De HTC U12 Plus is het nieuwste vlaggenschip van de Taiwanese fabrikant, die de concurrentie aan moet gaan met toptoestellen van Samsung, OnePlus en Huawei. HTC speelt het veilig door geen enorme vernieuwingen door te voeren, maar de verbeteringen die zijn gedaan, pakken verkeerd uit. Lees meer in deze uitgebreide review.
Lees verder na de advertentie.
Check de HTC U12 Plus review
Toen we een tijdje geleden bij HTC waren om de U12 Plus voor het eerst te bekijken, werd verteld hoe vaak het bedrijf een voortrekkersrol heeft gehad op de smartphonemarkt. En hoewel daar een kern van waarheid in zit, werd tijdens de previewsessie duidelijk dat de U12 Plus veel minder vernieuwend is. Op papier is het een vlaggenschip zoals je dat in 2018 zou verwachten: een groot scherm met dunne randen, een glazen behuizing, dubbele camera, grote accu met snelladen en de nieuwste hardware.
HTC benadrukt dat het volledig gericht is op smartphones, maar brengt tegelijk elk jaar minder toestellen uit. De U12 Plus is zelfs het enige vlaggenschip dat in 2018 verschijnt, maar nu we de telefoon uitgebreid hebben getest, is het de vraag of HTC dat überhaupt had moeten doen. De U12 Plus is namelijk de meest teleurstellende smartphone van het bedrijf in lange tijd.
Fraai design met slechte knoppen
Het design van de U12 Plus is niet veel veranderd ten opzichte van de U11 Plus. Het toestel is van glas en heeft een aluminium frame, wat stevig en hoogwaardig aanvoelt. Ook is de smartphone met 188 gram relatief zwaar, al vind ik dat zelf niet zo’n probleem. Omdat de achterkant van glas is, zijn vingerafdrukken en vlekken snel zichtbaar. Netjes is dat HTC standaard een hoesje meelevert om te beschermen tegen deze vlekken en eventuele krasjes.
Een grote verandering is de afwezigheid van fysieke knoppen. De aan/uit- en volumeknoppen klikken dus niet als je ze indrukt, maar bieden ‘haptic feedback’. Dat betekent dat ze trillen wanneer je erop drukt, wat het effect moet geven dat de knopjes echt klikken. HTC doet dit om de U12 waterdichter en steviger te maken, maar het is een keuze die totaal verkeerd uitpakt. Overigens ontbreekt een hoofdtelefoonaansluiting en levert HTC geen adapter mee. Wel zitten er standaard usb-c-oordopjes in het doosje.
Omdat het geen echte knoppen zijn, is er een vertraging bij het indrukken van de knop en de actie die hier bij hoort. Tik op de aan/uit-knop, dan duurt het een seconde voordat het scherm aan gaat. De volumeknoppen werken nog minder goed: als je snel achter elkaar op een knop tikt om bijvoorbeeld het volume uit te zetten, dan wordt driekwart van je pogingen niet geregistreerd. Het aanpassen van de volume gaat alleen goed als je heel rustig op de knopjes drukt, en dat voelt onnatuurlijk.
Bovendien voelt het alsof de knoppen regelmatig minder gevoelig zijn, of juist je aanrakingen sneller registreren. Hierdoor drukte ik het toestel tientallen keren per ongeluk aan, of moest ik juist meerdere keren stevig drukken om de aan/uit-knop te activeren. Het werkt gewoon slecht, voegt helemaal niets toe en je gaat echte knopjes op andere toestellen opeens enorm waarderen. Mogelijk ligt het aan het reviewexemplaar dat we hebben ontvangen, maar uit andere recensies blijkt dat velen dezelfde problemen ervaren.
6 inch-scherm zonder notch
Waar sommige fabrikanten hun high-end smartphones van oled-schermen voorzien, kiest HTC nog steeds voor lcd. Dat is geen enorm probleem, want het display ziet er goed uit, heeft goede kijkhoeken en mooie kleuren. De maximale helderheid is wel ondermaats: in fel zonlicht is het lastig om het scherm goed af te lezen. Veel concurrerende toestellen hebben een display dat veel feller kan. De LG G7 ThinQ heeft bijvoorbeeld zelfs een aparte functie op het scherm tijdelijk extra helder te maken.
Gebruik je het toestel binnen, dan heb je hier logischerwijs minder last van. Het scherm ziet er door de resolutie van 2880 bij 1440 pixels scherp uit en is met 6 inch lekker groot. Ook heeft de HTC U12 Plus geen notch. Waar veel fabrikanten hun toestellen van een dergelijke inkeping in het scherm voorzien, doet HTC niet met deze trend mee. Het is bijna verfrissend om te zien dat aan de boven- en onderkant dezelfde bezel zitten, terwijl de randen aan de zijkanten wel een stuk dunner zijn.
Vlotte hardware
Wat de interne hardware betreft doet de HTC U12 Plus niets voor andere Android-vlaggenschepen onder. De smartphone beschikt over de Snapdragon 845-chip met 6GB RAM en 64GB aan opslagruimte. Gecombineerd met de vlotte software zorgt dit voor prima prestaties. De U12 Plus vliegt door de interface heen, heeft geen last van haperingen en start apps rap op. Verder draaien (grafisch intensieve) games vloeiend en is het geen enkel probleem om veel apps tegelijk te gebruiken. Ontgrendelen gaat via de vingerafdrukscanner achterop (die uitstekend werkt), of de minder veilige gezichtsherkenning.
Ook Edge Sense, de techniek die ervoor zorgt dat je in de U12 Plus kunt knijpen, is aanwezig. Versie 2.0 brengt een aantal nieuwe opties met zich mee, maar is nog steeds niets meer dan een leuke extra. Knijpen om apps te openen klinkt leuk, maar je geknijp wordt niet altijd goed herkend en dan is een snelkoppeling al gauw sneller.
De HTC U12 Plus is enorm snel
Nieuw is de mogelijkheid om twee keer op de zijkant te tikken om een actie uit te voeren, zoals het maken van een screenshot. Dat werkt redelijk, maar niet per se beter dan het indrukken van twee knopjes. Ook kun je de functies van Edge Sense meer naar je eigen wensen afstellen, al vragen we ons af hoeveel mensen dit echt gaan gebruiken.
Wel handig is dat het toestel door Edge Sense weet hoe je de telefoon vastpakt. Houd je de smartphone in de portretstand terwijl je je hand kantelt, dan wordt het beeld niet meteen meegedraaid. Houd je het toestel vervolgens met twee handen vast om bijvoorbeeld een video te kijken, dan past het scherm zich wel aan. Dit werkt prima en laat zien dat er wel degelijk potentie in Edge Sense zit.
Software: Sense is toe aan een update
Uit de doos draait de HTC U12 Plus op Android 8.0 (Oreo) met de Sense-skin van de fabrikant. Hoewel het dus niet gaat om de allernieuwste Android-versie (versie 8.1) loop je in de praktijk weinig grote features mis. Toch heb je soms de indruk dat je met verouderde software te maken hebt, en dan komt vooral door Sense. De Android-skin en de eigen apps van HTC zijn al een tijdje niet geüpdatet en dat zie je er duidelijk aan af. De skin is duidelijk aan een nieuwe lik verf toe. Overigens is Sense wel lekker snel en steekt de software redelijk logisch in elkaar.
Opvallender is HTC reclame meelevert en dit in BlinkFeed verwerkt, het thuisscherm met ‘relevante’ informatie. Nog vervelender is de News Republic-app, die je ongevraagd pushberichten met willekeurige nieuwtjes stuurt. Vaak zijn die totaal irrelevant en het is vervelend dat je de app alleen kunt uitschakelen (en niet verwijderen) om er vanaf te zijn. Op een smartphone van 799 euro is dit simpelweg onacceptabel.
Ook over het updatebeleid hebben we gemengde gevoelens. HTC brengt weinig beveiligingsupdates uit en de U12 Plus draait nog op die van maart 2018; alweer een paar maanden oud. Aan de andere kant is het bedrijf snel met de uitrol van nieuwe Android-versies, waarbij je kunt rekenen op twee grote updates. De fabrikant laat aan Android Planet weten dat de U12 Plus sowieso wordt bijgewerkt naar Android 9.0 (P) en Q. Het bedrijf brengt verder binnenkort de meest recente beveiligingsupdate (juni 2018) uit voor de U12 Plus.
Uitstekende camera
De HTC U12 Plus blinkt wél uit met zijn dubbele camera (12 + 16 megapixel). Die maakt erg goede foto’s met veel detail, mooie kleuren en waarheidsgetrouwe beelden. Daarmee kan de smartphone prima mee met met de camera’s van toptoestellen als de Samsung Galaxy S9, Google Pixel 2 (XL) en Huawei P20 Pro.
Overdag tenminste, want bij minder licht kan de camera zich net niet meten met de absolute top. Foto’s ogen niet zo scherp en bevatten iets meer ruis, al zijn de verschillen niet enorm groot. Wie veel fotografeert in het donker, of liever een camera heeft die in alle situaties top presteert, kan beter de P20 Pro of Galaxy S9 kiezen.
De camera-app werkt vlot, heeft genoeg opties en steekt logisch in elkaar. Wat video betreft is de U12 Plus ook goed voorzien: filmen kan in 4K, beelden ogen scherp en door de optische beeldstabilisatie is bewegingsonscherpte niet zo snel zichtbaar. Met de Pro Camera-modus krijgen fanatieke fotografen nog veel meer opties om het perfecte plaatje te maken.
Uiteraard is – zoals op vrijwel elke Android-smartphone – een modus aanwezig om foto’s met een fraai bokeh-effect te maken. Hierbij wordt de achtergrond wazig gemaakt, zodat de voorgrond er extra uitspringt. Dit werkt best goed, al worden randen niet altijd goed gedetecteerd. Ook heb je veel licht nodig om de feature helemaal tot z’n recht te laten komen. De feature zit door de dubbele frontcamera (8 + 8 megapixel) ook aan de voorkant, en dat werkt redelijk.
Accuduur is ondermaats
De HTC U12 Plus heeft een 3500 mAh-accu en hoewel dat op papier voor een goede accuduur moet zorgen, valt dit in de praktijk vies tegen. De accu gaat rap leeg en het is niet helemaal duidelijk waardoor dit wordt veroorzaakt. Tijdens mijn testperiode haalde ik doorgaans het einde van de dag niet, en lag de scherm-aan-tijd op zo’n drie á vier uur. Voor een vlaggenschip van 799 euro is dit ondermaats, en vrijwel elk toestel van deze prijs gaat langer mee.
Opladen gaat via de usb-c-poort, waarbij HTC ondersteuning voor Quick Charge 4.0 heeft ingebouwd. Standaard levert het bedrijf een Quick Charge 3.0-lader mee en ook daarmee laadt de telefoon vlot op. Helaas is dus wel zo dat je vaak gedurende de dag een stopcontact moet zoeken. Draadloos laden ontbreekt helaas; die feature heeft HTC besloten niet toe te voegen.
Conclusie HTC U12 Plus review
HTC speelt al jaren een kleine rol op de smartphonemarkt en met de U12 Plus gaat daar geen verandering in komen. In de praktijk weet alleen de camera van het toestel te overtuigen, terwijl ook de prestaties dik in orde zijn. Dit mag je dan ook van een high-end smartphone verwachten. Het scherm is prima maar kan niet helder genoeg, de software is aan een opfrisbeurt toe, de accuduur is erg matig en het gebrek aan fysieke knoppen verpest de gebruikservaring.
Hoewel de HTC U12 Plus geen onvoldoende scoort, zijn er simpelweg veel betere alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan de OnePlus 6 of Samsung Galaxy S9. Met 799 euro is de U12 Plus bovendien te duur. We vragen ons af hoe HTC zijn toekomst voor zich ziet, en of het uitbrengen van high-end toestellen nog zin heeft. Geruchten gaan dat een groot gedeelte van de medewerkers nu aan Google Pixel-telefoons werkt, en misschien is dat wel beter.
HTC U12 Plus kopen
Ben je van plan de HTC U12 Plus aan te schaffen? In onze vergelijker vind je de beste aanbiedingen voor een HTC U12 Plus met abonnement. Voor een losse U12 Plus betaal je 799 euro.

HTC U12 Plus prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen HTC U12 Plus prijzen. Bekijk alle HTC smartphones.
Alle HTC smartphones met prijzen