Een ander handigheidje is het automatisch beantwoorden van een oproep als je het toestel naar je oor brengt.

Met dergelijke toevoegingen maakt HTC zijn nieuwe vlaggenschip net wat slimmer zonder te veel onnodige features toe te voegen – een strategie die veel Android-fabrikanten de laatste tijd lijken te hanteren. Een laatste fijne toevoeging is 50GB gratis Google Drive-opslag, die je bij de aanschaf van een HTC One M8 krijgt.

Camera

IMAG0002

De HTC One gebruikt nog steeds de 4 ultrapixel-camera – een camera die veel licht opvangt – van zijn voorganger, maar de nieuwe Snapdragon 801-chip en verbeterde flitser zouden voor foto’s van hogere kwaliteit moeten zorgen. Want hoewel de 4 ultrapixel-camera goede foto’s in donkere omgevingen schiet, laat de kwaliteit met normaal licht soms nog wel eens te wensen over.

IMAG0004

De kwaliteit van de foto’s is in orde, maar de 4 ultrapixel-camera presteert nog steeds niet zo goed als de camera’s van concurrenten. Toegegeven: de foto’s bevatten minder ruis en de verbeterde flitser is vooral voor donkere omgevingen een fijne toevoeging, maar nog steeds is de kwaliteit gewoonweg niet spetterend. En dat is zonde, want het doet af aan de aandacht die HTC aan het design van de smartphone heeft besteed.

Aan de achterzijde is naast de 4 ultrapixel-camera ook nog een extra 2 megapixel-camera te vinden. Hierdoor biedt de HTC One de mogelijkheid om foto’s te schieten waarna je later de focus kunt aanpassen. De 4 ultrapixel-camera schiet de ‘normale’ foto, de 2 megapixel-camera zorgt ervoor dat de rest van de foto – indien de gebruiker dit wenst – scherp kan worden gesteld. In de praktijk lijkt dit nog niet helemaal vlekkeloos te werken, want de vervanging die optreedt als je op een object focust is vrij overdreven en lijkt heel softwarematig te zijn. Ook ziet de software niet altijd het verschil in diepte door de lichtinval. Het is een leuke gimmick van HTC, maar een echte innovatie is het op dit moment nog niet.

Aan de voorzijde is een 5 megapixel-camera met een groothoeklens aanwezig. Hiermee kun je selfies in hoge kwaliteit schieten: een functie die HTC ook direct in zijn software implementeert met de speciale selfie-modus. Als deze is geselecteerd, start na het drukken op de shutter-knop een autotimer van een paar seconden die je de tijd geeft om je beste selfiepose uit te voeren. De kwaliteit van de 5 megapixel-camera is goed en de groothoeklens is erg handig als je een selfie met meerdere mensen wilt nemen: er passen immers meer hoofden op één foto.

Verder kan de HTC One in 1080p filmen, geavanceerd foto’s bewerken en een speciale dual capture-modus inschakelen om een foto te maken terwijl je tegelijkertijd een selfie maakt. Verder krijgt HTC complimenten voor de galerij-app: deze is kleurrijk, simpel te bedienen en biedt een mooi overzicht voor je foto’s. Tot slot selecteert de HTC One automatisch jouw mooiste foto’s, om die vervolgens in een video met effecten en een muziekje te plaatsen. Een leuke geste.

Accu

Screenshot_2014-03-31-15-57-42

De accuduur van de HTC One is, ondanks dat het toestel maar een 2600 mAh-accu heeft die een full-hd-scherm van energie moet voorzien, best goed. Dat komt voornamelijk door enkele features die HTC aan de One heeft toegevoegd. Neem bijvoorbeeld de automatische helderheid, die bij veel smartphones veel te vaak te fel is. Bij de HTC One kun je de maximale helderheid naar eigen wens instellen, waardoor je dus nooit een te helder scherm hebt. En dat bespaart batterij.

Ook is er een slaapmodus aanwezig die de dataconnectie uitschakelt bij langere inactiviteit en een krachtige energiebesparingsmodus. Bij laatstgenoemde krijg je een ander homescreen te zien met alleen de belangrijkste apps. De telefoon schakelt enkel de dataconnectie in als het scherm ook is ingeschakeld. Door deze modus kun je met nog maar een paar procent gemakkelijk uren vooruit.

De HTC One hield het met normaal gebruik gemakkelijk één dag vol. Bij zwaar gebruik moest de telefoon aan het einde van de avond wel weer aan de oplader.

Dot View Case

Eén van de accessoires die beschikbaar komt voor de HTC One, is de Dot View Case. En dat is mogelijk het geheime wapen van de One. Dit is een flipcase waarbij het scherm automatisch wordt ingeschakeld als je de case opent, maar het accessoire heeft hele kleine gaatjes in de flap. Tik hier twee keer op en er wordt een speciale modus geactiveerd waarmee informatie door de gaatjes wordt getoond, zoals de tijd, het weer en nieuwe notificaties. Ook bij een inkomende oproep wordt handige informatie, zoals de naam van de beller, getoond. Je kunt vervolgens met een swipe-beweging over de flap de oproep opnemen: enorm handig.

htc-one-dot-view-case

De Dot View Case werkt gewoon met gedeeltes van het scherm, waardoor het licht door de gaatjes van de flap schijnt. Het uiterlijk heeft daarbij wat weg van oude games met veel pixels, maar toch blijft de Dot View Case er enorm gaaf uitzien. Het hoesje kost 39,95 euro en is voorlopig alleen compatibel met de HTC One. Het blijft onduidelijk of HTC eenzelfde hoesje voor de vorige HTC One gaat uitbrengen.

Conclusie HTC One M8 review

De HTC One is op vrijwel elk punt verbeterd. Het design is mooier en steviger, de processor krachtiger en de kleuren spatten van het scherm af. Ook Sense 6 is in combinatie met KitKat een uitstekende toevoeging van HTC, dat laat zien dat software van een fabrikant niet per se vervelend of langzaam hoeft te zijn. Het grote nadeel van de HTC One blijft, net als bij zijn voorganger, de camera. Geef ‘m de camera van een willekeurige high-end concurrent en het vlaggenschip van HTC zou vrijwel perfect zijn. Het is nu te hopen dat de HTC One ook een commercieel succes wordt. De originele One werd eveneens door de media geprezen, maar was – ondanks dat het de best verkochte HTC-telefoon ooit was – geen groot commercieel succes. HTC moet meer toestellen gaan verkopen om écht weer een grote klapper te maken en de concurrentie aan te gaan met Samsung en de twee opkomende fabrikanten LG en Huawei. Maar wat HTC met de nieuwe One laat zien, biedt veel hoop voor een toekomst vol potentie, mogelijkheden en succes.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

HTC One M8
HTC One M8

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu