De Samsung Galaxy S21 FE nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Huawei Ascend P6 review: midrange toestel valt tegen

Gijs Ettes
18 februari 2014, 11:57
3 min leestijd
Huawei Ascend P6 review: midrange toestel valt tegen

Reviewscore

7

Met de inmiddels prima betaalbare Ascend P6 hoopt de Chinese fabrikant Huawei de mobiele markt in Europa in zijn greep te krijgen. Huawei heeft bijzonder veel geadverteerd in aanloop naar de lancering van de Ascend P6 en niet zonder succes: momenteel is het bedrijf na Samsung en Apple de grootste smartphonefabrikant wat betreft verkoopcijfers. In deze Huawei Ascend P6 review bespreken we of dit ook aan het nieuwste toestel te danken is.

Lees verder na de advertentie.

Design en hardware

Het toestel valt op door zijn geringe afmetingen en de dikte van nog geen 6,2 millimeter. Qua ontwerp lijkt de Ascend P6 erg op de iPhone 5S, wat vooral komt door de metalen strip met inkepingen aan de zijkant. De iPhone is dan wel weer ruim een millimeter dikker en maakt gebruik van andere materialen. Handig is dat de Ascend P6 dualsim ondersteunt; handig als je hem bijvoorbeeld als privé- én werktelefoon wilt gebruiken.

De Huawei Ascend P6 is voorzien van een 4,7 inch-scherm met een resolutie van 720 x 1280 pixels. Dat is minder scherp dan bijvoorbeeld de Sony Xperia Z1, maar dat toestel is dan ook aanzienlijk duurder en heeft minder goede kijkhoeken. Het scherm is van het type ips+ en is voorzien van Gorilla Glass, dat krassen en beschadigingen op het toestel moet voorkomen. Na een aantal weken de Ascend P6 te hebben getest, merken we dan ook nog geen beschadigingen op aan de smartphone.

Ascend P6 Android

Kijken we naar de overige hardware, dan past de Ascend P6 op dit moment keurig in de middenklasse van Android-smartphones. Het toestel heeft een 1,5GHz-quadcore-processor (Huawei K3V2), 2GB aan werkgeheugen en 8GB opslaggeheugen voor apps, foto’s en muziek. De accu met een capaciteit van 2000 mAh zorgt ervoor dat je het toestel zo’n anderhalve dag intensief kunt gebruiken, voordat hij weer aan de lader moet.

De P6 is daarnaast voorzien van een frontcamera met 5 megapixel en een camera aan de achterzijde die foto’s schiet met 8 megapixel. De resultaten zijn, in het bijzonder bij weinig licht, teleurstellend. Detail en kleuren missen en de led-flitser is in veel gevallen te fel. Uitgaansfoto’s zijn in de meeste gevallen dan ook overbelicht.

Software

Ascend P6 design

De smartphone draait op Android 4.2.2 (Jelly Bean) en is voorzien van de EmotionUI 1.6-skin. Deze loopt redelijk soepel en is bijzonder kleurrijk. De skin heeft geen apart applicatie-overzicht, maar toont juist alle beschikbare apps op de homescreens. EmotionUI heeft veel weg van de Miui-skin en heeft een aantal handige functies waaronder toegangsbeheer. Die vraagt bij het starten van een app of deze toegang mag hebben tot privégegevens als jouw locatie en contacten.

De software is echter niet foutloos. Zo is de ingebouwde browser bijzonder traag en registreert deze vaak niet in één keer toetsaanrakingen. Ook verspringt het toetsenbord regelmatig naar een T9-indeling, wat lastig is wanneer je snel een webadres wilt invoeren. Daarnaast verliest het Huawei-toestel vaak de verbinding met wifi, wat funest kan zijn voor je databundel.

Deze bugs doen afbreuk aan de gebruikerservaring en wekken irritatie op. Ook vervelend is dat het opslaggeheugen beperkt is. Van de in totaal 8GB blijft iets meer dan de helft over en dat is voor veel gebruikers te weinig. Het opslaggeheugen is uitbreidbaar met een micro-sd-kaartje, maar sommige apps vereisen nu eenmaal dat je ze op het telefoongeheugen installeert.

Conclusie Huawei Ascend P6 review

Over het design van de Huawei Ascend P6 zijn we, ondanks beperkte originaliteit, te spreken. Het toestel is dun, licht en voorzien van een prima scherm. Hij past met gemak in een broekzak en dat is met veel moderne telefoons wel anders. De overige hardware is ook voldoende, al beginnen de problemen met de matig presterende camera. Nog vervelender zijn de problemen in de software en dan met name bij de browser en het on-screen toetsenbord. Een alternatieve browser en keyboard downloaden is een must en dat zou eigenlijk niet moeten. De Ascend P6 is zodoende een redelijke smartphone, maar voor deze prijs zijn betere opties voorhanden.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei Ascend P6
Huawei Ascend P6

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu