De Huawei G8 is een 5,5 inch-smartphone van het Chinese Huawei. Het toestel heeft een prijs van 399 euro en op papier aardige specs. Of hij de verwachtingen waarmaakt, lees je in deze Huawei G8 review.
Lees verder na de advertentie.
Tijdens de IFA in Berlijn (september 2015) kondigde Huawei naast de Huawei Mate S ook de G8 aan. Het toestel wordt in de markt gezet met een camera die ook in een duistere omgeving scherpe foto’s moet schieten. Met zijn adviesprijs lijkt het een aantrekkelijk alternatief voor wie de Mate S (649 euro) te duur vindt. Maar is dat ook zo?
Scherm en design: fors maar mooi
De G8 van Huawei is een vrij forse telefoon met zijn 152 bij 76,5 bij 7,5 millimeter en gewicht van 167 gram. Het 5,5 inch-scherm heeft een resolutie van 1920 bij 1080 pixels waardoor de pixeldichtheid 401 pixels per inch bedraagt. De G8 heeft een redelijk scherp, maar ietwat donker display waarop je snel vingervlekken ziet. De maximale helderheid is enorm hoog, waardoor het display in zonlicht soms wat lastiger afleesbaar is.
De afwerking van de G8 is goed. Het glas loopt gebogen af bij de zijkanten en door de ronde hoeken ligt de smartphone lekker in de hand. Wij testen de versie met een zwart-zilveren behuizing en die kleurcombinatie is erg geslaagd. De telefoon oogt luxe en bestaat grotendeels uit metaal. Wel is de achterkant van de smartphone nogal glad, waardoor hij gemakkelijk uit je hand glijdt.
Links kun je je simkaart plaatsen en aan de rechterkant heeft de G8 volumeknoppen en een powerknop. Aan de achterkant vind je de 13 megapixel-camera die enigszins uitsteekt. Ook is hier de vingerafdrukscanner te vinden. Op zich een fijne plek om je telefoon te ontgrendelen als je hem in je hand houdt, maar vrij onhandig als hij op tafel ligt of bijvoorbeeld in een carkit hangt. De vingerafdrukscanner werkt doorgaans snel en nauwkeurig, maar vereist wel dat je vinger goed in de inkeping is geplaatst.
Hardware en accu
De Huawei G8 is voorzien van een Qualcomm Snapdragon 615-chipset met een octacore-processor, waarbij de 16GB-versie uitgerust is met 2GB RAM en de 32GB-uitvoering met 3GB RAM. De opslagcapaciteit is uitbreidbaar tot 64GB via een micro-sd-kaart. De smartphone heeft niet de krachtigste hardware, maar functioneert desondanks zonder haperen. Er kunnen meerdere apps op de achtergrond draaien, zonder dat het toestel vastloopt of merkbaar traag wordt.
De G8 beschikt over een niet-verwijderbare accu van 3000 mAh. Die moet garant staan voor zo’n twee dagen normaal gebruik, maar dat haalt het toestel niet. Als je de schermhelderheid omhoog schroeft, verbruikt het toestel natuurlijk iets meer energie. Toch is het vreemd dat de accu meestal aan het einde van de dag alweer aan de oplader moet, zelfs bij gemiddeld gebruik. Speel je tussendoor nog een spelletje of stream je video’s, dan moet het toestel soms al sneller aan de oplader. Net als veel andere fabrikanten heeft Huawei enkele energiebesparende modi toegevoegd, waardoor je de levensduur nog iets kunt verlengen.
De 3000 mAh-accu is al na één dag leeg
Handig is de melding in de notificatiebalk (die op zijn beurt dan weer onoverzichtelijk is vormgegeven) als een app die op de achtergrond draait veel energie verbruikt. Druk je hierop dan opent het Telefoonbeheer, waar je een overzicht van stroomintensieve apps vindt en kunt beheren.
Software: lelijk en druk
De Huawei-software is in mijn ogen één van de grootste nadelen aan de telefoon. De G8 is voorzien van Android 5.1 (Lollipop) en daaroverheen heeft Huawei de EMUI 3.1-skin gelegd. De drukke, vaak kinderachtige iconen en de vele verschillende themamogelijkheden – van retro tot animatie – wijken enorm af van het strakke en cleane design van het toestel. Ook het ontbreken van een app-drawer is hinderlijk, aangezien alle apps door elkaar op het startscherm zijn te vinden.
Verder zijn er veel kleine foutjes te ontdekken. Zo staat er in de instellingen ‘assitentie’, kreeg ik een melding van een update waar vervolgens met geen mogelijkheid op te klikken viel en is het lastig om een alternatieve launcher in te stellen. Al met al vrij veel slordigheidjes, die het gebruiksgemak negatief beĂŻnvloeden.
Er worden enkele apps en games met het toestel meegeleverd, maar die zijn gelukkig te verwijderen. Er zijn enkele voorgeĂŻnstalleerde apps zoals Updater, die een overzicht van updates en hun veranderingen toont, en het eerder genoemde Telefoonbeheer die dan wel weer handig zijn.
Camera: doet zijn werk prima
De G8 beschikt aan de achterkant over een 13 megapixel-camera, die dankzij een extra sensor in staat is om in een donkere omgeving heldere foto’s te schieten. Handig, net als de optische beeldstabilisatie die bewegingsonscherpte in video’s wegneemt. De foto’s zijn waarheidsgetrouw en de kleuren neigen eerder naar koude dan te warme tonen. Wit is gewoon wit.
Aan de voorkant bevindt zich een 5 megapixel-camera, met een welbekende mooi maak-functie die je huid glad trekt en je hoofd smaller maakt. Ik vind mezelf er niet mooier op worden en op schoonheidsniveau 10 herken je jezelf bijna niet meer terug. Een handigere functie is dat je met de vingerafdrukscanner selfies kunt maken. Leg je vinger op de scanner en er verschijnt rechtsboven een kader, waarin wordt afgeteld. Als je met je ogen daarop focust, krijg je een sprekender zelfportret.
Huawei Band
De Huawei G8 is gelijktijdig gelanceerd met de Huawei Band, een activiteitstracker van 80 euro waarmee je onder meer je stappen en je slaappatroon kunt bijhouden. De wearable heeft een schermpje van 1,06 inch, staat in verbinding met je Huawei-smartphone en toont naast je activiteiten ook notificaties van je agenda, oproepen en sms’jes.
Daardoor krijg je in eerste instantie het idee dat de tracker moet doorgaan voor een smartwatch. Daarvoor is de Band echter te beperkt en onduidelijk. Echt fan van dit waterbestendige apparaatje zijn we niet, ook omdat het er niet bepaald mooi uitziet. Wel zijn we positief over de accu. Die gaat met gemak drie dagen mee, maar dat is gezien de beperkte mogelijkheden niet zo gek.
Conclusie Huawei G8 review
Voor 399 euro heb je met de Huawei G8 geen verkeerde telefoon in handen. De smartphone van 5,5 inch is stijlvol afgewerkt, ligt lekker in de hand en heeft een redelijk scherm. De vingerafdrukscanner aan de achterkant werkt snel en accuraat en met de camera maak je doorgaans mooie foto’s en selfies. Groot nadeel is de accu van 3000 mAh die het relatief kort uithoudt en de lelijke skin die Huawei over Android heeft gelegd. Ook zitten er enkele foutjes in het toestel die tot ergernissen leiden. En dat is jammer, want qua prestaties ziet het wel snor bij de G8.

Huawei G8 prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen Huawei G8 prijzen. Bekijk alle Huawei smartphones.
Alle Huawei smartphones met prijzen