HTC One M9 Review: fraai vlaggenschip is te duur

Gijs Ettes
23 maart 2015, 7:00
11 min leestijd
HTC One M9 Review: fraai vlaggenschip is te duur

Reviewscore

7,5

De HTC One M9 is HTCs  vlaggenschip voor 2015 en borduurt voort op het uitstekende design en gebruiksgemak van de M8. Het toestel is voornamelijk onderhuids vernieuwd. Is dat genoeg om het fikse prijskaartje van 749 euro te rechtvaardigen?

Lees verder na de advertentie.

Herkenbaar design

De HTC One M8 was één van onze favoriete smartphones van 2014, dankzij de combinatie van een uitstekend design, een fijne interface en snelle hardware. Het toestel werd precies een jaar geleden gelanceerd en heeft nu met de M9 een opvolger gekregen die op het eerste gezicht weinig afwijkt.  Voor het ontwerp heeft HTC naar eigen zeggen het beste van de M7 en M8 gecombineerd.

htc one m9 review

De HTC One M9 is net als zijn voorgangers uit één stuk geanodiseerd aluminium gemaakt, maar is beter bestand tegen krassen en heeft iets scherpere randen. Deze zijn niet zo scherp dat ze in je handen snijden, maar wel duidelijk voelbaar. Bovendien is er een duidelijke naad zichtbaar omdat de behuizing aan de achterkant iets dikker is dat aan de voorkant. Hierdoor lijkt het alsof er gedeeltelijk een hoesje om de telefoon zit. Persoonlijk vinden we de rondere contouren van de M8 mooier, maar bij het vasthouden van de M9 heb je aanzienlijk meer grip.

De rand van de HTC One M9 is scherper en geeft  meer grip

Zo op het eerste gezicht lijkt het industriële design van de M9 erg veel op dat van zijn voorgangers. Hij is er wederom in de kleuren goud, donkergrijs en zilver (met een randje goud) en verschillen tussen de voorkanten van de M9 en M8 zijn er nauwelijks. De grootte van het scherm is ongewijzigd en hetzelfde geldt voor de plaatsing van de BoomSound-speakers.

Aan de bovenkant van het toestel is een infraroodsensor aanwezig waarmee je bijvoorbeeld je tv of settopbox kunt bedienen. De powerknop, die voorheen ook aan de bovenkant was te vinden, is verplaatst naar de rechter zijkant en wat ruwer gemaakt, waardoor hij gemakkelijker is te bedienen.

htc one m9

Draaien we de M9 om, dan valt vooral de vierkante cameralens op. In tegenstelling tot zijn voorganger is er slechts één camera aan de achterzijde aanwezig. De HTC One M8 beschikt over een 4 ultrapixel-camera en een bijbehorende 2 megapixel-camera die gebruikt kan worden om kiekjes achteraf scherp te stellen. Bij de M9 is de ultrapixel-camera naar de voorkant verplaatst en is er een nieuwe 20 megapixel-camera aan de achterzijde te vinden.

Voor de broekzaktest slaagt de smartphone met vlag en wimpel; ook in een iets strakkere broekzak past hij probleemloos. Wel is het toestel met 9,6 millimeter iets dikker dan zijn voorganger, en aanzienlijk minder slank dan bijvoorbeeld de Galaxy S6  (6,8 millimeter). Een groot nadeel is dat niet; de M9 ligt lekker in de hand, voelt stevig en kan tegen een stootje.

Voor de rest wijkt de achterkant weinig af; de dubbele ledflitser, plastic lijnen voor de antenne en het logo van HTC zijn op exact dezelfde plek te vinden. Dat neemt niet weg dat de HTC One M9 een mooi en tijdloos design heeft, al is het natuurlijk wel enorm veilig.

Schermkwaliteit: niets mis mee

Het scherm van de HTC One M9 meet 5 inch en heeft een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. HTC heeft het toestel niet uitgerust met een groter scherm en een hogere schermresolutie, en dat is wat ons betreft een goede keuze. De M9  is nog steeds goed met één hand te bedienen en je hebt niet het gevoel dat je ruimte tekort komt. De resolutie is met 441 pixels per inch prima.

De One M9 is goed met één hand te bedienen

Ook met de kijkhoeken en kleurreproductie zit het snor en dankzij de iets grotere 2840 mAh-accu beschikt het toestel over een prima accuduur (meer daarover later). Leggen we de M8 en M9 naast elkaar, dan zijn er geen verschillen in scherpte te zien; beide smartphones hebben immers een 5 inch-scherm met een 1080p-resolutie.

htc one m9 scherm

Wat wel opvalt is dat de M8 een iets hogere maximale helderheid en warmer kleurgebruik heeft. Dat is frappant, al zul je het verschil alleen opmerken als je de toestellen direct met elkaar vergelijkt. De koelere kleuren van de M9 zijn een plus- noch een minpunt en met de schermkwaliteit is niets mis.

Hardware

De M9 is voorzien van uitstekende hardware en dat vertaalt zich in een evenzogoede gebruikerservaring. Bij het swipen door de interface en het starten van de camera en diverse apps zijn geen vertragingen merkbaar en ook na enkele dagen zwaar gebruik (zonder herstart) loopt alles lekker soepel. Maar  dat mag ook wel, want met de Snapdragon 810-chip en de 3GB aan werkgeheugen is het toestel op papier krachtig genoeg om meerdere zware processen tegelijk te draaien.

Dankzij de snelle hardware kun je moeiteloos zware apps draaien

De Snapdragon 810 is een octacore-processor, wat betekent dat hij is voorzien van acht rekenkernen. De chip heeft vier kernen die gebruikt worden voor het uitvoeren van lichte taken, bijvoorbeeld wanneer je een bericht verstuurt via WhatsApp, en vier kernen die speciaal voor zware taken zijn bestemd, zoals het spelen van 3D-games en het schieten van 4K-video`s. Dit gebeurt al bij veel  andere chips, maar bij de Snapdragon 810 is het systeem verbeterd.

Bovendien zijn zowel de processor als Android 5.0 64-bit. Enorme verschillen zul je in de praktijk niet merken, al kunnen zware apps (bijvoorbeeld games of fotobewerkings-apps) direct gebruikmaken van de voordelen die 64-bit biedt. Het starten en wisselen tussen apps gaat vliegensvlug.

htc one m9 review 2

De afgelopen tijd is er het nodige gezegd en geschreven over de Snapdragon 810 en de neiging van de chip om oververhit te raken bij intensief gebruik. Ons testtoestel werd aanvankelijk ook erg warm bij het draaien van benchmarks en het afspelen van hd-video’s, maar na een recente software-update lijkt het probleem opgelost te zijn. De M9 wordt niet warmer dan andere smartphones en we kunnen ons niet voorstellen dat dit  gevolgen heeft voor de slijtage en stabiliteit van de processor.

Android en systeem-apps nemen bijna de helft van het geheugen in beslag

Voor de opslag van apps en media is 32GB beschikbaar, waarvan het systeem maar liefst 13GB inneemt. Wel  krijg je bij registratie van de M9 twee jaar lang 100GB extra cloudopslag bij Google Drive. Ook heb je de optie om de interne opslag met een geheugenkaartje uit te breiden tot maximaal 128GB. In tegenstelling tot de Galaxy S6 maakt de M9 nog gebruik van het tragere eMMC-opslaggeheugen. De S6 heeft UFS 2.0-geheugen en kan daardoor gegevens sneller lezen en schrijven, al kun je geen micro-sd-kaartje in het toestel kwijt.

Net als zijn voorganger is de M9 voorzien van twee  BoomSound-speakers aan de voorzijde. Deze produceren een luider en voller geluid, wat mede is te danken aan  Dolby-technologie waarvan HTC gebruikmaakt. Plug je koptelefoons in, dan heb je ook de optie om Dolby Audio in te schakelen. Zowel hoge als lage tonen worden dan versterkt, maar dat  leidt tot vreemde vervorming als je het volume opschroeft. Het is dan ook prettiger om de functie uit te schakelen.

Slimme en soepele interface

We  zijn al lange tijd fan van de Sense-skin die HTC over Android heen legt, en versie 7.0 die standaard is te vinden op de M9 is beter dan ooit. Dat komt enerzijds omdat je nu  meer mogelijkheden hebt om de interface  naar je hand te zetten. Je hebt de keuze  uit een aantal voorgeĂŻnstalleerde thema’s, maar kunt er ook zelf eentje creĂ«ren op basis van foto’s die je hebt gemaakt. Het toestel past deze aan voor je homescreen en lockscreen en kijkt naar het kleurenpalet van de foto. Deze kleuren worden vervolgens toegepast in het thema, zodat je achtergrond perfect  in overeenstemming is met de kleuren en iconen van de interface.

Je kunt de interface naar wens aanpassen en zelf nieuwe thema’s maken

Anderzijds heeft HTC Sense 7.0 slimmer gemaakt. Zo toont het sociale startscherm BlinkFeed niet alleen interessante berichten van media die je volgt, maar ook foto’s van locaties waar je bent geweest en restaurants in de buurt, gebaseerd op informatie van Yelp en Foursquare. Is de lunchtijd aangebroken en loop je door de stad, dan kan  je lockscreen zelfs foto’s en informatie tonen van een eetgelegenheid die de moeite waard is.

htc one m9 review

Een erg  handige toevoeging is de widget die standaard is ingesteld en  veelgebruikte apps toont voor bijvoorbeeld thuis, onderweg of op het werk.  Ben je thuis, dan worden apps met betrekking tot multimedia en ontspanning getoond. Onderweg heb je snel toegang tot je agenda en navigatie-app en op het werk voeren productiviteits-apps de boventoon. Wil je het app-overzicht zelf aanpassen, dan is dat ook mogelijk.

Een andere fijne nieuwe feature is One Gallery, een galerij die je al je foto’s samenbrengt, dus ook die van Dropbox, Flickr, Google Drive en Facebook. Je kunt deze accounts koppelen aan de galerij en vervolgens worden thumbnails van de foto’s die hier zijn te vinden ook op je toestel getoond. Op die manier weet je waar een specifieke foto is te vinden, maar heb je ook de mogelijkheid om je volledige fotobibliotheek te doorzoeken. Dit kan op basis van steekwoorden  of door  het maken van een nieuwe foto. One Gallery zoekt vervolgens een match die het meeste hiervan wegheeft.

De software van de HTC One M9 zit erg slim in elkaar. De interface werkt soepel, overweldigt je niet met mogelijkheden en het aanbod apps is prima. De bloatware is redelijk beperkt gebleven en apps en functies als BlinkFeed zijn desgewenst uit te schakelen. Sense 7.0  focust op eenheid en gemak en biedt talloze handige features (zoals de mogelijkheid om de touchknoppen onder in beeld aan te passen) die Ă©cht wat toevoegen.

Camera: betere selfies en aanpassingsmogelijkheden

Net als de Desire Eye heeft de One M9 een groot aantal opties om de perfecte foto te schieten. Toch is de camera-app simpel in gebruik. Je kunt je beperken tot fotograferen in de automatische stand, maar hebt ook talloze aanpassingsmogelijkheden (witbalans, belichting, iso-waarde) tot je beschikking. Aan de voorkant is ditmaal de 4 ultrapixel-camera te vinden die we kennen van de One M8. Het voornaamste voordeel van deze camera is dat hij meer licht opvangt, zodat je in donkere omgevingen toch nog scherpe zelfportretten  schiet. Zelfs selfies maken zonder fatsoenlijke belichting (bijvoorbeeld in de kroeg) is mogelijk.

htc one m9 camera

Aan de achterkant is er een nieuwe 20 megapixel-camera te vinden die in theorie  kiekjes met minder ruis en meer detail zou moeten schieten. Dit is  volgens HTC te danken aan  dynamic exposure, een algoritme dat ervoor zorgt dat de belichting, scherpte en het contrast constant worden aangepast voor de perfecte foto.

IMAG0027

In de praktijk is dat helaas een ander verhaal. De camera stelt weliswaar vlot scherp, maar gemaakte foto’s ogen behoorlijk flets, donker en – vooral binnenshuis – onscherp. In de voorbeeldfoto’s hieronder (die voor deze review iets zijn verkleind) is goed zichtbaar dat de kwaliteit van de camera te wensen overlaat, zeker als de belichting niet optimaal is. Van een smartphone van 750 euro hadden we meer verwacht.

Op het gebied van video presteert de M9 beter. Je kunt filmen in 4K met 30 beeldjes per seconde, al wordt het toestel dan wel enorm warm. Filmen in 1080p en 720p gaat met respectievelijk 60 en 120 frames per seconde, waardoor je ook mooie slowmotion-video’s kunt schieten. Optische beeldstabilisatie is helaas niet aanwezig; volgens HTC was daar gewoonweg geen ruimte voor in het toestel. De kosten zullen echter ook een grote rol hebben gespeeld.

Accuduur: anderhalf tot twee dagen

Screenshot_2015-03-16-13-01-00

De HTC One M9 is voorzien van een grotere accu (2840 mAh) en een energiezuinigere processor dan zijn voorganger. De M8 kan op één acculading ruim een dag vooruit, maar de M9 gaat daar met gemak overheen. Na een dag zwaar gebruik – met internetten, mailen en video’s streamen – blijft nog ruim 40 procent van de accu over. Pas na anderhalve dag geeft de accu de geest, al kun je met de bespaarstand ingeschakeld nog een aantal uur eruit persen.

De prima accuduur is enerzijds te danken aan de efficiëntere hardware en het feit dat HTC het toestel niet van een hogere schermresolutie heeft voorzien. Anderzijds werkt de automatische helderheid prima. Deze is bij veel smartphones te fel, waardoor er onnodig veel energie wordt verspild. Dat is bij de M9 niet het geval.

Komt het einde in zicht, dan kun je (desgewenst automatisch) de slaapmodus inschakelen, die bij langere inactiviteit de dataconnectie uitschakelt. Ook is er een krachtige energiebesparingsmodus, waarbij je alleen nog toegang hebt tot de belangrijkste apps. De telefoon schakelt enkel de dataconnectie in als het scherm ook is ingeschakeld, waardoor je met zeer laag accupercentage gemakkelijk uren vooruit kunt.

Conclusie HTC One M9 review

De HTC One M9 is een fraaie en krachtige smartphone die prettig in de hand ligt en fijn in gebruik is. Vernieuwend is het toestel echter niet; leg je hem naast zijn voorganger, dan zijn er nauwelijks verschillen te zien. Het design en scherm zijn vrijwel ongewijzigd en het belangrijkste minpunt van de M8 – de camera – is nog steeds niet opgelost. Ondanks de verbeterde interface en de uitstekende accuduur kunnen we een licht gevoel van teleurstelling dan ook niet onderdrukken.

HTC One M9 kopen

Hieronder vind je de beste aanbiedingen voor de HTC One M9 met abonnement. Het toestel haal je voor een paar tientjes per maand in huis.

HTC One M9

HTC One M9 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen HTC One M9 prijzen. Bekijk alle HTC smartphones.

Alle HTC smartphones met prijzen

Het laatste nieuws over de HTC One M9

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

HTC One M9
HTC One M9

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu