HTC One X+ Review: prima update van een fraai vlaggenschip

Redactie
27 oktober 2012, 10:31
10 min leestijd
HTC One X+ Review: prima update van een fraai vlaggenschip

Reviewscore

8

De HTC One X is in een aantal opzichten nog steeds de beste smartphone van het moment. Het heldere LCD-scherm en de stevige bouwkwaliteit worden tot op de dag van vandaag geprezen en zijn door andere fabrikanten nog niet geëvenaard. Dat weerhoudt HTC er niet van om na iets meer dan een half jaar een geüpdate versie van de One X uit te brengen. De nieuwe Plus-versie, met de typerende naam One X+, heeft een snellere processor, grotere batterij en een verbeterde Beats Audio-geluidsproductie.

Lees verder na de advertentie.

Design

HTC herhaalt eigenlijk hetzelfde trucje als dat ze met de Sensation en Sensation XE deden. De geüpdate versie moet altijd wat hipper ogen. Dus: gooi er een rood kleurtje bij en adverteer nog iets meer met Beats Audio. Deze keer heeft HTC voor een wat drastische nieuwe look gekozen, want de One X+ is enkel verkrijgbaar in het zwart – ten opzichte van de One X die zowel in wit als grijs beschikbaar is – en ziet er door zijn matte kleur heerlijk futuristisch uit. Je hebt echt het gevoel een kwalitatief hoogstaand product in je handen te hebben. En dat is bij Android-smartphones niet uniek, maar wel zeldzaam.

Eigenlijk is het design van de One X+ precies hetzelfde als zijn voorganger. De knoppen, camera en LED zitten op dezelfde plek en ook het gebruikte materiaal is hetzelfde polycarbonaat. Het unibody-design heeft wel een nieuwe matte coating gekregen waardoor de smartphone iets dikker is. In de praktijk voel je hier vrijwel niets van. De grotere batterij maakt wel een verschil: het toestel is merkbaar zwaarder dan de One X. De keuze van de plaatsing van de powerknop aan de bovenkant snap ik nog steeds niet, want de powerknop is door de grootte van het toestel weer moeilijk te bereiken.

Om het contrast met de matzwarte kleur te versterken, heeft HTC rode accenten aan de One X+ toegevoegd. De rode ring om de cameralens en het rode Beats-logo op de achterkant geven de smartphone een fraaie look en ook de capacitieve knoppen zijn rood gekleurd. Dit vloekt soms wel bij het heldere scherm, want de voorkant bestaat vooral niet uit de kleur zwart. Hierdoor kunnen de rode knoppen in combinatie met een felle, kleurrijke wallpaper een beetje misplaatst aanvoelen. Of in ieder geval niet als één geheel met het toestel overkomen.

Scherm

Het 4.7 inch LCD-scherm van de voorganger One X is een geweldig scherm. Een LCD-scherm mag dan niet de diepe en rijke kleuren van een AMOLED-scherm hebben, de realistische kleurweergave en felle natuurlijke helderheid zijn om van te smullen. Door het design van de One X lijkt het net alsof het scherm echt uit het toestel komt. Dit idee geeft de One X+ ook, die weer over dezelfde heldere en realistische kleurproductie als de One X beschikt. Het valt echter wel op dat de witte kleur beter overkomt op de originele One X. Dit kan erop duiden dat HTC nieuwe schermen of een schermtechnologie gebruikt in de One X+.

Het nieuwe scherm of schermtechnologie is echter geen verbetering. In veel opzichten ogen de schermen hetzelfde en is ook de pixeldensiteit van 312 pixels per inch zeker in orde, waardoor individuele pixels vrijwel niet met het blote oog waar te nemen zijn. Toch beklijft dit scherm mij minder dat de One X ooit deed. In het algemeen lijkt het scherm er net iets minder goed uit te komen – met name als het scherm op automatische helderheid staat. Ook de witte kleuren, die ietwat meer naar blauw neigen, is niet zoals we van de originele One X gewend zijn. En dat is voor een geüpdatete, nieuwere en duurdere versie een flink minpunt.

Prestaties

De hogere processorsnelheid is één van de belangrijkste aspecten van de One X+. De originele One X had een 1.4Ghz quadcore-processor, de One X+ draait op een 1.6Ghz quadcore-processor. Beide smartphones maken gebruik van NVIDIA`s Tegra 3 system-on-a-chip (SoC). Naast een snellere processor is ook de kloksnelheid van de grafische processor toegenomen waardoor de One X+ meer geschikt is om te gamen of video`s van hoge kwaliteit mee af te spelen. Maar is dit verschil dan ook echt te merken?

Om te beginnen voelt de One X+ niet zo soepel aan als de Galaxy S III of Galaxy Note II, die beide op een Exynos-SoC draaien. Games starten sneller op bij de Galaxy-toestellen en ook het gamen gaat op Samsungs smartphones soepeler. Tussen de One X en One X+ is maar weinig verschil merkbaar: de toestellen draaien snel genoeg om lekker te werken, maar beide kennen nog haperingen. En dat is vooral bij de One X+ verwonderlijk, die HTC als eerste de update naar Android 4.1 Jelly Bean heeft gegeven en daar vanuit de doos al op draait.

Software

De Sense-versie die met Android 4.1 Jelly Bean wordt geïntroduceerd, krijgt de toepasselijke naam Sense 4+. Het speelse uiterlijk van Sense is kenmerkend voor HTC, met onder andere de grote klok, agenda en beeldende contactenlijst. HTC voegt zelfs een speciale spiegel-app toe aan zijn software. De app activeert de camera aan de voorzijde van de One X+ en kan door middel van softwarematige belichting als een spiegel fungeren – zelfs in het donker.

Sense staat ook bekend om zijn gebruik van handige widgets. Zo was HTC één van de eersten met een contacten-widget die foto`s laat zien en voegde het erg vroeg een sociale media-widget toe, de zogeheten FriendStream, die door velen is nageaapt. Met de Android 4.0 Ice Cream Sandwich-software haperde de originele One X door dergelijke widgets redelijk vaak, maar daar moet met Android 4.1 Jelly Bean en Project Butter verandering in komen. Laatstgenoemde laat de software constant op zestig frames per seconde draaien. Haperingen zouden hierdoor niet met het blote oog waarneembaar zijn.

Maar dat geldt niet de One X+. De smartphone mag dan over Android 4.1 Jelly Bean beschikken, de widgets en Sense 4+ nemen veel geheugen in en zorgen voor haperingen tijdens het swipen tussen homescreens. Het is daarom ook typerend dat het swipen door de app-drawer, de plaatst waar alle apps staan, geen haperingen oplevert. Toch zijn dergelijke haperingen met zo`n snelle processor en Android 4.1 Jelly Bean echt uit den boze. Als we dan kijken naar het geheugenverbruik, blijkt de One X+ zonder weinig draaide apps al gauw 800MB van zijn 1GB werkgeheugen te gebruiken. Ter vergelijking: de Galaxy Nexus verbruikt gemiddeld zo`n 400MB van zijn 1GB werkgeheugen. Ook het multitask-menu van HTC blijft vreemd aanvoelen: je moet apps omhoog of omlaag swipen om ze te sluiten, maar echt vlot gaat dit niet als er maar één app op het scherm wordt weergeven.

Waar HTC wel mee slaagt is hun eigen browser. Deze wordt naast Google`s Chrome geïnstalleerd en ondersteunt tevens flash, dat voor velen nog een belangrijke functie van de browser is. HTC`s eigen browser start rapper op, laadt websites veelal sneller – als er maar geen flash-content is – en zoomt heel soepel in en uit. De andere apps die HTC toevoegt, waaronder de muziekdienst 7Digital, gamedienst EA Games en de radio-app TuneIn Radio, zijn gelukkig allemaal te verwijderen. Andere apps, zoals Dropbox en Polaris Office, kunnen niet van het toestel worden gehaald. Dit zijn beide gelukkig handige apps en als je een Dropbox-account aanmaakt of met je eigen account inlogt, krijg je van HTC 25GB extra online opslagruimte.

De grootste nieuwe app in Android 4.1 Jelly Bean is Google Now, de slimme zoekassistent die je door middel van interactieve kaarten informatie geeft. Op de One X+ activeer je Google Now door lang op de homeknop te drukken, waarna de app direct opstart. Het grote scherm van de One X+ doet de app echt recht aan en de schermgrootte wordt door de kaarten optimaal gebruikt.

Het grote scherm doet ook wonderen voor HTC`s fotogalerij. Foto`s worden mooi weergegeven en door de goede caching (een opslagplaats waar tijdelijke informatie wordt opgeslagen, zoals thumbnails) scroll je heel soepel door de fotogalerij. Ook het in- en uitzoomen gaat lekker vlot en met HTC`s eigen bewerker kun je snel foto`s naar eigen wens aanpassen. Zo heb je de mogelijkheid om een Instageram-achtige filter toe te voegen of de foto bij te snijden.

Twee andere en ietwat kleinere verbeteringen zijn de directe herkenning van het grote interne geheugen en de optimalisatie van Beats Audio. Eigenlijk adverteert HTC er bij laatstgenoemde vooral mee dat zowel de bijgeleverde koptelefoon als de speaker aan de achterzijde van de One X+ enorm hard geluid kunnen produceren. En daar hebben ze gelijk in. Hoewel je weinig variatie met equalizers hebt – je hebt er maar één, en dat is Beats Audio -, is de geluidsproductie erg goed. Dat hoor je vooral bij de speaker aan de achterzijde, die het beste geluid produceert dat ik tot nu toe van een smartphone heb gehoord. Daarnaast wordt voortaan ook het interne geheugen direct door je desktop herkend en heb je de mogelijkheid om sneller bestanden van en naar je telefoon over te zetten. De One X+ wordt ook standaard met 64GB opslagruimte geleverd, waarvan er ongeveer 55GB beschikbaar is voor jouw bestanden. Ruimte zat.

Camera

De camera heeft ook een kleine update gekregen. In plaats van 24 frames per seconde tijdens het filmen van 1080p-video haalt de One X+ 30 frames per seconde, en de camera aan de voorzijde biedt ook iets meer kwaliteit dan zijn voorganger. De camera-app opent door de hogere kloksnelheid van de processor sneller op de One X+, maar de fotokwaliteit is ongeveer hetzelfde. Bovenstaande voorbeeldfoto is op een grauwe winterse dag gemaakt en dat kun je zien. Daarbij moet wel worden vermeld dat de One X-lijn van HTC minder contrast in foto`s stopt dan bijvoorbeeld Samsung doet. Dit levert ietwat vlakkere foto`s op, maar de kleuren zijn wel meer natuurgetrouw.

De video-opname lijkt wel iets gemakkelijker te gaan, mede door de snellere verwerking van de beelden tijdens het opnemen. Dit heeft als uitkomst dat het opnemen van video`s in hoge kwaliteit niet de batterij compleet leeg trekt of dat de One X+ erg warm wordt. Een impressie van een opgenomen video is hieronder te bekijken.

Batterij

De grootste verbetering in de One X+ is de grotere accu. Het toestel heeft met zijn 2100 mAh een vergelijkbare batterij als de Galaxy S III heeft, wat voor een smartphone met een dergelijk groot scherm eigenlijk een must is. Het is ook een grote verbetering ten opzichte van de 1800 mAh accu van de One X. Dit betekent dat de One X+ bijna zo`n 20 procent langer meegaat. In de praktijk is dit ook te merken, want de schermtijd is tussen een half uur en een uur toegenomen als je de smartphone een hele dag gebruikt. In standby lijkt de One X+ echter iets meer energie te verbruiken. Dit komt mogelijk door de update naar Android 4.1 Jelly Bean en de actieve services van Google Now.

Conclusie HTC One X Plus review

De One X+ is een fijne update van de originele One X. De snellere software, een hogere kloksnelheid en grotere accu zijn flinke pluspunten, maar het scherm laat toch een smet op een vrij goede indruk van de zwarte smartphone achter. Ik heb het grootste nadeel dan nog niet behandeld: de One X+ heeft een adviesprijs van 675 euro (hoewel het toestel gemakkelijk voor onder de 600 euro te krijgen is). En dat is, ondanks de high-end specificaties, een flinke smak geld. Dit komt ook grotendeels door de 64GB aan opslagruimte: een leuke geste van HTC, maar of potentiële kopers dit ook echt nodig hebben blijft de vraag.

Als je een liefhebber bent van HTC, is de One X+ het beste toestel om op dit moment te kopen. De smartphone heeft vergeleken met AMOLED-schermen een heel natuurgetrouw en helder scherm en ook de bouwkwaliteit van de One X+ is dik in orde. Met dit unibody-design gooit HTC weer hoge ogen, want de One X+ voelt heel solide in de hand en heeft echt een premium look. Houd alleen wel in je achterhoofd dat HTC in 2013 een nieuw toptoestel met een 1080p-scherm gaat introduceren. Het is daarom misschien handiger om de originele One X te kopen, 150 euro te besparen en volgend jaar naar de nieuwe lijn smartphones te kijken. Die gaan een veel grotere verbetering zijn dan de One X+ op dit moment is.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

HTC One X+
HTC One X+

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu