HTC U11 preview: glanzend vlaggenschip innoveert verkeerd

Thomas Haenen
16 mei 2017, 9:00
6 min leestijd
HTC U11 preview: glanzend vlaggenschip innoveert verkeerd

Reviewscore

7,5

HTC heeft enkele zware jaren achter de rug, maar hoopt met de U11 weer wat terrein terug te winnen. Of de knijpbare rand, verbeterde BoomSound en meer genoeg zijn, lees je in deze HTC U11 preview.

Lees verder na de advertentie.

Lees onze HTC U11 preview

Nog niet zo heel lang geleden stak HTC met kop en schouders boven andere Android-fabrikanten uit. Het Taiwanese merk behoorde tot de eerste bedrijven die het besturingssysteem ondersteunde, en werd door Google gezien als een gewaardeerde partner. HTC was ook één van de eerste fabrikanten met een metalen smartphone en liep op cameragebied voorop.

De afgelopen jaren heeft HTC het zwaar te verduren gehad. Het bleef wel innoveren, maar niet met verbeteringen waar consumenten op zaten te wachten. De HTC 10, die vorig jaar verscheen, was een degelijk vlaggenschip dat niet aan de concurrentie kon tippen. Met de nieuwe HTC U11 hoopt het merk het tij te keren. Wij probeerden het toestel onlangs al uit.

HTC U11 preview

Design: glanzend glas

Eerder dit jaar introduceerde HTC de U-serie, die bestaat uit verschillende smartphones met een glazen design. Zowel de HTC U Ultra als de U Play liggen al een tijdje in de winkel. De U11 bouwt voort op dat design, met wederom een glazen achterkant. Daarbij heb je de keuze uit vier kleuren: zilver, blauw, wit en zwart.

Omdat de achterkant van glas is, oogt de kleur echter anders met de reflectie van licht. Zo ziet de zwarte variant er haast groen uit in de volle zon, terwijl de witte versie een beige tint kan hebben bij je kamerlamp. Het is een opvallend en onderscheidend design.

HTC U11 preview

In de praktijk heeft glas vooral veel nadelen. Zo is het behoorlijk kwetsbaar. Hoewel HTC bezweert dat het aardig kras- en stootbestendig is, voelt het geheel toch gladder en onveiliger aan dat de metalen HTC-smartphones van de afgelopen jaren. Bovendien is het een ongekende magneet voor vingerafdrukken. De glanzend witte HTC U11 die wij probeerden, was al na een kwartiertje vettig en vol met vlekken.

Edge Sense: we knijpen hem een beetje

‘Squeeze the Brilliant U’ is de opmerkelijke slogan die HTC gebruikt om de U11 aan te prijzen. Dit verwijst naar de knijpbare rand van het toestel, door HTC ‘Edge Sense’ genoemd. Volgens HTC is het na toetsenborden en touchscreens dĂ© volgende grote stap op interactiegebied, maar dat betwijfelen we.

Edge Sense werkt met drukgevoelige sensoren in de randen van het toestel, links en rechts van het scherm. Door in de rand te knijpen, voer je verschillende acties uit. Helaas kun je slechts twee verschillende acties instellen: één voor zacht knijpen, één voor hard knijpen. Bovendien moet je in beide gevallen relatief hard knijpen voor herkenning. Feedback in de vorm van trillingen is er niet, slechts een beperkte visuele indicatie op het scherm.

HTC U11 preview

Wat niet herkend wordt: meerdere keren kort achter elkaar knijpen, vegen over de randen of andere interacties die voor de hand liggen. Twee opties, dat is alles wat je krijgt. Stom, want dan had HTC het toestel net zo goed van een extra, zelf-instelbare knop op de zijkant kunnen voorzien.  Edge Sense is de definitie van een nutteloze gimmick. Het is volstrekt overbodig en vrijwel direct irrelevant.

Je kunt via instellingen uit een handjevol acties kiezen om te koppelen aan Edge Sense. Zo kun je bijvoorbeeld de zaklamp activeren, de camera openen of een specifieke app starten. Later deze zomer brengt HTC nog een ‘Edge Sense Companion’-app uit, waarmee je zelf functies kunt verzinnen en koppelen. Grote kans dat je dan al niet meer aan het knijpen bent.

Geluid: BoomSound HiFi, maar geen koptelefoonaansluiting

De U11 doet het, net als andere HTC-smartphones die dit jaar verschenen zijn, zonder koptelefoonaansluiting. Terwijl Samsung, Huawei, LG en andere concurrenten de aansluiting behouden heeft HTC hem inmiddels bij al zijn moderne toestellen geschrapt. Deels omdat het ruimte bespaart, maar ook omdat de technologie volgens de fabrikant ‘verouderd’ is.

Een koptelefoon aansluiten via de usb-c-poort, zoals HTC graag ziet, heeft namelijk meer mogelijkheden. De speciale USonic-oordopjes die meegeleverd worden, scannen je oren met ultrasone signalen om het perfecte audioprofiel voor jou te krijgen. Ook moeten ze voor een hogere geluidskwaliteit zorgen.

HTC U11 preview

Wij konden de dopjes helaas nog niet testen. Wel hopen we dat het in de praktijk net zo goed werkt als HTC belooft, want het blijft vervelend om de koptelefoonaansluiting te moeten missen. Wil je je huidige koptelefoon behouden, dan kan dat ook: HTC levert een adapter mee. Die heeft een ingebouwde digital audio-convertor en verbetert dus zelfs de geluidskwaliteit van je bestaande audio-apparaat.

Als goedmakertje heeft de U11 BoomSound HiFi, een setje van vier speakers voor elke hoek van het toestel. Die produceren geluid dat niet alleen lekker hard, maar ook lekker helder klinkt. Vooral bij films en andere video’s is het stereogeluid indrukwekkend. De vraag blijft alleen hoe vaak je de speakers van je smartphone gebruikt, en niet gewoon een koptelefoon.

Camera en prestaties

De U11 heeft achterop een 12 megapixel-camera, met een diafragma van f/1.7 en optische beeldstabilisatie. Het zou gaan om een verbeterde versie van de Google Pixel-camera, die eind vorig jaar hoge ogen gooide. Daar had Google de camera-app echter volgepropt met verbeteringen voor je foto’s, terwijl HTC het hier op eigen kracht moet doen.

Tijdens onze korte tests konden we slechts beschikken over een voorlopige versie van de camerasoftware. Daarom durven we nog geen uitspraken te doen over de definitieve kwaliteit van de camera. De paar foto’s die we schoten zagen er scherp en helder uit, en oogden iets levendiger dan de foto’s die de HTC 10 maakt. Hoeveel er daadwerkelijk is verbeterd, is nog even afwachten.

Datzelfde geldt ook voor het grootste deel van de overige hardware. De HTC U11 is één van de eerste smartphones met een Snapdragon 835-chip van Qualcomm. Ook is er een ruime 4GB aan werkgeheugen aanwezig voor soepel multitasken. Tijdens onze korte tests liepen apps en de interface vlot, maar daar komen we in onze volledige U11 review uitgebreider op terug.

Conclusie HTC U11 preview

Op papier heeft de HTC U11 alles in huis om zich te kunnen meten met de beste smartphones van het moment. HTC doet dan ook veel goed met krachtige hardware en indrukwekkende innovaties op onder andere het gebied van geluid.

Toch blijft de indruk achter dat dit toestel meer tot de subtop behoort. HTC innoveert vooral met verbeteringen waar niemand op zit te wachten, van rare knijpbesturing tot oordopjes die de binnenkant van je oor meten. Ook de glazen achterkant en het gebrek aan een koptelefoonaansluiting stellen teleur. Vergeleken met de concurrentie steekt de U11 wat flets af. Wellicht dat de innovaties met een uitgebreidere test meer tot hun recht komen, maar voor nu is de U11 hooguit een prima tweede keuze.

Lees het laatste nieuws over HTC

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

HTC U11
HTC U11

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu