De HTC U11 Plus is een verbeterde versie van HTC’s meest recente vlaggenschip. Maar zijn die verbeteringen genoeg om de hogere adviesprijs te rechtvaardigen? We nemen het met je door in deze HTC U11 Plus review.
Lees verder na de advertentie.
Lees onze HTC U11 Plus review
Ruim een half jaar na de introductie van HTC U11 komt de fabrikant met een nieuw model. Het is een relatief late release voor een toestel dat aan de binnenkant bijna identiek is aan de gewone U11. Aan de buitenkant is er echter meer dan genoeg verbeterd. Dat maakt het in ieder geval de beste HTC-smartphone van dit moment, maar is het genoeg om de concurrentie aan te kunnen?
Design: voorkantvullend met een randje
Het 6 inch-scherm van de U11 Plus neemt bijna de hele voorkant in. Daarmee is het de eerste zogenaamde ‘voorkantvullende’ smartphone van HTC. Toch zijn de randen iets prominenter dan bij de meeste concurrenten. Waar je bij de iPhone X en Samsung Galaxy S8 slechts boven- en onderaan kleine balken hebt, zijn ze bij de U11 Plus duidelijk zichtbaar. Het is overigens wel een flinke verbetering ten opzichte van de HTC U11.

Wel komt het toestel relatief lomp over. Dat ligt niet alleen aan het grote 6 inch-scherm. Met een gewicht van 188 gram en een dikte van 8,5 millimeter een tikkeltje zwaarder en dikker dan de concurrentie.
De achterkant is gemaakt van glas, waar je ook de vingerafdrukscanner vindt. Die glazen achterkant is helaas een behoorlijke magneet voor vingerafdrukken. Al na een paar minuten zit deze vol vlekken. Bovendien ontbreekt net als bij andere recente HTC-smartphones een koptelefoonaansluiting. Headsets sluit je aan via de usb-c-poort of via bluetooth. Waarom er geen ruimte is voor een ‘ouderwetse’ aansluiting op zo’n grote smartphone, is voor ons niet helemaal duidelijk.

Hardware: krachtig met fratsen
De HTC U11 Plus wordt aangedreven door een Snapdragon 835, nog altijd de krachtigste chipset van het moment. Dat merk je, want apps starten snel op en draaien vloeiend. Door de ruime hoeveelheid werkgeheugen (6GB) gaat multitasken met meerdere apps ook probleemloos.
Ook verdient HTC een pluspunt voor de 128GB aan aanwezige opslagruimte. Waar de meeste fabrikanten voor 64GB kiezen, gaat HTC al voor het dubbele. Daarvan is ruim 115GB beschikbaar voor de gebruiker. Mocht dat onverhoopt nog niet genoeg zijn, dan is er ook plek voor een micro-sd-geheugenkaartje.

Edge Sense, de drukgevoelige sensoren in de zijkant, zijn ook weer aanwezig. Door kort of lang te knijpen, kun je verschillende acties uitvoeren. Kies bijvoorbeeld om de camera te openen zodra je kort knijpt. Helaas moet je wel relatief hard knijpen, wat gewoon niet aangenaam voelt. En omdat je zo hard knijpt, beweegt het toestel ook een beetje. Foto’s die je met Edge Sense schiet, zijn daardoor een beetje wazig.
Software: meer stock, minder spam
HTC blijft op het eerste gezicht dicht in het buurt van stock-Android. Het uiterlijk van veel menu’s en de instellingen is nauwelijks door de fabrikant aangepast. Daardoor ziet de software er opgeruimd, fris en modern uit. Hoewel HTC een aantal overbodige apps meelevert, zoals een trainings-app van Under Armour, kunnen die gelukkig allemaal worden verwijderd.
Helaas maakt HTC ook een aantal minder geslaagde aanpassingen. Door naar links te swipen op het homescreen, open je het ‘Hoogtepunten’-overzicht. Daar vind je berichten van Twitter, Facebook, YouTube en zelfs Google+ verzameld. Helaas doken er door bij ons direct na het instellen van de U11 Plus al reclameberichten op in het overzicht. En niet zomaar reclame, maar spammerige afbeeldingen voor afslankpillen. Dergelijke prominente reclame moet eigenlijk niet kunnen, zeker op een smartphone van 799 euro.
Daarnaast heeft HTC sinds dit jaar de Sense Companion, een ‘intelligente’ assistent. In de praktijk is deze echter nutteloos. Een combinatie van widgets en notificaties waarschuwen je als er restaurants in de buurt zijn, als je accu bijna leeg is, of wat voor weer het die dag gaat worden. Daarmee legt HTC de lat voor slimme assistenten wel erg laag. De Companion kan gelukkig worden uitgezet, en dat hebben we dan ook snel gedaan.
Deze nutteloze features en goedkope reclame stralen slecht af op een peperduur toestel als de HTC U11 Plus. Als je de hoofdprijs betaalt voor een smartphone, mag de software niet in de weg zitten. We begrijpen dat HTC zich hoopt te onderscheiden, maar dat is niet in positieve zin gelukt. We hebben liever een schone versie van Android, dan rare gimmicks als de Sense Companion.

Camera: de voordelen van hdr-boost
Achterop vind je een 12 megapixel-camera met een diafragma van f/1.7 en dubbele led-flitser. Die is identiek aan de camera op de U11, al lijkt HTC wel enkele softwarematige verbeteringen toe te passen. Zo vind je in de camera app de hdr-boost-modus. Activeer je die, dan schiet de camera automatisch meerdere foto’s, die gecombineerd worden in één beeld met betere, levendigere belichting. Dat pakt goed uit, want de foto’s die de U11 Plus maakt ogen fris, kleurrijk en levensecht. Wel is de camera iets langzamer in deze modus.
De hdr-boost-modus pakt vooral in situaties met weinig licht ontzettend goed uit. Staat hdr uit, dan ogen nachtfoto’s al gauw korrelig en vol ruis. Eenmaal aangezet, dan zijn de foto’s stukken scherper en komen individuele kleuren beter naar voren. Filmen kan in 4K. Ook daar heeft HTC een innovatie bedacht, met de ‘acoustic focus’-optie. Tik je ergens op het scherm, dan wordt niet alleen het beeld, maar ook het geluid daarop gefocust. Omgevingsgeluid valt een beetje weg, terwijl een gesprek duidelijker te horen is.
Voorop is de 16 megapixel-camera van de U11 vervangen door een 8 megapixel-variant. Die schiet over het algemeen goede, scherpe selfies. Wel heeft de camera soms wat moeite met overbelichting. In ruimtes met veel licht achter je, lijkt de achtergrond soms net een witte vlek.
Accu
De accu, met een capaciteit van 3930 mAh, is één van de grootste die je op dit moment in een smartphone vindt. Dat betaalt zich uit in een hele goede accuduur. Met een gemiddelde dag gebruik was er vaak nog zo’n 30 tot 40 procent accu over. Zelfs als je naast WhatsApp regelmatig YouTube, Netflix en wat games inschakelt, houdt de U11 Plus het een hele dag vol.
Twee dagen zonder opladen wisten we niet te halen; daar moet je zuinig voor zijn. Gelukkig duurt opladen niet heel lang, door de ondersteuning van Quick Charge 3.0. In een half uur zat de accu alweer voor 40 procent vol.
Conclusie HTC U11 Plus review
Haal je de HTC U11 Plus in huis, dan kun je rekenen op een snelle smartphone, met een modern design en hele goede camera’s. Je kunt veel over HTC zeggen, maar de basis hebben ze nog altijd goed op orde. Dit is een toestel met weinig grote minpunten, op misschien wat schoonheidsfoutjes in de software en het gebrek aan koptelefoonaansluiting na.
Tegelijkertijd weet HTC zich niet genoeg te onderscheiden. Als je kijkt naar wat de U11 Plus nou eigenlijk biedt dat de concurrentie niet heeft, dan zijn het bijna allemaal overbodige extra’s zoals Edge Sense en Sense Companion. Zowel de OnePlus 5T en de Samsung Galaxy S8 bieden een vergelijkbare of zelfs betere ervaring, voor honderden euro’s minder. Dat maakt van de U11 Plus een toestel waar je je absoluut geen buil aan zult vallen, maar die ook weer niet de beste keuze is die je op dit moment kunt maken.
HTC U11 Plus kopen
Zie jij HTC’s vlaggenschip wel zitten? Met onze prijsvergelijker vind je de beste deals voor een losse HTC U11 Plus. Of kijk naar de aanbiedingen voor een U11 Plus met abonnement bij alle grote providers.

HTC U11 Plus prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen HTC U11 Plus prijzen. Bekijk alle HTC smartphones.
Alle HTC smartphones met prijzen