De HTC U11 is de eerste smartphone met een knijpbare rand, maar hoe goed werkt dit in de praktijk, en wat heb je er precies aan? Je leest het in deze review.
Lees verder na de advertentie.
Op zoek naar innovatie
Nog niet zo lang geleden behoorde HTC nog tot de top van Android-fabrikanten, maar sindsdien is het bedrijf in een vrije val geraakt. Na de succesvolle HTC One M8 kwam de teleurstellende One M9, die vorig jaar werd opgevolgd door de HTC 10. Dat toestel was zeker niet slecht, maar vernieuwde nauwelijks en haalde niet het niveau van de concurrentie.
HTC luisterde naar de kritiek van gebruikers en critici en probeert nu te innoveren met een speciale, knijpbare behuizing. Of die poging is gelukt, lees je in deze HTC U11 review.
Design en scherm: uitstekend
HTC stapt met de U11 af van het kenmerkende metalen design van voorgaande toestellen, en kiest dit jaar voor een glazen behuizing. Die ziet er strak uit, al is de achterkant een echte magneet voor vingerafdrukken. Binnen een mum van tijd is de achterkant vies en moet je de telefoon schoonvegen om hem mooi te houden. We hadden liever gezien dat HTC voor dezelfde matte afwerking had gekozen als de randen, zeker omdat de behuizing snel krast. Wel levert HTC standaard een doorzichtig hoesje mee dat extra bescherming biedt.
Met 154 bij 76 bij 7,9 millimeter is de HTC U11 fors. Door het 5,5 inch-scherm is de smartphone moeilijk met één hand hanteerbaar en moet je ‘m met twee handen vasthouden om met je duimen de bovenste hoeken te bereiken. Desondanks ligt hij goed in de hand. De afgeronde randen zien er niet alleen mooi uit, maar voelen ook goed en luxe aan. Wel is de HTC U11 nogal glad, al kun je dit gedeeltelijk verhelpen met het meegeleverde hoesje.
Het 5,5 inch-scherm heeft een resolutie van 2560 bij 1440 pixels en ziet er uitstekend uit. Beelden zijn lekker scherp, kleurrijk en het scherm is goed afleesbaar in fel zonlicht. HTC heeft niet gekozen voor een voorkantvullend scherm zoals dat van de Samsung Galaxy S8 en LG G6, maar voor een ‘traditioneel’ display met dikkere bezels.
Helaas heeft de U11 geen koptelefoonaansluiting
Vervelend is dat de HTC de koptelefoonaansluiting heeft geschrapt. Hoewel je oordopjes via de meegeleverde adapter kunt aansluiten, is het lastig dat je het adaptertje overal mee naartoe moet nemen. Bovendien is het niet mogelijk om het toestel op te laden terwijl je naar muziek luistert, tenzij je een setje draadloze oordopjes gebruikt.
Edge Sense voegt weinig toe
HTC pronkt het meest met Edge Sense, een techniek die de U11 ‘knijpbaar’ maakt. In de randen zitten sensoren die meten wanneer je in het toestel knijpt. Daar koppel je vervolgens acties aan. Knijp je in de smartphone, dan wordt bijvoorbeeld de camera-app of andere applicatie gestart, of zet je de zaklamp aan of uit. In de instellingen vind je verschillende toepassingen, maar geen enkele voegt echt iets toe.
Het knijpen is niet sneller of handiger dan simpelweg op het scherm tikken. Bovendien moet je nogal hard knijpen om Edge Sense te laten werken. Dat is vooral onhandig bij het maken van foto’s, omdat je het toestel dan onbedoeld laat trillen. De meest unieke feature van de U11 is niet zo revolutionair als HTC je wil laten geloven. Tijdens onze testperiode hadden we nooit het gevoel dat Edge Sense daadwerkelijk iets toevoegde, en daarom schakelden we de functie al snel uit.
Hardware
HTC pakt het wel goed aan met de hardware van de U11. De smartphone heeft de beste specs van dit moment en is rap in gebruik. Onder de motorkap bevindt zich een Snapdragon 835-chip met 4GB RAM, die ervoor zorgt dat alle applicaties vloeiend draaien. Ook grafische intensieve games zijn geen probleem en draaien zonder haperingen. Qua hardware kan de smartphone zich moeiteloos meten met de Samsung Galaxy S8 en LG G6.
Standaard is 64GB aan opslagruimte aanwezig, waar zo’n 54GB van overblijft voor de gebruiker. Dit is voor de meesten meer dan genoeg. De U11 is wel stof- en waterdicht, en dus zonder problemen in de regen te gebruiken. Ook is er een vlotte en accurate vingerafdrukscanner aan boord.
Software: vlot met Android 7.1
We zijn al jaren fan van de Sense-skin die HTC over Android heen legt. De versie die op de U11 staat, is nog een stukje simpeler en lijkt erg op stock-Android. Onderdelen als het snelle instellingenpaneel en de instellingen-app zijn bijvoorbeeld onaangepast. Standaard draait de smartphone op Android 7.1 (Nougat), de meest recente versie die Android een stuk gestroomlijnder maakt. Het is aannemelijk dat de HTC U11 later dit jaar de Android O-update krijgt, al is hier op het moment van schrijven niets over bekend.
Veeg je vanaf het homescreen naar rechts, dan zie je BlinkFeed. Dit sociale scherm is (nog steeds) overbodig en staat vol met irrelevante informatie. Gelukkig kun je de functie gewoon negeren. Verder heeft HTC ervoor gekozen om standaard Google-apps mee te leveren, in plaats van de telefoon vol te stoppen met eigen software. Een fijne keuze.
Sense Companion
Wel aanwezig is Sense Companion, de interface die je tijdens het dagelijks gebruik moet helpen. Dit doet de applicatie door tips te geven. Zo kan de software voorstellen een paraplu mee te nemen als het gaat regenen.
Op papier klinkt dit handig, in de praktijk voegt Sense Companion weinig toe. Suggesties zijn vaak irrelevant en veel te algemeen. Zo kwam het voor dat we het advies kregen om de U11 op te laden terwijl het toestel nog voor driekwart vol zat, en kregen we op willekeurige momenten tips voor restaurants in de buurt. Hierdoor ben je al gauw geneigd de instellingen in te duiken en de assistent uit te schakelen.
Camera: dicht bij de concurrentie
Een belangrijke verbetering is de camera. De camera’s van vorige HTC-vlaggenschepen vielen nogal tegen, bij de U11 is dit compleet anders. Het toestel heeft een camera die zich (eindelijk) echt kan meten met die van de Galaxy S8, LG G6 en iPhone 7. Foto’s zien er (vooral bij daglicht) uitstekend uit, met veel detail en waarheidsgetrouwe kleuren.
De 12 megapixel-camera heeft een snelle autofocus en een diafragma van f/1.7. Daardoor vangt hij meer licht op, wat vooral handig is in donkere situaties, bijvoorbeeld binnenshuis. Ook in het donker zien kiekjes er goed uit, al is de fotokwaliteit dan logischerwijs ietsjes minder dan overdag. Video’s, die je ook in 4K kunt schieten, ogen vloeiend en gedetailleerd.
HTC heeft zijn camera-app onder handen genomen en een verschillende handige functies gegeven. Met de slider aan de bovenkant wissel je vlot tussen cameramodi, daaronder vind je een aantal extra opties om bijvoorbeeld de kwaliteit of focuspunt aan te passen. De app presenteert en bundelt de aanwezige functies op een logische manier.
Ook over de frontcamera (16 megapixel, f/2.0) zijn we te spreken. De HTC U11 maakt scherpe selfies en bevat handige functies om het maken van zelfportretten makkelijker te maken, met bijvoorbeeld een timer of opmaakmodus. Een leuke toevoeging is de selfie panorama-modus, om jezelf en een groep vrienden in beeld te brengen.
Accuduur: prima, maar niet bijzonder
De HTC U11 heeft een efficiënte Snapdragon 835-chip en 3000 mAh-accu, en dat levert een prima accuduur op. De smartphone gaat niet enorm lang mee (we haalden een scherm-aan-tijd van 3,5 á 4 uur), maar komt met gemak de dag door, waarbij we vaak nog 20 á 30 aan accupercentage over hadden. Ben je een intensieve gebruiker en check je veel video’s en games, dan gaat het een stuk rapper. Een enkele keer kwam het voor dat de smartphone al in de avond aan de oplader moest.
Dat opladen gaat dankzij Quick Charge 3.0 lekker snel. Na ongeveer een half uur zit de accu voor de helft vol, na iets meer dan een uur kun je er weer helemaal tegenaan. De OnePlus 3T doet dit sneller, maar de HTC U11 laadt bijvoorbeeld wel een stukje sneller op dan de Galaxy S8.
Kom je overdag in de problemen, dan zijn er verschillende opties om de accuduur op te rekken. Zo is er de energiebesparingmodus, waarbij de schermhelderheid omlaag wordt geschroefd en achtergrondprocessen worden beperkt. De extreme energiebesparingmodus verandert de telefoon in een ‘dumbphone’ en is alleen handig als je nog maar een paar procent batterij hebt.
Conclusie HTC U11 review
De HTC U11 doet veel goed. De smartphone heeft rappe hardware, fijne software en een camera die zich kan meten met de concurrentie. Het design is fraai, al is de achterkant erg glad en gevoelig voor krassen. Het 5,5 inch-QHD-scherm, de vingerafdrukscanner en accuduur maken dan weer veel goed. Toch is de U11 op geen enkel vlak beter dan bijvoorbeeld de LG G6 en Samsung Galaxy S8, en de toevoeging van Edge Sense voelt als een totale gimmick. Koppel dat aan de forse adviesprijs (750 euro) en het ontbreken van een koptelefoonaansluiting, en je hebt een toestel dat moeilijk is aan te raden.
HTC U11 kopen
In het overzicht hieronder vind je de beste aanbiedingen voor een HTC U11 met abonnement. Als je de HTC U11 los koopt betaal je 749 euro.
