De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

HTC U12 Plus preview: HTC zoekt de toekomst op, maar de U12 is het niet

Thomas Haenen
23 mei 2018, 10:01
5 min leestijd
HTC U12 Plus preview: HTC zoekt de toekomst op, maar de U12 is het niet

Reviewscore

8

HTC’s nieuwste smartphone heeft een hele goede camera en krachtige hardware, maar voelt als een herhaling van zetten. Het Taiwanese bedrijf zegt klaar te zijn voor de toekomst, maar dat is aan de U12 Plus niet te zien. Lees er meer over in onze preview.

Lees verder na de advertentie.

HTC U12 Plus preview

Tijdens een previewsessie van de HTC U12 Plus maakte een woordvoerder dan het bedrijf ons herhaaldelijk duidelijk hoe vaak HTC een voortrekkersrol heeft gehad. De Taiwanezen brachten jaren geleden al glazen smartphones uit voor de concurrentie er mee kwam, en liepen voorop met dubbele camera’s en speakers. Het is begrijpelijk dat men teruggrijpt naar oude glorie. Na jaren van teruglopende verkopen nam Google vorig jaar een groot aantal HTC-werknemers over. Al snel werd gespeculeerd of HTC überhaupt nog eigen smartphones uit zou brengen.

HTC lijkt echter grotere verwachtingen te hebben van de toekomst dan ooit. Het bedrijf is ‘150 procent committed’ aan smartphones, zo verzekerde de woordvoerder dan ooit. “Dat blijft zo, ook in de toekomst, al verwachten we dat er veel gaat veranderen in de komende jaren.”

De woordvoerder hintte naar nieuwe vormfactoren en had het over flinke plannen met blockchain, virtual reality en een mobiele revolutie. Niet veel later kregen we de HTC U12 Plus te zien, een smartphone die die ambities tegenspreekt. De U12 Plus is verre van een revolutie, meer een minimale evolutie. HTC mag dan wel enthousiast uitkijken naar de toekomst, ze zijn er nog niet helemaal klaar voor.

Glazen design met onnodig Edge Sense

Zo is het ontwerp van de U12 Plus bijna hetzelfde als vorig jaar. Het voorkantvullende scherm heeft iets kleinere randen, met slechts een kleine bezel boven- en onder het beeld. Een koptelefoonaansluiting ontbreekt nog steeds, maar het 6 inch-scherm heeft gelukkig ook geen notch.

De zijkant is wederom voorzien van drukgevoelige sensoren, voor wat HTC Edge Sense 2.0 noemt. Door in de telefoon te ‘knijpen’, kun je bepaalde acties uitvoeren die je zelf instelt. Knijp bijvoorbeeld zachtjes om de zaklamp te activeren, of flink hard om de camera te openen. Een aardig idee, maar net als vorig jaar moet je aardig hard knijpen om iets te doen. Met een extra knop voor zelfgekozen snelkoppelingen zou HTC hetzelfde bereiken, zonder knijpgedoe. Nieuw is dat je dit jaar kan dubbeltikken op de rand om een éénhandigemodus te activeren.

Ook de traditionele power- en volumeknoppen zijn aangepast. Die kun je niet meer indrukken, maar zijn nu voorzien van force feedback. Als je ze aanraakt, trillen ze een beetje alsof het echte knoppen zijn. Doordat ze niet meer echt bewegen, is er volgens HTC minder ruimte voor water of vuil om in het toestel te lopen. De aanpassing maakt de U12 dus iets waterdichter en steviger volgens de fabrikant.

Uitmuntende dubbele camera’s aan beide kanten

Zowel voorop als achterop de U12 Plus zit een dubbele camera. De extra lens wordt gebruikt om een bokeh-effect toe te voegen, vergelijkbaar met de portretmodus op veel andere smartphones. Daarmee wordt de achtergrond vervaagd, waardoor de voorgrond eruit springt. Je kunt kiezen voor een automatisch bokeh-effect, of handmatig de intensiteit aanpassen. Kies je voor automatisch, dan is het effect doorgaans te heftig, al zorgt het wel voor mooie portretfoto’s.

Achterop vind je een wijdhoeklens van 12 megapixel en telefotolens van 16 megapixel. Daardoor kun je 2x optisch inzoomen zonder kwaliteitsverlies, en is er een digitale zoom van maximaal 10x. We hebben de camera nog maar kort kunnen testen, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend. Foto’s waren scherp, helder en kleurrijk. HTC claimt dat de U12 ook in situaties met weinig licht het erg goed doet. Als die claim klopt, heeft de U12 Plus één van de beste smartphonecamera’s van het jaar.

Schone software met reclame

De HTC U12 Plus loopt op Android 8.0 (Oreo), met de nieuwste versie van HTC’s eigen Sense-skin. Die oogt schoon en opgeruimd en blijft dicht in de buurt van stock-Android. HTC beloofde ons dat de smartphone snel na de release van Android P een update ontvangt, maar kon geen precieze tijdlijn geven. Laten we hopen dat het sneller gaat dan bij de vorige ronde. De Oreo-update voor de HTC U Ultra rolt nu pas uit in Europa, ruim acht maanden na de release van Android 8.0.

HTC U12 Plus preview

BlinkFeed, dat je standaard links van je homescreen vindt, is nog steeds van reclame voorzien. In theorie is de app, die het laatste nieuws en updates van social media toont, handig en onderscheidend. In de praktijk gooit HTC er irritante reclame doorheen. Tijdens een korte test dook er al reclame voor games op, en op eerdere HTC-smartphones zagen we regelmatig advertenties voor afvalpillen en andere spam. Dat een smartphone van liefst 799 euro je dergelijke reclame voorschotelt is absoluut onacceptabel.

Conclusie HTC U12 Plus preview

De HTC U12 Plus heeft een ijzersterke basis. De camera is van topkwaliteit en de hardware is de krachtigste die je op dit moment maar kunt krijgen. Buiten die prijzenswaardige punten om kleven er echter flinke bezwaren aan het toestel. HTC’s updatebeleid blijft flink achter, en reclame in BlinkFeed blijft onacceptabel bij een high-end smartphone. Edge Sense werkt niet geweldig, maar zelfs als het perfect zou functioneren is het maar een rare feature.

HTC lijkt met de U12 Plus wederom een hele goede smartphone neer te zetten, die echter nergens zijn concurrenten weet te overtreffen. Dat maakt van de U12 Plus een vijfde of zesde keus, in een rijtje met hele sterke alternatieven als de OnePlus 6, Samsung Galaxy S9 en Huawei P20. Smartphones die bovendien ook nog eens minstens honderd euro goedkoper zijn dan HTC’s vlaggenschip. Van het oude, vernieuwende HTC lijkt nog maar weinig over, maar laten we hopen dat ze inderdaad een plan hebben liggen voor de toekomst.

Lees meer over HTC

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

HTC U12 Plus
HTC U12 Plus

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu