De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

HTC One X Review: krachtig vlaggenschip met scherp display

Redactie
27 mei 2012, 9:42
12 min leestijd
HTC One X Review: krachtig vlaggenschip met scherp display

Reviewscore

8,5

Er is enorm uitgekeken naar HTC One, de nieuwste en meest luxe smartphoneserie van HTC die met Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) worden geleverd. De HTC One X is de eerste van een drietal smartphones (X, S en V), dat tijdens het Mobile World Congress in Barcelona werd gepresenteerd. De One X is de meest geavanceerde en dus ook de duurste van de drie. Hieronder lees je of de nieuwste HTC die investering waard is.

Lees verder na de advertentie.

Uiterlijk & design van de HTC One X

Wat design betreft slaat HTC een nieuwe, betere weg in. Het is niet eenvoudig in de huidige ‘touchscreen cultuur’ nog een opvallend eigen model te ontwikkelen: het draait immers allemaal om een groot display. Er valt wat betreft ontwerp ook nog maar weinig eer te behalen aan de spaarzame hoeveelheid buttons. Maar consumenten stellen een uniek uiterlijk inmiddels zeer op prijs.

In de eerste kennismaking met het toestel wordt de behuizing dus steeds belangrijker, en daarin weet de HTC One X zich goed te presenteren ten opzichte van de concurrentie. Niet dat het een ‘mooier’ toestel is dan bijvoorbeeld de Galaxy Nexus of Xperia S – kwestie van smaak – maar het weet zich zichtbaar te onderscheiden ten opzichte van andere actuele high-end Android-toestellen.

HTC-One-X-foto-10-s

Hoe? Door een lichte kromming in de ranke behuizing, die zo wel enigszins herinnert aan de Galaxy Nexus. Maar waar de laatste een licht gekromd scherm heeft, is het display van de One X kaarsrecht. De lichte kromming in de behuizing van de One X wordt benadrukt doordat een deel van de behuizing de zijkant van het scherm niet omhult, met andere woorden: niet beschermt. In het midden van het toestel steekt het display een millimeter boven de behuizing uit. Erg kwetsbaar oogt het niet, maar HTC neemt zo wel een klein risico om een opvallend design te kunnen realiseren.

HTC-One-X-foto-12-s

Voorheen hield HTC vast aan de aluminium behuizing. Dat gaf de toestellen altijd een robuust karakter, maar ook flink gewicht. De One X is daarom een onverwacht licht toestel, met 130 gram (een fractie lichter dan de Samsung Galaxy Nexus, maar merkbaar lichter dan de Sensation XL van 163 gram). De behuizing is nu dan ook van polycarbonaat (een plasticsoort), hetzelfde materiaal waar Nokia`s Lumia 800 van gemaakt is. De behuizing van de testversie is wit, en hoewel sommigen dat nog altijd een vrouwenkleur vinden, vind ik het er prima uitzien – voor wie het niet aanspreekt komt er ook een grijze versie. Bovenin vind je de voor HTC inmiddels kenmerkende uitstulping voor de cameralens, met daarin verwerkt de LED flits. De One X is uitgerust met een 8MP cameraresolutie, waarover verderop meer.

Onderin vind je een klein rooster waarachter de speaker schuilgaat, en voor de audio-kwaliteit tekent Beats Audio, van Dr. Dre. In de verpakking zal echter je tevergeefs zoeken naar de bijpassende headset. Verder zie je nog een verticale reeks van vijf zilveren puntjes rechts onderin de behuizing, bedoeld voor een dockingstation zoals die bij HTC Rhyme geleverd werd – maar bij de One X niet.

HTC-One-X-foto-2-s

Hardware van de HTC One X

Om te beginnen het scherm zelf. Het is een HD-scherm met een 4,7 inch diagonaal en absoluut een feest voor het oog. Dat komt onder meer door de hoge resolutie. De Titan van HTC (op Windows Phone 7 ) beschikt ook over een 4,7 inch display, maar de resolutie is er (een eis van van Microsoft) beperkt tot 480×800 pixels. Sterker nog: ook HTC’s Sensation XL (android) heeft die resolutie.

De HTC One X biedt maar liefst 1280 x 720 pixels, de resolutie die je ook in Galaxy Nexus vindt (en in de Sony Xperia S, maar daar op een wat kleiner display van 4,3 inch). Zo`n beeld levert een dusdanig grote pixeldichtheid op, dat je de pixels met het blote oog niet meer kunt onderscheiden. Zo kan je de lettergrootte aanpassen naar “klein“ zonder de leesbaarheid te verliezen, of – als je wat minder goede ogen hebt- sterk vergroten zonder een korrelig effect in de letterweergave. Het spreekt voor zich dat het weergeven van foto`s op een scherm als bijzonder plezierig is, en het zal je ook geen moeite kosten om er een complete speelfilm op te zien – ook daarover verderop meer.

HTC-One-X-foto-8-s

Uiteraard mag niet onvermeld blijven dat de One X de eerste quadcore smartphone van HTC is, met een kloksnelheid van 1,5GHz per stuk. De snelheid van het toestel is dan ook indrukwekkend. Ik heb een redelijk forse app als Instagram (12,6MB) in minder dan 10 seconden kunnen downloaden en installeren. Downloaden ging over een WiFi verbinding, maar al met al stond ik – ook in het algemeen bij het installeren van apps – verbaasd over het vlotte tempo waarin alles verliep. Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij zeggen dat de snelheid in het dagelijks gebruik niet als extreem veel sneller op je over zal komen dan die van andere recente android devices.

Nog een paar dingen over de hardware: het intern geheugen is standaard 32GB, en niet uitbreidbaar. Je krijgt nog wel direct 25GB in de DropBox als je je daar aanmeldt. De accu is niet (zelf) uitwisselbaar. De micro-USB ingang bevindt zich aan de linkerzijkant van het toestel, in plaats van aan de onderkant. Het toestel biedt NFC (Near Field Communication). En tot slot: ook de One X werkt met een micro-simkaart.

HTC-One-X-foto-11-s

Interface van de HTC One X

De HTC One X draait op het nieuwste Android 4 platform ICS (Ice Cream Sandwich), en op de nieuwste versie van HTC eigen User Interface Sense – en die is inmiddels ook bij nummer 4 aanbeland. In de praktijk is de interface me goed bevallen: overzichtelijk, intuïtief en – uiteraard – lekker vlot.

HTC-One-X-screenshot-Recente-Apps-s

Het scherm ontgrendelen doet HTC nog altijd op dezelfde manier. Je sleept de ring onderin het scherm naar boven, of je sleept er een van de iconen (telefoon, mail, berichten, camera) naar binnen, zodat de gekozen toepassing direct start. Het is dé manier om de camera snel te starten na het wekken van het toestel, want een fysieke camerabutton ontbreekt.

Standaard vind je vijf “iconen“ onderin het geopende scherm – de hierboven genoemde, en een centrale button als toegang tot de geĂŻnstalleerde apps. Daar aangekomen kan je het overzicht aanpassen door te kiezen voor “alles“, de door jou ‘frequent“ bezochte apps of je eigen “downloads“. Alleen het overzicht in ‘alles’ is alfabetisch weergegeven.

Druk je met je vinger wat langer op een lege plek in het scherm, dan krijg je een overzichtelijk menu om widgets, toepassingen of snelkoppelingen in een van de homescreen te vegen. Het toestel biedt een ruim aanbod aan verschillende widgets, dat snel toeneemt naarmate je meer apps installeert.

Dat wordt dus kiezen, want de HTC One X heeft de gebruikelijke standaard zeven homescreens – en dat lijkt heel wat, maar widgets vreten ruimte.

Wat me ook verbaasd heeft, is dat HTC de hoge schermresolutie niet gebruikt heeft om standaard méér apps in de homescreens te kunnen plaatsen: het blijven er nu maximaal zestien per scherm, waar het er wellicht ook vijfentwintig hadden kunnen zijn. Je kan ook niet kiezen voor een andere instelling om dit te realiseren. Wel heb je nog altijd tal van verschillende manieren om het display van je toestel met verschillende scenes en skins een eigen karakter te geven.

Waar je in vorige versies van Sense al je homescreens als in een op hol geslagen draaimolen kon laten rondvliegen, heeft HTC daar nu gelukkig gas teruggenomen. Visueel een mooie vondst is die van de recente apps, met een softbutton rechtsonder het display. Die toont je alle laatste geopende apps als schuin naast elkaar opgestelde vensters – het logo van de app zelf daaronder is wat overbodig, maar het ziet er goed uit en werkt praktisch om je laatste toepassingen snel weer terug te vinden.

Browsen op de HTC One X

De browser is lekker vlot en prettig in gebruik, ook omdat hij de tekst van een webpagina automatisch snel precies passend weergeeft. Belangrijker voor velen zal zijn dat de browser zowel prima omgaat met HTML5 én Adobe Flash ondersteunt. Een nadeel kan zijn dat de browser niet meer dan zes tabbladen tegelijk aankan, maar dat lijkt me een overkomelijk bezwaar.

HTC Watch

HTC Watch is standaard geïnstalleerd op het toestel. Via deze service kan je films downloaden, je kunt ze voor een schappelijk bedrag (tot 4 euro) huren, maar – voor een aanmerkelijk groter bedrag (tot 14 euro) – kopen. Het bekijken van de filmtrailers is gratis, en soms, vooral in het weekend, zijn er heel wat films in de aanbieding: dan kan je een film huren voor de absolute weggeefprijs van vijf cent.

Zoals ik al eerder schreef is het op dit scherm heel erg goed te doen om naar een volledige speelfilm te kijken, en ook de geluidskwaliteit voldoet ook prima. Het is niet mogelijk om een film van je toestel te kopiëren naar een ander device zoals je PC (al sluit ik niet uit dat iemand met verstand van hacken er zijn hand niet voor omdraait).

Camera van de HTC One X

De resolutie van de camera is up-to-date met 8MP. De meest opvallende innovatie is dat je door de camerabutton in het scherm (er is geen fysieke camerabutton) ingedrukt te houden, in razendsnel tempo twintig foto`s achter elkaar maakt. Vervolgens kan je daar de beste foto uit kiezen en de andere verwijderen – maar je kan ze ook allemaal bewaren als je dat wilt.

Een tweede innovatie is dat je tijdens het maken van een video tegelijkertijd foto`s kunt maken. Het toestel neemt video in Full HD op (1920 x 1080), maar je kan ook voor meer bescheiden formaten kiezen. Ook kan je voor zover mij bekend voor het eerst met een smartphone video in “slow motion“ opnemen. Ik heb daar weinig gebruik van gemaakt, maar misschien dat anderen wel goede redenen hebben om het te benutten. Nadeel is dat het behoorlijk ingrijpt op het beeldformaat.

HTC-One-X-foto-7-s

Opvallend is verder dat je in de maximale resolutie van 8MP ook breedbeeldfoto´s (16:9) kunt maken. Dat is een eigenschap die ik alleen van HTC ken, en alle foto’s in deze review zijn op dat formaat gemaakt. Ook kan je maar liefst vijftien verschillende beeld- en kleureffecten instellen voor je de foto maakt. Inmiddels heb ik tal van “normale“ foto`s met de One X gemaakt en het toestel stelt zeker niet teleur, al werkt de autofocus niet optimaal bij close-up foto`s – iets dat je vaker ziet bij camphones.

HTC-One-X-screenshot-Pictures-s

Tot slot: net in de periode dat het populaire Instagram tot het Android platform doordrong werkte het uitgerekend niet op de HTC One X, maar een aantal updates van deze app heeft daar snel verandering in gebracht.

Accu

De accu houdt het goed vol als je enige voorzorgsmaatregelen treft. Ik was benieuwd of de quadcore processor niet ook veel meer energie zou vergen, maar dat blijkt in de praktijk op zich wel mee te vallen. De One X heeft het bij mij iedere dag goed volgehouden, al heeft dat met meerdere factoren te maken.

Wil je de accu sparen doe je er bijvoorbeeld goed aan om de automatische synchronisatie van al je social apps uit te zetten. Maar dat is een bewuste keuze: voor andere gebruikers is het belangrijk om bijvoorbeeld direct te horen als er een nieuw e-mailbericht ontvangen is. Met autosynchronisatie aan zal de accu het een stuk minder lang volhouden, maar dat is een euvel dat vrijwel alle smartphones treft. Ook zaken als video`s maken, gamen, lang muziek luisteren of films kijken vergen uiteraard energie.

Ik heb het toestel – met autosynchronisatie uit – verder goed gebruikt, maar ik ben bijvoorbeeld geen fanatieke gamer, noch stream ik langdurig muziek van Spotify. Ik denk dat mijn dagelijks gebruik “normaal” genoemd kan worden: regelmatig (ook lange) gesprekken voeren, veel browsen, Twitter en Facebook bijhouden, fotograferen. Dan haalt de One X het eind van de dag wat mij betreft makkelijk, in ieder geval – en dat is een belangrijke constatering – beter dan sommige andere recente android smartphones. Bovendien wacht ik nog op de recent door HTC uitgerolde update, die de prestatie van de accu nog verder moet verbeteren.

HTC-One-X-foto-1-s

Wel is me opgevallen dat het toestel soms aardig warm kan worden. Uiteraard niet iets om je aan te branden, maar ik vermoed dat de quadcore processor bij sommige activiteiten zoveel warmte ontwikkelt dat de bezitter er wel even van kan schrikken.

Bellen

Het lijkt inmiddels bijzaak, maar je belt natuurlijk ook nog met zo`n smartphone. De geluidskwaliteit is goed, ik heb de afgelopen week toevallig opvallend veel lange gesprekken met de HTC One X gevoerd en me aan het toestel geen moment geërgerd.

Mocht je voor je telefoongesprekken en muziek graag gebruik maken van een headset, dan kan het wellicht een teleurstelling zijn dat de One X niet geleverd wordt met de fameuze headset van Beats Audio, waarvan het logo toch op de achterkant van het toestel pronkt. Bij het testexemplaar werd de standaard headset echter niet meegeleverd, dus daar kan ik niets over melden.

Conclusie HTC One X review

HTC zit wat de cijfers betreft op dit moment in bijzonder zwaar weer en het bedrijf kan een succes heel goed gebruiken. Of de hele One-serie dit succes zal brengen moet nog blijken, maar het vlaggenschip de One X lijkt me een droomstart. Op het design, formaat en gewicht is eigenlijk niets aan te merken. Het toestel oogt prima en ligt bijzonder prettig in de hand, de behuizing komt niet opvallend groot over terwijl deze toch een 4,7 inch display herbergt. En een opvallend mooi display bovendien, met een kleurweergave en een resolutie om je vingers bij af te likken.

De vernieuwde Sense interface is prettig en intuĂŻtief. De camera voldoet goed en biedt een aantal zeer handige nieuwe opties. Ik zou maar enkele nadelen van de hardware kunnen opnoemen. De ingang voor de micro-USB zit aan de zijkant van het toestel, en veel gebruikers zien die liever aan de onderkant. Bij intensief gebruik kan de standby-tijd als problematisch worden ervaren, maar dat geldt voor iedere smartphone. Bij langdurig gebruik van toepassingen die veel van de processor vergen, kan het toestel onverwacht flink warm worden.

Al met al blijkt de One X een fantastische doorontwikkeling van HTC op de zo fel bestreden smartphonemarkt, waar hij als een van de eerste quadcore toestellen bovendien even kan genieten van de voorsprong op de concurrentie. Dat dat een tijdelijk genoegen is spreekt voor zich in deze zich nog altijd razendsnel ontwikkelende industrie: het grote Samsung staat inmiddels in de startblokken om de opvolger van de Galaxy S II te presenteren, en ook bij producenten als LG en het Chinese Huawei draait de quadcore machine inmiddels op volle toeren.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

HTC One X
HTC One X

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu