Huawei Ascend G700 Review: veel Android voor weinig

Gijs Ettes
29 oktober 2013, 15:24
4 min leestijd
Huawei Ascend G700 Review: veel Android voor weinig

Reviewscore

8

De Ascend G700 is de tweede Huawei-smartphone die we op de AndroidPlanet-redactie uitgebreid aan de tand voelen. Eerder namen we al de Ascend P6 onder de loep, een dunne en fraai ontworpen Android-telefoon die ondanks het gebruiksgemak toch wat problemen in de software kende.

De Ascend G700 valt met zijn prijskaartje van 269 euro in de middenklasse van Android-smartphones. Desondanks biedt het toestel – op papier althans – veel waar voor zijn geld. In deze review lees je of de goede specificaties zich doorvertalen naar een smartphone die snel en fijn in gebruik is.

Design

Waar de Ascend P6 qua design veel wegheeft van de iPhone, is de Ascend G700 een flinke slag groter. De smartphone is voorzien van een 5 inch-scherm, waar de P6 het doet met 4,7 inch, en meet 142,5 x 73 x 9 millimeter. Daarmee is de G700 een stuk dikker dan dan andere toestellen in het portfolio van Huawei.

Lees verder na de advertentie.

Het toestel is voor het grootste gedeelte gemaakt van plastic en voelt, ondanks het gewicht van 155 gram, niet te zwaar aan. De Xperia Z1 is bijvoorbeeld qua afmetingen vrijwel gelijk aan de G700, maar is door de gebruikte materialen aanzienlijk zwaarder. Ondanks het vele plastic ligt de Huawei-telefoon fijn in de hand en lijkt hij wel tegen een stootje te kunnen.

Als we de achterklep verwijderen, komt de 2150 mAh-accu tevoorschijn. Om de simkaarten (de G700 ondersteunt er twee) en micro-sd-kaart te plaatsen, dient de accu ook verwijderd te worden. Niet bijzonder handig, maar zo vaak hoef je deze kaartjes toch niet te verwisselen.

Ascend G700 achterkant

Hardware

Het design van de Ascend G700 is stevig, maar weinig origineel. Werpen we een blik op de hardware, dan valt op dat de specificaties iets minder zijn dan bij de Ascend P6. Dat is echter niet erg, aangezien de adviesprijs van het toestel aanzienlijk lager is.

Het grote 5 inch ips-scherm van de G700 heeft een resolutie van 1280 bij 720 pixels en zal voor de meeste gebruikers scherp genoeg zijn. Belangrijker is dat het beeld prima kijkhoeken heeft en dat het op maximale helderheid ontzettend fel is. Ook de kleuren komen goed tot hun recht, wat goed te merken is bij het spelen van games als Dead Trigger 2 en Temple Run 2. Beide zijn een genot voor het oog en draaien soepel.

Ascend G700 scherm

Dat laatste is vooral te danken aan de vlotte 1,2GHz quadcore-processor en de 2GB aan werkgeheugen; opvallend veel voor een smartphone in deze prijsklasse. Beide zorgen ervoor dat Android 4.2.1 (dat is voorzien van de Emotion UI 1.6-skin) vloeiend draait en dat ingewikkelde websites snel worden ingeladen.

Wel vinden we de 8GB opslaggeheugen aan de beperkte kant, zeker aangezien er voor de gebruiker nog maar 4,7GB beschikbaar is. Dit is wel uit te breiden met een micro-sd-kaartje.

De accu van de G700 heeft een capaciteit van 2150 mAh, wat voor een toestel met een 5 inch-scherm aan de magere kant is. Toch houdt het toestel het bij zwaar gebruik makkelijk een dag vol en is de accu verwisselbaar, mocht je een reserve-accu overwegen.

Software

De Ascend G700 draait op Android 4.2.1 en de Emotion UI 1.6-skin die we kennen van de P6. Dit betekent dat het vergrendelingsscherm is voorzien van snelkoppelingen naar de camera, berichten-app en de telefoon-app. Ingrijpender is de afwezigheid van een apart applicatie-overzicht. Alle geïnstalleerde apps op het toestel zijn daardoor terug te vinden op de homescreens, net zoals dat het geval is bij de iPhone. Even wennen, maar geen onoverkomelijk probleem.

Wat betreft software is de G700 goed voorzien. De belangrijkste Google-apps zijn aanwezig, evenals een bestandsbeheerder, weer-app en -widget, fm-radio, geluidsrecorder en officepakket. Er zijn verschillende thema`s om uit te kiezen en met de simtoolkit beheer je beide simkaarten in het toestel, indien van toepassing. Het swipen tussen de homescreens verloopt vloeiend en bij het starten van apps zijn weinig vertragingen merkbaar. Het digitale toetsenbord werkt ook naar behoren, al staat de woordvoorspelling standaard uit en moet het woordenboek eerst worden bijgewerkt.

Camera

Waar de hardware van de G700 prima voldoet, valt de kwaliteit van de camera aan de achterzijde helaas iets tegen. De hoofdcamera schiet foto`s van 8 megapixel en is voorzien van autofocus en een led-flitser, maar de kwaliteit van kiekjes laat te wensen over. Foto`s ogen flets en onscherp, zelfs in buitenlicht, en de camera heeft in donkere omgevingen bijzonder veel moeite om scherp te stellen. Foto`s gemaakt zonder helder daglicht kunnen dan ook in principe linea recta de prullenbak in. Daar kunnen helaas de cameramodi en scènes waaruit je kunt kiezen niets aan veranderen.

Hetzelfde kan gezegd worden over de video`s die je schiet met de G700. Deze zijn schokkerig, onscherp en missen kleur. Bij elk filmpje lijkt er een soort waas over het beeld te zijn, waardoor objecten en personen moeilijk te onderscheiden zijn.

Conclusie Huawei Ascend G700 Review

Toch is het moeilijk voor deze prijs een Android-smartphone te vinden die beter presteert. De G700 werkt vlot en is voorzien van alle apps die de gemiddelde gebruiker nodig heeft. De bouwkwaliteit van de G700 is goed, al zal de telefoon geen designprijs winnen. Het enige vlak waarop de G700 het laat liggen, is de ingebouwde camera. Het is op zijn zachtst gezegd een uitdaging om hiermee acceptabele foto`s te schieten. Niettemin is de G700 een aanrader voor wie een betaalbare Android zoekt, die snel en gebruiksvriendelijk is.

Categorie: Smartphones
Spotlight: Huawei

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's