HTC One Mini Review: compacte versie van fraai vlaggenschip

Redactie
26 augustus 2013, 10:29
8 min leestijd
HTC One Mini Review: compacte versie van fraai vlaggenschip

Reviewscore

8

De HTC One Mini is op basis van uiterlijk vrijwel identiek aan het huidige HTC-vlaggenschip, de HTC One. Het toestel is alleen iets kleiner. Maar die kleine verandering brengt wel een geheel nieuwe smartphone, en één in een categorie die vooralsnog maar dun bezaaid is: de kleine smartphone met goede specificaties en een nog beter design.

Lees verder na de advertentie.

Want Mini’s zijn populair. Dat liet Samsung al zien met de Samsung Galaxy S4 Mini, die als één van de eersten een kleinere versie van zijn vlaggenschip op de markt bracht. De toestellen kosten vaak enkele honderden euro’s minder, maar de kwaliteit wordt – mede vanwege de naam die het vlaggenschip hoog te houden heeft – gewaarborgd. Dat is voor vele consumenten een belangrijke keuze, want sommigen prefereren een toestel dat gemakkelijk met één hand te bedienen is en niet te veel ruimte inneemt.

Design

htc-one-mini-4

Het design van de HTC One Mini kenmerkt zich door de belangrijke ontwerppunten van de HTC One: het aluminium design met de dual-speakers aan de voorzijde. Eerstgenoemde is weer één van de grote aandachtstrekkers van de telefoon. Het aluminium geeft de smartphone een ruige look, een klein beetje gewicht en de uitstraling dat de HTC One Mini een stootje kan hebben. In tegenstelling tot het grote vlaggenschip maakt de HTC One Mini gebruik van een plastic rand die de voor- en achterkant bijeen houdt. Het blijft mij onduidelijk waarom HTC deze keuze heeft gemaakt, want een compleet aluminium behuizing is een stuk chiquer. Ook het handgevoel wordt wat minder fijn: het plastic voelt naast het aluminium goedkoop en een beetje misplaatst aan.

htc-one-mini-3

Ook de dual-speakers zijn bij de HTC One Mini weer aanwezig. Zowel de boven- als onderkant van de voorzijde zijn voorzien van een speaker. Dit geeft een echt stereogeluid dat vele malen beter klinkt dan het monogeluid dat uit één speaker klinkt. Als de smartphone in landschapsmodus wordt gehouden, merk je direct dat het geluid beter klinkt. Beide speakers wijzen naar een oor waardoor het geluid ook duidelijker en helderder wordt gepresenteerd. HTC behoudt wel de ietwat vreemde knoppenindeling. Zo bevindt de homeknop zich aan de rechterkant en heeft het HTC-logo in het midden geen functie. Deze indeling maakt de telefoon in het begin ietwat verwarrend om te besturen.

Verder zijn de homeknop en koptelefooningang aan de bovenkant te vinden, beschikt de rechterzijde over de volumeknoppen en kun je via de linker zijkant de simkaart in het toestel stoppen. Aan de onderkant zit de ingang voor de micro-usb-kabel.

Scherm

htc-one-mini-2

De HTC One Mini is voorzien van een 4,3 inch-scherm met een hd-resolutie van 1280 bij 720 pixels. Door het kleine formaat is een hogere resolutie vrijwel nutteloos en biedt een hd-resolutie nog steeds zo’n pixeldichtheid van 342 pixels per inch (ppi). Dit aantal is vergelijkbaar met andere high-end smartphones en betekent dat het onmogelijk is om individuele pixels weer te nemen. Ook de kleurweergave en kijkhoeken zijn erg goed. Kleuren komen niet te verzadigend over maar spatten hier en daar wel lekker van het scherm af. Dezelfde kwaliteit geldt voor de kijkhoeken, want HTC hecht altijd veel waarde aan de mogelijkheid om het scherm ook in het zonlicht goed leesbaar te maken. Daar dragen kijkhoeken voor een groot gedeelte aan bij.

Het valt daarbij te prijzen dat ook HTC bij een 4,3 inch-scherm gewoon kiest voor een hd-resolutie. Terwijl velen een lagere resolutie met schermen van een dergelijke grootte leveren om onder andere kosten te besparen, biedt de HTC One Mini echt kwaliteit. Daarnaast is het scherm vrij hoog waardoor je genoeg ruimte hebt voor al je content, van webpagina’s tot WhatsApp-gesprekken en je Twitter-timeline. Na het langdurig gebruik van grote schermen van 4,7 inch en groter is de HTC One Mini ook een verademing, want het biedt voor een groot gedeelte hetzelfde gebruiksgemak als een groter scherm. Bij enkele apps, waaronder de fotogalerij en YouTube, hebben daadwerkelijk baat bij een groter scherm.

Hardware

htc-one-mini-5

Ook op het gebied van hardware heeft de HTC One Mini weinig te klagen. Het toestel beschikt over een Qualcomm Snapdragon 400 1,4GHz dualcore-processor, 1GB aan werkgeheugen en 16GB aan opslagruimte dat helaas niet uitbreidbaar is. En hoewel een dualcore-processor niet zo snel meer klinkt nu quadcore-processors in smartphones volop verkrijgbaar zijn, vergt het kleinere scherm en de hd-resolutie ook minder van een processor. Daarmee doet HTC geen concessies, maar maakt het juist gebruik van de voordelen die een kleiner scherm biedt. Daarnaast is het zo dat dualcore-processors veelal energiezuiniger zijn dan de meeste quadcore-processors omdat het aantal processoren dat opgestart moet worden (en dat verbruikt veel energie) minder is.

De HTC One Mini is verder voorzien van Android 4.2.2 (Jelly Bean) met Sense 5.0, een batterij van 1800 mAh, fm-radio, het nieuwe bluetooth 4.0 en de Beats-equalizer.

Software

De grootste en belangrijkste verandering in Sense 5.0 is BlinkFeed (screenshot 1) het sociale startscherm dat door zijn grote gekleurde en interactieve blokken in de verte een beetje lijkt op Windows 8. In dit sociale startscherm komen onder andere berichten van Facebook, Twitter en andere nieuwsstreams voorbij. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om de laatste headlines van persbureau ANP, verschillende websites en zelfs tijdschriften als Quote in de feed te laten voorkomen.

Ik prefereer echter het ‘normale’ homescreen, zoals te zien op de tweede screenshot. Niet omdat BlinkFeed slecht is, maar omdat – afgezien van de nog niet optimale werking – het voor mij te druk is. Dat ligt niet aan de gekozen feeds en daarmee ook de content, maar omdat BlinkFeed alles erg druk en ietwat warrig presenteert.

Veel aspecten van Sense 5.0 laten deze warrigheid zien. Zo is het aanpassen van homescreens een vervelende klus. Bij de meeste smartphones kun je een app direct vanaf de appdrawer op het geselecteerde homescreen slepen. Bij Sense 5.0 moet je eerst lang op het homescreen drukken waarna er een vrij onduidelijke interface volgt met hetgeen dat je allemaal aan kunt passen. Het blijft vreemd waarom HTC zo naarstig op zoek is naar verandering binnen Android, en veel veranderingen te pas en onpas ook doorvoert. Soms lijkt het alsof het Taiwanese bedrijf verandering (en daarmee het onderscheid maken tussen verschillende fabrikanten) belangrijker vindt dan gebruiksgemak.

HTC heeft wél enkele hele fijne en zeer geslaagde veranderingen doorgevoerd. Eén van die geslaagde toevoegingen is Kid Mode. De app maakt de HTC One Mini kindvriendelijk. Dit betekent dat diensten als e-mail, sms’jes, internet, in-app aankopen en de instellingen niet toegankelijk zijn. De kleurrijke interface wordt gekenmerkt door foto’s van de betreffende kinderen waarna ze in een speciale en beveiligde omgeving spelletjes kunnen spelen of een educatieve app op kunnen starten.

Een andere hele fijne feature is de speciale automodus van de HTC One Mini. De app geeft je de mogelijkheid om via bluetooth radio te streamen vanaf TuneIn Radio en snel tussen verschillende stations te wisselen. De informatie van TuneIn Radio wordt ook naar je carkit verzonden, mocht het apparaat dergelijke informatie ondersteunen. Daarnaast biedt de app snel toegang tot onder andere de navigatie-, telefoon-, muziek- en spraakherkenningsapp. De interface van de automodus is fijn, gemakkelijk en overzichtelijk: eigenschappen die helaas niet altijd op Sense 5.0 van toepassing zijn.

Camera

htconemini

De camera van de HTC One Mini maakt gebruik van zogeheten ultrapixels. Dit is een benaming voor HTC van een cameratechnologie die meer licht opneemt dan normale sensors. De term ultrapixel werd met de HTC One geïntroduceerd en laat de betreffende pixels groter zijn (en daarmee meer licht opnemen) dan de standaard megapixel. In onze review merkte we op dat de smartphone in donkere omgevingen inderdaad betere foto’s schiet. De

Een nadeel van de ultrapixeltechnologie is dat het aantal daadwerkelijke megapixels maar 4 is en de uiteindelijke kwaliteit van de foto enkele keren gewoon ondermaats is. Door het gebruik van ‘maar’ 4 megapixels valt de kwaliteit op full-hd-schermen, zoals die van je laptop of pc, bij sommige foto’s gewoonweg tegen. Daarmee is de camera een beetje een hit-and-miss: in goed belichte en zelfs slecht belichte omgevingen kan de HTC One Mini redelijke foto’s maken, maar ook schiet de camera te vaak een foto waarvan de kwaliteit gewoonweg niet voldoende is.

Batterijduur

Door het gebruik van een relatief klein scherm en een energiezuinige processor presteert de HTC One Mini nog best oké voor een smartphone met een dergelijk kleine batterij van 1800 mAh. De dualcore-processor blijkt vrij zuinig te werken en daarmee kan de telefoon gemiddeld genomen wel een dag doorkomen. Bij zwaar gebruik is het nodig om de HTC One Mini alweer rond het avondeten even van stroom te voorzien als je het einde van de avond wil halen, maar dat hebben we met meer smartphones gezien. Daarmee is de batterijduur van de HTC One Mini degelijk, maar ook zeker niet wereldschokkend.

Conclusie HTC One Mini review

De HTC One Mini is met een adviesprijs van 449 euro de beste smartphone in zijn formaat. Het toestel heeft het beste en meest hoogwaardige design, prima specificaties en een zeer mooi helder scherm. Het is fijn om te zien dat steeds meer fabrikanten ook kleinere telefoons van hoge kwaliteit willen produceren en uitbrengen. Daar is de HTC One Mini weer een bevestiging van, hoewel er op enkele punten wel degelijk beter gescoord had kunnen worden. Zo blijft de HTC One Mini dezelfde kleine valkuilen vertonen als de HTC One, met Sense 5.0, de ultrapixel-camera en de ietwat gemiddelde batterijduur. De eerste twee zijn echter bewuste keuzes van HTC die mogelijk nog niet snel worden ‘opgelost’, laatstgenoemde blijft eerder een puntje van aandacht dan dat het echt een nadeel is. Maar dat HTC goed op weg is met zijn nieuwe One-lijn, waar design en hardware beide even belangrijk zijn, wordt opnieuw met de HTC One Mini onderstreept.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

HTC One Mini
HTC One Mini

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's